Idealna na każdą okazję! Lekka, chrupiąca i pyszna… SKŁADNIKI 1 szt. brokułów 30 dag pieczarek (najlepiej drobnych) 1 duża papryka 1 puszka kukurydzy 4 jajka 4-5 łyżek majonezu pieprz sól PRZYGOTOWANIE W dwóch garnkach zagotować wodę – jedna na brokuły, druga na pieczarki. Ma być jej tyle, by przykryła warzywa. Wodę posolić. Brokuły podzielić na różyczki, pieczarki umyć(...)twardo ok. 10 min, a następnie wystudzić. Kukurydzę odcedzić. Pieczarki pokroić na ćwiartki lub ósemki (zależy od ich wielkości). Wszystko, prócz jajek przełożyć do miski i delikatnie wymieszać z majonezem, doprawiając pieprzem i solą. Jajka pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. PORCJE
zabawa smakiemrozumiał i nie powtarzał dziś - "Tato, zrobimy przepis ?". Ku jego zadowoleniu zrobiliśmy razem kotleciki drobiowe lecz nieco inaczej - jak ? ... Składniki : pół dużej piersi z kurczaka 2 jajka 2 łyżki majonezu (mój ulubiony to dekoracyjny) 1 nieduża cebula sól, przyprawa Maggi łyżka mąki tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki - takie wielkości 1x1cm i przekładam do misy(...)Dodaję jajka, majonez i pół łyżeczki przyprawy Maggi i łyżkę mąki. Całość wymieszał mój syn i odstawiliśmy to na ok 30 minut. Drobno posiekana cebulę lekko posoliłem aby cebula zmiękła i połączyłem ją z resztą składników przed samym smażeniem. Większą łyżką nabierałem ciasto i kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz tworząc nieduże kotleciki, smażyłem na złoty kolor
Mechanik w kuchniMoje dziewczynki są nimi zachwycone i myślę, że niejadek też na takie jajko się skusi :) Kolor i intensywność zależy już tylko od naszej fantazji. SKŁADNIKI : jajka 6szt (wedle upodobania) majonez 3-4 łyżki łyżeczkę musztardy sól, pieprz do smaku słodka papryka do posypania szczypiorek kiełki ulubione mix sałat wedle upodobania barwiki spożywcze w żelu lub proszku(...)jeśli już intensywność koloru nam odpowiada. Wyciągamy na ręcznik papierowy dziurką do góry. Między czasie szykujemy nasze żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, musztardą wszystko do smaku, dodajemy majonez tak, aby nasza masa jajeczna była kremowa. Na talerzu układamy nasze ulubione kiełki, sałaty na, to nasze białka kolorowy i na każde jajko nakładamy nasz farsz, szprycą lub łyżeczką, posypujemy
Basia w kuchniujrzeć ich minę, kiedy po spróbowaniu uświadomisz im, że pasta nie zawiera ani grama jajka. Nie zdziw się, jeśli Ci nie uwierzą. Składniki: 3 łyżki zdrowego roślinnego majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon ¾ kostki naturalnego tofu 1/3 szklanki roślinnego mleka 1 ½ szklanki ugotowanej cieciorki ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy pęczek cebulki dymki (3-4 sztuki) sól kala namak oraz(...)pieprz do smaku Do blendera wrzuć majonez, musztardę, mleko oraz tofu i zmiksuj na gładko. Do białej jeszcze masy dodaj ugotowaną cieciorkę oraz kurkumę. Ponownie zmiksuj do połączenia się wszystkich składników. Masę przełóż do średniej wielkości miski. Na patelni rozgrzej oliwę, cebulkę pokrój w wąskie plasterki, szczypior również zachowaj, posiekaj i pozostaw na później do posypania. Wrzuć białą część cebulek
Roślinna - blog wegańskidanie, które idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole albo podczas wizyty niespodziewanych gości. Składniki: 6 jajek pół ogórka szklarniowego kilka liści sałaty 100 ml jogurtu 2 łyżki śmietany łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy koper (suszony albo świeży) sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Ostudzamy, obieramy i kroimy w plastry. Ogórka również kroimy w plastry. Na talerzu albo w płaskiej(...)miseczce układamy liście sałaty. Na nią na przemian układamy plastry jajka i ogórka, na tak zwaną „dachówkę”, aby nachodziły na siebie. Jogurt, śmietanę, majonez, musztardę i posiekany koperek mieszamy ze sobą i sosem polewamy jajka i ogórki. Całość przyprawiamy do smaku
e-PrzepisyKulinarnesera pleśniowego. Bardzo mu smakowała i poleca. składniki: 1 ugotowany seler 100 g chudej wędliny 100 g sera pleśniowego np.Lazur 1 garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki majonez ok 3-4 łyżki świeżo zmielony czarny pieprz Selera, wędlinę oraz ser pleśniowy pokroić w niedużą kostkę. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę(...)pietruszki i dokładnie wymieszać. Następnie składniki połączyć z majonezem. Gotową sałatkę podawać oprószoną świeżo zmielonym pieprzem i przybraną natką pietruszki
Monia miesza i gotujeIdealne połączenie. przepis na cztery porcje 400 gram okonia morskiego 4 przegrzebki 200 gram ugotowanego zielonego groszku 8 sztuk herbatników maślanych 6 łyżek majonezu garść posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej mięty mąka do obtoczenia ryby oliwa do usmażenia ryby 2 łyżki klarowanego masła DODATKOWO kolorowe marchewki rzodkiewki kiełki sałaty Groszek zielony blendujemy razem z koprem i miętą(...)dodając na koniec majonez i sól , zostawiamy kilka sztuk groszku zielonego do dekoracji . Ciastka kruszymy. Rybę smażymy obtoczoną w mące na oliwie około 2-3 minut z każdej strony aż się zarumieni . Przegrzebek smażymy na klarowanym maśle po 1 minucie z każdej strony , powinien być rumiany ale w środku wilgotny , gdy go przesmażymy będzie gumowaty. Sosem , ciastkami
