łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:43/85)

Ryba w mleczku kokosowym 173

łyżki sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię lub wok. Włączamy średni ogień i prażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką(...)ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, aż połączy się z pastą. Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru (lub ścieramy skórkę z limonki). Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łodygi trawy

Poezja smaku
Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym i bekonem 117

świeżo zmielonego pieprzu aby wzmocnił ostrość chrzanu. Całość zagotowuję, stale mieszając. Im dłużej sos dłużej gotuję, tym będzie bardziej gęsty i co ważniejsze - chrzan sukcesywnie zacznie tracić swoją moc. Sos doprawiamy ewentualnie solą. Krok 2 - bekon Na patelnię do grillowania kładę plasterki boczku (można śmiało użyć zwykłej, teflonowej patleni), czekam aż tłuszcz się wytopi i mięso mocno się zrumieni. Sprężyste(...)wstać... Kontrolujemy aby jednak woda nie gotowała się teraz zbyt intensywnie, bo inaczej możemy mieć jedną wielką sieczkę z koszulki jajka. Po ok. minucie możemy delikatnie popchnąć jajko łyżką/łopatką aby upewnić się, że nie osiadło na dnie. Tak swobodnie pływające jajko możemy wyjąć po ok. 2 minutach i subtelnie dotknąć palcem, sprawdzając czy białko przy żółtku stawia lekki opór

Right Behind The Kitchen
Shoarma wieprzowa z frytkami i sosem czosnkowym! 125

odrobina oleju Sposób przygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Mięso smażymy na odrobinie oleju a następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. godzinkę). Frytki Składniki:   -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy na paseczki i smażymy na gorącym oleju w frytkownicy lub w garnku aż się zarumienią. Sos czosnkowy Składniki: -jogurt naturalny

Magia jedzenia.
Lazania-prosta i elegancka na obiad 180

SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY DO MIĘS ZIOŁA ŚWIERZE LUB SUSZONE(OREGANO,BAZYLIA TYMIANEK) SER ŻÓŁTY 40-45 dag -(ŚCIERAMY NA TARCE) SOS BESZAMELOWY : 4 ŁYŻKI MASŁA

Swojskie jedzonko
Gulasz czeski zwyczajny 175

aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi z tej samej książki co czeskie kołacze Składniki: na ok. 3-4 porcje 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej, pokrojonej w małe kawałki

Kuchnia Prezydentowej
Curry wieprzowe na ostro 163

składniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego

Mix smaku
HAMBURGER WIEPRZOWY - domowy 132

SKŁADNIKI :  1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 cebula 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 3 łyżeczki musztardy sarepskiej olej do smażenia(...)DODATKOWO :  dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów                                                             PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy

Kulinarne Fantazje Marioli
Co na drugie śniadanie? 121

przewracania tylko tych drewnianych łopatek. Nie, nie chodzi o patelnie. Po prostu bijąc po łapach współlokatorów/domowników nie skrzywdzisz ich (tak bardzo) niźli metalowym rozgrzanym przyrządem.Uwaga! Podstępne otręby i płatki owsiane szybko wchłaniają płyny.Możliwe,że będzie trzeba rozwodnić lekko naleśniki Farsz 1marchewka pół cebuli 3 plastry wędliny 3łyżeczki kopiaste kukurydzy 3 łyżeczki sosu pomidorowego oliwa koperek serek

Fiolka w kuchni
Szaszłyki z wołowiny 131

świetnym rozwiązaniem na danie z grilla jeśli nie lubicie trochę tłustszej karkówki, kiełbasek czy kaszanki.   Składniki (na naprawdę sporo szaszłyków :) ): – ok. 0,8-1 kg wołowiny (polecam łopatkę) – kilka cebul białych lub czosnkowych (4-5 szt.) – kilka czerwonych papryk (3-4 szt.) – ok. 60 dkg chudego wędzonego boczku – 5-6 łyżek oliwy/ oleju – sól(...)łyżki czerwonej papryki słodkiej – majeranek, rozmaryn (najlepiej świeży) – kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki

Pociąg Do Kuchni
Proste i szybkie naleśniki na słodko 134

stronę – ja podważam łopatką, bo tak mi wygodniej. Przepis na krem : 125 g. serka mascarpone 100 ml. śmietany kremówki opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru   Składniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż z kremówki zrobi się masło. Można ubić też samą śmietankę :) Ja swoje naleśniki polałam jeszcze sosem czekoladowym. Zjadłam

apetytnapieczenie
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 334

jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień.Składniki:makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)100 g żółtego seraMięso:300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)olej2 ząbki czosnku1 duża cebulamielona ostra papryka do smaku1 puszka pomidorów2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprzsuszona bazylia i oreganosiekana natka pietruszkiSzpinak:300 g szpinaku (użyłam mrożonego)3-4 ząbki(...)natkę pietruszki.2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut.3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne.4. Płaty makaronowe

Kuchnia domowa Ani
Sos jabłkowy do mięsa wieprzowego 149

Składniki sosu : 2 duże jabłka 1 cebula cukier do smaku, szczypta soli olej  Przygotowanie : Obraną cebulę i jabłka pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz, wsypać cebulę Gdy cebula "zeszkli" się dodać jabłka i dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i przesmażyć do połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Ja podałam do mięsa - Łopatka pieczona w czerwonym winie

Proste Potrawy
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 252

SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do dość sporego garnka (będziemy w nim robić cały sos) na rozgrany olej (ok. 3 łyżek), posypując szczyptą soli (ładniej i szybciej się zeszkli). Szklimy cebulę przez 2 minuty, po czym dorzucamy rozgnieciony czosnek i podsmażamy ok. minuty(...)cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru. 3. MIĘSO MIELONE (15 min): dorzucamy je do garnka i smażymy na średnik ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i często mieszając aby nie przywarło do dna. Od razu po wrzuceniu solimy je i dodajemy szczyptę pieprzu. Smażymy je do chwili, aż będzie dobrze zarumienione. 4. RYŻ : gotujemy go albo

Nerds Kitchen
Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą gryczaną 154

Wykonanie gulaszu : Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy. Kroimy większą kostkę i wkładamy do garnka. Smażymy na odrobinie smalcu , tak aby zarumienić trochę . Zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie listek laurowy i gotujemy na małym ogniu. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy jak chcecie bo i tak nam się rozpłyną w sosie. Całość gotujemy koło godziny , sprawdzamy

Różowa kuchnia
Domowy kebab z jagnięciny 160

użyłam łopatki jagnięcej i sama ją zmieliłam) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli  pomidor sałata ogórek  cebula sos pikantny: 1 pomidor

Niezły Młynek