kolację lub obiad dla 2-3 osób;) 150 g ryżu 4 duże marchewki 3 żółtka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 łyżki oleju sos: 3-4 łyżki majonezu mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich Ryż wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia(...)połączenia. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy kotleciki (ok. 8-10 sztuk). Smażymy je na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto (przez około 2-3 minuty z każdej strony). Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy niewielką ilość posiekanej natki pietruszki oraz zioła prowansalskie
Smaki Na Talerzuskładniki: 1 puszka ananasa 150 g szynki 200 g sera żółtego w kawałku 1 puszka kukurydzy 5 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz wykonanie: Ananasa, szynkę oraz ser kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy. Dodajemy majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, doprawiamy solą oraz pierzem. Schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniauwielbiam i potrafią zjeść jej naprawdę dużo. Spróbujcie. Składniki: pół kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone pół małej czerwonej cebuli 1 czubata łyżka posiekanego koperku 3 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach (ja używam do wszystkiego szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska(...)dodajemy starte ogórki kiszone, startą cebulę i posiekany koperek. Całość doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Surówkę najlepiej przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Słodkie okruszkisklepach PoloMarket) 560g ananasa w puszce (u mnie już pokrojony) 160g kiełbasy krakowskiej suchej 200g sera wędzonego 4 gotowane jajka 400g groszku konserwowego 2 łyżeczki chrzanu tartego sól pieprz majonez jogurt naturalny WYKONANIE: 1. Kukurydzę, ananasa i groszek odcedzamy z wody, przesypujemy do miski. ( w składzie podałam wagę - pojemność opakowania, po odsączeniu mamy mniej) 2. Kiełbasę krakowską, ser wędzony(...)jajka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski. 3. Dodajemy chrzan,jogurt naturalny, majonez, przyprawiamy sola i pieprzem według uznania
Dziś Ja gotujeIdealne jako przekąski do alkoholu, na imprezy lub spotkania z przyjaciółmi. Szybko, prosto, tanio i smacznie :) Składniki: * 20 plasterków szynki konserwowej * 400 g serka typu almette naturalny * 1 łyżka majonezu * około 80 g ziaren słonecznika Wykonanie: Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Serek wymieszać z majonezem, dodać słonecznik, wymieszać. Każdy plasterek szynki posmarować serkiem, zawijać w rulonik
Zrób to smacznieZapraszam na smakowitą pastę rybną do pieczywa. Idealna na śniadanie lub kolację. Polecam Składniki: 150 g mięsa z wędzonej makreli 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku od dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy, odkładamy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, przekładamy do miseczki. Mięso z ryby również drobniutko kroimy(...)dokładamy do jajek. Następnie do miseczki wkładamy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy pastę, dokładamy szczypiorek (troszkę odkładamy do ozdoby) i jeszcze raz mieszamy. Górę pasty z makreli posypujemy resztą szczypiorku
słodkie i nie tylko historie kulinarneswojemu. Wyszła jak cza :). Składniki: 5 jajek biała część dużego pora 1 puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, odsączoną kukurydzę, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowaną natkę(...)majonez, jogurt, sól i świeżo zmielony pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovyzrobiliśmy. Świetna przekąska na imprezę nie tylko w stylu PRL. Składniki: cztery ziemniaki, trzy marchewki, pół selera, dwie garście mrożonego groszku, mała cebula, trzy korniszony, trzy-cztery łyżki dobrego majonezu, kilka wymoczonych matiasów, natka, sól, pieprz, żelatyna, jajka ugotowane na twardo. Zrób tak: ziemniaki, marchewkę i seler ugotuj w mundurkach, na ostanie trzy minuty dorzuć groszek, odcedź, ostudź, obierz(...)pokrój w kostkę (oczywiście z wyłączeniem groszku). Przełóż do miski, dodaj drobniutko posiekaną cebulę, korniszony pokrojone w kostkę i posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, następnie delikatnie połącz z majonezem. Żelatynę rozprowadź w około 0,7 litra osolonej wody według proporcji na opakowaniu, ostudź. Przygotuj indywidualne naczynia – najlepsze będą jednorazowe plastikowe pojemniki na żywność (najłatwiej później gotowe śledzie wyjąć
