Rogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ... Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki
Walijskie PichcenieWszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni :) To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto. A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ... Składniki na ciasto: 125 g maki 65 g cukru 65 g masła lub margaryny 1 jajko jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 200 g cukru
Walijskie Pichcenieinnych kiełbasek) Do posypania: dowolne ziarna (np. sezam lub czarnuszka) Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Zarobić rozczyn - ciepłą wodę wymieszać z drożdżami, dwoma łyżeczkami maki i jedną łyżeczką cukru – odstawić na 25 minut. Po tym czasie wlać rozczyn do mąki. Dodać jajko, olej i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Blachę
Walijskie Pichceniemiękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części. Dodajemy tyle
W kuchennym oknie Ewyprzepyszne, syte i można dowolnie zmieniać sosy ( patrz tutaj ) zrobią też wrażenie na gościach :) Zachwyt murowany :) Polecam i zaczynamy : Naleśniki - 10 szt z dużej patelni : 2 szkl maki 2 szkl mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia sól Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka. Smażymy
Smaki Edytyzrobienia, dopóki sami nie zrobimy. Aby wyhodować zakwas wystarczy tylko kilka dni. Składniki; 200 g mąki żytniej, 200 ml ciepłej wody, Wykonanie; Przygotowanie zakwasu rozpoczęliśmy wieczorem. 50 g maki żytniej i 50 ml ciepłej wody mieszamy razem w szklanym słoju. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 24 godziny.Pamiętajcie musi być stała temperatura, nie za gorąco i zero
Anioły w kuchnidoszedł. Kiedy jest gotowy dolewamy ocet ryżowy i dokładnie mieszamy. Kolejną ważna sprawą jest, aby nie doprowadzić do szybkiego ostygnięcia ryżu. Dlatego też najlepiej jest przełożyć go do termosu. Maki z serkiem i łososiem Arkusz nori błyszczącą stroną w dół kładziemy na matę bambusową. Na niego układamy porcję ryżu zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca na brzegu. Następnie układamy paski
Malinowe PocałunkiTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki maki pszennej 2/3 szklanki mleka 1 laska wanilii szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Nadzienie: 300 g kremu orzechowego typu nutella 2 banany 2 duże mandarynki owoce winogrona Waniliowe ślimaczki z nutellą
Malinowe Pocałunkiwspaniały deserek. SKŁADNIKI 50 dag. dyni 50 dag twarogu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 cukier waniliowy dwie łyżki rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki pszennej 3 jajka WYKONANIE Dynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną
W kuchennym oknie Ewywidelcem Dodajemy cukry i kasze manne Mieszamy wszystko razem Teraz dodajemy zoltka i znow mieszamy Mase zostawiamy Ciasto na pierogi: 2 i 1/2 szklanki maki 1 jajko 1/2 szklanki letniej wody 2 lyzki oliwy szczypta soli Make przesiewamy na stolnice Wybijamy jajko i powoli lejemy wode Laczymy wszystko potem
Klaudynkowa kuchniaopakowania drożdży świeżych - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka cukru Do miski wsyp mąkę, zrób wgłębienie. W kubku rozmieszaj drożdże z wodą, wlej w wgłębienie wymieszaj z częścią maki, task aby utworzyłą się papka. Odstaw w ciepłe miejsce na 35 minut. Po tym czasie zarób ciasto, zagniatamy energicznie, tak aby ciasto się napowietrzyło. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
SMYKWKUCHNItworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej
Poezja smakuwpływu na smak bo chleb był pyszny. Składniki: Zaczyn 75 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 Młyn Kopytowa 200 g wody Ciasto chlebowe 250 g maki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 75 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Przygotowanie: Składniki
Ala piecze i gotujeminut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie
prawdziwe jedzenieczarny grubo mielony, 1 sztuka cytryna na sok, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia filety z flądry dobrze opłukać pod zimną wodą osuszyć ręcznikiem papierowym i przed włożeniem do maki skropić je cytrynowym sokiem do reklamówki wsypać około 1 szklanki mąki i wymieszać ją z solą i pieprzem filety włożyć do reklamówki i wszystkie w mące obsypać - taki sposób
W Mojej Kuchni Lubię