zajmie to dosłownie 5 minut. Domowy chrzan mocą i smakiem przewyższa wszystkie "gotowce" ze sklepów i nie zawiera żadnych wypełniaczy. Zawsze robię go na święta wielkanocne, podobnie jak majonez z gotowanych jajek . (przepis na majonez otworzy się w nowym oknie) Jak zetrzeć chrzan, żeby nie płakać Żeby zrobić domowy tarty chrzan, nie wylewając przy tym morza łez wystarczy wykorzystać zwykły
Cztery Fajerysię zdrowo. Składniki: 6 jajek 1 puszka wędzonych szprotek w oleju 1 mały ząbek czosnku 1 czubata łyżka poszatkowanych ulubionych ziół (natki, koperku, szczypiorku, ja dałam rzeżuchę) 1 łyża majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, studzimy, obieramy. Obrane jajka kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy z nich żółtka. Szprotki dokładnie odsączamy(...)wrzucamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich żółtka, które również rozdrabniamy. Następnie wsypujemy zioła, wlewamy majonez, jogurt, dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pieprz, dokładnie mieszamy. Białka faszerujemy powstałą pastą. Przed podaniem jajka można posypać resztą ziół i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Jajka faszerowane szprotkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjajka 3 plasterki szynki kawałek czerwonej cebuli – ok. 20-30 g 3 średnie ogórki konserwowe szczypiorek – ok. 1-2 łyżki koperek – 1 łyżka 1 pełna łyżka majonezu sól i pieprz Sałatka jajeczna – wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować na twardo. Kolejno obrać ze skorupki i posiekać na mniejsze kawałki. Cebulę bardzo drobno posiekać. Ogórki pokroić(...)kostkę. Szynkę pokroić w kosteczkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, doprawić majonezem, solą i pieprzem do smaku. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka jajeczna pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!jajek (najlepiej średnie lub większe) puszka tuńczyka w sosie własnym (około 110g netto ryby) 2 nieduże ogórki kiszone lub 1 średni 1 łyżeczka musztardy łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu Kaloryczność 1 połówki jajka faszerowanego: około 120 kcal. Sposób wykonania jajek faszerowanych tuńczykiem. Jeśli szukasz pysznych jajek faszerowanych tuńczykiem i ogórkiem kiszony, które są proste i szybkie w przygotowaniu(...)drobną kostkę i również osączam na sitku. Ogórki mogą tak poleżeć około 15 minut, aby się dobrze odsączyły. Do żółtek dodaję tuńczyka oraz ogórki, a także musztardę i majonez. Całość mieszam za pomocą widelca. Jeśli masz wprawę możesz oczywiście zacząć przygotowywać farsz w trakcie gotowania jajek. Gotowy farsz wkładam za pomocą łyżeczki w miejsce żółtek i układam na półmisku. Całość
Ania gotujeŚniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Jajka herbaciane nadziewane guacamole Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli(...)Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Jajka herbaciane nadziewane guacamole Sałatka jajeczna z makrelą i porem Pasta z makreli
karmelowy350g mąki 20g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Ponadto: 3 białe kiełbaski 100g sera gouda 100g sera wędzonego 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu tartego 1 pęczek szczypiorku jajko do posmarowania po wierzchu Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temp. max. 35ºC, rozpuszczamy w nim cukier oraz drożdże. Do misy miksera przesiewamy(...)mleko z drożdżami. Wyrabiamy hakiem na gładkie ciasto. Przekładamy do czystego naczynia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 25x35cm. Smarujemy majonezem wymieszanym z chrzanem i obficie posypujemy drobno startymi serami, a następnie posiekanym szczypiorkiem. Wzdłuż dłuższego boku, tuż przy krawędzi układamy 3 kiełbaski koło siebie. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Jajka 5 sztuk Tuńczyk w oleju lub sosie własnym puszka Szczypiorek 1/2 pęczka Musztarda pełna łyżeczka Majonez 2 łyżki Opcjonalnie sól lub pieprz w razie koniczności Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na pół i wyciągnąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać tuńczyka z puszki olewając nadmiar oleju. Dodać posiekany szczypiorek. Na koniec dodać musztardę i majonez. Wszystko razem
