Polecam! 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1 puszka marchewki z groszkiem (lub 1/2 puszki groszku i 1 ugotowana marchewka) 1 cebula (mała) Ponadto: 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i następnie pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Natomiast marchewkę z groszkiem oraz tuńczyka należy odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki(...)umieścić w misce i wymieszać z musztardą oraz majonezem. Gotową sałatkę doprawić do smaku
Di gotujealternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula 1 łyżka oleju sól i pieprz Opłukany i osuszony filet pokrój w drobną kostkę (usuń błony(...)chrząstki). Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Następnie w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – filet, ser, cebulę, jajko, majonez i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron. Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory
Kulinarne S.O.S.mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 1 szt. makrela średnia czerwona cebula ząbek czosnku ½ szklanki zielonych lub czarnych oliwek bez pestki 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) sól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy(...)minut. Makrele dokładnie obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy widelcem. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Oliwki kroimy na plasterki. Przygotowane składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tartaletki wypełniamy przygotowaną masą. Całość posypujemy posiekana dymką. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek
Pyry na Gazkurczaka 150 g makaronu (u mnie kokardki) 3 jajka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki groszku konserwowego 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 starty ząbek czosnku sól, pieprz *** Mięso z kurczaka obieramy z kości i kroimy w kostkę *** *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy(...)kostkę *** *** Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę oraz groszek *** *** Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki *** *** Całość dokładnie mieszamy, dodajemy majonez, jogurt oraz czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy *** *** Przed podaniem sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytemmojej rodzinki :) Składniki: zupki chińskie ostre 3 szt, ogórek 1 szt, pomidor 3 szt, kukurydza 1 puszka, cebula 1 szt, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta 1 szt, majonez 14 łyżek, musztarda 1 łyżeczka, woda gorąca 1 szklanka, Sposób przygotowania: Zupki kruszymy do miski, dodajemy przyprawy z zupek i zalewamy to wszystko szklanką gorącej wody, odstawiamy do zmięknięcia. Ogórek, papryki(...)pomidory kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Kukurydzę odcedzamy. Wszystko razem wsypujemy do jednej miski i dodajemy musztardę oraz majonez, mieszamy
kulinarne odsłony patimielonego mięsa wieprzowego np. z szynki lub łopatki 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2-3 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia sól, pieprz czarny mielony olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju(...)uzyskania ładnego złotego koloru, odstaw do przestudzenia. Tosty pokrój w cienkie paseczki. Mięso mielone wymieszaj z podsmażoną ostudzoną cebulą, jajkiem, musztardą , majonezem oraz bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem. Na początku dodaj dwie łyżki bułki tartej, jeżeli stwierdzisz, że masa jest za rzadka dodaj jeszcze jedną łyżkę. Wyrób mięso
kuron.com.plpuszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka żółta 3 korniszony garść pomidorków koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz słodka papryka do smaku Makaron świderki Arc Pol ugotować. Tuńczyka i kukurydze odsączyć z zalewy. Paprykę, korniszony, seler naciowy oraz(...)cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Ostudzony makaron wymieszać z tuńczykiem oraz pokrojonymi warzywami. Dodać majonez, jogurt oraz musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Dokładnie wymieszać. Podawać z koperkiem
Kuchnia w oparachłyżeczki soli Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy ½ łyżeczka soli ½ łyżeczka cukru ½ łyżeczka pieprzu Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 jogurt naturalny sól pieprz Przygotowanie Mąkę wsypać do dużej miski i dodać drożdże, następnie, oliwę , cukier sól i stopniowo wodę. Następnie ciasto należy dobrze wyrobić, jeżeli przykleja się(...)przygotowanych przeze mnie propozycji. Sos pomidorowy: Wszystkie składniki wkładamy do wyższego naczynia i blendujemy na gładką masę, a następnie przyprawiamy do smaku. Sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez i jogurt naturalny doprawiamy pieprzem, solą. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli mamy do dyspozycji blender możemy wszystko zblenderować (nie musimy wtedy przeciskać przez praskę czosnku). Dodatki Propozycja I sos pomidorowy mozzarella
4stronykuchni.plmożecie je nadziać za pomocą rękawa cukierniczego. Ja dziś wykorzystałam do nadziewania jajek zwykłej łyżeczki Spróbujcie, smacznego. Składniki: 4 jajka (u mnie klasy M) 4 małe pieczarki 1 łyżka majonezu – u mnie królewski Tarsmak 3/4 łyżki suszonej cebuli w płatkach lub pół małej cebuli 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki + do ozdoby sól i pieprz do smaku niewielka ilość oleju(...)płatkach dodajemy ją pod koniec smażenia. Używając świeżej należy ją drobno posiekać i najpierw podsmażyć i dopiero później dodać pieczarki. Pieczarki z cebulą przekładamy do miski z jajka, dodajemy majonez, posiekaną zieloną pietruszkę i całość mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Jajka napełniamy farszem za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Jajka układamy na talerzyku, u mnie w towarzystwie pomidorków
Słodkie okruszkiprzekąsić to jest w sam raz na takie okazje - pachnąca wiosną sałatka. Składniki: * 1 opakowanie paluszków surimi * 10 cm ogórka zielonego * 3 rzodkiewki * kilka gałązek kopru świeżego * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka jogurtu naturalnego * sól, pieprz Paluszki pokroiłam na ok. 3 mm kawałki. Ogórka nie obierałam ze skórki tylko wyszorowałam go pod bieżącą wodą i pokroiłam w ćwiartki. Rzodkiewki pokroiłam(...)pół plasterki a koper drobno posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki i dodałam jogurt, majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Odstawiłam na chwilkę do lodówki, by sałatka przeszła smakami. Jeśli ktoś chce może proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąłyżek kukurydzy konserwowej 3 większe ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki ryżu (sypki) Do smaku: sól cukier pieprz kolorowy przyprawa Vegeta Natur Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego typ grecki 0,5 łyżeczki Vegeta Natur Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki zalać wodą wsypać łyżeczkę Vegety Natur i ugotować al dente. Po ugotowaniu od razu(...)sitko i przelać zimną wodą by ryż się nie sklejał. Kukurydzę odsączyć z nadmiaru płynu ogórki pokroić w kostkę. Jajka pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Majonez, jogurt i vegetę wymieszać wlać do warzyw i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić około 2 godziny w lodówce
Ala piecze i gotujemielonego mięsa wołowego -2 jajka -pół małej cebulki -bułka tarta -mąka do panierowania -4 liście sałaty -4 plasterki sera żółtego -suszona cebula -2 ogórki konserwowe -2 łyżki majonezu -łyżka keczupu -kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri -1 łyżeczka sosu worchester -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać(...)jajko, drobno posiekaną cebulkę, sos worchester i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na burgery. Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco. w głębokim talerzu rozkłócić jajko. Kotlety schabowe panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Z masy z mięsa mielonego formować burgery i także usmażyć. Na talerzu formować "kanapkę" kładąc: kotlet schabowy
Zielona KuchniaSkładniki : 1 torebka ugotowanej kaszy duża marchew i pietruszka 5 jaj 1 papryka czerwona ok. 4 średnich ogórków konserwowych garść ziaren słonecznika majonez, sól, pieprz czarny Przygotowanie: Marchew, pietruszkę oraz jajka gotujemy Po ostudzeniu obieramy, kroimy drobno Ogórki i umytą paprykę kroimy w kostkę Do ugotowanej kaszy dodajemy wszystkie wymienione składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ziarna słonecznika, mieszamy Dodajemy(...)majonez i ewentualnie łyżkę musztardy, mieszamy dokładnie. Smacznego. Przed dodaniem ogórków do sałatki osączam je dokładnie na sicie
Proste Potrawydysków folder z enigmatyczną nazwą „do skończenia” Obrobiłam zdjęcia – i dzisiaj jest! Robiłam ją kilkukrotnie – jest szybka, odświeżająca (bo z cytrynowym winegretem, a nie z chętnie dodawanym do tuńczyka majonezem), bardzo sycąca i bardzo wygodna! Sprawdza się – jak prawie każda sałatka – jako dodatek do śniadania i kolacji, ale sama w sobie jest też całkiem wartościową pozycją obiadową czy lunch’ową(...)warzyw. Szykujemy cytrynowy sos winegret. Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Szykujemy sobie blender ręczny z końcówką tnącą lub ubijaczką. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności . Wlewamy sok z cytryny
Karo in the Kitchenwinogronami Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 upieczone buraki 2 ząbki czosnku 1/3 czerwonej cebuli 50 g mozzarelli 1/2 opakowania makaronu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz zielona natka Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę. W szklance(...)mieszamy majonez, jogurt, czosnek i sok z cytryny. Mieszamy. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę rwiemy, albo też kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity