będzie pysznie. Wszystkim polecam! Przepis, z lekkimi zmianami, z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki ok 600 -700 g baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w 2,5 cm kostki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + dodatkowo do podania 2 łyżki posiekanej kolendry + dodatkowo do podania 1 cebula pokrojona w kostkę(...)Gotować przez 3-4 godziny w ustawieniu high, lub 6-8 godzin w ustawieniu low. W połowie gotowania warto mięso wymieszać, jeżeli trzeba dolać bulion, sprawdzić smak sosu i w razie potrzeby dosolić. Po ugotowaniu doprawić wszystko pieprzem i ewentualnie solą. Podawać posypane listkami kolendry i pietruszki. Smacznego
Stare Gary450g) -> 1 ser feta -> 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej -> 3 ząbki czosnku -> Sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk Na gulasz: -> 1 kg łopatki wieprzowej -> 500g pieczarek -> 1 cebula -> 3 ząbki czosnku -> 3 papryki czerwone -> 2-3 łyżki mąki -> sól, pieprz, słodka papryka(...)około godziny, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli w trakcie duszenia wydzieliła się zbyt mała ilość wywaru można podlać bulionem warzywnym. Na sam koniec gotowania sos lekko zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, przelać do sosu i zagotować. Podawać niewielką ilość sosu na każdy placek z góry polać jogurtem naturalnym
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Składniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi 1 opakowanie fety Olej Sposób wykonania: Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę(...)napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy.1 puszka pomidorów pelati1 duże jabłko winne1 mała cebula2 łyżki rodzynekpo pół łyżeczki: imbir świeży ,cynamon ,kumin3 goździki1 łyżka sosu sojowego1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnegopieprz ,cukier ,sól do smakuPomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 100 g kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 1/2 szklanki rodzynek 1 pęczek kolendry 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2-3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki 1 jajko 2 cebule 5 ząbków czosnku 100 g kaszy jaglanej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka pieprzu 4-5 brzoskwiń(...)wyjąć na papier, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Brzoskwinie myjecie, obieracie, usuwacie pestki i blendujecie na jednolitą masę. Dodajecie jogurt, ostrą paprykę, kurkumę, pieprz i – jeśli chcecie, by sos był słodszy – cukier puder i mieszacie. Tak zrobionym sosem polewacie kotleciki i szamiecie. Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKdługo zastanawialiśmy się co wybierzemy! Jaki rodzaj mięsa i co z niego zrobimy! W MAKRO znajdziemy karkówkę, udziec i comber z jelenia; comber i udziec z sarny, a ponadto łopatkę, gulasz, szynkę i schab z dzika! My następnym razem wybierzemy coś z sarny! Dzisiejsza propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym(...)tymiankiem i dorzucamy do gotującego się mięsa. Całość dusimy dalej około godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku, a jeśli zajdzie taka potrzeba zagęszczamy sos przy pomocy wody i mąki. Smacznego
Plate of Joyskładniki* 40 dag łopatki lub szynki wieprzowej* 3 średnie papryki* 1 malutka ostra papryczka* 1 marchewka* 1/2 niedużej młodej cukinii* 2 pomidory najlepiej malinowe lub przecier pomidorowy* 1 kostka bulionowa* sól* pieprz cayenne* bazylia suszona * czosnek granulowany* cebulka granulowana* 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej* makaron spagettiSposób wykonaniaMięso i warzywa umyć i osuszyć.Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć(...)bazylii (można dodać świeżą pokrojoną bazylię w momencie dodawania papryki), doprawić do smaku, solą pieprzem cayenne i chwilkę poddusić, mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu delikatnym strumieniem, energicznie mieszając, zagotować i zestawić z ognia.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Mix smakujuż nie rozbijamy. Jest pokrojona od razu do dalszej obróbki, cienko – tylko do przyprawienia i wrzucenia na patelnię/ruszt. Koneserzy smaku mięsa (w szczególności przygotowanej na ciepło szynki, łopatki i polędwicy z cerdo iberico) smak tego mięsa porównują do smaku wołowiny wagyu połączonej z najlepszym bekonem . Nie da się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo(...)móc prawidłowo wysmażyć tłuszcz. Druga obowiązkowa przyprawa – hiszpańska wędzona papryka. Czy to słodka, czy półostra – wybór należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam z ostrymi sosami. Kotlety smażymy na patelni grillowej rozgrzanej do czerwoności, bez dodatkowego tłuszczu. Patelnia musi być piekielnie gorąca. Kotlet musi od razu skwierczeć i mięso musi od razu się zamknąć. Smażymy kotlety
