ciasto - 162322 przepisów (strona:591/10822)

Jogurtowe ciasto z jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.19 165

Ubiegły tydzień spędziłam na wertowaniu"Moich smaków życia" i najnowszego numeru KUCHNI. Wiele znalazłam inspiracji i kilka pomysłów postanowiłam wykorzystać. Pierwszym z tych KUCHENNYCH jest właśnie to ciasto. W oryginale z wiśniami, u mnie zatopiły się w nim papierówki. Dla mnie zdecydowanie za słodkie ale Małżon posypywał jeszcze cukrem pudrem. Z wiśniami zapewne idealne :) Jogurtowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowo bananowe z kawa czyli poWeekendowe Lakocie odc.31 179

każdej kobitki, że dostaje szału, nie zważa na żadne diety i marzy o czymś słodkim. Ja miałam taki dzień wczoraj. I choć moje nastroje huśtały się nieziemsko postanowiłam upiec ciasto. Kiedyś już je piekłam więc dodatkowo nie mogłam się powstrzymać. Całkiem nie dietetyczne, mocno czekoladowe, wilgotne od bananów, tym razem z kawową nutą by i Małżonowi smakowało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szwedzkie ciasto z mąki owsianej, z jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.33 280

Styczniowa KUCHNIA pokazała kilka przepisów na słodkości z mąk innych niż pszenna. Zaintrygowały mnie szczególnie dwa a jeden wykorzystałam po sobotnich zakupach gdzie udało mi się nabyć mąkę owsianą.Ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto marchewkowe z kokosem i whiskey czyli poWeekendowe Łakocie odc.40 149

Psiapsiółki i jak wróciłam do domu postanowiłam ugotować pyszny szkocki krupnik oraz upiec coś do po łasowania. Już od dawna przymierzałam się do Marchewkowca znalezionego w KuchniAgaty. To ciasto wyjątkowo pachnące i bogate w smaku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18371

przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki. Bruschetta. Sałatki na Sylwestra. Sałatka Gyros , sałatka grecka , sałatki z tortellini, sałatki z kurczakiem. Pieczywo czosnkowe. Grzanki ziołowe. Przekąski z ciasta francuskiego. Grissini. Przekąski na imprezy . Kieszonki z ciasta francuskiego. Tortilla zawijana z kurczakiem. Tortilla z mozzarellą i salami. Szparagi w cieście francuskim. Przepisy z ciastem francuskim. Tarta z ciasta francuskiego(...)Klopsiki. Szaszłyki. Rolada szpinakowa z łososiem . Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem. Paluszki z ciasta francuskiego. Ciasteczka z wróżbą.     PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ: Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) Bruschetta z pomidorami

Kulinarne Przeboje
828. Dyniowe ciasto z fasoli, jak browni. 170

Dyniowe ciasto fasolowe  z białą czekoladą* i malinami  *w środku i na zewnątrz Jej, jakie to było dobre *.* Mistrzostwo! (ta skromność xd) Późne śniadanie, bo przecież w końcu mogę takie zjeść, to czemu nie.  Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie. A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xd Przepis: 150g białej fasoli

More food, love and dreams
Keks na białkach. Ciasto z białek jaj. 435

zmieszane mleko z olejem. Ubijamy mikserem cały czas na wolnych obrotach. Mieszankę do keksa i żurawinę obtaczamy w mące. Dodajemy do białek bakalie i mieszamy delikatnie łyżką. Przelewamy ciasto do keksówki (u mnie silikonowa, jeśli macie metalową to należy wysmarować ją masłem). Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga Ala piecze z moimi małymi zmianami

Aga w kuchni
Chleb Młynarza - pszenny 158

się nim pochwalić. To mój pierwszy chleb wyrastający w koszyku do chleba!  składniki Zaczyn  65 g mąki pszennej chlebowej 45 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 365 g mąki pszennej chlebowej 20 g mąki żytniej (użyłam mąki żytniej 2000) 250 g wody pół łyżki soli cały zaczyn przygotowanie zaczyn Wszystkie składniki wymieszać w robocie(...)wolnych obrotach (ok 1 min), przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin. ciasto właściwe Wymieszać wszystkie składniki ciasta ( oba rodzaje mąki, wodę,zaczyn) oprócz soli.  Ciasto pozostawić pod przykryciem na pół godziny, po tym czasie dodać sól i wyrabiać dokładnie przez około 10 minut (można wyrabiać w robocie). Ciasto wyjąć na posypany mąką blat  jeśli

