sałatka powstała w ten właśnie sposób :) Składniki : - puszka tuńczyka w kawałkach, - 50 g ugotowanego ryżu, - świeża czerwona papryka, - szklanka mrożonego groszku, - czerwona cebula, - 3 ogórki konserwowe, - sól, pieprz, - łyżka majonezu, - łyżka pikantnego ketchupu. Wykonanie : Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem, dodać ugotowany groszek i ryż. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać z majonezem i ketchupem. Doprawić
Przepisy Mikołajakrewtekami, mejijones w pikantnym sosie escabeche i tatara a la carpaccio :) Składniki: kilkanaście krewetek tygrysich 2 posiekane ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz, szczypta szafranu łyżka majonezu łyżka posiekanego koperku sok z cytryny Krewetki obieramy, skrapiamy solą, cytryną i przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy z czosnkiem aż się zrobią różowe. Następnie siekamy je drobno, dodajemy sok z cytryny(...)majonez, koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy na grzankach (w IO pełnoziarnistych, BG - bezglutenowych
Cytryna&Co.osób): 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa gyros puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula czerwona 1 papryka czerwona 1/2 słoika ogórków konserwowych ½ kapusty pekińskiej Ketchup pikantny Majonez olej do smażenia Sałatka warstwowa gyros – Przepis Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, skrapiamy 2 łyżkami oleju, obsypujemy przyprawą gyros i pozostawiamy na pół godziny do zamarynowania, następnie smażymy(...)zalewy. Pekinkę szatkujemy W szklanej, przeźroczystej salaterce układamy warstwami wszystkie wcześniej przygotowane składniki zaczynając od usmażonego kurczaka, następnie układamy cebulę, warstwę ketchupu, i kolejno warstwy kukurydzy, ogórka, papryki i majonezu, na koniec posypujemy szatkowaną kapustą pekińską Smacznego!! sałatka warstwowa gyros http://www.ksiega-smaku.pl/salatka-z-brazowego-ryzu-i-pora-z-pomaranczami-serem-i-orzechami/ Artykuł Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakumakaronu noodles 1 puszka kukurydzy 6-7 ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowej (najlepiej takiej bez skórki, ja kupuję w lidlu) 2 małe pory 3-4 czubate łyżki majonezu zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron przygotowujemy wg wskazówek podanych na opakowaniu (ja rozkruszyłam lekko makaron do miski, zalałam go wrzącą wodą i odstawiłam na 5 minut pod przykryciem; następnie odcedziłam). Ogórki(...)kostkę. Pory kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy doprawiony ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem majonez. Mieszamy. Podajemy po schłodzeniu. Dobrze smakuje polana po wierzchu łagodnym ketchupem. Inspiracja
Smaki Na Talerzuwielkanocnym stole. Dziś jedne z moich ulubionych - z fetą i suszonymi pomidorami. składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 4-5 suszonych pomidorów 50 g sera typu feta 2 łyżki majonezu wykonanie: Ugotowane jajka obieram ze skorupek i każde z nich przekrawam na pół. Żółtka przekładam do miseczki. Pomidory odsączam z oleju, drobno kroję i dodaję do żółtek zostawiając nieco(...)dekoracji. Dodaję ser typu feta, doprawiam majonezem. Całość mieszam widelcem, rozgniatam aż do uzyskania w miarę jednolitej pasty. Farszem wypełniam białka, dekoruję kawałkami pomidorów
babka w formiewymyślanie co tu na szybko wciągnąć Składniki : 2 udka wędzonego kurczaka 5 ziemniaków średniej wielkości 5 jajek 1 mała puszka kukurydzy 1 średniej wielkości, czerwona cebula 2 łyżki majonezu , gęstego 1 czubata , łyżeczka chrzanu śmietankowego , łagodnego 1 łyżeczka musztardy miodowej , słodkiej sól , pieprz do smaku mały pęczek szczypiorku Ziemniaki i jajka gotujemy w łupinkach , skorupkach Studzimy , obieramy , kroimy w kostkę(...)tłustsze kawałki , resztę zostawiam . Mięso kroimy w kostkę , podobnej wielkości co jajka i ziemniaki . Cebulę siekamy drobno . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Wszystkie składniki wkładamy do miski , dodając posiekany szczypiorek , majonez, chrzan , musztardę , sól i pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki , a najlepiej na całą noc . Po wyjęciu z lodówki ponownie mieszamy i gotowe można serwować
Ogrodnik w podróżypast. Za jakiś czas podzielę się z Wami mniej tradycyjnymi przepisami na pasty do kanapek. Dziś jednak stawiam na prostotę. Znacie? Lubicie? Składniki: 4 jajko M 1 płaska łyżka majonezu 1 płaska łyżka naturalnego jogurtu 2 łyżki posiekanego szczypiorku pół łyżki płatków suszonej cebuli pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy w kosteczkę(...)wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekany szczypiorek, płatki suszonej cebuli, jogurt, majonez i doprawiamy całość pieprzem i solą. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Smacznego
