łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:43/85)

Żarcie na kółkach| Start sezonu 2016 107

pieniędzy. Smak? Czułam tylko pikantny sos. Zapakowane w kawałek serwetki i folię aluminiową, zalało moje spodnie… Co ciekawe, spójrzcie na zdjęcia poniżej, a teraz na zdjęcie tu . Jakby bardziej wypchane po brzegi. Easy Rider Bardzo miłe zaskoczenie. Foodtruck wyglądał niepozornie, jednak kryła się w nim prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Wybrałam Quesadille z łopatką wieprzową, cebulą, BBQ, grillowaną papryką, ananasem

Kuchnia Bazylii
Golonki w piwie karmelowym 139

potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa

Buniabaje w kuchni
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 279

podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki. Po upieczeniu zapadają się na środku, tworząc miejsce na sos. Chrupiące na wierzchu – miękkie w środku. Bałam się tylko jak zareaguje konserwatywna kulinarnie rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze(...)kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również świetnie sprawdzą się w przypadku wołowiny i dziczyzny. Puddingi yorkshire: 4 małe jajka 150 g mąki (1 szklanka) 200 ml mleka (4/5 szklanki) duża szczypta soli

Poezja smaku
OMLET CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 207

dać więcej jeśli truskawki są kwaśne) DODATKOWO : cukier puder, pokrojone świeże truskawki, 250 ml śmietany 30 lub 36 % (mocno schłodzonej) ubitej na sztywno z 1 łyżką cukru pudru WYKONANIE SOS TRUSKAWKOWY : Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i miksujemy z cukrem. OMLET CZEKOLADOWY : Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek. Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Mieszamy. Białka ubijamy do momentu, gdy piana(...)smarujemy ją kawałkiem masła lub nasączonym olejem ręcznikiem papierowym.  Wykładamy masę biszkoptową, zmniejszamy ogień do średniego i smażymy omlet bez przykrycia przez około 4-5 minut. Delikatnie podważamy łopatką i zsuwamy podsmażoną stroną na duży płaski talerz. Przykrywamy patelnią i odwracamy. Ponownie stawiamy na gazie i smażymy z drugiej strony przez około 2-3 minuty. Gotowość omletu sprawdzamy drewnianym

cool and minty
Placek po cygańsku 249

dzieła. Składniki: Gulasz 1 kg łopatki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety ½ łyżeczki czerwonej delikaty ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret

Smaki Ewy
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 107

risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym,  filet jagnięcy confit z purée z topinamburu i jarmużem, pierś z kurczaka z rzepą i grzybami, wolno gotowane policzki wieprzowe z zimowymi warzywami oraz purée z chrzanem, kurczaka po normandzku z cydrem lubelskim oraz spätzlami, carpaccio z ananasa, z estragonem i sorbetem z trawy cytrynowej, duszoną łopatkę jagnięca z czarnymi kurkami

królestwo garów
Ryba w mleczku kokosowym 165

łyżki sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię lub wok. Włączamy średni ogień i prażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką(...)ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, aż połączy się z pastą. Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru (lub ścieramy skórkę z limonki). Zagotowujemy. Na gotujący się sos wrzucamy kawałki ryby. Gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łodygi trawy

Poezja smaku
Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym i bekonem 110

świeżo zmielonego pieprzu aby wzmocnił ostrość chrzanu. Całość zagotowuję, stale mieszając. Im dłużej sos dłużej gotuję, tym będzie bardziej gęsty i co ważniejsze - chrzan sukcesywnie zacznie tracić swoją moc. Sos doprawiamy ewentualnie solą. Krok 2 - bekon Na patelnię do grillowania kładę plasterki boczku (można śmiało użyć zwykłej, teflonowej patleni), czekam aż tłuszcz się wytopi i mięso mocno się zrumieni. Sprężyste(...)wstać... Kontrolujemy aby jednak woda nie gotowała się teraz zbyt intensywnie, bo inaczej możemy mieć jedną wielką sieczkę z koszulki jajka. Po ok. minucie możemy delikatnie popchnąć jajko łyżką/łopatką aby upewnić się, że nie osiadło na dnie. Tak swobodnie pływające jajko możemy wyjąć po ok. 2 minutach i subtelnie dotknąć palcem, sprawdzając czy białko przy żółtku stawia lekki opór

Right Behind The Kitchen
Shoarma wieprzowa z frytkami i sosem czosnkowym! 118

odrobina oleju Sposób przygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Mięso smażymy na odrobinie oleju a następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. godzinkę). Frytki Składniki:   -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy na paseczki i smażymy na gorącym oleju w frytkownicy lub w garnku aż się zarumienią. Sos czosnkowy Składniki: -jogurt naturalny

Magia jedzenia.
Lazania-prosta i elegancka na obiad 174

SKŁADNIKI: MIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY DO MIĘS ZIOŁA ŚWIERZE LUB SUSZONE(OREGANO,BAZYLIA TYMIANEK) SER ŻÓŁTY 40-45 dag -(ŚCIERAMY NA TARCE) SOS BESZAMELOWY : 4 ŁYŻKI MASŁA

Swojskie jedzonko
Gulasz czeski zwyczajny 173

aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na  český guláš o byčajný pochodzi z tej samej książki co czeskie kołacze Składniki: na ok. 3-4 porcje 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej, pokrojonej w małe kawałki

Kuchnia Prezydentowej
Curry wieprzowe na ostro 156

składniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego

Mix smaku
HAMBURGER WIEPRZOWY - domowy 124

SKŁADNIKI :  1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 cebula 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 3 łyżeczki musztardy sarepskiej olej do smażenia(...)DODATKOWO :  dowolne bułki do hamburgerów kilka plastrów sera żółtego sałata czerwona cebula ogórek świeży i konserwowy dowolny sos do hamburgerów                                                             PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy

Kulinarne Fantazje Marioli
Co na drugie śniadanie? 113

przewracania tylko tych drewnianych łopatek. Nie, nie chodzi o patelnie. Po prostu bijąc po łapach współlokatorów/domowników nie skrzywdzisz ich (tak bardzo) niźli metalowym rozgrzanym przyrządem.Uwaga! Podstępne otręby i płatki owsiane szybko wchłaniają płyny.Możliwe,że będzie trzeba rozwodnić lekko naleśniki Farsz 1marchewka pół cebuli 3 plastry wędliny 3łyżeczki kopiaste kukurydzy 3 łyżeczki sosu pomidorowego oliwa koperek serek

Fiolka w kuchni
Szaszłyki z wołowiny 123

świetnym rozwiązaniem na danie z grilla jeśli nie lubicie trochę tłustszej karkówki, kiełbasek czy kaszanki.   Składniki (na naprawdę sporo szaszłyków :) ): – ok. 0,8-1 kg wołowiny (polecam łopatkę) – kilka cebul białych lub czosnkowych (4-5 szt.) – kilka czerwonych papryk (3-4 szt.) – ok. 60 dkg chudego wędzonego boczku – 5-6 łyżek oliwy/ oleju – sól(...)łyżki czerwonej papryki słodkiej – majeranek, rozmaryn (najlepiej świeży) – kilka gałązek – 2-3 papryczki peperoncino – 200 ml czerwonego wina – 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka mielonego jałowca – 3-4 ząbki czosnku Wykonanie: Wołowinę pokroić w podłużną kostkę (ok. 2×3 cm). Cebulę pokroić w ćwiartki

Pociąg Do Kuchni
Proste i szybkie naleśniki na słodko 125

stronę – ja podważam łopatką, bo tak mi wygodniej. Przepis na krem : 125 g. serka mascarpone 100 ml. śmietany kremówki opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru   Składniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż z kremówki zrobi się masło. Można ubić też samą śmietankę :) Ja swoje naleśniki polałam jeszcze sosem czekoladowym. Zjadłam

apetytnapieczenie
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 326

jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień.Składniki:makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)100 g żółtego seraMięso:300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)olej2 ząbki czosnku1 duża cebulamielona ostra papryka do smaku1 puszka pomidorów2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprzsuszona bazylia i oreganosiekana natka pietruszkiSzpinak:300 g szpinaku (użyłam mrożonego)3-4 ząbki(...)natkę pietruszki.2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut.3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne.4. Płaty makaronowe

Kuchnia domowa Ani
Sos jabłkowy do mięsa wieprzowego 144

Składniki sosu : 2 duże jabłka 1 cebula cukier do smaku, szczypta soli olej  Przygotowanie : Obraną cebulę i jabłka pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz, wsypać cebulę Gdy cebula "zeszkli" się dodać jabłka i dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i przesmażyć do połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Ja podałam do mięsa - Łopatka pieczona w czerwonym winie

Proste Potrawy