Kulinarne przygodyGłówny składnik to ryż a pozostałe równie smaczne i dostępne. Zapraszam. Składniki; 1 woreczek białego ryżu pół czerwonej papryki puszka kukurydzy sól, pieprz do smaku 3 łyżki majonezu 15 dag szynki konserwowej 10 dag żółtego sera 3 łyżki orzeszków ziemnych natka pietruszki Przygotowanie; Ryż ugotować do miękkości, na sypko. Szynkę oraz żółty ser kroimy w kostkę(...)również. Kukurydze odsączamy z zalewy. Do miski wkładamy ryż, dodajemy warzywa, ser i szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Orzeszki chwilę prażymy na suchej patelni. Sałatkę mieszamy z majonezem, posypujemy prażonymi orzeszkami i natką pietruszki. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.tylko do wędlin, ale też do jajek. Zróbcie. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu sok z połowy cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) sól pieprz Do miski wlewamy jogurt, majonez, musztardę, chrzan
Kardamonovypuszki tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) 3 średnie ogórki kiszone 200 g sera żółtego 1 ząbek czosnku 1 większa czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki mały słoik majonezu (u mnie 170 g) małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Następnie jajka obieramy(...)trzeciej, itd. Łatwiej później ogarnąć robienie warstw. Ser ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, tuńczyki odsączamy i rozdrabniamy widelcem, natkę pietruszki szatkujemy. Majonez i jogurt wlewamy do słoika, dodajemy do niego rozdrobniony czosnek, sól i świeżo mielony pieprz, zamykamy i energicznie mieszamy. Pamiętajcie żeby trochę mocniej doprawić sos, warstw nie doprawiamy
KardamonovySmacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam : Kolorowa babka trójsmakowa. Babka na białkach. klik Babka na majonezie. Szybka babka dwukolorowa z majonezem. klik Błyskawiczna babka z malinami. klik
Kuchnia z widokiem na ogródmusztardą Przepis na faszerowane jajka z musztardą Składniki na faszerowane jajka z musztardą 6 jajek 2 łyżki ostrej musztardy (np. chrzanowej, dijon lub horcice) mały pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu sól, pieprz Jak zrobić faszerowane jajka z musztardą Jajka ugotuj na twardo, a następnie zalej je chłodną wodą i gdy lekko przestygną obierz ze skorupek. Każde z jajek przekrój wzdłuż(...)ostrożnie wyjmij z nich żółtka przy pomocy łyżeczki. Uważaj, aby nie uszkodzić białka, ponieważ później faszerowane jajka będą brzydko wyglądać. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj do nich musztardę, majonez oraz bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Przy pomocy widelca rozgnieć wszystko na gładką i jednolitą masę. Postaraj się zrobić to tak, aby żółtka nie tworzyły grudek. Możesz też pomóc sobie
okolicepalnika.pltylko w wielkanocnych okolicznościach ale także na co dzień :) Jajka faszerowane migdałami i mnóstwem ziół Potrzebujesz: 6-7 jaj ugotowanych na twardo 100g jogurtu naturalnego 1 kopiasta łyżka majonezu 1/3 łyżczki kurkumy 2 łyżki płatków migdałów + do dekoracji 1 łyżka posieknego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki garść świeżych liści bazylii sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Jajka(...)obierz ze skorupki i przekrój wzdłóż na pół. 2. Wyjmij żółtka i umieść je w misce wraz z ziołami, kurkumą i migdałami - zblenduj. 3. Do masy dodaj jogurt z majonezem i dopraw do smaku solą i pierzem - dokładnie wymieszaj. 4. Napełnij farszem białka, ułóż na półmisku i udekoruj świeżymi ziołami. Smacznego! Eggs stuffed with almonds and lots of herbs Ingredients
Kuchnia w Słońcu Skąpanajabłka 150 g orzechów włoskich 200 g cebuli czerwonej 4 jajka (polecam od kur z wolnego wybiegu) 200 g ogórków kiszonych 200 g sera żółtego dobrej jakości 300 g majonezu domowego (lub dobrej jakości sklepowego) 30 g musztardy bez cukru (patrz na skład!) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić(...)kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki kiszone i obraną cebulę pokroić w kostkę. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Przygotować sos dokładnie mieszając majonez z musztardą. Wyłuskane orzechy włoskie zmielić w młynku lub blenderze o mocnych ostrzach. Sałatka z orzechami włoskimi może być podawana w szklanej misce w formie warstw jak na zdjęciu albo wystarczy
Ola la LCHF