cebula około 100 ml wody (może być gazowana) sól, pieprz olej do smażenia DODATKI 12 plastrów żółtego sera 12 jaj sadzonych pomidory ogórki kiszone czerwona cebula sałata keczup majonez Wykonanie ZACZYN Dzień wcześniej, wieczorem . W małej misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin. BUŁKI DYNIOWE Na drugi dzień. Do większej miski wlewamy mleko, dodajemy(...)minut z każdej strony. BURGER Bułki przekrawamy na pół, spód każdej smarujemy keczupem i układamy: plastry ogórka kiszonego, krążki cebuli, liście sałaty, gorący hamburger, plaster sera, sadzone jajo , majonez i musztarda. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem lub nożem stekowym. Smacznego! * Zaczyn poolish to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku
Tajemnice Smakucooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu soba Pulpety 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała cukinia 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Sos 200 g pieczarek lub boczniaków 250 ml śmietany 12 proc. 1 szklanka groszku (może być mrożony(...)misy malaksera. Dodaj ugotowany orkisz, starty ząbek czosnku, oregano. Zmiksuj. Dobrze posól – masa powinna być mocno słona – i popieprz. Jeszcze raz zmiksuj. Krok 2 Dodaj do masy mięso, majonez i musztardę. Zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami. Masa nie musi zmiksowana na gładko. Zwilż dłonie olejem, nabieraj niewielkie porcje masy i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Krok 3 Obierz pieczarki, większe przekrój
Niedzielny kucharzkiszone 2 małe pomidory 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 1-2 łyżeczki octu (u mnie malinowy) 1 łyżeczka miodu odrobina wrzącej wody sól, pieprz ketchup, majonez, musztarda Pomidory nacinamy na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po usunięciu skórki i gniazda nasiennego kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Zielonego ogórka obieramy i kroimy wzdłuż(...)każdą bułkę wykładamy porcję świeżej rukoli. Dajemy przygotowane warzywa (pomidor, ogórek, cebula – sos można wcześniej lekko odlać). Rozkładamy plasterki kiszonego ogórka. Wierzch polewamy ulubionymi sosami: ketchupem, musztardą lub majonezem
Smaki Na Talerzujabłko ścieram na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy kroję w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a koperek siekam. Fasolę osączam z zalewy. Do kapusty dodaję pozostałe składniki. Dodaję majonez z jogurtem 1:1 i doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam. Smacznego
magiczna kuchnia Kasipyszną, szybką surówkę raptem z 3 składników. Jest bardzo smaczna i pasuje do dań z grilla jak i do mięsnego obiadu 😃 Składniki: pekinka kukurydza świeży ogórek sól pieprz majonez zielenina Wykonanie: Kapustę pekińką i ogórki kroimy, kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez i posiekaną zieleniną. Odstawiamy w chłodne miejsce
Walijskie PichcenieSkładniki: Pałki z kurczaka 8 sztuk Sól łyżka Pieprz łyżeczka Papryka słodka łyżka Papryka ostra łyżeczka Majonez 2 pełne łyżki Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. ( możemy również innych ulubionych przypraw do kurczaka). Dodajemy majonez i wszystko razem mieszamy. Odkładamy na minimum godzinę do lodówki a najlepiej na całą noc. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy na blaszkę do pieczenia
Kulinarne przygodysalaterce mieszamy kukurydzę z papryką. Dodajemy brokuła, jajka oraz fetę i polewamy sosem czosnkowym. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. składniki na sos czosnkowy: 100 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku lub wg własnego smaku sól, pieprz wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy czosnek. Mieszamy i doprawiamy solą
Domowy Smak Jedzeniapracy. Nam bardzo smakuje :) 250 g makaronu w kształcie ryżu 300 g szynki konserwowej ogórek szklarniowy 2-3 ząbki czosnku pęczek koperku puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę a koperek posiekać. Wszystkie składniki doprawić(...)smaku i wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły
Smakołyki Asimasz ochotę na danie bez mięsa, musisz przygotować potrawę dla wegetarian lub coś dobrego w postny piątek Pomysły na przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Jajka z łososiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 12 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g) 200g sera feta duża(...)jabłkami Nadziewane koszyczki z ciasta francuskiego Pizzerinki z ciasta francuskiego Paluszki z ciasta francuskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na mięsne dania… Klops Kotlety drobiowe z majonezem Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Kurczak w parmezanowej panierce
Kulinarny S.O.S.łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka płatków chili / pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Sos blue cheese: 60g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki majonezu 100ml maślanki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 szczypty soli 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel tabasco (opcjonalnie) Do tego: 4 małe sałaty rzymskie 1/2 zielonego ogórka 8 rzodkiewek ulubione kiełki(...)głębokości 1-2cm. 6. Smaż kurczaka po 5min z każdej strony, aż będzie złoto-brązowy i wykładaj na papierowy ręcznik. Sos blue cheese: 1. W misce wymieszaj majonez z maślanką, sokiem z cytryny i przyprawami. 2. Pokrusz ser na drobne kawałki i dodaj do sosu. 3. Wymieszaj całość widelcem, krusząc ser w sosie jeszcze bardziej. Całość: 1. Warzywa umyj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPieprz · 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Rzodkiewkę, ogórki, szynkę oraz ser kroimy w kostkę. 2. Mieszankę po Polsku odlewamy z zalewy i łączymy z pozostałymi składnikami. 3. Następnie dodajemy obrane i drobno posiekane jajka. 4. Doprawiamy pieprzem oraz(...)solą i dokładnie mieszamy razem z majonezem. 5. Przekładamy do naczynia, dowolnie dekorujemy. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilaszklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty 1 łyżeczka soli 1 duża marchew starta 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki majonezu ½ szklanki jogurtu greckiego Przygotowanie: Krok 1 Zetrzyj cukinię na tarce i bardzo dokładnie odciśnij z wody. Przełóż do głębokiej misy. Dodaj mielone mięso, włoską przyprawę, sól, pieprz, sodę i wymieszaj(...)wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki. Krok 2 Włóż obydwie kapusty do misy, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie dokładnie odciśnij z wody. Dodaj startą marchew, majonez, jogurt, ocet winny, posól i wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wyjmij burgery z lodówki, przełóż na tackę do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem, wstaw do piekarnik i piecz
Niedzielny kucharzpanko","200 g jogurtu greckiego","200 g \u015bwie\u017cych og\u00f3rk\u00f3w","2 z\u0105bki czosnku BIO","gar\u015b\u0107 listk\u00f3w natki pietruszki i koperku","1 \u0142y\u017cka majonezu","1 \u0142y\u017cka oliwy z oliwek extra virgin","1 \u0142y\u017cka soku z cytryny","1 cytryna BIO","mix salat"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"TZATZIKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Og\u00f3rki(...)bułki tartej 1 szklanka panierki panko SOS TZATZIKI 200 g jogurtu greckiego 200 g świeżych ogórków 2 ząbki czosnku BIO garść listków natki pietruszki i koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO DO PODANIA 1 cytryna BIO mix salat Sposób przygotowania: TZATZIKI Ogórki obieramy ze skórki i siekamy drobno
ProstePesto.plpęczka szczypiorku · Sól · Pieprz · 4 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Por kroimy w krążki i przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki ( 4 szt zostawiamy na wierzch sałatki) 2. Ser, szynkę oraz ogórki kroimy w kostkę(...)Kukurydze odlewamy z zalewy i dodajemy do sałatki 4. Następnie siekamy drobno jajka i wszystkie składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy pieprze i solą 5. Wymieszaną sałatkę układamy w naczyniu, na wierzchu układamy drobno porwaną sałatę lodową, startą na tarce o dużych oczach rzodkiewkę oraz posiekany drobno szczypiorek 6. Sałatka gotowa
Kulinarna Chwila