Pyszny, zawijany makowiec, który tradycyjne gości na moim stole w Święta Bożego Narodzenia. Piekę go już od kilku lat Ciasto drożdżowe z dużą ilości maku i bakalii, które smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu wychodzą 3 spore makowce o średnicy około 30-35 cm. Wypiek jest trochę pracochłonny ale warto poświęcić trochę
Marta GotujeMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni . składniki: masa serowa 700 g sera sernikowego (użyłam
Monia miesza i gotujeCiasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :) Składniki: 3 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis znalazłam w jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki: 400 g maki tortowej 125 g margaryny 250 g cukru 2 jajka 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki
Bon Appetit Małgorzatyzarzucił ciągłego wprowadzania zapożyczeń językowych wyrazów obcych ;) Dlatego dziś przedstawiam Wam bliny. Ale takie małe i wytworne.... Składniki na bliny: 1,5 szklanki mąki gryczanej pół szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka stołowa masła. Dodatkowe składniki: 150 g łososia wędzonego kubeczek gęstego jogurtu świeży szpinak albo
Bon Appetit Małgorzatytakże desery w pucharkach, które pojawią się w krótce na blogu :) Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 4 czubate łyżki mąki tortowej 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki octu krem: 80 g miękkiego masła lub margaryny 50 dag serka mascarpone 4 łyżki łyżki cukru pudru 8 łyżek mleka
Bon Appetit Małgorzatyjuż tak gorące dodajemy ser ricottę twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze sola i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka a następnie nakłuwamy widelcem by nadać odpowiedni wzorek. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju
Bon Appetit Małgorzatyjuż tak gorące dodajemy ser ricottę i twaróg oraz 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Gdy uznamy, że masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze więcej maki. W razie konieczności doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Formujemy porcje jak na kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju około 3 - 5 minut aż wypłyną na powierzchnię
Bon Appetit Małgorzatydwie osoby) 250 g szpinaku (u mnie mrożony) 125 g serka mascarpone 3 ząbki czosnku (lub wedle uznania) 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Stawiamy wodę na mak aron, solimy i gotujemy. W międzyczasie przygotowujem y szpinak. 2 . Czosn ek obieramy i miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i dusimy, aż woda prawie
Kuchnia domowa AniDanie dwa w jednym, bo za jednym razem przygotowujemy ryż i mięso do obiadu. Mo żna powiedzieć, że taki obiad robi się sam :) A w s maku rewelacja, smakowało mi i to bardzo. P rzepis znalazłam na WŻ . Polecam gorąco niezdecydowanym. Składniki: 3 udka 200 g ryżu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 4 szklanki wody 2 kostki rosołowe przypr
Kuchnia domowa AniKrólewicz z jabłkami Ciasto 3 BIT Ciasto chałwowe Ciasto cappuccino Ciasto czekoladowe Ciasto tortowe Ciasto balowe Tiramisu Jabłecznik Orzechowiec z pianką Fale Dunaju Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownica Sernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosem Sernik z brzoskwiniami Sernik orzechow y z brzoskwiniami Marysieńka Ciasteczka orzechowe Torciki warszawskie Wafle kajmakowe
Kuchnia domowa Aniwodzie Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Dodatkowo: jajko do posmarowania chałki Sposób przygotowania: 1. Ciepłe mleko mieszamy z cukrem, drożdżami i jedną łyżką maki. Odstawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia. 2. Masło, topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 duży płat białej ryby (u mnie miruna) sok z cytryny przyprawa do ryb Ciasto: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek maki pszennej sól 1 jajko suszony lub świeży koperek 2 łyżki mleko - 60-80 ml Sposób wykonania: 1. Odmrożoną, umytą i osuszoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Dzielimy na mniejsze porcje. 2. Wszystkie
Kuchnia domowa Anipieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 1/2 łyżki tymianku sól, pieprz Dodatkowo: 1 małe jajko do posmarowania kminek / mak / sezam / czarnulka do posypania Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia. 2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić
Kuchnia domowa AniSkładniki: 50 g świeżych drożdży Babuni, ¼ litra letniego mleka, 70 g cukru białego, 500 g maki typ 550, 1 jajo, 2 żółtka, 80 g miękkiego masła, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 300 g marmolady wieloowocowej twardej, cukier puder do posypania, 40 g masło do smarowania. Przygotowanie: Drożdże łączymy
Moniki Smakołyki