łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:46/85)

Pierś kaczki w redukcji pomarańczowej 260

poziomem wysmażenia, jakiś postanowiłem nauczyć się przyrządzania piersi z kaczki „na różowo”. Do kaczki natomiast, najlepiej pasują dwa owoce: żurawina i pomarańcza. To miała być kolacja, więc sos żurawinowy wydał mi się za ciężki. Stąd wybór padł na pomarańcze. Jako dodatek wybrałem klasyczne puree ziemniaczane. Było cholernie trudno. Ale efekt przerósł moje oczekiwania. Składniki (dla dwóch osób(...)przeciśnij przez praskę, w zależności od narzędzi, jakimi dysponujesz). Około 50-80 gram masła podziel na małe kostki i wrzuć do garnka z ziemniakami. Weź ubijaczkę do jajek albo łopatkę silikonową, postaw garnek na małym ogniu i zacznij ucierać energicznie. Jak masło się elegancko rozpuści i wymiesza z ziemniakami, zacznij po trochu wlewać mleko. Kontynuuj szaleńcze ucieranie, a gorące mleko

manslogblog
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 168

wygotowania- zmniejszamy przez to objętość sosu, jednocześnie nadając mu kremowej konsystencji. Nie powinno to zająć dłużej niż 4-5 minut. Sprawdzamy czy jest odpowiednio słone- jeśli nie- odrobinkę dosalamy. Sos gotowy.   Zabieramy się za naszego woła. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu – bez tłuszczu- może być grillowa, żeliwna, ceramiczna, zwykła teflonowa – ważne tylko, żeby nie była zbyt cienka(...)Musi naprawdę nabrać temperatury, dajcie jej spokojnie nagrzać się ze 3-4 minuty. Kładziemy nasze steki na bardzo rozgrzaną patelnię i mruczymy mantrę – mięsa nie dziurawić, mięsa nie przyciskać łopatką, mięso szanować! Wszystkie soki mają nam buzować w środku.   Rostbef grubości ok. 2-2,5cm (takie steki najczęściej sprzedaje Beef Master) nie potrzebuje więcej na patelni niż

Karo in the Kitchen
Łopatka duszona w pieczarkach z nutką orientu 166

pieczarek cebula 400 ml bulionu drobiowego liść laurowy mąka kmin rzymski mielony (u mnie łyżeczka) curry do smaku łyżka masła sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie   Kotlety z łopatki oprószamy solą ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy pieczarki ,kroimy na kawałki i razem z posiekaną cebulą i łyżką masła dusimy na wolnym ogniu oprószając(...)się podduszą ,zalewamy bulionem drobiowym ,dodajemy liść laurowy ,gotujemy dalej. Kotlety wyjmujemy z lodówki ,obtaczamy w mące i obsmażamy na przez krótką chwilę na rozgrzanym oleju. Przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min. dodając kumin i odrobinę curry ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Całość podajemy z pęczakiem i buraczkami

R'n'G Kitchen
Spaghetti bolognese 214

przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-). Spaghetti bolognese Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g mielonej łopatki 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki) 1 cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska  pieprz oliwa z oliwek 100 g twardego(...)makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę,  a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti bolognese 134

Dziś mam dla Was spaghetti bolognese , bo dawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu(...)samy czasie na patelni podsmażamy cebulę. Następnie cebulę dorzucamy do mięsa doprawiamy i dodajemy przecier, zagotowujemy.  Na maśle delikatnie podsmażamy czosnek i na sam koniec dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i ścieramy odrobinę sera. Smacznego kochani :) Kasia

Cukier&Puder
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 209

garnka (grzyby najlepiej wcześniej wyciągnąć i drobno pokroić). Dolać bulion warzywny i doprawić do smaku. Sos zabielić kremówką i zagęścić jedną pełną łyżką krupczatki. Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki. Placuszki: Kaszę ugotować i odsączyć. Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać. Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek, paprykę(...)surowe jajka. Wymieszać i doprawić do smaku.Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem.Łyżką formować małe placuszki i smażyć z obu stron aż się zarumienią. Ostrożnie odwracać łopatką na drugą stronę aby się nie rozsypały. Placki dopiero po usmażeniu są całkiem zwarte.Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 242

powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Beszamel(...)rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia

Poezja smaku
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 256

kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych(...)Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 285

kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch zrobionych przez nas sosów, zawinięta w tortillę własnej roboty to cudowne połączenie. Coś innego, coś nowego na grillu. Polecamy spróbować. Zwłaszcza jeśli chwilowo przejadły się nam kiełbasy, kaszanki, karkówki i grillowane warzywa. Dodatek świeżych(...)Wami przepisami, które są hitem na każdym naszym grillu. KOFTY WOŁOWO-WIEPRZOWE SKŁADNIKI (porcja na 6 osób) 1 kg mięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku

OstryKęs
pieczeń jagnięca 184

klasyczna, banalna w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku. Składniki: jagnięcina – łopatka albo udziec czosnek gałązki rozmarynu sól oliwa z oliwek Mięso ponakłuwać dość gęsto nożem, w każde nakłucie włożyć ząbek czosnku i kilka igiełek świeżego rozmarynu. Wszystko natrzeć solą i polać oliwą. Ułożyć w brytfannie na kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym(...)Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym

stajnia gołębie od kuchni
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 181

solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie(...)Woll Saphir Lite? Jest wygodna w użyciu - mogę obsmażyć mięso przed pieczeniem, a potem bez przekładania do innego naczynia wstawić je do piekarnika i zapiec. Nie muszę używać drewnianych łopatek , żeby wymieszać coś lub przełożyć na druga stronę - mogę zrobić to metalowymi, gdyż powierzchnia nie uszkodzi się. Nie posiada żadnej delikatnej powłoki, a ewentualne zarysowania nie wpływają jakość przygotowywanych potraw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz z łopatki wieprzowej z papryką 122

dzień przed południem. W innym wypadku będziecie narażeni na burczenie w brzuchu, podczas gdy z piekarnika wydobywać się będą torturujące Was zapachy. Przeżyłam to, wiem co piszę :)Składniki:1kg łopatki wieprzowej3 czerwone papryki pokrojone w grubą kostkę (3x2cm)1 duża czerwona cebula lub 2 średnie pokrojone w grubą kostkę (1,5x1,5cm)1 świeża papryczka chilli pokrojona cienko w plasterki2(...)zakrywała wieprzowinę.Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 3 godziny. Po 2 godzinach możecie obrócić mięso, żeby część z nad wody też poddusiła się w sosie. To jest też dobry czas na dosolenie potrawy, ponieważ wcześniej tego nie robiliśmy. Po 3 godzinach mięso powinno być miękkie i pozwalać rozrywać się dwoma widelcami. Jeśli nie jest

W kuchni wieczorem
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 260

jesień lub nawet wiosnę, to przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć ok. 350-400 g) 3-4 ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego (u mnie(...)listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, 1-2 łyżeczki cukru dodatkowo: olej i masło do smażenia, mąka do oprószenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu do podania: 8 ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę

Ratunku obiad
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 151

nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy mięso przez 60 minut. Po tym czasie ustawiamy program slow, czyli powolne pieczenie w niskiej temperaturze 100 stopni Celsjusza i pieczemy łopatkę przez 7 godzin. Gdy mięso jest gotowe rozdzielamy je widelcem na drobne kawałki, Jeden ząbek czosnku drobniutko siekamy i rozgniatamy nożem, dodajemy go do jogurtu naturalnego razem  z sokiem(...)drobne paski, pomidora w kostkę, a cebulę w piórka. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni, układamy na nich kolejno: sałatę, pomidory, cebulę i mięso. Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy. Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje

Kulinarne przygody Gatity
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 170

urozmaicić lubiane w moim domu spaghetti, tym razem podałam je  z klopsikami ;) Polecam , na pewno zasmakujecie Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie(...)mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki. W garnuszku do bulionu dodajemy pomidory z puszki, blendujemy. Doprawiamy Przyprawą Gajowego.Kiedy sos zawrzy wkładamy do niego pulpeciki, gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, wykładamy na talerze, polewamy sosem, wykładamy pulpeciki. Do przygotowania dania użyłam makaronu razowego

Z Majeczką w kuchni