łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:47/85)

pieczeń jagnięca 173

klasyczna, banalna w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku. Składniki: jagnięcina – łopatka albo udziec czosnek gałązki rozmarynu sól oliwa z oliwek Mięso ponakłuwać dość gęsto nożem, w każde nakłucie włożyć ząbek czosnku i kilka igiełek świeżego rozmarynu. Wszystko natrzeć solą i polać oliwą. Ułożyć w brytfannie na kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym(...)Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym

stajnia gołębie od kuchni
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 177

solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie(...)Woll Saphir Lite? Jest wygodna w użyciu - mogę obsmażyć mięso przed pieczeniem, a potem bez przekładania do innego naczynia wstawić je do piekarnika i zapiec. Nie muszę używać drewnianych łopatek , żeby wymieszać coś lub przełożyć na druga stronę - mogę zrobić to metalowymi, gdyż powierzchnia nie uszkodzi się. Nie posiada żadnej delikatnej powłoki, a ewentualne zarysowania nie wpływają jakość przygotowywanych potraw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 118

dzień przed południem. W innym wypadku będziecie narażeni na burczenie w brzuchu, podczas gdy z piekarnika wydobywać się będą torturujące Was zapachy. Przeżyłam to, wiem co piszę :)Składniki:1kg łopatki wieprzowej3 czerwone papryki pokrojone w grubą kostkę (3x2cm)1 duża czerwona cebula lub 2 średnie pokrojone w grubą kostkę (1,5x1,5cm)1 świeża papryczka chilli pokrojona cienko w plasterki2(...)zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część z nad wody też poddusiła się w sosie. To jest też dobry czas na dosolenie potrawy, ponieważ wcześniej tego nie robiliśmy. Po 3 godzinach mięso powinno być miękkie i pozwalać rozrywać się dwoma widelcami. Jeśli nie jest

W kuchni wieczorem
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 253

jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć ok. 350-400 g) 3-4 ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego (u mnie(...)listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki cukru dodatkowo: olej i masło do smażenia, mąka do oprószenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu do podania: 8 ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę

Ratunku obiad
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 145

nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso przez 60 minut. Po tym czasie ustawiamy program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza i pieczemy łopatkę przez 7 godzin. Gdy mięso jest gotowe rozdzielamy je widelcem na drobne kawałki, Jeden ząbek czosnku drobniutko siekamy i rozgniatamy nożem, dodajemy go do jogurtu naturalnego razem  z sokiem(...)drobne paski, pomidora w kostkę, a cebulę w piórka. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, układamy na nich kolejno: sałatę, pomidory, cebulę i mięso. Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy. Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje

Kulinarne przygody Gatity
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 164

urozmaicić lubiane w moim domu spaghetti, tym razem podałam je  z klopsikami ;) Polecam , na pewno zasmakujecie Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie(...)mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego

Z Majeczką w kuchni
Chili con carne z chorizo 200

kroimy w kostkę, podobnie jak papryczkę chilli. Dorzucamy wszystko na patelnię z chorizo. Następnie dodajemy mięso mielone, mieszamy. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, dociskając mięso drewnianą łopatką o dno patelni i rodzielając tym samym zbijające się grudki. Gdy mięso wyraźnie się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą (ewentualnie można podlać jeszcze odrobiną wody). Następnie dodajemy przecier pomidorowy(...)mniej więcej 1/3 łyżeczki papryki ostrej, około 1 łyżeczki przetartych w moździerzu ziaren kolendry oraz 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut. Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie. Podajemy z ugotowanym na sypko

Smaki Na Talerzu
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 187

możecie pominąć te składniki lub zastąpić je większą ilością sosu sojowego i przypraw, smak nie będzie już tak zróżnicowany, ale nadal do przyjęcia). Możecie poeksperymentować z innymi azjatyckimi sosami, które macie pod ręką – ważne, aby marynata była dość gęsta, a smak miał w sobie nuty kwaśno-słodko-słono-pikantne, dlatego spróbujcie marynaty przed włożeniem do niej mięsa. Podobnie jest(...)karkówka w plastrach (ok. 2,5-3 cm grubości). W oryginalne najczęściej używa się boczku, aby mięso było soczyste, jednak my wolimy mniej tłustą wersję i zalecamy użycie łopatki lub karkówki. Dokładnie pokrywamy mięso marynatą, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, ale po kilku godzinach też będzie ok. 2. PIECZENIE MIĘSA (40 min) Wieprzowinę należy

