winogronami Sałatka makaronowa z pieczonymi burakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 upieczone buraki 2 ząbki czosnku 1/3 czerwonej cebuli 50 g mozzarelli 1/2 opakowania makaronu 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu sok z cytryny sól himalajska czarny mielony pieprz zielona natka Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek przeciskamy przez praskę. W szklance(...)mieszamy majonez, jogurt, czosnek i sok z cytryny. Mieszamy. Buraki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę rwiemy, albo też kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatityPrzepis na delikatne kotlety z kalafiora i jajka w chrupiącej panierce. Smaczne i proste kotlety z kalafiora , jajka i cebulki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Kotleciki z dodatkiem majonezu i koperku, przyprawione tymiankiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kotlety kalafiorowe są niezwykle mięciutkie. Zalecam smażenie niewielkich, ale za to grubszych kotlecików. Dzięki temu łatwiej takie kotlety obracać na drugą stronę(...)warzywne kotlety z kalafiora: 1 duży kalafior o wadze około 1,5kg 2 jajka 1 cebulka szalotka 4 łyżki bułki tartej + ok. 3/4 szklanki gorącego mleka 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego koperku szczypta gałki muszkatołowej szczypta roztartego w palcach tymianku suszonego sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierowania Przepis na kotlety z kalafiora
Moja Książka Kucharskaprzygotowaniu, nie rozpadają się podczas smażenia. Polecam. SKŁADNIKI : 10 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 pęczek szczypiorku 1 jajko surowe 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotowaną ciecierzycę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, jajka drobno kroimy lub rozgniatamy. Szczypiorek siekamy. Do masy dodajemy przyprawy, szczypiorek, jajko i majonez, dokładnie mieszamy. Ręką formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy ciepłe. Kotlety są smaczne i syte
Kulinarne Fantazje Mariolikuskusu 3 marchewki 5 jajek 1 słoiczek tuńczyka w oleju (ja kupuję w lidlu), lub 2 puszki tuńczyka (w tym wypadku lepszy będzie ten w sosie własnym) pęczek dymki majonez sól, pieprz Kuskus przygotowujemy wg instrukcji zamieszczonych na opakowaniu (ja zalewam bulionem). Oczyszczone marchewki gotujemy na półmiękko, odcedzamy. Obieramy ze skórki, po czym kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy(...)twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na tarce. Tuńczyka lekko rozdrabniamy. Cebulkę dymkę drobno siekamy (zarówno białą, jak i zieloną część). Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Schładzamy
Smaki Na Talerzubułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 plasterki sera cheddar – 2 krążki cebuli – sałata rzymska – 2 plastry pomidora – przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Patelnię grillową(...)plastry boczku układamy na patelni grillowej i smażymy z obydwóch stron. Pieczemy, aż boczek stanie się chrupiący. Na patelni podpiekamy również chwilę krążki cebuli z obydwóch stron. Przygotowujemy sos (majonez mieszamy z ketchupem) Bułki do hamburgerów kroimy na pół i układamy na patelni grillowej i zdejmujemy z patelni lekko zarumienione. Na dolne części bułek kładziemy sałatę rzymską, krążki cebuli, plaster
I LOVE LIFEprzygotować surówkę z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej Do przygotowania surówki potrzebujemy: kapusta pekińska pomidory kukurydza koperek majonez sól pieprz Surówka z kapusty pekińskiej W zależności czy robimy dużą porcje z dużej kapusty lub małą porcje. Podaję składniki na porcję z małej kapusty lub pół dużej, wychodzi z niej surówka na 4-6 porcji. Kapustę przekroić na pół(...)pekińskiej Do kapusty dodać pokrojone w kostkę dwa pomidory, małą puszkę kukurydzy, pokrojony koperek. jak nie mamy zielonego koperku można dodać suszony. Surówka z kapusty pekińskiej Dodać dwie łyżki majonezu i poprawić solą i pieprzem do smaku. Artykuł Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Podstawy Gotowania
Podstawy Gotowaniakruchy. Marchewka i cebula doskonale komponują się z tym daniem. Polecam! Składniki: Schab w plastrach cienko rozbitych 6 Marchewka 6 średnie Cebula 2 średnie Ser żółty starty 125 g Majonez 3 pełne łyżki sól pieprz Przygotowanie: Schab rozbity przyprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Marchew obrać i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki(...)mogą lekko na siebie nachodzić - schab kurczy się podczas pieczenia). Na schab układam cebulę i ponownie plastry marchwi po całości. Przykrywam wszystko startym serem oraz smaruje cienką warstwą majonezu. Naczynie przykrywam folią aluminiową ( można użyć pokrywy od naczynie jeśli takie posiadamy). Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez godzinę a następnie kolejne
Kulinarne przygodypolecić z czystym sumieniem, bo jest naprawdę smaczna :) Składniki: * 1 nieduży por (biała i zielona część) * 1 puszka kukurydzy konserwowej (użyłam Orzech ) * 4 jajka * 2 płaskie łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, kukurydzę odsączyć z zalewy. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w cienkie małe kawałeczki (rozkrajam go wzdłuż(...)pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół i wtedy w cienkie paski). Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, ponownie wymieszać
Zrób to smaczniebyć dowolny) mała puszka kukurydzy (212ml) pół czerwonej papryki puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 3 jajka ugotowane na twardo 25 g kiełków brokuła (lub innych) 4 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Kukurydzę i tuńczyka odsączamy na sitku. Paprykę myjemy i kroimy w małą kostkę.Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy(...)makaron, kukurydzę, tuńczyka, paprykę, jajka i kiełki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majonez. Mieszamy. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnegatunku tych, które nigdy się nie nudzą. Z samodzielnie przygotowanym ( banalnie prostym sosem ) smakuje wyśmienicie! Składniki: główka sałaty lodowej 30 dag piersi z kurczaka sól, pieprz 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny dodatkowo: 4 kromki chleba Wykonanie: Majonez mieszamy z przeciśnietym przez praskę czosnkiem, dodajemy oliwe, sok z cytryny, wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy
Z Majeczką w kuchnibardzo smaczna sałatka. Brokuł i czosnek to wyjątkowo udane połączenie smaków. Ja mogłabym taką sałatkę jeść codziennie. Składniki: 1 brokuł 3 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 2 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki siekanego koperku ser feta pestki dyni słonecznik łuskany sól pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Ugotować al dente w osolonej(...)wodzie. Zaraz po ugotowaniu brokuł wyjąć i przelać zimną wodą. Jogurt, majonez, obrany czosnek, koperek zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Brokuł ułożyć na półmisku polać obficie sosem czosnkowym. Na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w kostkę oraz posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujezaś przygotujecie ją z kilkugodzinnym wyprzedzeniem przyjemnie zmięknie. Oba warianty bardzo smakowite. 1/2 główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 jabłko kilka suszonych śliwek 2 łyżeczki miodu 3 łyżki majonezu 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Obrane jabłko trzemy na tarce jarzynowej. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Majonez łączymy z miodem oraz octem
Smaki Na TalerzuPropozycja na obiad - kotlety drobiowe pod pierzynką. Na podstawie przepisu Siostry Klary, zamieszczonego w tygodniku "Niedziela". 2 podwójne piersi z kurczaka 4 duże jajka 2 łyżki majonezu dekoracyjnego 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag sera Gouda sól, vegeta, pieprz olej do smażenia Mięso podzielić na 8 porcji, każdą lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą(...)pieprzem. Jajka wymieszać z majonezem i mąką ziemniaczaną. Dodać pół łyżki vegety i pół łyżeczki pieprzu. Wszystko razem krótko zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę. Kotlety włożyć do masy jajecznej, tak aby były dobrze pokryte. Ser zetrzeć na grubej tarce. Kotlety wyjąć z masy i kłaść na podgrzany olej. Pozostałą masę jajeczną wymieszać ze startym serem, rozłożyć na kotletach. Smażyć
Praktyczna plśledziowa z jajkiem poleca się na pyszną kolację lub rewelacyjną przekąskę na imprezę! Potrzebujemy: 3 śledzie w occie 4 duże jaja ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie kroimy w kosteczkę, jajka na twardo również kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pokrojone śledzie z octu, pokrojone jajka na twardo, kukurydzę i majonez mieszamy
MamaOskarkarosole pietruszki 2 ogórki kiszone podwójna pierś z kurczaka gotowana w rosole 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 op ugotowanego makaronu, u mnie makaron "baranek" Makarony Babuni 5 łyżek majonezu sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę i ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Groszek odsączamy z zalewy. Gotowaną pierś z kurczaka drobno siekamy. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ogórki kiszone, gotowaną pierś z kurczaka, groszek, makaron(...)majonez mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka rosołowa jest pyszna już od momentu przygotowania jej, także bez problemu możecie zrobić ją tego samego dnia, w którym będziecie ją jeść. Wioleta Gargula
MamaOskarka