oliwę z przyprawą gyros. Wrzucić do niej kawałki kurczaka i dokładnie przemieszać tak, by każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić na minimum kilka minut. sos czosnkowy: - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu naturalnego (u mnie grecki- gęsty) - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki soku z cytryny (pominęłam) - łyżka siekanego koperku pozostałe składniki sałatki warstwowej: - 4 łyżki ketchupu (można pominąć(...)patelnię i obsmażamy ok. 10 minut, kilka razy mieszając w trakcie smażenia. Odstawiamy do przestudzenia. W czym czasie przygotowujemy sobie sos czosnkowy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy majonez i jogurt naturalny oraz sok z cytryny (gdy dajemy) i koperek.. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Na dno misy (najlepiej szklanej) wykładamy kawałki schłodzonego kurczaka, wraz ze sosem od smażenia
Smaczne Zdrowecały czas obowiązującym trendem, czyli - w stronę USA. Coś w stylu kanapki Rauben. Składniki: - ciecierzyca w puszce - wędzona papryka w proszku - musztarda - mąka ziemniaczana - mąka pszenna - kapusta kiszona - majonez - olej Wykonanie: Do mąki pszennej dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby powstało nam lejące się ciasto, z którego następnie robimy gofry w gofrownicy. Kapustę kiszoną kroimy. Ciecierzycę gnieciemy (nie miksujemy(...)papryką, i odrobiną musztardy i mąki ziemniaczanej, a następnie ugniatamy i chwilę pieczemy. Jak ostygnie delikatnie smażymy. Między dwa gofry układamy plastry ciecierzycowe, kapustę i majonez
Kryzysowa Książka Kucharskaugotowanego makaronu 1 słoiczek pieczarek marynowanych (średni) 1 puszka groszku konserwowego 2 ogórki kiszone 2 ugotowane marchewki (średni) 1 ugotowana pietruszka 1 papryka (średnia) biała część pora Dodatkowo: majonez sól, pieprz Opcjonalnie: 100g żółtego sera (startego) 100g szynki/pieczonego lub wędzonego kurczaka Sałatka warzywna z makaronem i pieczarkami marynowanymi - przygotowanie: Pieczarki z groszkiem odcedzić z zalewy(...)Pieczarki z porem pokroić w plasterki, a marchewki, pietruszkę oraz paprykę w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą soli oraz pieprzu
Di gotujeSzybka przekąska na imprezę Pasta łososiowa z chipsami zachwyci każdego swoim smakiem i umili czas Składniki: – 13 dkg wędzonego łososia – 2 jaja – szczypiorek – 2 łyżeczki majonezu ( u mnie wegański) – 1 łyżeczka musztardy – 10 czarnych oliwek – 2 małe czerwone papryki lub 1/2 dużej – ulubione chipsy ( u mnie Lay’s solone 50% mniej(...)tłuszczu ) Przygotowanie: Jaja gotuj w osolonej wodzie na twardo. Paprykę umyj i obierz z nasion. Do pojemnika blendera przełóż oliwki, paprykę, jaja, łososia, majonez oraz musztardę. Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Konsystencja pasty powinna być gładka. Udekoruj świeżym szypiorkiem . Pastę podawaj z ulubionymi chipsami Artykuł Pasta łososiowa z chipsami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEzwykłej 1 czerwona papryka, średniej wielkości 2 cebule, raczej małe 1 łyżka, słodkiej, mielonej wędzonej papryki 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu sól, chili do smaku Warzywa po ugotowaniu oczywiście musisz obrać lub ugotować już bez łupinek Tylko cebulę dodaj surową, posiekaną najdrobniej jak to możliwe. Resztę pokrój(...)Osobiście kurczaka kroję razem ze skórą, która ma najwięcej wędzonego aromatu ale jeśli z jakiś względów jej nie lubisz, zdejmij i nie dodawaj do sałatki Teraz czas dodać przyprawy , majonez, ketchup, sól i chili do smaku . Najsmaczniejsza jest dość pikantna ale tę kwestię pozostawię Ci do wyboru osobistego, zrobisz jak lubisz Całość zamieszaj i odstaw na godzinę do lodówki
Ogrodnik w podróżypomidorami Składniki: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 5 suszonych pomidorów z zalewy mała garść rukoli pół łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Z tuńczyka odlewamy zalewę, wrzucamy go do miski. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę pomidory, poszatkowaną rukolę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i świeżo
Kardamonovyżurawiny 5 łyżek cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chrzanu Sos tatarski 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pół słoika marynowanych prawdziwków 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz Sos chrzanowy mały słoiczek startego chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo gęsta śmietana szczypta cukru sól szczypta kwasku cytrynowego Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty(...)Odstawiamy do przestudzenia. Gdy sos będzie zimny dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. Sos tatarski Jajka i ogórki ścieramy na grubej tarce lub kroimy w kostkę, grzyby drobniutko kroimy Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i przyprawiamy. Sos chrzanowy Chrzan odciskamy z na nadmiaru płynu na sitku. Jajka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do chrzanu wraz ze śmietaną i przyprawami. Dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywędlin . I przy okazji, dobrych Świąt. Trzymajcie się zdrowo i ciepło. Składniki: 2 jajka 1 ogórek konserwowy pół małej cebuli pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (ja użyłam ze słoika, ale lepszy byłby świeży) sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut(...)odcieknięcia. Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich ogórek konserwowy pokrojony w drobną kostkę, sparzoną cebulę, poszatkowaną natkę i koperek, majonez, jogurt i chrzan. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Sos najlepiej smakuje na drugi dzień. Artykuł Ziołowy sos z jajkami
Kardamonovymoich kulinarnych przemyśleń. Oby. Ja przynajmniej mam taki plan. Składniki: 4 jajka pół słoika selera konserwowego pół puszki kukurydzy konserwowej 5 plastrów ananasa konserwowego 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Na początku polecam wrzucić na gęste sito seler, kukurydzę i ananasa, żeby porządnie odciekły z wody. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą(...)ostygnięciu obieramy je i kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w kostkę ananasa, kukurydzę i seler. Dolewamy do tego majonez i jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, żeby smaki się przegryzły. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Artykuł Sałatka
Kardamonovysmakiem morza. Kategoria Przystawki Kuchnia Duńska Czas przygotowania 1 day Czas gotowania 20 minutes Porcje 4 porcje Autor smakowitehistorie.com Składniki 400 g płatów śledziowych 4 łyżki śmietany 5 łyżek majonezu 2 łyżki oleju 1 cebula 1 łyżka octu winnego 2 łyżki curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka cukru 1 twarde, kwaśne jabłko 1 łyżka musztardy 50 g oliwek lub kaparów(...)kawałki szerokości ok. 1 centymetra. Skrop śledzie octem, wymieszaj, odstaw. Obierz jabłko i pokrój w drobną kostkę. Oliwki lub kapary odsącz, posiekaj. Dodaj do śledzi. Wymieszaj śmietanę z majonezem i musztardą, dodaj do śledzi, wymieszaj. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj curry i kurkumę, cukier, mieszaj i smaż na małym ogniu przez
smakowitehistorie.compozbądź się pestek ze środa i pokrój w kostkę o boku 0,5 cm (opcjonalnie) seler naciowy dokładnie obmyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki w misce wymieszaj majonez, pokrojone chili, oregano oraz sól do smaku dodaj wszystkie składniki do miski z sosem i dokładnie wymieszaj odstaw do lodówki na 1h SKŁADNIKI: makaron kolanka – 200g szynka wędzona (ponad(...)ogórek zielony – 1 szt. czerwona cebula – 1/2 szt. jajko – 3 szt. seler naciowy – 1 łodyga oregano – 1 łyżeczka papryczka chili – 1 szt. majonez – 2-3 łyżki sól PIEROŻKI – EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sól, dodaj drobno posiekane masło i szybko utrzyj pomiędzy palcami do uzyskania
Nerds Kitchenwędzony pstrąg. Zresztą, co ja Wam tutaj, wpadajcie jutro na Fejsa wieczorem. Składniki: pół małej czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy do miski, porządnie ugniatamy (jeżeli nie chcecie sobie poplamić rąk, załóżcie rękawiczki, skubana potrafi nieźle(...)zafarbować dłonie). Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Dolewamy do tego jogurt, majonez i sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Tak jak Wam napisałam we wstępie, surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty i marchewki pochodzi
Kardamonovysałatek, które są na moim kanale. Gotowa w 10 minut. Bardzo dobrze smakuje i ślicznie się prezentuje :) Składniki: Kukurydza konserwowa puszka Fasola konserwowa puszka Seler konserwowy słoik Jajka 4 Majonez 3 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kosteczkę. Fasolę odcedzić na sicie i lekko przepłukać i dodać do jajek. Dodać kukurydzę również odcedzoną(...)koniec wyjąć seler ze słoiczka i pokroić na mniejsze paseczki. Dodajemy majonez, doprawiamy solą orz pieprzem i wszystko razem mieszamy. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodypuszka kukurydzy 20 dag szynki pieczonej z indyka(może być szynka konserwowa) 3 średnie pomidory 3 średnie ogórki gruntowe 1/2 pęczka drobnego szczypioru ( nie dawałam) 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz Pomidory (sam miąższ), ogórka i szynkę pokroiłam w drobną kostkę. Fasolkę i kukurydzę wyłożyłam na durszlak i dokładnie odcedziłam. Połączyłam wszystkie składniki, doprawiłam solą(...)pieprzem, wymieszałam. Dodałam majonez. Jeszcze raz wymieszałam i gotowe
Co w garnkach piszczy