Nerds Kitchen
Klops z boczniakami. 141

grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka. Kroję ją na dość grube plasterki i podaje z pieczywem, sałatą i pomidorami bądź(...)chce sobie psuć smaku pysznego mięska. Polecam, bo w bardzo prosty sposób można urozmaicić codzienne posiłki :-) Składniki na klopsa z boczniakami 0,5 kg mięsa wieprzowego np. łopatki, może być mielone, ale lepsze jest zmielone przez nas :-) 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej) mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona

Rozpustne gotowanie
Walentynki i męskie gotowanie. Kurczak na modłę azjatycką 255

wyjść na troglodytę i wspiąć się na wyżyny damsko – męskich relacji potrzebujemy: Wok – taka duża i głęboka patelnia, jak nie macie garnek z grubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół(...)orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie) grzybki mun (wcześniej zalejcie je wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy

ladykitchen
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 216

prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy(...)tutaj pomoc Rysia :-*  KACZKA FASZEROWANA Składniki 1 kaczka z której wyjęto wcześniej kości (osobiście tego robić nie umiem więc póki co nie zaprezentuję tej sztuki) pól kilograma mielonej łopatki pól kilograma mielonego karczku (poprosiłam Pana w sklepie aby mi zmielił) 2 cebule 2 jajka tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek

sierotka maRysia w kuchni
Schab pieczony w szynce w sosie z boczniaków 171

Zawsze uważałam, że upieczenie porządnej sztuki mięsa do niemałe wyzwanie. Zdania nie zmieniłam do tej pory, ale teraz przynajmniej wiem, na co należy zwrócić uwagę, planując

bistro mama
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 160

gryzie", z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików).Składniki pulpecików:- 250g mielonej wieprzowiny- 250g mielonej wołowinyU mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej- 1 jajko- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej- duża szczypta czarnego(...)marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól mi pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego mleka

Smaczne Zdrowe
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 158

nieźle przeobrazić ;-) To pewnie mokre lato służy ich wzrostowi.. Ale nie narzekam na nadmiar, bo kabaczek w moim domu zawsze znajdzie zastosowanie, choćby jako zagęszczacz do zupy czy sosu. Przepisów jak co roku na blogu - będzie kilka :) Dziś zapraszam na cukinię faszerowaną. Mięciutkie łódeczki zapiekane w piekarniku wraz z aromatycznym, mięsno-warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą(...)towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie.  Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek czosnku 1 nieduży pomidor 1 marchew 1 biała cebula pęczek natki pietruszki lub szczypiorku płaska łyżka majeranku pieprz ziołowy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wieprzowina duszona w cebuli 160

przygotowania tego dania świetnie nadaje się łopatka wieprzowa. Podsmażony kawałek mięsa, podlany bulionem i duszony z zarumienioną cebulą. Idealna prostota. Pycha. Polecam. Składniki: Łopatka wieprzowa ok. 1,2 kg Sól Pieprz 1 łyżka smalcu Bulion 1 cebula czerwona 1 cebula żółta/ zwykła Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni wykładamy(...)każdej strony razem z cebulą. Gdy wszystko będzie zarumienione podlewamy bulionem (ok.1/2 l). Dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy. Jeżeli chcemy uzyskać aksamitny sos, wystarczy na koniec zmiksować płyn razem z cebulą. Cebula w naturalny sposób spowoduje zagęszczenie sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Gulasz węgierski 183

czerwone papryki 3-4 ziela angielskie 3-4 liście laurowe 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz łyżka czerwonej papryki szczypta ostrej papryki Sposób przygotowania: Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju z lyżką papryki słodkiej i szczyptą papryki ostrej. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso(...)dusimy na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. Paprykę pokroić w kostkę. Do miękkiego mięsa dodać pomidory z puszki i paprykę i dusić jeszcze z 20 minut, by sos ładnie zredukował się. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego

na moim stole...
szybkowar-gulasz wieprzowy z prawdziwkami i kaszą gryczaną... 169

ogórki konserwowe 10 sztuk na gorącym oleju w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na większym ogniu podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę, posypać pieprzami, kucharkiem do łopatki wsypać pokrojone cebule w kostkę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 3 minuty na większym ogniu wcześniej prawdziwki opłukać i namoczyć z 30 minut w letniej wodzie, całość wlać(...)zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie otworzyć szybkowar, zagotować i wlać mąkę romieszaną ze śmietaną 12% z ciut wodą, zagęścić sos - podać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi gulasz jest aromatyczny, pachnie grzybami i jest pyszny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię