jako dodatek do kanapek. Z podanych składników otrzymamy około 250ml pesto. Przechowujemy w lodówce przez ok. tydzień. Polecam przepis na domowe pesto z rukoli! SKŁADNIKI: na około 250ml sosu 50g orzeszków pinii* 100g rukoli 1/2 pęczka bazylii (same listki) 3 ząbki czosnku 50g świeżo startego parmezanu ok. 130 ml oliwy i trochę do zalania sól morska i czarny pieprz(...)czosnek i starty parmezan umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i wstępnie miksujemy. Krok 3. Przy działającym robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto solą oraz pieprzem. Krok 4. Gotowe pesto przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy. Podajemy z makaronem lub jako dodatek
Moja Książka KucharskaPrzed chwilą zjadłam pajdę chleba ze smalcem, jabłkiem, cebulką i skwarkami.Coś pysznego! To taka najlepsza z najlepszych "pasta" do kanapek. Pewnie pamiętacie ten rarytas z
Życie zaczyna się w kuchnimleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz mięsny 700 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 cebula 250 g przecieru pomidorowego oregano sól,pieprz olej do smażenia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa(...)oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować
Monia miesza i gotujeCzas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę w paski(...)gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia Beatykolacja w godz. 19:00-21:00, - Ten sam podział na kategorie jak w porze obiadowej ale już na całkiem inne sposoby, dużo większy wybór gotowych sosów i sosów połączonych z sałatkami dodatkowo w Sushi. • lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe 7:00-2:00, • importowane napoje alkohole i bezalkoholowe, napoje butelkowane oraz świeżo wyciskane soki z owoców - dodatkowo płatne ( takie(...)oraz z ichniejszych. Plaża Piaszczysta, długa, bezpośrednio przy hotelu. Leżaki, materace, ręczniki i parasole bezpłatnie. Specjalne wyznaczone zadaszone miejsce dla zabaw dzieci- w całą masa wiaderek, foremek łopatek i innych niezbędnych zabawek potrzebnych dzieciom do zabawy, na plaży jest także Bar w którym dostaniemy piwo, coca-cole oraz wodę. Do dyspozycji gości Recepcja, - bardzo miła, profesjonalna obsługa, która
ClauditteMissCookingkurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana zagotowana z mąką! :) Już w trakcie gotowania paprykarza miałam spore obawy o mój żołądek, nieprzyzwyczajony nawet(...)domowej wersji wprowadzę kilka zasadniczych zmian, żeby mogła częściej serwować węgierski paprykarz bez obaw o wątrobę i błyskawiczne tycie. Paprykarz węgierski Składniki: 5-6 niedużych ziemniaków 350 g łopatki cielęcej 100g słoniny wędzonej lub smalec i 100 g boczku 1 cebula 2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku (lub więcej) 1 łyżka papryki ostrej w proszku 1 łyżka pieprzu ziołowego
Kuchnia Prezydentowejsteku będzie wytapiać się tłuszczyk. Stek położyć na rozgrzaną patelnię i od tej chwili nie można go ani przesuwać, ani nakłuwać. Smażyć 3 minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Stek zdjąć najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą(...)czasu zrumienienia czosnku. Czosnek zdjąć z patelni, dodać rozmaryn, odrobinę soli i pieprzu i ewentualnie ocet balsamiczny. Jeśli dodamy octu balsamicznego, to na wolnym ogniu redukować płyn, aż sos będzie miał lekko lepką konsystencję (około 2 minuty), samo masełko tylko delikatnie podgrzewać, aby rozmaryn uwolnił swój smak. Jeśli używam suszonego rozmarynu, to rozcieram go w moździerzu i zalewam go gorącym
Kuchcik gotujenajwiększą frajdę sprawia dzieciom nawijanie makaronu na widelec. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu i można je robić razem z dziećmi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) makaron spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz koperek ser żółty oregano olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę(...)solą, pieprzem, oregano. Smażyć przez chwilę, aż pomidory troszkę odparują. Koperek posiekać, ser zetrzeć na tarce, makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i posypać koperkiem lub żółtym serem (u nas koperek). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepapryczki faszerowanej. Tym razem farsz podobny do farszu z gołąbków czyli mięsko mielone i ryż. składniki: 4-5 sztuk czerwonej papryki 1 duża cebula 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 woreczek ryżu (100 g) sól,pieprz majeranek ser żółty do posypania woda do podlania Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju następnie dodać(...)wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: 2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej) 1 łyżka masła sól, pieprz cukier odrobina oregano 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
Monia miesza i gotujebuzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki tymianku 1 liść(...)gotować na małym ogniu 10 minut. Pozwoli to pozbyć się dymnego posmaku z mięsa. Dodatki: 0,5 kg pieczarek 18 małych cebulek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól Sos: 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki mąki Boczek kroimy na małe podłużne kawałki. Powinno wyjść około ¾ szklanki. Jednak nieco więcej lub mniej nie jest problemem. Na dużej patelni rozpuszczamy nieco
Kolizje SmakówDzisiaj odmieniamy typowe kotlety mielone smażone na patelni. Dodajemy do nich pesto czerwone. Pesto nadaje kotletom wyrazistego smaku. Może dacie się skusić. Polecam. Składniki: Mięso mielone z łopatki 500 gram 3 łyżki czerwonego pesto 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula Sól Pieprz Bułka tarta Mleko 2 jajka Olej Wykonanie: Do niecałej połowy szklanki bułki tartej dodajemy niewielką ilość(...)jest zbyt luźna możemy dodatkowo dosypać niewielką ilość bułki tartej. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym olej z obu stron. Warto z pozostałego pesto przygotować sos. Do garnka wlewamy około 300 ml bulionu, dodajemy pozostałe pesto ze słoika. W 100 ml słodkiej śmietany rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do bulionu z pesto. Zagotowujemy mieszając. Jeżeli istnieje
Smaki EwyPołączyliśmy w pulpetach mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki) -filet z piersi kurczaka (ok. 20 dkg) -ząbek czosnku -cebula -natka pietruszki -ok. 3 dkg masła -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -1,5 l bulionu warzywnego Fileta kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy utartą cebulę(...)placek, nakładamy porcję fileta i zawijamy pulpety. Gotujemy w bulionie warzywnym na małym ogniu ok. 15 minut. My przygotowaliśmy z duszoną marchewka i groszkiem, ale można podać z pieczarkami, sosem pomidorowym lub według własnego uznania. Smacznego
Maminek kulinarnyspecjalnie na trzecie urodziny bloga Cuda i smaki regiuonu. Jak Wam podoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie(...)wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.5. Kapustę myjemy
Apetyczna babeczkakapusty kiszonej,suszone podgrzybki,2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.Dodatkowo:kasza gryczana i buraczki.Mięso kroimy na plastry i rozbijamy, po czym solimy i pieprzymy. Na rozbitej łopatce układamy poszatkowaną kiszoną kapustę (surową, nie płuczemy jej), na to grzybki (w dowolnej ilości, grzybki wcześniej płuczemy, ale ich nie moczymy). Zawijamy, związujemy sznurkiem lnianym (łatwiej się odwija niż zwykła(...)gorącej), wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie sól i pieprz. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy do miękkości, tj. ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy roladki, odwijamy ze sznurka, a sos miksujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, to możemy go lekko zagęścić mąką ziemniaczaną
Delicious Titbitsjest poniżej. Starałam się po prostu opisać wszystko dokładnie, co, jak i dlaczego, tak a nie inaczej.A Wy, robiliście już boeuf bourguignon?Składniki1,5kg mięsa wołowego gulaszowego (ja użyłam łopatki)150g wędzonego boczku4 marchewki5 średnich cebul0,5kg pieczarek400g pomidorów (mogą być z puszki)250ml czerwonego, wytrawnego winaok. 2 szklanek bulionu wołowegobukiet ziół4 gałązki tymianku5 ziaren ziela angielskiego3 rozgniecione ząbki czosnku(...)boczek i soliliśmy marchewkę z cebulą. Najwyżej doprawicie na końcu po zredukowaniu sosu.Pieczemy 2-3 godziny w 160 stopniach pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do czasu zagotowania się sosu nie zakładajcie pokrywki na garnek, zróbcie to dopiero kiedy sos się zagotuje w piekarniku. Czemu? Bo z pokrywkę będzie to zwyczajnie dłużej trwało.Kiedy mięso jest miękkie przecedzam
W kuchni wieczorem