francuskiej tarty cytrynowej nie jest znane, ale wiadomo, że zaczęła zdobywać popularność jeszcze w XIX w., kiedy to cytrusy stawały się coraz powszechniejsze na naszym kontynencie. Szczyt popularności tego ciasta przypadł na drugą połowę XX w. za sprawą braci Roux – Michela i Alberta. Otworzyli oni w 1967 r. w Londynie słynną restaurację Gavroche, w której serwowali własne wersje klasyków(...)kuchni francuskiej, w tym właśnie tarte au citron . OBSERWUJ MNIE NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU Tarta cytrynowa – składniki Tarta cytrynowa składa się z spodu z ciasta kruchego i cytrynowego nadzienia. Do przygotowania spodu będziesz potrzebować: masła mąki, najlepiej tortowej, ze względu na niską zawartość glutenu jajek (w przepisach zawsze używam jajek rozmiaru “L” z chowu ekologicznego lub wolnego wybiegu
Na-talerzu.plrustykalne galette pistacjowe z truskawkami. Dziękuję Francji za ten wynalazek! Galette z truskawkami to doskonała alternatywa dla tradycyjnej tarty z owocami. Dzięki temu przepisowi możecie cieszyć się pysznym, kruchym ciastem, które zachwyci nie tylko podniebienie, ale także oczy. Kruche ciasto , które stanowi podstawę galette, jest łatwe w przygotowaniu i pozwala na swobodne formowanie. Po rozwałkowaniu i umieszczeniu nadzienia na środku(...)wystarczy jedynie zawinąć brzegi do środka, tworząc charakterystyczny, nierówny brzeg, który dodaje całości uroku. Nie lubisz piec ciasta pod linijkę to spróbuj upiec galette, które nie grzeszy równymi brzegami. Spód do tarty – jak zrobić kruchy spód do tarty? Galette z truskawkami to krucha tarta, której ważnym składnikiem jest spód do tarty . Aby osiągnąć odpowiednią konsystencję ciasta, trzeba zachować proporcje
codojedzeniaSerdecznie witam i zapraszam na urocze baranki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Są bardzo smaczne, puszyste i delikatne, a jeżeli podczas wypieku pomogą nam dzieciątka to przy okazji będą się świetnie bawić lepiąc baranki. Do przygotowania baranków będziemy potrzebowali – z podanej porcji wyjdzie około 16 baranków do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml 3 szklanki mąki pszennej(...)drożdże, dodaję około jednej łyżeczki cukru, letnie mleko oraz szklankę mąki, mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub ręcznie. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam, żeby
Uwaga Babcia Gotujeskładniki na ciasto szpinakowe: 200 g świeżego szpinaku 300 g mąki 3 jaka 125 ml oleju 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z ok 60 ml oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy papkę szpinakową(...)miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st.C do tzw suchego patyczka, przez ok. 25-30 min. Gdy ciasto się wystudzi ścinamy wierzch i kruszymy
Domowy Smak JedzeniaCiasto Krówka Bananowa bez pieczenia to deser składający się z kilku warstw. W moim przypadku są to dwie warstwy krakersów i dwie warstwy herbatników. Te ciastka są przełożone kremem budyniowym i masą kajmakową. Ponadto w jednej warstwie kremu znajdują się pokrojone banany. Ciasto Krówka Bananowa na wierzchu wykończone jest ubitą śmietaną kremówką posypaną prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto Krówka Bananowa(...)pieczenia można zrobić wykorzystując same herbatniki, jednak ja uważam, że słone krakersy przełamują słodycz masy krówkowej i kremu budyniowego, dzięki czemu ten deser nie jest przesłodzony. Jedynym minusem charakteryzującym ciasto Krówka Bananowa bez pieczenia jest to, że po zrobieniu musi ono przynajmniej kilka godzin spędzić w lodówce. Po tym czasie herbatniki i krakersy zmiękną i ciasto będzie się łatwo kroiło
Danka PichciSzybkie rogaliki serowe bez wyrastania zarobionego ciasta, co pozwala znacznie skrócić czas robienia rogali. Bez zupełnego wyrastania ciasta w przypadku tych rogali jednak się nie obędzie, gdyż wyrastaniu podlega ciasto uformowane w rogale ale jest to tylko 25 minut. Te rogaliki drożdżowe są pyszne na śniadanie , na kolację , serwowane jako dodatek do past oraz dipów. Upieczone rogaliki serowe są lekkie(...)ciasto jest puszyste i miękkie w środku a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę. Przygotowanie rogalików serowych zaczynamy od połączenia w misce wszystkich składników na ciasto drożdżowe. Ser dodajemy minutę później po pozostałych składnikach, wyrabiamy przez kilka minut, po czym wałkujemy, wycinamy trójkąty z ciasta i formujemy. Ciasto zarobić i wyrabiać można przy pomocy miksera planetarnego , co zresztą robię osobiście kiedy
MeCooksdrugi dzień, można je zamrozić, ale najlepiej zjeść od razu, bo są super. Poniżej znajdziecie przepis na około 30-35 puchatych pączków. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 ¼ szklanki mąki 4 żółtka 1 jajko 6 dag drożdży 80 g masła 1 szklanka piwa ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ szklanki mleka 2 łyżki wódki 1 szczypta soli Dodatkowo(...)białe. Masło rozpuszczamy. Mleko delikatnie podgrzewamy. Piwo musi mieć temperaturę pokojową. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną, letnie mleko, piwo i rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy, a kiedy składniki się połączą dodajemy wódkę i dalej wyrabiamy – zajęło mi to około 15-20 minut. Ciasto zrobiło się aksamitne i mięciutkie. Ciasto na pączki odstawiamy do wyrośnięcia
