łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:50/85)

Danie jednogarnkowe – bigos po cygańsku babci Basi 160

również na bazie mięsa- w tym przypadku mielonego w formie klopsików. Tak jak każdy bigos, po każdym odgrzaniu smaczniejszy. Składniki na klopsiki : 1 kg mielonego mięsa np. z łopatki, biodrówki itp. przyprawa Delikat Knorr do mięsa, vegeta czerwona, jajko, ząbek czosnku, 1 cebula, majeranek sól,pieprz, Składniki na resztę potrawy : 1 kg pieczarek, 2 papryki – 1 czerwona i jedna(...)Przyprawiamy mięso na klopsiki, dodajemy czosnek, cebulę, pieprz, sól, jajko, , przyprawę delikat Knorr’ do mięsa, majeranek. Dobrze wyrabiamy masę i formujemy małe klopsiki Smażymy na oleju. Przygotowujemy produkty do sosu : Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w cienkie plasterki, Uwaga : jeśli mamy małe pieczarki, to część z nich możemy zostawić w całości , będzie więcej kulek w bigosie. Na patelnię , gdzie smażyliśmy

Pysznosci Babci Basi
Lody malinowe z sosem 165

zrobić latem malinowych lodów to grzech. Tym bardziej, że w tym roku mam ich bardzo dużo. Lody malinowe i do tego polane malinowym sosem to już pełnia szczęścia. Składniki: 1 puszka mleka słodzonego 530g 400 ml zimnej kremówki 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj 600 g świeżych malin 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Maliny zmiksować w blenderze, przelać(...)puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Mus przelać do miski. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy malinowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Gotową masę przelać do plastikowych pojemników i szczelnie zamknąć. Włożyć do zamrażarki i co pół godziny masę przemieszać. Mieszanie powtarzamy co najmniej 5 razy. Pozostawić do zamrożenia na co najmniej

Ala piecze i gotuje
KLASYCZNE SZASZŁYKI NA GRILLA 172

boczusia,ale nie raz tych produktów u mnie brakowało , więc poszłam na skrót i taki szaszłyk wszystkim smakował i został na stałe w moich przepisach.  60 dag.łopatki 1 łyżeczka papryki słodkiej 0.5 łyżeczki papryki ostrej 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne 0.5 łyżeczki curry 0.5 łyżeczki kurkumy sól czosnkowa pieprz 1 łyżka oleju ******************************* Mięso myjemy ,osuszamy i kroimy w średnią(...)olej ,wymieszać.Mięso dobrze wytrzeć przygotowaną przyprawę tak aby marynatą dobrze je pokryła,nabijać na moczone patyczki,smażymy na grillu lub patelni grillowej do zrumienienia.Szaszlyki podajemy z sałatą lub sosem czosnkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
obłędne kotleciki curry z tuńczka 171

mojego M, coś co można 'złapać' w locie z lodówki i zatrzymać się na chwilę rozpływając się nad tym cudownym smakiem.  Składniki: - dwie puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 3 duże cebule - sok z połowy cytryny - curry (zużywam zwykle 2/3 opakowania) - sól, szczypta chilli - jajko - 2 łyżki mleka - bułka tarta - olej(...)Ugotowane ziemniaki obieram, przeciskam przez praskę i dodaję do tuńczyka i cebuli. Dosypuję resztę curry, chilli i sok z cytryny. Zmniejszam ogień i mieszam wszystko razem drewnianą łopatką do uzyskania jednolitej, zwartej masy ( w ten etap przygotowań trzeba włożyć trochę siły, masa powinna odstawać od patelni i stworzyć jedną, zwartą kulę). Jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej soli (ja zwykle dosalam

Cook&Love
Królik w sosie musztardowym z pieczonymi pikantnymi ziemniakami w ziołach prowansalskich 137

części. Za pomocą tasaka albo bardzo ostrego noża usuwany dolną część tuszki, następnie odcinamy część z combrem. Comber dzielimy na mniejsze kawałki (3-4). Następnie nacinamy mięso pod łopatką, przecinamy staw, odcinamy górne nóżki. Tasakiem dzielimy górną część tuszki na mniejsze kawałki. Jeśli żebra są zbyt długie, także usuwamy je tasakiem. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem(...)ukos w półtalarki i dodajemy do królika. Mieszamy. Dodajemy 250 ml bulionu drobiowego. Przykrywamy. Zostawiamy na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos już się zredukuje, dodajemy śmietanę 30% i igły z 3 gałązek rozmarynu. Dodajemy musztardę i całość mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Królika już wyłożonego na talerz posypujemy rozmarynem

Marder&Marder Manufacture
Spaghetti 141

Składniki: 500g mięsa mielonego ( łopatka wieprzowa ) puszka pomidorów 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów sól, pieprz imbir, papryka słodka i ostra ( do smaku ) szczypta oregano, tymianku, rozmarynu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka maggi 3 łyżki oleju parmezan lub żółty ser 375g makaronu Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni podsmażyć mięso, dodać drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy, pomieszać(...)żeby się wszystko ładnie połączyło ( ja lubię dodać więcej papryki słodkiej, wtedy nie czuć tak kwasku pomidorów ) smażyć, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory w puszce razem z sosem, redukować ( nie za dużo ). Dodać pokrojone suszone pomidory lub całe. Makaron wrzucić do wrzątku na 10 min, odcedzić przełożyć na talerze polać sosem, posypać drobno startym parmezanem i ......... Smacznego

Gaździnka warzy
Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" 136

Łazanki z wieprzowiną "po węgiersku" Składniki: - mięso wieprzowe (u mnie łopatka) - czerwona papryka - cebula - pomidory bez skórki w puszce - przyprawa Kurczak po węgiersku Royal Brand (skład: suszona cebula, suszone pomidory, suszona papryka, czerwona papryczka chili) - mielona słodka papryka - sól, pieprz dodatki: - makaron "łazanka" - olej rzepakowy do smażenia   Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem słodkiej(...)się zarumieni, dodaję pokrojoną paprykę i odrobinę wody. Duszę pod przykryciem. Dalej dodaję mięso i przyprawę Royal Brand. Przykrywam i duszę. W między czasie gotuję makaron. Następnie do sosu dodaję pomidory z puszki. Doprawiam całość do smaku. Gotowym sosem polewam makaron

Kuchnia co dnia
Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym 103

osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść. Składniki 250 g makaronu trofiette 250 g mięsa mielonego z łopatki duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane 400 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.  Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem. Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy. Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy ,cały czas mieszając. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Stek wołowy 127

steku będzie wytapiać się tłuszczyk. Położyć na rozgrzaną patelnię stek i od tej chwili nie można go ani przesuwać, ani nakłuwać. Smażyć 3 minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.  Zdjąć stek najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą(...)plastry ząbki czosnku, dodać masło, smażyć do czasu zrumienienia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni i dodać ocet balsamiczny, rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu. Na wolnym ogniu redukować płyn, aż sos będzie miał lekko lepką konsystencję (około 2 minuty). Odpoczywający stek położyć na talerz i polać glazurą. Tak przygotowany stek jest średnio wysmażony, z zewnątrz jest przypieczony, zaś w środku

Kuchcik gotuje
Tortilla 202

kolację, a czasem nawet na śniadanie :) Są pyszne i zawierają sporo warzyw - mięso traktuję tylko jako dodatek, a nie składnik główny. Zazwyczaj robię z kurczakiem, tu akurat miałam łopatkę. Choć wolę kurczaka, wieprzowina to jednak twarde mięso i nie bardzo przypadło mi do gustu w formie gyrosa. Przygotowujemy dowolne warzywa. Tu mam różne rodzaje sałat, pomidora, ogórka kiszonego i paprykę(...)placki układamy na talerzu i na moment wkładamy do mikrofali uważając, żeby nie trwało to długo, bo wtedy placki wyschną i zaczną się łamać przy zwijaniu. Podgrzane placki smarujemy sosem imbirowym, układamy na nim warzywa, mięso i znów polewamy sosem. Zawijamy najpierw dół, potem boki, a żeby się nam nie rozpadło na talerzu owijamy wszystko folią aluminiową. Smacznego

chwile dla mnie
Gulasz z łopatki z grzybami 202

nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław. Zaczynamy: Składniki:1-1,5 kg łopatki 2 Cebulesuszone grzyby200 ml bulionu wołowego200 ml bulionu kurczakowegopieprz, sól, paprika1-2 ząbki czosnku100 ml śmietany1-2 łyżki mąkioliwa Wykonanie:Na niewielkiej ilości oleju na dużym gazie smażymy pokrojone(...)kurczakowy. Zmniejszamy gaz I pod przykryciem dusimy nasz gulasz. W międzyczasie obgotowujemy nasze grzyby. Aż do pozbycia się piany.Dodajemy do gulaszu grzyby I dusimy do miękkości mięsa.Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy zagęszczony sos, rozrabiamy śmietanę z mąka. Obiad gotowy. Sos podałam z makaronem I surówką colesław -przepis tutaj. Smacznego

Smaki Edyty
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 147

Dzisiaj na obiad będzie wersja z suszonymi pomidorami i żółtym serem. Dzięki tym dodatkom, mielone są miękkie, dobrze doprawione i smaczne. Polecam spróbować! Składniki : * pół kg mięsa mielonego z łopatki * mała szalotka * kilka pieczarek * 3 suszone pomidory odsączone z oliwy  * łyżka startego żółtego sera * bułka namoczona w mleku * jajko * sól, pieprz * bułka tarta do panierowania  * olej rzepakowy(...)już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką

Magiczne Życie Marty
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 127

zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego 1 puszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki(...)ostrości jaką chce się otrzymać Papryki wydrążyć wycinając gniazda nasienne, wyczyścić z ziarenek, skropić kilkoma kroplami oliwy. Ugotować ryż – może być lekko niedogotowany, wtedy lepiej wciągnie wodę z sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć

Ze smakiem bez glutenu
Mielony na gnieździe 134

się nie stanie i nazajutrz po upieczeniu będą tak samo pyszne :) Składniki: Dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu "Gniazda" np Międzybrodzki ok 35 dkg mięsa mielonego z łopatki lub szynki 1 cebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią(...)szczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej 20 dkg sera żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron

Kuchnia w czekoladzie
Grecka moussaka ( musaka ) 155

Moussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań(...)się Tydzień Grecki, także nie ma wymówki, że nie zrobicie Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

NiePieprz.pl