Kulinarna Polskażółtego sera (u mnie red cheddar) 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 czerwona cebula 1 zielony ogórek 2-3 pomidory 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu (u mnie kielecki) czosnek – ilość w zależności od osobistych preferencji i ostrości samego czosnku – u mnie 1 duuuży ząbek polskiego czosnku) sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy(...)uznania). Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka. Ogórka kroimy na plasterki. Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w misce. Jogurt naturalny łączymy z majonezem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na dużą blaszkę lub do aluminiowych foremek rozkładamy przygotowane frytki. Na nich rozprowadzamy usmażone mięso. Całość posypujemy tartym serem. Wstawiamy
Smaki Na Talerzusamodzielne przygotowanie ciasta francuskiego - a wybieram gotowe, ale czytam skład ;) Składniki: - płat gotowego ciasta francuskiego - ok 10 krewetek (używam mrożonych gotowanych) - 3 plastry ananasa z puszki - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki keczupu - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - natka pietruszki do dekoracji - łyżka masła - trzy ząbki czosnku - jajko Ciasto francuskie rozwijam, delikatnie rozwałkowuję. Szklanką wycinam kółka na całej powierzchni ciasta(...)wrzucamy obrane, całe ząbki czosnku i krewetki. Delikatnie solimy i smażymy po minucie z obu stron. Zdejmujemy z patelni, usuwamy ogonki. W oddzielnej misce robimy sos koktajlowy: Mieszamy keczup, majonez i musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ananasa kroimy w kostkę. Do wystudzonych, upieczonych koszyczków wykładamy po łyżeczce sosu koktajlowego, układamy krewetkę ogonkiem do góry, kostkę ananasa
Cook&Lovemiałam truskawkowe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 250 g. szynki konserwowej 150 g. sera żółtego 2-3 ogórki konserwowe sól, pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i jogurt. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać. Wykonanie: Makaron wrzucić do miski, dodać brokuł
Agusiowe smakołykipierś z kurczaka 1/2 część sałaty lodowej 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki konserwowe 3 kawałki papryki konserwowej 1 cebula czerwona sól, pieprz, dowolna przyprawa do kurczaka 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu SAŁATKA Z KREWETEK W KIELISZKACH : 200 g krewetek 1- 2 ząbek czosnku natka pietruszki 1 sałata rzymska sól do smaku 1/2 część awokado garść oliwek(...)odkładamy miseczki na bok. Pozostałe po wydrążeniu pomarańcze należy wyfiletować. Sałatę ogórki, paprykę i cebulę drobno kroimy. Wszystko przekładamy do miski, wsypujemy kukurydzę i kurczaka, pomarańcze, dodajemy majonez i ketchup i wszystko mieszamy. Sałatkę nakładamy do pomarańczowych miseczek. Podajemy. Sałatka z krewetek - krewetki myjemy, oczyszczamy i podsmażamy z czosnkiem, natką pietruszki na oliwie, około 2-3 minuty. Odkładamy
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki passaty pomidorowej - 4 pomidory - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g gęstego jogurtu naturalnego - 15 dag sera żółtego, oscypek tez się świetnie komponuje - 6 łyżek majonezu - czipsy tortilla - sól, pieprz, wędzona ostra papryka - olej 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę, gdy się zarumieni dodajemy mięso, smażymy razem kilka minut, dodajemy sól, pieprz(...)paprykę, wlewamy passatę i smażymy do czasu aż wilgoć odparuje. Odstawiamy do wystudzenia. 2. Sos robiły łącząc ze sobą majonez z jogurtem i doprawiając do smaku solą i pieprzem. 3. Kroimy sałatę, pomidory i paprykę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 4. W misce układamy kolejno: - sałata pekińska - pomidory - mięso - papryka czerwona - kukurydza
Apetyczna babeczka