Słodkie okruszkiwprzód. Po porostu kochamy. Nie tylko ze względu na czas przygotowania dania. Walory smakowe przeważają. Składniki 200 g wędliny 1 cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany 18% makaron tagliatelle 400 g pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, część wody z gotowania pozostawiamy. My robimy w ten sposób. Odcedzamy, durszlak(...)się makaron. Wędlinę kroimy w paski. Cebule siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym maśle smażymy wędlinę i cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Smażymy minutę, po czym dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną. Dodajemy do wędliny. Dokładnie łączymy razem z makaronem. Do smaku doprawiamy pieprzem
R'n'G Kitcheności i skóry) 1/2 cebuli (średniej wielkości) 2 średnie ogórki kiszone 1 pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy świeżo mielony pieprz Makrelę rozdrobnić, najlepiej rozetrzeć palcami, pozbędziemy się w ten sposób nawet najmniejszych ości które mogliśmy wcześniej przeoczyć. Ogórki obrać ze skórki(...)pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, cebulkę też, tak samo drobno jak ogórki. Posiekać koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić majonezem, musztardą i pieprzem. Jeśli mamy ochotę na bardziej wyrazisty smak można dać musztardy Dijon, jeśli zaś nie wystarczy stołowa. NIE solimy pasty, makrela i ogórki mają w sobie wystarczająco dużo soli
Lubię to gotujękwas foliowy, potas, magnez, żelazo, fosfor, mangan, czy cynk. SKŁADNIKI - 4 jajka - 1 dojrzałe awokado - odrobina soku z cytryny - 1 mały ząbek czosnku - 2 łyżki majonezu albo w wersji light jogurtu naturalnego - 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) - sól, pieprz OPCJONALNIE: zielenina do dekoracji np. rzeżucha, kiełki rzodkiewki, szczypiorek, kolendra PRZYGOTOWANIE: Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać(...)skorupek i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do miski z pokrojonymi jajkami. Dodać do tego pokrojony drobno szczypiorek oraz majonez. Awokado umyć, przekroić wzdłuż, prowadząc nóż aż do pestki. Połówki przekręcić w przeciwnych kierunkach. Z jednej połówki usunąć pestkę. Miąższ oddzielić od skórki łyżką (można wcześniej naciąć go nożem na kształt kostki). Pokroić drobno w kostkę
Calzonella.comświeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku olej do smażenia DO PODANIA: SOS PAPRYKOWY: 2 łyżki majonezu +2 łyżki paprykowej pasty Ajvar + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały ząbek czosnku + 1 łyżeczka
cool and mintyśniadanie czy na kolację domowa pasta z wędzonej makreli do chleba zawsze smakuje świetnie. Przepis na pastę z wędzonej makreli Składniki: makrela wędzona, mała cebula, ogórek kiszony, łyżeczka majonezu, dwie łyżeczki musztardy (najlepiej jedną zwykłej i jedną francuską z cały ziarnami gorczycy), świeży koperek, pieprz. Zrób tak: mięso oddziel od ości, przełóż do miseczki. Cebulę bardzo drobno posiekaj, następnie rozgnieć(...)trochę na desce za pomocą widelca, dodaj do makreli razem z majonezem, musztardą i koperkiem, dopraw pieprzem. Wszystko rozgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojonego ogórka i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem dobrze jest schłodzić pastę co najmniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Rada: do pasty niektórzy dodają też twaróg lub jajka albo jedno i drugie. Naszym zdaniem jednak najlepsza jest, gdy składa
Kulinarna PolskaSkładniki: * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszki groszku konserwowego (użyłam Orzech ) * pół słoika marchewki konserwowej * 4 jajka * 3 średnie ogórki kiszone * 3 średnie ziemniaki * 1 kopiata łyżka majonezu * 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Groszek, kukurydzę i marchewkę przełożyć na sitko, aby warzywa obciekły z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę(...)Jajka ugotować na twardo, ziemniaki ugotować w mundurkach. Ugotowane i przestudzone jajka i ziemniaki, obrać i pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, wymieszać. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz, dobrze wszystko ze sobą połączyć. Sałatkę wstawić do lodówki
Zrób to smaczniepodane jajka będą pyszną imprezową przystawką. A na wielkanocne śniadanie stanowią u mnie punkt obowiązkowy. 10 jajek Sos tatarski: duży słoik marynowanych pieczarek 5 ogórków konserwowych średni słoiczek majonezu sól, świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Pieczarki i ogórki bardzo drobno pokroić. Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin
Smakołyki Asicienka) pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 300g piersi z kurczaka przyprawy do niego: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, ostrej papryki 100ml majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki zalewy z ananasa łyżka oleju Robimy! Seler kroimy w kosteczkę Por kroimy w plasterki i je na czworo. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę(...)obsmażamy na oleju, przyprawiamy i smażymy do zezłocenia W misce mieszamy seler, por, kurczaka, dodajemy kukurydzę oraz posiekanego w kostkę ananasa. Majonez mieszamy ze śmietaną i zalewą. Dodajemy do sałatki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydom