Dzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl Składniki na jedną keksówkę: 230 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej
Apetyczna babeczkacebulę i czosnek, dodać zmieloną kapustę, smażyć ok 10 minut, dodać majeranek, sól, pieprz. Doprawioną masę kapuścianą odstawić do wystygnięcia. Składniki na ciasto: 1/2 szk mleka ok 1/2 kg maki pszennej 25 dag margaryny 2 jaja, (1 do smarowania) 1/4 łyżeczki soli 5 dag drożdży Zrobić rozczyn z drożdży, 1/4 szk mleka i 2 łyżkami mąki, odstawiać
Apetyczna babeczkawyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach keksowych: 80 dag maki pszennej 20 dag drobno mielonego orkiszu 1/2 łyżeczki wody 4 dag drożdży 2 łyżeczki soli 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 6 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżki pestek
Apetyczna babeczkaciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki ok 3-4 cm i układać
Apetyczna babeczkawodą, mieszamy i gotowe :) Składniki dla 4-6 osób: 20-25 dag krewetek, kalmarów, ośmiornic 1 mała cukinie, lub różyczki kalafiora 15 dag tempury sól 1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy. 2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy
Apetyczna babeczkaDelikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię! Składniki na ciasto, tortownica o wielkości 24 cm : 2 szklanki maki 15 dag margaryny 1/2 szk cukru 1/4 kostki smalcu 1 jajo łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane
Apetyczna babeczkaciasto długo pozostaje świeże, a wyrabia się je błyskawicznie. No i ten smak.... Orzechy pekan znajdziecie w sklepie www.Skworcu.com.pl . Składniki : 28 dag maki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 15 dag cukru 2 jajka, roztrzepane 3 łyżki masła, (roztopionego) 2/3 szklanki mleka 1 szklanka orzechów pekan, posiekanych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1. Przygotować foremkę- keksówkę, wyłożyć papierem
Apetyczna babeczkaJeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę: Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych
Apetyczna babeczkaciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie.... Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę: 4 szklanki maki 30 dag margaryny 1 szk cukru 1/2 kostki smalcu 2 jaja 2 łyżeczki proszku
Apetyczna babeczkaZapach ciepłego bochenka nie da się z niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja! Forma o średnicy 20 cm Składniki: 60 dag maki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 jajo 3 łyżki masła, roztopionego łyżeczka soli 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru 25 dag czekolady, ja w moich delikatesach ze Szwajcarskich wyrobów
Apetyczna babeczkakażdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia! Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm : 3 szklanki maki 22 dag margaryny 3/4 szk cukru 1/2 kostki smalcu 1 jajo 2 łyżeczki proszku
Apetyczna babeczkaNajważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk. Ciasto parzone, ptysiowe: 7 dużych jaj 500 ml wody 25 dag maki pszennej 25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas gotujemy mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczkazdrowy posiłek w drodze do pracy! Kioski w Brugii mają także coś dla blogera kulinarnego, całkiem bogata oferta. Całoroczny sklep w Brugii z ofertą świąteczną, jest klimat! Maki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza
Moja smaczna kuchniablogu Zorry . Niech nam się upiecze :-). Kaszubski chleb na podmłodzie Proporcje na chleb o wadze 800 g Czas przygotowania: 10-11 godzin Składniki Podmłoda: 250 g maki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 świeżych drożdży Ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka
Kulinarne przygody Gatitymałym rondelku, aż do roztopienia. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i stopniowo dodajemy sypkie produkty, wcześniej wymieszane ze sobą (maka, soda, kakao, przyprawa do piernika). Możemy dodać trochę orzechów do środka. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy. Następnie przelewamy do tortownicy z kominkiem, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Pieczemy
Aga w kuchni