groszek mrożony lub z puszki: 3/4 szklanki jajka: 2 szt. ser żółty: 0,5 szklanki cebula czerwona: 1 szt. seler naciowy: 1 łodyga papryka czerwona: 0,5 szt. musztarda majonez : 3 – 4 łyżki sól i pieprz do smaku pietruszka natka – opcjonalnie SAŁATKA Z MAKARONEM I GROSZKIEM Wykonanie: 1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia(...)puszki, wyłóż na sitko, potem przepłucz wodą i zostaw do osuszenia. 4. Cebulę, jajka, selera i paprykę pokrój w małą kostkę. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. 5. Majonez przełóż do miseczki, dodaj do smaku musztardę, według swojego uznania. Następnie połącz ze wszystkimi składnikami. Jeśli chcesz dodaj posiekaną pietruszkę. Na koniec dopraw solą i pieprzem. W naszej sałatce znalazła
Kuchnia Na Wypasieogórek korniszon: 1 duży lub 2 mniejsze cebula: 1 szt. cebula prażona: 1 łyżka szczypiorek: 1 nieduży pęczek sezam: 1 łyżka słonecznik: 1 łyżka siemię lniane: 1 łyżka majonez: 2 łyżki PASTA KANAPKOWA Z MAKRELI I 3 ZIAREN Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. 2. Ogórka i cebulę kroimy(...)siekamy. Makrelę odsączmy z oleju. 3. Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem. Miękkie dodatki powinny się ładnie połączyć, natomiast ziarna będą nam ładnie chrupać . Na koniec dodajemy majonez i łączymy z pozostałymi składnikami. Pasta jest lekka, delikatnie chrupiąca. Dzięki ziarnom okazuje się być bardzo sycąca, a więc ekonomiczna. Możemy ją przechowywać w lodówce maksymalnie dwa do trzech
Kuchnia Na Wypasieszwedzkich pulpetach – możesz z nich zrezygnować. My dorzuciliśmy je do sosu, bo kilka grzybów zalegało w lodówce i dopominało się, żeby z nich coś zrobić. Do masy dodaliśmy też majonezu zamiast śmietany i zrezygnowaliśmy z jajka i namoczonego chleba, gdyż zmiksowany pęczak zapewnia wystarczającą spoistość pulpetom. Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym, ale danie będzie zdrowsze, jeśli podasz(...)ugotowaną na sypko kaszą orkiszową. Składniki: 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżka majonez ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki wina (opcjonalnie, ale warto) 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej Siekana natka pietruszki
Niedzielny kucharzszwedzkich pulpetach – możesz z nich zrezygnować. My dorzuciliśmy je do sosu, bo kilka grzybów zalegało w lodówce i dopominało się, żeby z nich coś zrobić. Do masy dodaliśmy też majonezu zamiast śmietany i zrezygnowaliśmy z jajka i namoczonego chleba, gdyż zmiksowany pęczak zapewnia wystarczającą spoistość pulpetom. Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym, ale danie będzie zdrowsze, jeśli podasz(...)ugotowaną na sypko kaszą orkiszową. Składniki: 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanego pęczaku 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1 łyżka majonezu 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych (panierka) ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki wina (opcjonalnie, ale warto) 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g pieczarek 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej Siekana natka pietruszki
Niedzielny kucharzświeżego szpinaku baby 1/2 puszki kukurydzy 100 g żółtego sera 1/2 pęczka grubego szczypiorku 4 łyżki pestek słonecznika 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu 3 łyżki majonezu sól ziołowa pieprz czarny Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Paluszki surimi kroimy w kostkę, ugotowane jajka kroimy w ćwiartki, ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce łączymy ze sobą(...)paluszki surimi, jajka, kukurydzę, liście szpinaku, starty ser, poszatkowany szczypior. Pestki słonecznika prażymy na patelni, dodajemy do sałatki. Jogurt łączymy z majonezem oraz zmiażdżonym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pierzem. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy. Podajemy z pieczywem lub zrumienionymi tostami
Qchnia po prostuogórki kiszone · Sól · Pieprz · 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo, płaty śledziowe moczymy około godziny w wodzie. 2. Pora kroimy w krążki, dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę, posiekane ugotowane jajka, pokrojonego w kostkę(...)śledzie oraz pokrojone również w kostkę ogórki kiszone. 3. Doprawiamy solą oraz pieprzem, łączymy wszystkie składniki z majonezem. 4. Przekładamy do naczynia, wierch dowolnie dekorujemy. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilagyros ½ puszki kukurydzy lub całe opakowanie malutkiej 5 małych ogórków konserwowych 4 cząstki papryki konserwowej 5 dużych pieczarek 1 czerwona cebula 200g sera żółtego Sos: 2 pełne łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu 3 małe ząbki czosnku Natka pietruszki do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy by się nie skleił. Kurczaka myjemy(...)oleju. Do przesmażonego mięsa dodajemy pieczarki i posiekaną cebulę. Smażymy aż odparuje nadmiar wody. Kukurydzę odcedzamy, paprykę kroimy w kostkę, ogórki w talarki. Ser ścieramy na dużych oczkach. Z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos. W wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu (można wysmarować masłem, ale używałam starej blaszki i nie chciałam by bezpośrednio się z nią żywność
Kuchnia w czekoladziejajka · Sól · Pieprz · 3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Pora kroimy w krążki, dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojony w kostkę żółty ser oraz ogórki konserwowe(...)Następnie dodajemy ugotowane, posiekane jajka, doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z majonezem. 4. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia, dowolnie dekorujemy. 5. Smacznego
Kulinarna Chwilapuszki pokrojonego w kostkę 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 puszka kukurydzy 1 malutka puszeczka groszku 2 jajka ugotowane na twardo 1 malutka cebulka pokrojona w kostkę 2, 3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ugotowany zimny ryż przekładamy do miski, dodajemy odsączoną z wody kukurydzę i groszek, następnie dodajemy ananasa, pokrojonego w kostkę kurczaka, pokrojone w kostkę(...)jajka i cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i posiekany szczypiorek, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikonserwowe 1 słoik sałatki obiadowej w zalewie octowej 6 parówek drobiowych dobrej jakości 4 czubate łyżki prażonej cebulki kawałek chrupiącej bagietki SOS SAŁATKOWY 2 łyżki pikantnej musztardy 2 łyżki majonezu Kielecki 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oliwy sól morska i mielony pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Sałatę lodową umyj zimną wodą i otrzep(...)zalewie octowej","6 par\u00f3wek drobiowych dobrej jako\u015bci","4 czubate \u0142y\u017cki pra\u017conej cebulki","kawa\u0142ek chrupi\u0105cej bagietki","2 \u0142y\u017cki pikantnej musztardy","2 \u0142y\u017cki majonezu Kielecki","1 \u0142y\u017cka kwa\u015bnej \u015bmietany 18 %","1 \u0142y\u017cka syropu klonowego","1 \u0142y\u017cka oliwy","s\u00f3l morska i mielony pieprz"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Sa\u0142at\u0119
ProstePesto.plSłonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy se sobą i polewamy sosem czosnkowym. składniki na sos czosnkowy: 1 mały jogurt naturalny 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz wykonanie: Jogurt mieszamy z majonezem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak Jedzeniacebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia DODATKI 12 plastrów żółtego sera 12 jaj sadzonych pomidory ogórki kiszone czerwona cebula sałata keczup majonez Wykonanie ZACZYN Dzień wcześniej, wieczorem . W małej misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin. BUŁKI DYNIOWE Na drugi dzień. Do większej miski wlewamy mleko, dodajemy(...)minut z każdej strony. BURGER Bułki przekrawamy na pół, spód każdej smarujemy keczupem i układamy: plastry ogórka kiszonego, krążki cebuli, liście sałaty, gorący hamburger, plaster sera, sadzone jajo , majonez i musztarda. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem lub nożem stekowym. Smacznego! * Zaczyn poolish to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku
Tajemnice Smakucooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu soba Pulpety 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała cukinia 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 200 g pieczarek lub boczniaków 250 ml śmietany 12 proc. 1 szklanka groszku (może być mrożony(...)misy malaksera. Dodaj ugotowany orkisz, starty ząbek czosnku, oregano. Zmiksuj. Dobrze posól – masa powinna być mocno słona – i popieprz. Jeszcze raz zmiksuj. Krok 2 Dodaj do masy mięso, majonez i musztardę. Zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami. Masa nie musi zmiksowana na gładko. Zwilż dłonie olejem, nabieraj niewielkie porcje masy i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Krok 3 Obierz pieczarki, większe przekrój
Niedzielny kucharzkiszone 2 małe pomidory 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 1-2 łyżeczki octu (u mnie malinowy) 1 łyżeczka miodu odrobina wrzącej wody sól, pieprz ketchup, majonez, musztarda Pomidory nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po usunięciu skórki i gniazda nasiennego kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Zielonego ogórka obieramy i kroimy wzdłuż(...)każdą bułkę wykładamy porcję świeżej rukoli. Dajemy przygotowane warzywa (pomidor, ogórek, cebula – sos można wcześniej lekko odlać). Rozkładamy plasterki kiszonego ogórka. Wierzch polewamy ulubionymi sosami: ketchupem, musztardą lub majonezem
Smaki Na Talerzu