rozpieszczać moich chłopaków czy też gości. Robiłam je już na wiele okazji, ale to właśnie na Walentynki postanowiłam się podzielić z Wami tym przepisem. Podstawa jest bardzo prosta – ciasto parzone, jak do karpatki, a w środku ten sam pyszny budyniowy krem. Dodatkowo malinowe serce i zwieńczenie – polewa z białej czekolady i pistacje, aby było nie tylko smacznie(...)bardzo gęsty, aksamitny budyń. Ściągamy z ognia, jeszcze chwilę mieszamy aby nie przywarło do dna garnka. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej, w dotyku. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Robimy ciasto – do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło – wstawiamy na ogień, zagotowujemy i mieszamy do chwili gdy masło całkowicie się rozpuści. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Gdy masło całkowicie się rozpuści
Smaczna StronaCiasto Słodka Fantazja to prawdziwa uczta dla podniebienia, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdzi się na każdą większą lub mniejszą okazję, a także do popołudniowej kawy. Jest lekkie, orzeźwiające i nieprzesłodzone. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu cynamonowego, gruszek, lekkiego kremu budyniowego bez masła i kajmaku z orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Całość tworzy niezapomnianą kompozycję. Ciasto Słodka Fantazja(...)cynamonowy biszkopt z kremem i gruszkami Składniki na ciasto Słodka Fantazja: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka) 100 g cukru (pół szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 150 g cukru 500 g ricotty
e-PrzepisyKulinarneBabeczki z ciasta kruchego to klasyka, którą warto przygotować na każdą okazję. Takie babeczki można nadziać różnymi kremami. Zobacz przepis na pyszne kruche babeczki! Jak długo można przechowywać kruche babeczki po upieczeniu? Upieczone kruche babeczki bez nadzienia możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni. Należy je szczelnie zamknąć i przechowywać w suchym miejscu. Czym można nadziać kruche babeczki? Do nadziania kruchych(...)propozycji: krem z białą czekoladą z musem truskawkowym – zobacz przepis krem z mlekiem w proszku – zobacz przepis nadzienie z kajmakiem – zobacz przepis Przepis na babeczki z ciasta kruchego Przepis na kruche babeczki Blog Via Gusto Babeczki z ciasta kruchego to klasyka, którą warto przygotować na każdą okazję. Takie babeczki można nadziać różnymi kremami. Zobacz przepis… Drukuj
Via GustoCiasto Kubuś bez pieczenia to smaczny deser, który sprawdzi się nie tylko na dziecięcej imprezie. Robi się je podobnie jak znane ciasto Shrek, z tą różnicą, że jedna jego warstwa jest pomarańczowa, a nie zielona jak w przypadku Shreka. Ciasto Kubuś bez pieczenia to dwie warstwy biszkoptu przełożone masą budyniową.i warstwą śmietanową. Jedną warstwę deseru stanowią delicje. Robiąc ciasto(...)Kubuś bez pieczenia , krem pomarańczowy robimy gotując budyń nie na mleku, a na soku Kubuś o smaku brzoskwiniowym (u mnie brzoskwinia, marchew, banan). Duża zaletą ciasta Kubuś jest to, że deser ten przygotujemy nie posiadając w kuchni piekarnika. Tak więc jest ono szybkie i łatwe do zrobienia, jednak po zrobieniu musimy na kilka godzin odstawić je do lodówki, aby warstwy
Danka PichciCiasto Królewski Kaprys to doskonały deser na specjalne okazje, ale również świetny dodatek do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem każdy sobie poradzi. Połączenie wilgotnego biszkoptu kakaowego, delikatnego kremu jogurtowego i słodkiego dżemu porzeczkowego tworzy niebiańską kompozycję smaków. Składniki na ciasto Królewski Kaprys: Biszkopt: 6 jajek rozmiar M 120 g mąki pszennej(...)swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego
e-PrzepisyKulinarneSzybki i łatwy przepis na sernik z makiem z puszki – to przepis bez pieczenia! Połączenie gotowanego sernika z masą makową jest nieziemskie. Ciasto przygotowałam na herbatnikach, a na wierzchu jest prosty lukier. Jak uniknąć przypalania sera podczas gotowania? Do przygotowania sernika gotowanego warto użyć garnka z grubym dnem, aby ser nie przypalał się. Podgrzewaj masę na małym ogniu, cały(...)wolne przestrzenie wlej ciepły sernik, wypełniając luki. Kolejną warstwę masy makowej ułóż na przemian z poprzednią, aby uzyskać estetyczny wzór. Następnie, zalej resztą masy serowej. Dzięki takiemu ułożeniu warstw ciasto po pierwsze pięknie wygląda, a po drugie jest zwarte i nie rozpada się (masa makowa jest dość miękka, więc ser ładnie trzyma całość). Na wierzchu ciasta ułóż kolejną warstwę herbatników
