Składniki: Kapusta pekińska ok 1 kg Filet z kurczaka 600 g Kukurydza puszka Papryka czerwona duża Ogórki konserwowe 7 sztuk Śmietana 18 % 180 ml Majonez 4 łyżki czosnek 2 ząbki Przyprawa do gyrosa 2 pełne łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Usmażyć(...)oleju. Kapustę pokroić do dużej miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki oraz kukurydzę z puszki. Na koniec dodać podsmażony filet z kurczaka. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Sałatkę można podawać od razu a najlepiej smakuje jak odstawimy ją do lodówki na kilka godzina. Smacznego! Zapraszam was również
Kulinarne przygodyananasa 1 słoiczek selera konserwowego 200g szynki z indyka ale może, to być wasza ulubiona szynka 5-6 jajek 1 puszka kukurydzy Spora garść drobno posiekanego szczypiorku i koperku Majonez i jogurt po 3łyżki Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kukurydzę, seler oraz ananasa odsączyć na sicie. Jeśli ananas jest w plastrach, to pokroić go na nieduże kawałki. Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić. Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać majonez z jogurtem doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej misce/salaterce ułożyć warstwowo seler, ananasa, szynkę, kukurydzę. Na to wyłożyć przygotowany sos majonezowo-jogurtowy. Na sos ułożyć drobno pokrojone jajka, które posypać posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem
W garach u GosiŚwieże, nie solone, śledzie w aromatycznym sosie z musztardą, „zieleniną”, majonezem... 500 g płatów świeżych śledzi, marynata : 460 ml wody, 140 ml octu 10%, 1 łyżka soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, łodyżki koperku z jednego pęczka, sos : 150 ml posiekanego koperku, 50 ml posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)łyżki musztardy (u mnie francuska), 150 ml majonezu, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny, Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin
królestwo garówSkładniki: ok 300g solonych filetów śledziowych – matiasów (mogą być w oleju) 2 średniej wielkości buraki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka(...)studzimy, obieramy i również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy *** *** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem – do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY
Blog z Apetytemdomu często sprawdza się jako przekąska lub też dodatek do tradycyjnego obiadu. Polecam! 600g buraków (*) 50g orzechów włoskich 50g suszonych śliwek 1 ząbek czosnku (duży) Dodatkowo: 4-5 łyżek majonezu (płaskich) 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sok z cytryny/ocet winny sól, pieprz Buraki należy upiec - klik lub ugotować, a następnie po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę, albo zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. (Ja tym razem użyłam buraczków z puszki .) Śliwki pokroić w paseczki, a orzechy drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem oraz czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Gotową sałatkę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny/octem winnym i przed podaniem schłodzić w lodówce. (*) Zazwyczaj buraki piekę - klik , ale tym razem postanowiłam skorzystać
Di gotujemarchewki z ananasem, jabłkiem i porem do obiadu. Surówka doprawiona sokiem z limonki i oliwą z oliwek. Zamiast oliwy do surówki można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany lub majonezu. Klasyczna surówka z marchewki . Na słodko. Jak się robi surówkę z marchewki - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Korzystajcie z mojego przepisu na tą prostą i szybką surówkę obiadową(...)większymi oczkami Krok 2. Wszystkie składniki włożyć do miseczki, doprawić sokiem z limonki i szczyptą soli, wymieszać. Surówka z marchewki nabierze wyjątkowego smaku jeżeli dodamy do niej śmietanę lub majonez. Do czego podać surówkę z marchewki i ananasa. Propozycje podania: halibut smażony z tłuczonymi ziemniakami, koperkiem i surówką z marchewki >>> chrupiące udka kurczaka z ryżem jaśminowym
Moja Książka Kucharskasera żółtego u mnie ulubiony Havarti 5 jajek 300-350g pieczarek 300-350g fileta z piersi kurczaka lub polędwiczki z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 5 łyżek majonezu Spora garść siekanej natki pietruszki Sól lub vegetta, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki tymianku suszonego Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności oczyścić pieczarki drobno posiekać(...)najlepiej każdy rozkroić wzdłuż na dwie części i dopiero wtedy rozbić mięso. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, w misce roztrzepać jajka dodać starty ser oraz majonez, wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem który, lekko posmarować masłem na nią wylać masę jajeczną z serem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w 170stopniach
W garach u GosiSurówka coleslaw fot. Moja Książka Kucharska Najlepszy przepis na surówkę colesław. Przepyszna surówka colesław z białej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulką, doprawiona sosem na bazie majonezu. Surówka colesław z chrzanem i musztardą. Sałatka wyśmienicie smakuje z dodatkiem kukurydzy albo ananasa, a zamiast ze świeżej kapusty, surówkę colesław można zrobić z kapusty pekińskiej lub czerwonej. Surówka colesław(...)Moja Książka Kucharska Surówka colesław składniki i przyprawy: 1 niewielka główka białej kapusty 1/2 cebuli sałatkowej 1 mała marchewka 1 małe jabłko sos do surówki colesław: 5 łyżek majonezu 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka chrzanu 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Surówka colesław - przepis krok
Moja Książka KucharskaPięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka 30dkg żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz mięsny: 0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia Farsz pieczarkowy: 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki(...)połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** DO sera dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemponownie śledzie. Składniki: 0,5 kg wymoczonych filetów śledziowych – matiasów 1 cebula 1 mały słoiczek marynowanych grzybków np. pieczarek 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany przyprawy: sól, pieprz, cukier *** Śledzie osuszamy i kroimy w kostkę *** *** Grzybki odsączamy z zalewy i kroimy w kosteczkę *** *** Cebulę oraz ogórki również kroimy(...)drobną kosteczkę *** *** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** Dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin *** *** Z tak przygotowanych śledzi możemy wykonać koreczki nabijając na wykałaczki naprzemiennie śledzie z marynowanym grzybkami oraz małymi korniszonami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemwięc gospodynie będą zadowolone. Składniki: 1 szklanka makaronu Arc Pol kółeczka 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1 puszka tuńczyka w oleju 1 pomidor 1/2 świeżego ogórka sól pieprz majonez do smaku Makaron Arc Pol kółeczka ugotować al dente. Tuńczyka wraz z olejem przełożyć do miski i widelcem rozdrobnić. Dodać kukurydzę, pomidora pokrojonego w kostkę oraz cebule i ogórka. Przyprawić(...)smaku oraz dodać majonez. Wymieszać do połączenia się składników
Kuchnia w oparachfasoli z suszonymi pomidorami Cezar z kurczakiem Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z fasoli i ciecierzycy Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka ziemniaczana z majonezem
Moja smaczna kuchniamoim zdaniem są polędwiczki wieprzowe Uczta Sokołów) 4-5 łyżek kaparów odsączonych z zalewy 2 łyżki tuńczyka sałatkowego w sosie własnym 50 ml białego wytrawnego wina 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni na ciemno złoty kolor(...)kaparów i tuńczyka do mięs Odsączone z zalewy kapary zalać białym winem i zagotować. Odlać płyn, kapary przestudzić, dodać tuńczyka i zmiksować blenderem na gładką pastę. Dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Ten sos pasuje także do schabu i cielęciny. Ostudzone polędwiczki kroimy na cienkie plasterki, układamy na talerzu i polewamy sosem. Polędwiczki wieprzowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafasoli mały słoik zielonych oliwek bez nadzienia 200 g kiełbasy salami w kawałku 15 suszonych pomidorów (odsączonych dokładnie z oliwy (użyłam suszonych w hermetycznie zamykanym opakowaniu) po 3 łyżki majonezu i kwaśnej śmietany 1 łyżka ostrej musztardy posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, zalać zimną wodą, ostudzić i znów odcedzić, Grzyby, fasolę(...)oliwki odcedzić. Oliwki przekroić na pół w poprzek. Salami i grzyby pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Czerwień i błękitsałatka Składniki: 5 dużych ziemniaków 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki golden syropu 3 łyżki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 100 g majonezu 50 g kwaśnej śmietany 2 łyżki kaparów w zalewie sól do smaku Dekoracja kapary z ogonkiem mini marynowane papryczki rzeżucha Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić wodę i ostudzić. Obrać ziemniaki(...)przez praskę i smażyć na małym ogniu przez 25 minut. W połowie smażenia dodać ocet balsamiczny. Doprawić cebulę solą i pieprzem. Ostudzoną cebulę dodać do ziemniaków. W naczyniu wymieszać majonez ze śmietaną i dodać do sałatki. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Udekorować sałatkę dużymi kaparami i papryczkami oraz posypać rzeżuchą. Smacznego! The post Ziemniaczana sałatka z karmelizowaną
codojedzenia