Słodki sentymenttartę wyciągniętą z pieca. Coś pysznego Przepis pochodzi z Francji (Tarte aux quetsches) i jest kolejną propozycją z serii „ podróże z wypiekami ” Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 ½ szklanki mąki migdałowej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 szczypta soli Skórka otarta z cytryny 150 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczam(...)czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 700-800 g śliwek (w zależności, jak ciasno będziesz w stanie ułożyć je na cieście) 3 łyżki cukru (opcjonalnie, jeśli śliwki są kwaśne) 150 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie bez cukru) Przygotowanie: Śliwki myję, kroję wzdłuż i wyjmuję pestki. Połówki dzielę jeszcze wzdłuż na pół
Słodki sentymentKiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne ? Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 200 g masła 4 jajka 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 1 budyń waniliowy 300 g śliwek 1 szklanka cukru Przygotowanie: Z podanej porcji mąki ujmuję(...)łyżki. Pozostałą mąkę, żółtka (białka wykorzystamy do piany), masło i cukier puder zagniatam tylko do uzyskania konsystencji mokrego piasku. 2 garście ciasta odkładam do 2 łyżek mąki, a resztę ciasta zagniatam. Ciasto będę piekła w blaszce 30 cm x 35 cm. Na papierze do pieczenia rozwałkowuję ciasto na wielkość blaszki i wkładam razem z papierem do blaszki. Blaszkę wstawiam
Słodki sentymentDlaczego to jest super czekoladowe ciasto? Bo to prawie 100% czekolady, bo tutaj czekolada jest na pierwszym miejscu. Ostrzegam, przepis na wyjątkowych miłośników czekolady ? Składniki na ciasto: 100 g ciemnej czekolady (ulubionej) 100 g mlecznej czekolady (ulubionej) 150 g masła 5 jajek 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki tortowej Dodatkowo dwie ulubione czekolady. Przygotowanie: Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli(...)przestygnięcia. Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Połowę ciasta wylewam do blaszki „keksówki” (10 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, kładę dwie czekolady w całości i wylewam drugą połowę ciasta. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentMakowiec zawijany czyli rolada makowa na cieście krucho-drożdżowym. Świetnie się kroi, dobrze się trzyma, pyszny, z dużą ilością maku. Z tego przepisu zrobicie dwa makowce o długości około 30 cm. UWAGA: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 4 dag drożdży 400g masła 4jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Przygotowanie: Mąkę siekam z masłem(...)rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto można wyrobić również mikserem. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, można też na całą noc. Składniki na masę makową: 600 g mielonego maku (7 szklanek) 600 ml wrzącego mleka 60 g masła 4 łyżki powideł śliwkowych
Słodki sentymentpewnością słyszeliście o takim przepisie i wiecie, że szarlotka na kruchym z gotowanych żółtek jest doskonała. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i kruche. Efekt jest naprawdę spektakularny Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 200 g masła 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 3 szklanki mąki (tortowej lub 500) Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam(...)kruszonkę. Odkładam dwie garście, a resztę szybko zagniatam w kulkę. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję do wielkości blaszki i umieszczam je w blaszce (żeby było łatwiej, ciasto rozwałkowuję najczęściej na papierze do pieczenia i całość przekładam do blaszki – idzie sprawniej ) Ciasto z blaszką wkładam do zamrażarki, a w tym czasie nagrzewam piekarnik. Wyciągam blaszkę
Słodki sentymentŚwiąteczny na wskroś makowy miodownik to cudowne połączenie dwóch ulubionych ciast na Boże Narodzenie. Tutaj w wersji z białym makiem (został mi po zrobieniu rogali marcińskich ), ale ciasto będzie pyszne również z tradycyjnym makiem niebieskim. Zobaczcie, ile pyszności jest w tym cieście Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 150 g masła(...)łyżki miodu 1 łyżeczka sodki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na 3 części. Każdą część należy rozwałkować, ułożyć na blaszce (25 cm x 30 cm) i upiec w temperaturze 170 na jasny brąz, tj. około 15 minut (otrzymam trzy blaty ciasta), które odkładam i zabieram się za masę. Składniki na masę makową: 200 g masła 3 szklanki
Słodki sentymentprzepis na taki oto mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku – zrozumie to każdy, kto nie wyobraża sobie Wielkanocy bez mazurka Zatem do dzieła. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto (blaszka 35×45): 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia np. kokosanek ) 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 200 g masła Przygotowanie(...)Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie wyciąć różne kształty, posłużą do dekoracji. Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam bezpośrednio do piekarnika
Słodki sentyment