łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:54/85)

Pieczeń z mięsa mielonego z zielonym groszkiem 220

Nieco odmieniona wersja pieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatki) 2 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 bułka moczona w  wodzie 1 - 2 łyżki suchej kaszy manny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 puszka zielonego groszku sól, pieprz Sposób wykonania(...)groszek i delikatnie wymieszać. 3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h. 4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego , a na zimno do kanapek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jajka po szkocku 170

ułożyć gotowane jajka w keksówce i zapiec z mięsem, wyjdzie nam wtedy pyszna pieczeń. Ja dziś wybrałam wersję z pojedynczymi jajkami. Koniecznie spróbujcie! 6 ugotowanych jajek 0,5 kg. łopatki lub szynki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 surowe jajko sól pieprz czosnek granulowany oregano bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki. Mięso zmielić w maszynce(...)rozpłaszczyć ją, włożyć do środka całe jajo i delikatnie zlepić. Tak przygotowane jajka w mięsie smażyć na patelni, albo piec w piekarnik. Podawać na ciepło lub zimno, z ulubionym sosem lub chrzanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 152

Gulasz wieprzowy z pieczarkami... Idealny jako dodatek do placków ziemniaczanych, można podawać z kaszą, ziemniakami czy kopytkami... Potrzebne będą: ok.1,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka i łopatka) ok. 60 dkg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 listków laurowych 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu płaska łyżka majeranku sól, pieprz Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem(...)zazłocenia. Przekładamy do garnka, dodajemy obraną startą marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka lub większą kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Na koniec zaciągamy sos mąką ze śmietaną, mlekiem lub wodą. Możemy posypać świeżymi ziołami. Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 226

pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem, który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK.      Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki(...)mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można cześć przechować w lekko rozgrzanym piekarniku

Apetyczna babeczka
Pyszne pulpety w sosie własnym z ryżem i mizerią 239

obiad. W smaku są delikatne, zasmakują każdemu!  Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :). Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka Przygotowanie: Do miski wrzucamy zmielone mięso. Dodajemy jajko(...)Gotujemy ok. 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą mniej więcej 3/4 szklanki i mieszamy do rozpuszczenia mąki. Tak przygotowany rozczyn dodajemy powoli do sosu i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, zagotowujemy jeszcze chwile i doprawiamy do smaku. UWAGA, wlewając rozczyn z mąki i wody sprawdzajcie czy gęstość sosu wam odpowiada :), żeby nie było zbyt gęste

Gotuj z Mąką
Terrina wielkanocna 154

całkowitego wychłodzenia. Jaja na twardo obierz . W gorącym rosole rozpuść żelatynę szybko i dokładnie, aby nie pojawiły się grudki. Odstaw do wychłodzenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodawaj następnie sos ziołowy z czosnkiem i ciągle miksując dosmacz solą i pieprzem. Na koniec wlej tężejący rosół i zmiksuj. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Jeśli masz podłużną silikonową formę to będzie ona idealna, gdyż(...)razem.  Wrzucamy do masy śmietanowej, szybko, ale delikatnie mieszamy, gdyż ta już zacznie nam tężeć. Na dno formy układamy całe jaja jedno za drugim i wkładamy masę. Wygładzamy łopatką.  Wkładamy do lodówki.Przed podaniem dekorujemy na sposób wielkanocny. Terrina wielkanocna gotowa! Kroimy pierwszy plaster i ...smacznego! Wesołych Świąt

Z Kuchni Do Kuchni
GULASZ PO WĘGIERSKU- SPRAWDZONY PRZEPIS 133

przygotowania gulaszu po węgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który  dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne  Składniki: 600 g mięsa wołowego  2 cebule  1 łyżka masła(...)solą i smażę na maśle. Dodaję słodką i ostrą paprykę. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa, zalewam bulionem i duszę, aż mięso będzie miękkie.  Następie zagęszczam sos: mąkę mieszam z zimną wodą, wlewam do gulaszu, dokładnie mieszam i dusze jeszcze przez 5 minut.  Gotowy gulasz podaję z kluskami śląskimi

Kukuleczki
Baranina po rzymsku 155

eksportowana jest właśnie do Włoch;)  Dziś chciałabym zaporoponować bardzo smaczną i łatwą potraw ę z tego mięsa -  baraninę po rzymsku. Składniki : 400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tymianku 2-3 fileciki anchois 150ml czerwonego wina 150ml bulionu 1 łyżeczka cukru duża garść czarnych oliwek bez pestek posiekana natka pietruszki łyżka oliwy(...)Dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20-30 minut. Gdy mięso będzie miękkie odkryć patelnie, dodać oliwki, wymieszać i gotować aż sos się zredukuje, zgęstnieje. Mięso podawać natychmiast z puree ziemniaczanym.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Lato 2017: Mój ulubiony zestaw obiadowy na lato 136

moich ulubionych zestawów obiadowych. Mam nadzieję, że poniższy przepis przyda się osobom zaczynającym swoją przygodę z gotowaniem, a osobom z większym doświadczeniem przypomni o sobie. Jajka sadzone Przygotuj patelnię, łopatki do obracania, nóż i deskę do krojenia. Przygotuj składniki: jajka, szczypiorek, sól, olej lub masło do smażenia, ewentualnie pieprz. Jajka sparz. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej(...)płynne żółtka, jajka smaż krócej, a jeśli lubisz ścięte żółtka, jajka smaż trochę dłużej. Usmażone jajka ostrożnie przełóż na talerz i podawaj posypane szczypiorkiem z np. dodatkiem ziemniaków, szarego sosu i dowolnej surówki lub warzyw gotowanych

blog.moje-pasje.info
Łopatka z jelenia pieczona z grzybami 375

łopatki z jelenia, 200 ml bulionu (u mnie domowy z gęsi), sól, 300 g cebuli, 30 g grzybów suszonych (prawdziwki), tłuszcz (u mnie gęsi), listek laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 200 g kapusty kiszonej, Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy. Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut. Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Klopsiki z natką pietruszki 173

dostałyśmy w upominkowej paczuszce otrzymanej od jej producenta firmy Knorr - dziękujemy. A teraz zapraszamy na pyszny i pachnący obiadek ;-)  Klopsiki z natką pietruszki SKŁADNIKI : 500 g mielonej łopatki  1/2 pęczka natki pietruszki  1 łyżka koncentratu pomidorowego  1/2 szklanki bułki tartej sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia  1 opakowanie esencji do duszonych mięs Knorr(...)mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut. W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 197

przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób): 2 kg małych cukinii 500 g mielonej łopatki 100 g kaszy jaglanej 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 6 ząbków czosnku 3 czubate łyżeczki oregano   (polecam  Skworcu ) 1 czubata łyżeczka majeranku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii(...)rozkładamy w dwóch naczyniach żaroodpornych (w jednym taka ilość się nie zmieści).  Na dno naczynia wlewamy 6-8 łyżek wody lub dno wykładamy papierem do pieczenia. Dzięki temu, sos, który wypłynie z cukinii nie przypiecze się w naczyniu i będzie je łatwiej umyć. Sama cukinia nie przykleja się do naczynia. Cukinie posypujemy lekko solą.  Kaszę zalewamy wodą, solimy

Smak mojego domu
SPAGHETTI Z MIELONYM I SOSEM POMIDOROWYM 139

prześladuje Nas myśl coby tu zjeść na obiad. Coby tu przygotować.Dziś proponuję takie oto szybkie danie. Przygotowanie zajmuje chwilę, a smakuje wybornie Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki garść makaronu spaghetti 2 marchewki 1 puszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz świeże oregano świeża bazylia oliwa do smażenia Wykonanie: Na oliwę wrzucamy ząbki(...)puszki- dusimy ok 10 minut, aż pomidory się rozpadną.Dodajemy posiekane oregano i bazylię,mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na talerze wykładamy porcję makaronu, na to wykładamy sos. Jeśli lubimy możemy też na wierzch starkować żółty

Z Majeczką w kuchni
Koperkowe pulpety 191

Dzisiaj mam dla Was przepis na łatwe danie obiadowe, czyli koperkowe pulpety. Najczęściej podaję je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)przekładam je do garnka. Wodę mieszam z mąką i papryką. Wlewam do pulpetów. Gotuję na małym ogniu około 30 minut. Dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 194

parmezanu lub innego twardego , ostrego w smaku sera żółtego garść świeżych kiełków fasoli mun ( lub mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć(...)oleju ( nie za dużo by nie nasiąkały ). Gdy olej będzie bardzo gorący kłaść łyżką porcje ( z tej ilości wychodzi 6-8 placków).Masa powinna sie od razu ścinać. Przewracać łopatką na drugą stronę i smażyć na rumiano obracając kilka razy tak by zrobiły się chrupkie i złote a nie przypaliły. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru oleju. Podałam

Buniabaje w kuchni