dużej misy, pamiętając, by nie zbierać sklejonych i często przypalonych ziaren z dna garnka. Póki ryż jest jeszcze gorący należy zalać go awasezu. Następnie ryż należy mieszać delikatnie drewnianą łopatką i wachlować, celem jego szybkiego wystudzenia. Należy przy tym uważać by nie uszkodzić ziarenek. Gotowy ryż powinien mieć temperaturę pokojową. I tylko taki możemy użyć do sushi - ciepły ryż spowoduje(...)Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki sushi najczęściej macza się w sosie sojowym, a w międzyczasie przegryza się kawałki marynowanego imbiru celem oczyszczenia kubków smakowych.Wybrane dziś składniki:sprasowane płaty glonów noriłosoś wędzonykrewetki (bez pancerzy, oczyszczone i obgotowane)paluszki krabowemarynowana tykwaawokadozielony ogórekstrzępiasta sałata
Food Squareroladę ze schabu - danie czasochłonne ale warte swego smaku :)Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)25 dag pieczarek1 jajko1 bułka namoczona w mleku1 duża cebulapęczek natki pietruszkimasłosól, pieprz, wegeta, słodka paprykaFARSZCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Pieczarki kroimy w drobne(...)Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło. Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym. PYSZNIE
Moje Kuchenne Rewelacjedodatek do mięsa, które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki: pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko do namoczenia bułki 2 cebule sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) mąka (do obtoczenia) pół kg pieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany(...)miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc
ChilliJemyDzisiaj jednak postanowiłam poeksperymentować i dodałam do zmielonej łopatki suszonych podgrzybków.Wyszło pysznie. Mam więc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany przepis. Składniki: 70 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1 bułeczka pszenna garść suszonych podgrzybków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski(...)smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli i ziemniakami. Smacznego
Gosia gotujePapryka faszerowana dynią i mielonym mięsem Dzisiaj musiałam zerwać kilka mało dojrzałych dyń, a one nie są jakieś hiciarskie kulinarnie , tak więc włożyłam je do farszu
Ogrodnik w podróżyteraz jadam znacznie częściej :) Używam zazwyczaj wątróbki z indyka, bo nie jest tak bardzo poprzerastana żyłkami i nie trzeba się natrudzić przy ich wycinaniu (ich widok mnie rozkłada na łopatki i zawsze się ich pozbywam), by ją pokroić i mieć na talerzu smakowite i ładnie wyglądające kąski. Przedstawiam propozycję "zimową" tej sałatki. Latem dodaję więcej składników, bo jest spory wybór(...)patelnię sama się obtoczy). Rozgrzać olej na patelni i wrzucać wątróbkę. Smażyć z dwóch stron aż skórka z mąki zmieni kolor na złotobrązowy. W czasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza
Weekendy w domu i ogrodziePstrąg łososiowy przygotowany w foli aluminiowej na patelni jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, różową od pieczonego buraczka ćwikłowego i z wyraźnym smakiem wędzonki dzięki twarogowi. Taką sałatkę z buraczkiem można podać na ciepło jak również na zimno. Polecam na lekki, zdrowy obiad(...)podczas duszenia. Odstawić na około godzinę. Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową. Kaszę
https:KKuchniaMniamSkładniki: 1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier + do smaku maggi z kapusty(...)przykryciem gotować z 40 minut i zostawić do ostudzenia wodę z gołąbków wlać do mniejszego garnka i dodać koncentrat, śmietanę, mąkę, cukier i mieszając rózgą zagotować i zagęścić sos gołąbki z dodatkiem tej przyprawy są smaczne i wyjątkowe, smakują z sosem jak i bez sosu........POLECAM......SMACZNEGO!!! "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu
W Mojej Kuchni Lubięsoli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym: Tak powstałą kratkę na piersi kaczki musimy teraz dokładnie osuszyć. Do tego posłuży nam sól. Najlepiej sól morska. Kryształkami soli posypujemy tylko stronę naciętej skórki(...)skórą do dołu. Smażyć bez ruszania na średnim ogniu przez 3-4 minuty do czasu aż skórka będzie bursztynowa lecz nieco jaśniejsza niż chcemy osiągnąć. Przewrócić pierś szczypcami lub łopatką (nie nakłuwać) na drugą stronę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć pierś z patelni i na blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika z funkcją grilla na kolejne
Sztuka gotowania w/g Samirypapryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z karkówki, ale również można ugotować z łopatki czy szynki. Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy znajdziecie tutaj . Polecam Wam również gulasz z kurczaka po węgiersku Składniki 70 dag karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 250 g pieczarek 1 czerwona(...)małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. gulasz z pieczarkami i papryką
O kuchni z uczucieminną postacią niż kotlety Tym razem podpowiadam Wam pomysł na smaczny, szybki i pożywny obiad jakim jest zapiekanka z fasolką szparagową. Składniki: 1 kg tłustego mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej 60 g smalcu 900 g zielonej fasolki szparagowej (poza sezonem może być mrożona) 1 cebula ok 90 g 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany 400 g sera mozzarella(...)sera. Całość posypać ziołami prowansalskimi. Zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180° C przez ok. 15-20 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje sama ale można też podać ją z różnego rodzaju sosami np. na bazie śmietany, pomidorów itp. Smacznego! — BTW całości: 2450 g, 4551 kcal, B 275 g, W 43 g, T 362 g. BTW w 100g: 186 kcal
Ola la LCHFprzepisu półtorej porcji, wychodzi mi wtedy 20 babeczek, zużywam wtedy jedną dużą kulkę mozzarelli. Babeczki można zrobić wcześniej i tylko wstawić je do piekarnika przed podaniem. Skala smaku 10/10 z sosem najlepiej czosnkowym smakują wyśmienicie, osobiście polecam przyprawę HOT&SPICY tj.z serii Deluxe w Lidlu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 180 g mąki 70 g kostki zimnego masła 60 ml piwa Farsz: 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) 1/2 bakłażana 6 dużych pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego suszony imbir, chilli, słodka papryka, oregano, bazylia sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego ser mozzarella Przyrządzamy farsz. Bakłażana kroimy w plasterki
Kubki smakuKotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić(...)obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem pieczarkowym. Są pyszne ! Dzisiaj zrobiłem je na obiad
Przepisy i porady kulinarnePrzyznała, że jej nie wychodzą takie dobre ;) Co jest dla mnie super komentarzem. Zapraszam Was do spróbowania. Składniki: (dla 4 osób) 0,5 kg dowolnego mielonego mięsa (polecam z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny mąka do obtoczenia pulpetów ok. 1 litr(...)pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu
Wołowina od rekinazapeklowałam cały płat łopatki wieprzowej. Efekt jak dla mnie był na prawdę dobry, mięso i tak dopasowało się do kształtu szynkowaru dzięki sprężynie w pokrywce. Potrzebujemy: 2 kg łopatki wieprzowej filiżankę wody 2 łyżeczki soli paprykowej od Piątnica.net 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej kilka ziaren kolendry szczypta mielonego liścia laurowego, lub jeden cały(...)wody i wkładamy do bardzo zimnej lub na balkon ;) gdy ostygnie przekładamy szynkowar do lodówki na 12h. Po tym czasie możemy wyjąć wędlinę z szynkowaru :) Smakuje idealnie z ostrym sosem lub po prostu chrzanem i rukolą :) Smacznego :) Skomentuj
MamaOskarka