puszka białej fasoli, użyłam Bonduelle gotowanej na parze 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 duża czerwona cebula 1 garść młodych listków pietruszki kędzierzawej 1-2 łyżki majonezu czarny pieprz Kamis Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Fasolę opłukać i osączyć na sicie, dodać do cebuli. Tuńczyka osączyć z oleju i podzielić na małe kawałki(...)dodać do sałatki. Ja użyłam natki pietruszki kędzierzawej, listki były małe więc nie trzeba było ich kroić, można oczywiście dodać zwykłej natki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem, doprawić odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Odstawić na ok pół godzinki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeskładniki: 4 jajka ugotowane na twardo 200 g makreli wędzonej 4 ogórki małosolne 3 garście mieszanki sałat 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2-3 łyżki oleju rzepakowego Składniki na 3 porcje. Na każdym talerzu ułożyć garść sałaty (u mnie mix masłowej, rukoli i roszponki). Na sałacie układamy pokrojone w grubsze plasterki ogórki małosolne, jajka(...)pokrojone w ćwiartki oraz kawałki wędzonej makerli. Jogurt ,majonez i musztardę dokładnie wymieszać z olejem i polać sałatkę. Jeśli sos będzie za gęsty dodać więcej oleju
Monia miesza i gotujeskładniki: 130 g makaronu gwiazdki 2 średnie ogórki 1 pęczek rzodkiewki ok 200 g 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu do smaku przyprawa do sałatek Makaron gwiazdki ugotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku przyprawą do sałatek
Monia miesza i gotujeskładniki: 350 g wędzonej piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 ogórki kiszone 1 łyżka natka piertuszki 4-5 łyżek majonezu Pierś kurczaka, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Dodać osączoną kukurydzę i przepłukaną czerwoną fasolę oraz posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać z majonezem. Podawać z chrupkim pieczywem lub waflami ryżowymi
Monia miesza i gotujeśledziowych 3 kwaskowe jabłka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka zielonego groszku 6 ogórków kiszonych 1 słoik marynowanych prawdziwków lub podgrzybków 1 cebula 5-6 łyżek majonezu Śledzie wcześniej wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku i pokroić w kostkę. Ja całą sałatkę kroję w taką średnią kostkę ale można pokroić wedle uznania drobniej lub grubiej(...)zalewy octowej, można przepłukać wodą, pokroić w kostkę. Ugotowane jajka i kiszone ogórki również pokroić w kostkę. Do miski dodać wszystkie pokrojone składniki i osączony groszek.Wszystko dokładnie wymieszać.Dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na min. godzinkę dla wymieszania smaków
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 duża wędzona makrela 5 jajek ugotowanych na twardo 150 g kukurydzy z puszki 2 łyżki szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wędzoną makrelę oczyścić ze skóry i ości, rozdrobnić na małe kawałki. Jajka drobno pokroić. Rozdrobnioną makrelę i pokrojone jajka wrzucić do miski, dodać posiekany szczypiorek i kukurydzę oraz majonez i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 woreczek ryżu basmati RISANA 1 puszka tuńczyka w kawałkach 150 g żółtego sera 4 kiszone ogórki sól z pieprzem Kamis 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Tuńczyka dobrze osączyć z zalewy. Ryż wsypać do miski, dodać tuńczyka i posiekany szczypiorek. Ogórki i ser żółty pokroić(...)kostkę. Dodać do miski wszystko dokładanie wymieszać, doprawić do smaku solą z pieprzem. Następnie dodać majonez i musztardę i jeszcze raz dokłdanie wymieszać
Monia miesza i gotujeskładniki: 250 g makaronu Czaniecki kokardki 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek majonezu Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Fasolę czerwoną przepłukać i również osączyć. Jajka pokroić w kostkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i osączonego tuńczyka z puszki. Wszystko(...)dokładnie wymieszać, dodać makaron i jeszcze raz wymieszać. Następnie wszystko wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotujemakaronu ryżowego 200 g paluszków krabowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 125 g kiełków fasoli mung z puszki 2 łyżki posiekanego koperku 4-5 łyżek majonezu Makaron pokruszyć na małe kawałki i przygotować według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę a paluszki krabowe na małe kawałki. Kukurydzę i kiełki fasoli mung osączyć(...)zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, dodać koperek i osączony makaron. Jeszcze raz wymieszać razem z majonezem
Monia miesza i gotujekukurydzy. Smaczna i pożywna:) składniki: 100 g makaronu ryżowego nitki 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 400 g piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5-6 łyżek majonezu sos sojowy 1-2 łyżki olej do smażenia Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Przed zalaniem wodą makaron pokruszyć na mniejsze kawałki dzięki temu łatwiej będzie go wymieszać z pozostałymi(...)wystudzić. Ananasa osączyć i pokroić na kawałki. Pokrojonego ananasa, osączoną kukurydzę, usmażonego kurczaka i szczypiorek wymieszać. Dodać osączony makaron i wymieszać z pozostałymi składnikami, na koniec dokładnie wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotujekolorowy. składniki: 250 g makaronu u mnie kolorowe świdry Czaniecki Makaron 300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej 300 g czerwonej papryki konserwowej puszka kukurydzy puszka ananasa majonez ok 4-5 łyżek pęczek szczypiorku Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć dobrze z zalewy. Wędlinę(...)paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i połączyć z majonezem. Do sałatki można dodać również ogórka konserwowego ale nam ostatnio nie smakują więc go pominęłam
Monia miesza i gotujeświąteczny wielkanocny stół. składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasoli u mnie Bonduelle gotowana na parze 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek majonezu Selera osączyć z zalewy. Fasolę opłukać i osączyć. Jajka pokroić drobno. Ananasa osączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem
Monia miesza i gotujewiosennym wydaniu. składniki: 250 g makaronu kolanko z falbanką Czaniecki Makaron 250 g paluszków krabowych 250 g rzodkiewki pęczek koperku 150 g chudej wędliny w plasterkach np.polędwicy sopockiej majonez ok 4-5 łyżek Makaron ugotwać, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki. Rzodkiewki (moje były nieduże i podłużne) oczyścić i pokroić w cienkie plasterki(...)Koperek drobno posiekać. Wędlinę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać a następnie połączyć z majonezem
Monia miesza i gotujeSkładniki: Tortellini dowolny smak 250 g Rzodkiewka 1/2 pęczka 6 średnich sztuk Ogórek szklarniowy 150 g Koperek mały pęczek Sól Pieprz Majonez łyżka Śmietana łyżka Przygotowanie: Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli użyjemy tortellini bez mięsa dodatkowo można dodać szynkę lub kurczaka. Do miski przekładamy tortellini, pokrojone na mniejsze kawałki rzodkiewki i ogórka. Dodać posiekany koperek. Doprawić(...)smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodać majonez i śmietanę i wymieszać. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodyweekendu jeszcze kilka dni. Przejdźmy może już do przepisu. PRZEPIS NA PASTĘ JAJECZNĄ Pasta jajeczna – składniki: 4 jajka 70 g sera żółtego 1 duży ogórek kiszony 3 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżka śmietany 1 łyżeczka musztardy mały pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Pasta jajeczna – wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Jak kto lubi, ale ja wyjmuję jajka wcześniej(...)ścieramy na tarce z grubymi oczkami i dodajemy do jajek. Ogórka tak samo (na grubych oczkach i do miski). Szczypiorek drobno siekamy i też do miski. Dodajemy również majonez, śmietanę i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu pasta jajeczna jest gotowa, można siadać do posiłku. Smacznego! Polecam również nasz przepis na jajka po benedyktyńsku
Marder&Marder Manufacture