Karo in the Kitchenbyło mowy o przypaleniu się warzyw, które były na samym spodzie. Dzięki temu mogłam garnek z upieczonymi warzywami postawić na gazie, wlać wino, zredukować i przyrządzić mega smaczny sos z pieczonych warzyw. KILKA WAŻNYCH ZASAD NA POCZĄTEK! To jest istotna część tego postu. Jeśli już w Twojej kuchni pojawi się garnek żeliwny, a już wiesz nie kosztował mało, warto(...)szoków termicznych trzeba się nauczyć, że potrawę w rozgrzanym garnku podlewamy płynami w temperaturze pokojowej lub ciepłymi! Do mieszania, przewracania czy wyciągania używaj wyłącznie drewnianych lub syntetycznych akcesoriów typu łopatki, łyżki, widelce itp. Oczywiście stal nie uszkodzi powłoki, ale ją po prostu może zmatowić. Mycie wyłącznie ręczne! Naczynia z powłokami (Staub i Le Creuset) można myć wodą z dodatkiem płynu
Blondynka Gotujemoim aparatem cyfrowym nie byłam w stanie podejść na tyle blisko, aby zrobić im zdjęcie. Domowe gołąbki Przygotuj garnek z pokrywką (lub dwa), nóż i deskę do krojenia, drewniane łopatki, miski, maszynkę do mielenia mięsa, patelnię, brytfannę, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 1 główkę białej kapusty, 1 cebulę, 0,5 - 1 kg mięsa mielonego, sól, pieprz czarny mielony, czerwoną paprykę mieloną(...)Wrzątek przelej do brytfanny. Do gołąbków dolej wody, która powinna je przykrywać. Całość dopraw do smaku solą i gotuj na wolnym ogniu, aż gołąbki będą miękkie. Na końcu powstały sos zaciągnij śmietaną lub śmietaną wymieszaną z mąką pszenną. Gołąbki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem lub kaszą
blog.moje-pasje.infożółtego sera. Szczerze polecam :) Składniki na porcje dla 4-5 osób: 6 średniej wielkości ziemniaków (wagowo około 0,7 kg obranych ziemniaków) 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 4 podłużne pomidory 1 średniej wielkości marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 pora (biała część) 1/4 selera 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 3 łyżki(...)koniec dodać pokrojone pomidory i jeszcze chwilę smażyć. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć 1/3 ziemniaków, następnie połowę farszu, ponownie 1/3 część ziemniaków, farsz i pozostałe ziemniaki. Wierzch zapiekanki przykryć sosem beszamel*. Piec około 40-45 minut w 180ºC, aż do zarumienienia wierzchu zapiekanki. *Z wywaru, gdzie gotowały się ziemniaki odlać 1 szklankę. Na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę
Ugotowaćsoczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso (nie peklująca) papryka słodka pieprz czosnkowy przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa (można zrobić samemu- mieszamy po 0,5 łyżeczki majeranku, tymianku, oregano, cząbru(...)ostrożnie mieszamy warzywa i dodajemy ugotowane ziemniaki. Po upieczeniu wyjmujemy danie, posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem, pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie kroimy pieczeń i serwujemy z warzywami i sosem z pod pieczeni
Rozpustne gotowaniepóźnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad. Palce lizać ! Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt. małe pieczarki 5-6 szt. ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz 1 szczypta(...)energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do beszamelu. Mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Gotowym beszamelem polać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Kuchnia Paulettessię ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz olej do smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju(...)folię i pieczemy do zarumienienia. Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na około 30 minut, żeby mięso odpoczęło i nabrało soczystości. Po tym czasie kroimy w plastry, podajemy z dowolnym sosem
Rozpustne gotowaniewodą. Jeśli od razu wyparuje - można już podgrzewać roti. Układamy jeden placek na patelni i czekamy, aż zmieni swój kolor na ciemniejszy. Wtedy odwracamy go na drugą stronę. Drewnianą łopatką lub innym delikatnym narzędziem obracamy go na patelni i często zmieniamy strony. Na cieście powinny pojawiać się wybrzuszenia, które trzeba delikatnie ugniatać, obracając roti. Możemy stwierdzić, że osiągnęliśmy sukces, kiedy(...)chlebki roti. Przyprawy z bułką tartą natomiast smażymy na oleju na złotobrązowy kolor. Następnie polewamy nimi warzywa. Ta daaam. Polecam je zjeść z jakimś ostrym sosem. Sama niestety nie miałam akurat składników na przygotowanie takiego, więc użyłam pikantnego ketchupu. Zamiast bułki tartej polecam także obtoczenie warzyw w cieście drożdżowym przygotowanym z wyżej wymienionymi przyprawami i następnie
Weganizm infantylnyzjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem, najlepsze. Warto je zrobić. Polecam!składniki (10 burgerów) 1 kg wołowiny (użyłam łopatki)4 łyżki ostrej musztardy z Dijon3 cebule2 jajkaświeżo mielony czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany pieprz)masło klarowane do smażenia lub olejdo podania10 bułek hamburgerowych(...)bułki posmarować musztardą, położyć liść sałaty, plasterek boczku, kotlet wołowy, boczek, plaster pomidora, ogórek i cebulę. Przykryć wierzchem bułki. Można spiąć drewnianym patyczkiem do szaszłyków, podawać z dowolnym sosem majonezowym, jogurtowym lub keczupem. Smacznego
Stare Gary