Via GustoNajlepsze rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą to słodki wypiek , do przygotowania którego Was zachęcam. Podstawą tych prostych rogalików jest ciasto drożdżowe z dodatkiem sody, cukru pudru, jajka, margaryny oraz śmietany. Po szybkim wyrobieniu składników, zagnieceniu ciasta i potrzymaniu go w lodówce, zająć możemy się formowaniem rogali. Ciasto krucho-drożdżowe cienko wałkujemy, wykrawamy z niego trójkąty i wypełniamy nadzieniem, po czym(...)rozpuszczone w śmietanie drożdże. Składniki mieszać na małych obrotach miksera przez 4 minuty i kiedy dobrze połączone, wyłożyć je na blat kuchenny , zagnieść w kulkę, którą owinąć folią spożywczą. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę i 30 minut. Po wyjęciu z lodówki z ciasta zdjąć folię, a ciasto podzielić na 4 części – na raz pracować nad jedną częścią ciasta
MeCooksCiasto Cappuccino jogurtowe to prawdziwie pyszna eksplozja smaków, która przeniesie Cię do włoskiej kawiarni. Połączenie delikatnego biszkoptu orzechowego, kremowego jogurtu gotowanego o smaku cappuccino i czekolady tworzy prawdziwie królewski deser. To doskonały wybór na specjalne okazje, zarówno na co dzień, jak i święta. Składniki na ciasto Cappuccino jogurtowe: Biszkopt orzechowy: 3 jajka rozmiar L 80 g mąki arachidowej lub zmielonych(...)blaszkę (wymiary około: 24×24 cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz w trybie góra-dół przez 25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Jogurt gotowany Do dużego garnka włóż wszystkie składniki: jogurty, jajka, mannę, proszek cappuccino, cukier i budynie. Energicznie wymieszaj wszystko, żeby powstała gładka masa
e-PrzepisyKulinarnesernik pomarańczowy na święta, imieniny, a także inne uroczystości i spotkania lub po prostu jako deser do kawy. Czy sernik pomarańczowy można przygotować na innym spodzie? Tak, zamiast kruchego ciasta kakaowego możesz przygotować inny spód. Świetnie sprawdzi się kruche ciasto bez kakao, a także zmielone ciasteczka z masłem. Sernik pomarańczowy będzie doskonale pasował do ciasteczek korzennych. Gdzie kupić ekstrakt pomarańczowy(...)kruchy spód z kakao? Do miski daj 130 g mąki, 15 g kakao, 70 g dobrze schłodzonego masła (posiekanego na mniejsze kawałki), 20 g cukru pudru i 1 żółtko. Ciasto wyrób mikserem/robotem (hakami do ciasta) lub ręcznie (kruche ciasto należy wyrobić szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi). Tak przygotowane ciasto pokrusz na spód formy o średnicy 24 cm i delikatnie
Via Gustociasto ma wiele imion. Można je nazwać blondies z jabłkami, ciastem ucieranym z jabłkami, a nawet wilgotnym plackiem jabłkowym. Niezależnie jednak od tego, jaką nazwę wybiorę, jedno jest pewne – jego smak pozostaje wyjątkowy i niezmiennie pyszny. Sekret tej wilgotności tkwi w dodatku dżemu jabłkowego, którego przepis niedawno prezentowałam. To właśnie on sprawia, że każdy kęs tego ciasta rozpływa się(...)się korzystać z ich smaku jak najdłużej. W tym roku sady obrodziły wyjątkowo obficie, co tylko zachęca mnie do przygotowywania kolejnych jabłkowych przysmaków. Oprócz dżemów, soków i musów, wypiekam ciasta jedno za drugim – każda okazja jest dobra, by cieszyć się smakiem świeżych, soczystych jabłek. Soczyste jabłka i cynamon – duet idealny na jesienną chandrę Nie ukrywam, że w naszym domu jesteśmy
codojedzeniaorzechami pekan. Są naprawdę sticky bo pieką się na warstewce ciągnącego karmelu, nic tylko place lizać. Bułeczki są warte zachodu, bo ich smak jest niesamowity. Dodatek dyni do ciasta sprawia, że jest ona niesamowicie lekkie, aromatyczne i przepięknie pomarańczowe. Czego chcieć więcej? Może tylko kubka ciepłej kawy i kocyka na kolankach i mamy perfect trio. Składniki (na 9 bułeczek(...)dużej miski przesiewamy mąkę, sól oraz przyprawy. Wsypujemy cukier, dodajemy miękkie masło, purée z dyni oraz jajko. Gdy zaczyn się spieni, dodajemy go do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto na jednolite, sprężyste ciasto. Jak tylko składniki lekko się połączą, polecam wyłożyć ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i zagniatać. Na początku ciasto będzie mocno się lepić, ale to normalne
Smaczna StronaAksamitny Orzechowiec to ciasto, które przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Jego pyszny smak sprawia, że pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Składa się z puszystego biszkoptu orzechowego, delikatnie kwaskowatego dżemu i lekkiego kremu budyniowego (bez dodatku masła!). Mimo swojej elegancji, Aksamitny Orzechowiec nie wymaga skomplikowanych zabiegów. Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Doskonale sprawdzi się zarówno(...)dzień, jako słodka przekąska, jak i na specjalne okazje, takie jak urodziny czy święta. Składniki na ciasto Aksamitny Orzechowiec: Biszkopt orzechowy: 6 jajek rozmiar L 160 g mąki arachidowej lub zmielonych orzechów 160 g cukru 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 1 l mleka
e-PrzepisyKulinarne