Stare Gary
Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 160

mnie rozpiera!  składniki zaczyn   130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 730 g mąki pszennej chlebowej 40 g mąki żytniej chlebowej 500 g wody 20 g soli 230 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem(...)ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej. ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli i zaczynu. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników na postrzępioną masę. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą, zaczyn podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na cieście.  Mieszać

Stare Gary
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem Hamelman'a 170

wszystkich moich zastrzeżeń chleb smaczny, może kiedyś do niego wrócę. składniki zaczyn   180 g mąki pszenna chlebowa 110 g wody 40g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 630 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki pszennej razowa 480 g wody 50 g oliwy z oliwek 20 g soli 5 g drożdży instant 290 g zaczynu(...)pieczonego czosnku (użyłam 2 sporych główek) przygotowanie zaczyn Przygotować na ok 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze  wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej.  Przygotować czosnek. Ścinamy wierzch główek czosnku na grubość 1 cm, układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piecu w temperaturze 170 - 200 st.C

Stare Gary
Chleb z Vermont na zakwasie z mąką pszenną razową Hamelman'a 155

książki   "Chleb", autor  Jeffrey Hamelman. składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowa 90 g mąki pszenna razowej 420 g wody 20 g soli 300g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać(...)wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory

Stare Gary
Placek pomidorowo serowy z bazylią 183

Pyszny placek na znakomitym spodzie z bazyliowego ciasta. Można robić w jednej dużej foremce lub w czterech mniejszych.  Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek(...)smaczne pomidory wkrótce będzie trudno dostać. inspiracją były przepisy z  tej  i  tej  strony składnik i ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii 110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki lodowatej wody.  placek porcja ciasta (przepis wyżej) 1/2 zwykłej lub czerwonej

Stare Gary
Cebule zapiekane w cieście 162

Wgryzamy się w książki kulinarnych celebrytów ". Moim zadaniem było przetestowanie przepisu Jamiego Oliviera pochodzącego z książki " Save with Jamie ". Przepisem tym były cebule zapiekane w cieście. Więcej możecie przeczytać tutaj . Co prawda maiłam akurat problem z jednym składnikiem ale danie wyszło całkiem smaczne i nie jest trudne do zrobienia. Zresztą przepisy Jamiego są nieskomplikowane i dla każdego

Ewa w kuchni
Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durum 150

Podeszłam do sprawy drugi raz…. użyłam zakwasu pszennego (bardzo aktywnego) i proporcji 50/30/20 jak w propozycji Amber. Zaglądając do Renaty próbowałam robić wszystko krok po kroku… ale ciasto jakoś nie chciało mi tak urosnąć…. Chlebki jak najbardziej nadawały się do jedzenia, ale były trochę ciężkie z bardzo twardą skórką… Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć(...)wody 3 łyżeczki soli morskiej Ten przepis nie nadaje się do wyrabiania w mikserze – trzeba będzie wyrabiać ręcznie.Początkowo będzie to trochę trudne lecz ostatecznie ciasto stanie się bardziej miękkie i jedwabiste w dotyku. Przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, umieścić w nim zakwas i stopniowo dodawać wodę do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się

UgotujmyTo.pl
Szarlotka tatrzańska 255

Już bardzo dawno nie robiłam jabłkowego ciasta. Więc stęskniona za niepowtarzalnym jabłkowym aromatem, wyszukałam bardzie ciekawy przepis na szarlotkę tatrzańską. Wyróżnia się ona niewielką ilością bardzo kruchego, delikatnego ciasta oraz wysoką warstwą pysznych, kwaskowych jabłek z delikatną nutką cynamonu. Składniki: 500 g mąki krupczatki 250 g masła 90 g cukru pudru opcjonalnie - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)łyżki śmietany 3 kg jabłek szara reneta 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można posiekać za pomocą blendera. Przygotować formę

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania