łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:51/85)

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 131

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej(...)się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron

Kuchnia co dnia
Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym 96

osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść. Składniki 250 g makaronu trofiette 250 g mięsa mielonego z łopatki duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane 400 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.  Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem. Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy. Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy ,cały czas mieszając. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Stek wołowy 121

steku będzie wytapiać się tłuszczyk. Położyć na rozgrzaną patelnię stek i od tej chwili nie można go ani przesuwać, ani nakłuwać. Smażyć 3 minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.  Zdjąć stek najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą(...)plastry ząbki czosnku, dodać masło, smażyć do czasu zrumienienia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni i dodać ocet balsamiczny, rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu. Na wolnym ogniu redukować płyn, aż sos będzie miał lekko lepką konsystencję (około 2 minuty). Odpoczywający stek położyć na talerz i polać glazurą. Tak przygotowany stek jest średnio wysmażony, z zewnątrz jest przypieczony, zaś w środku

Kuchcik gotuje
Tortilla 194

kolację, a czasem nawet na śniadanie :) Są pyszne i zawierają sporo warzyw - mięso traktuję tylko jako dodatek, a nie składnik główny. Zazwyczaj robię z kurczakiem, tu akurat miałam łopatkę. Choć wolę kurczaka, wieprzowina to jednak twarde mięso i nie bardzo przypadło mi do gustu w formie gyrosa. Przygotowujemy dowolne warzywa. Tu mam różne rodzaje sałat, pomidora, ogórka kiszonego i paprykę(...)placki układamy na talerzu i na moment wkładamy do mikrofali uważając, żeby nie trwało to długo, bo wtedy placki wyschną i zaczną się łamać przy zwijaniu. Podgrzane placki smarujemy sosem imbirowym, układamy na nim warzywa, mięso i znów polewamy sosem. Zawijamy najpierw dół, potem boki, a żeby się nam nie rozpadło na talerzu owijamy wszystko folią aluminiową. Smacznego

chwile dla mnie
Gulasz z łopatki z grzybami 196

nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław. Zaczynamy: Składniki:1-1,5 kg łopatki 2 Cebulesuszone grzyby200 ml bulionu wołowego200 ml bulionu kurczakowegopieprz, sól, paprika1-2 ząbki czosnku100 ml śmietany1-2 łyżki mąkioliwa Wykonanie:Na niewielkiej ilości oleju na dużym gazie smażymy pokrojone(...)kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany.Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa.Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy zagęszczony sos, rozrabiamy śmietanę z mąka. Obiad gotowy. Sos podałam z makaronem I surówką colesław -przepis tutaj. Smacznego

Smaki Edyty
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 139

Dzisiaj na obiad będzie wersja z suszonymi pomidorami i żółtym serem. Dzięki tym dodatkom, mielone są miękkie, dobrze doprawione i smaczne. Polecam spróbować! Składniki : * pół kg mięsa mielonego z łopatki * mała szalotka * kilka pieczarek * 3 suszone pomidory odsączone z oliwy  * łyżka startego żółtego sera * bułka namoczona w mleku * jajko * sól, pieprz * bułka tarta do panierowania  * olej rzepakowy(...)już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką

Magiczne Życie Marty
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 122

zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego 1 puszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki(...)ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić kilkoma kroplami oliwy. Ugotować ryż – może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć

Ze smakiem bez glutenu
Mielony na gnieździe 129

się nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią(...)szczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron

Kuchnia w czekoladzie
Grecka moussaka ( musaka ) 148

Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań(...)się Tydzień Grecki, także nie ma wymówki, że nie zrobicie Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

NiePieprz.pl
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 170

gęsim smalcu – nie jest to rozwiązanie dietetyczne, ale smak… mmmm…. zdecydowanie warto czekać te trzy godziny, aż tażin będzie gotowy! Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu: 3 łyżki smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli(...)ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy co najmniej

Poezja smaku
szybkowar-łopatka w sosie pietruszkowym... 139

łyżeczka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin w garnku szybkowara na gorącym oleju(...)spuści ciśnienie zimne mięso wyjąć na talerz, usunąć sznurek, pokroić na grube plastry wywar zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, mąką, przyprawą w płynie, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki w rozdrabniaczu posiekaną podawać z czym się lubi - mięso jest kruche, aromatyczne a sos smakuje wybornie...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane roladki z bakłażana. 177

pokroić w 1 cm podłużne plastry. Skropić obficie oliwą z obu stron i podsmażyć na patelni (najlepiej grillowej) do lekkiego zrumienienia. Przełożyć na drugą stronę, lekko docisnąć widelcem lub łopatką aby oliwa przeszła cały miąższ i również zrumienić. Przełożyć bakłażany na ręczniki papierowe. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie z dodatkiem szczypty soli. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze(...)tłuszczu i ostudzeniu posmarować każdy plaster bakłażana (z jednej strony) 1 łyżeczką pasty paprykowej i ułożyć na nim opowiednio przyciętą mozzarellę (nie musi pokrywać całej powierzchni bakłażana).  Połowę sosu pomidorowego wlać do niedużego, głębszego naczynia do zapiekania. Plastry bakłażana z mozzarellą zwinąć w roladki i ciasno poukładać (pionowo) w naczyniu z sosem. Dodać jeszcze tyle sosu aby wypełnił przestrzenie

zadanie-gotowanie
Łopatka z rodzynkami i morelami 198

kminku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka oleju rzepakowego 1 szklanka ryżu 2 szklanki gorącej wody sól pieprz Płuczemy ryż i zalewamy 2 szklankami gorącej wody, solimy i gotujemy. Łopatkę kroimy w 1 cm kostkę przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. W garnku (dobrze mieć garnek który będzie można wstawić do ciepłego piekarnika) rozgrzewamy(...)Morele kroimy na pół i wraz z rodzynkami wrzucamy do garnka. Dodajemy gorącej wody, tyle aby zakryła mięso. Dusimy 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso razem z sosem przekładamy do miski. Na dnie garnka po duszonym mięsie (nie myjemy go) układamy warstwę ryżu, na to warstwę mięsa, następnie znów warstwę ryżu i mięsa. Odstawiamy na 15 minut

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
musztardowy gulasz z łopatki 145

idealne na zimę. Dodatek musztardy to niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 200 g pieczarek 1 duża marchewka 3-4 łyżki zielonego groszku 2 łyżki musztardy ząbek czosnku ziele angielskie liście laurowe sól pieprz 1 łyżka mąki(...)przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szybkowar-pieczeń mielona z kiszonym ogórkiem... 146

łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą(...)wody, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na mniejszym ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie pieczenie wyjąć na talerz, wywar można wykorzystać do zrobienia sosu gdy podamy porcje pieczeni na ciepło na obiad, jest też smaczna na zimno do pieczywa....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Boeuf Bourguignon - Wołowina w czerwonym winie wg Julii Child 109

garnka. Gdy usmażymy całe mięso, wyłączamy ogień nad patelnią. Do garnka z mięsem dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, by ją równomiernie rozprowadzić. Wlewamy na patelnię przygotowane wino i łopatką zeskrobujemy wszystkie przylepione kawałki. Wszystko wlewamy do garnka z mięsem. Patelnia ma być porządnie wysprzątana. Na patelni rozgrzewamy ponownie oliwę, na gorącą wrzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pociętą(...)danie, by psuć je gotową kostką. Czas na doprawienie mięsa. Do garnka dodajemy dwa przeciśnięte ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku, listek laurowy, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos nie będzie jeszcze smakował dobrze, ale spróbujcie by wyczuć, czy potrzebujecie więcej lub niej soli i pieprzu. Całość zagotowujemy na dużym ogniu, garnek ma być odkryty. Powinno to trwać około

Gotowanie i blogowanie
pulpeciki wieprzowe 101

Pulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku(...)poddusić na maśle, dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek, dusić do miękkości. Odstawić do przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką.  Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy oprószyć mąką. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wrzucać pulpeciki na wrzącą

królestwo garów
Placki ziemniaczane z gulaszem 630

ogóle niebo w gębie :) Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie 3 liście laurowe papryka słodka 1 łyżka mąki majeranek Sposób przygotowania: 1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką(...)kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Gołąbki w skórkach 234

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso(...)natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 216

bulionu lub wina ryż brązowy/kasza do podania Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy cebulę i czosnek. Kroimy w kostkę łopatkę wieprzową i dodajemy do cebuli, niech się chwilę smaży. W tym czasie kroimy paprykę i grzyby. Dodajemy do mięsa. Następnie wrzucamy do garnka ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca(...)minimum 1 i 1/2 godziny, najlepiej 2h. Na koniec, tuż przed podaniem doprawiamy jeszcze raz gulasz solą i pieprzem. Mięso powinno być kruche a cukinia tworzy gęsty i pożywny sos. Jest pysznie i aromatycznie. Podajemy z ryżem lub kaszą, z czym lubimy

Mango Papaja