na gaziepastę musi jeszcze trochę poczekać… Polecam również tym, którzy mogą celebrować posiłki SKŁADNIKI 5 jajek 15 dag sera żółtego szczypiorek (opcjonalnie mała cebula) 2-3 łyżki majonezu pieprz, sól PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo, ostudzić i drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wymieszać z majonezem. Doprawić pieprzem i solą do smaku
zabawa smakiemszybciej I tym sposobem powstała mocno aromatyczna, ostra pasta. SKŁADNIKI 1 awokado 2 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli 1 łyżka majonezu plaster cytryny pieprz sól rukola (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Awokado wydrążyć, rozgnieść widelcem lub w moździerzu i natrzeć pestką (dzięki temu nie ściemnieje, pestkę(...)można zostawić w paście i tym sposobem oszukać awokado ), skropić cytryną. Papryki i cebulę drobno pokroić, dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać z łyżką majonezu. Świetnie smakuje podana na rukoli
zabawa smakiemposiłków kompanów Niko, Little Jacoba i Dwayne’a (pozdro dla kumatych). Przy opracowywaniu przepisu postawiliśmy na oryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż w dmuchanych bułkach(...)serwujemy świeżo upieczone buły wprost z piekarnika). Na dolną połówkę nakładamy ketchup, następnie liść sałaty, usmażonego kurczaka, plaster sera topionego, ponownie sałatę i kurczaka. Górną połówkę solidnie smarujemy majonezem, dokładamy na to jeszcze jeden liść sałaty i składamy w burgera, lekko dociskając go ręką, aby całość się nie rozpadła. PODANIE Tak potężny burger sprawi, że nie będziecie już więcej
Nerds Kitchenjaja 20 dkg szynki gotowanej (albo z indyka czy jakiejś innej tego typu) słoiczek papryki marynowanej (ja miałam robioną przez moją mamę, w sklepach nie widziałam) por (jasnozielona część) majonez sól pieprz Wykonanie: Seler, paprykę, kukurydzę odcedzić. Seler przelać wrzącą wodą. Ugotować jajka. Szynkę, paprykę i jajka pokroić w kostkę. Seler pociąć na paseczki. Wrzucić wszystko do miski, wymieszać(...)majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Lepiej smakuje gdy postoi trochę w lodówce, ale rzecz gustu
W kuchni bez szafeksałatkę mamy, tym razem nawet przez nią robiony. Ja tylko bawiłam się w fotografa :) Składniki: seler w słoiczku 4 jajka kukurydza konserwowa fasola czerwona konserwowa 2, 3 łyżki majonezu 20 dkg szynki 15 dkg sera żółtego szczypta pieprzu Mamie znudziła się kosteczka więc ser w plasterkach też się nadaje ;) Tylko wtedy tniemy go na większe kwadraciki(...)więc: odsączamy fasolę i przepłukujemy, kukurydzę też odsączamy, wrzucamy cały seler, jajka kroimy w kosteczkę (na tej siateczce jeśli macie), szynkę i ser też kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, trochę pieprzu i mieszamy
W kuchni bez szafeknich jest to, że tak szybko je się robi - nastawiamy w rondlu olej, a w tym czasie kroimy i panierujemy. Oczywiście do kalmarów nie może zabraknąć czosnkowego majonezu w postaci pysznego sosu aïoli . To co szykujecie się ze mną wieczorem na kalmary? :) Składniki (na danie główne dla 2 osób lub przystawkę(...)Usmażone kalmary odsączamy na papierowym ręczniku, posypujemy posiekaną kolendrą i polewamy obficie sokiem z limonki . A teraz najlepsze: zajadamy się, mocząc każdy kawałek w czosnkowym majonezie lub sosie aïoli . Mmm, pycha
Food Squareniezwykle lekkie;) Przepis Ewy Wachowicz. Składniki: 3 piersi z indyka 20 dag żółtego sera 1.5 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu 3 jajka 3 łyżki majonezu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki pietruszki Ponadto: olej do smażenia Wykonanie: Piersi z indyka oczyścić, wymyć, osuszyć i pokroić w drobniutką kostkę(...)przełożyć do dużej miski. Dodać drobno posiekaną pietruszkę,szczypiorek oraz cebulę. Wybić jajka, dodać majonez oraz starty bądź pokrojony bardzo drobno ser. Na koniec przecisnąć przez praskę czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry, wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron. Z podanych proporcji wyszło mi 11 kotletów sporej wielkości. Smacznego
Krakowskie smaki Animakaron to w 100 % to danie jest dla Was;) Bardzo polecam;) Składniki: 100 gramów makaronu nitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie własnym sól do smaku pieprz do smaku łyżka natki pietruszki 2 plasterki sera żółtego Wykonanie: Makaron ugotować jak zawsze(...)będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć na talerze posypać posiekaną pietruszką. Smacznego
Krakowskie smaki Ani