mnie z łopatki) 1 duża cebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża śmietana 18% (330 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta chilli dodatkowo: sos można zagęścić dodając
Passions hobbies lifeśliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta ze śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej(...)zwykłego cukru 3 jaja Zmniejszyć obroty miksera do minimum, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i migdałami, i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników) . Przy pomocy dużej łyżki lub łopatki wmieszać do ciasta śliwki pokrojone w kostkę, posiekaną czekoladę i skórkę cytrynową. Gotową masę na ciasto przełożyć do foremki (ciasto będzie dość gęste) . Wygładzić wierzch. Poukładać śliwki pokrojone w plasterki. Wstawić
Moja Delicjaużyj szerokiej łopatki. Omlet przekładamy owocami i składamy na pół, jemy póki ciepłe. Porcja: 293 kcal ;-) W wersji dla tych co nie na diecie: - omlet możesz poddać z serkiem wiejskim, serkiem mascarpone, twarożkiem lub bitą śmietaną - w wersji na drugie śniadanie omlet możesz zaserwować z gałką lodów np. jagodowych lub pistacjowych, możesz też go polać obficie gęstym sosem np. czekoladowym
SMYKWKUCHNIłopatki wieprzowej, karczku, szynki, a nawet do steków czy kotletów. Kupcie ładne, mięsne żeberka. W sklepach mięsnych, u rzeźników, na pewno zauważyliście że do kupienia są najczęściej dwa rodzaje żeberek – mięsne i tzw. żeberka trójkąty. Trójkąty są dużo tańsze, ale to nie jest to mięso, którego szukamy. Trójkąty będą dobre do wywaru na zupę czy sos– mają na sobie niewiele
Karo in the Kitchenkolejne szybkie i smaczne danie warte jest uwagi. Polecam. Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową SKŁADNIKI : 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego z łopatki 250 g fasolki szparagowej żółtej 300 ml wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim papryka ostra i słodka(...)smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Na talerze przekładamy makaron, nakładamy mięsny sos z fasolką szparagową, oprószamy posiekaną natka pietruszki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłopatki wieprzowej lub inne 800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki cukier, sól, pieprz lekko kopiasta łyżka mąki pół szklanki wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska
Wołowina od rekinałopatki) oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) sól, pieprz, zioła prowansalskie Na warstwę szpinakową 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Na beszamel 2 duże łyżki masła 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na sos pomidorowy 1 mały
Passions hobbies lifesos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut. Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka Udziec
ClauditteMissCookingPyszne, kolorowe szaszłyki... muszę Wam powiedzieć, że ananasy na szaszłykach to jest strzał w dziesiątkę ! Jeśli nigdy nie próbowaliście ananasa na szaszłykach to musicie tego spróbować :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 cukinia, 1/2 puszki ananasa, 300 g pomidorków cherry, 3 cebule, marynata: 1 łyżka Jack Daniels barbecue, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli prowansalskiej, 1/2 łyżeczki(...)kolendry, 5 łyżek oliwy z oliwek. Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę: rozcieramy w moździerzu gałkę muszkatołową wraz z kolendrą. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Dodajemy sos Jack Daniels barbecue. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso kroimy w dużą kostkę i polewamy ją marynatą, dokładnie mieszając. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Cukinię oraz cebulkę kroimy
Aga w kuchnidrewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około 30 min na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą i pieprzem) z pokrojonymi w kostkę paprykami ( około 10 minut). Dodajemy do sosu
Moje Kuchenne Rewelacjesosie pomidorowym. Jednak skusiłyśmy się by zaprezentować je w odmienionej odsłonie. Dlaczego odmienionej? Otóż, dla podkreślenia smaku do farszu dodane zostały płatki pomidorów, uwielbiana przeze mnie czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Koniecznie skuście się na tę kompozycję smaków. Gołąbki na pomidorowo z mięsem i czarnuszką SKŁADNIKI : 1 niewielka główka kapusty białej około 250-300 g ryżu 800 g łopatki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirozdrabniamy łopatką, solimy pieprzymy je, ja jeszcze posypuje czerwoną papryką. Smażymy jakieś 5-10 min, następnie dodajemy nasze pomidory z puszki i całość po doprawieniu dusimy jakieś 15 min. Próbujemy i doprawiamy gdy jest taka potrzeba. 2. Spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy aby nie dawać oliwy do gotującego się makaronu gdyż potem nie będzie chłonął nam sosu
Gotowanie...to proste !łopatką i smażymy na mocnym ogniu ok. 2 min. Po tym czasie dodajemy trochę soli, pieprzu i przyprawy meksykańskiej (jeśli nie macie, dodajcie trochę słodkiej papryki, kuminu i ew. oregano). Smażymy jeszcze ok. 7 min do uzyskania bardzo zrumienionego i rozdrobnionego mięsa. Kiedy mięso będzie mocno brązowe, wyłączamy palnik i wylewamy nadmiar tłuszczu. Odstawiamy na bok. 2. SOS CATALINA
Nerds Kitchenłopatki, polecam kupować kawałek mięsa i samodzielnie je zmielić, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą cukru. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy
Mój Smak na Życie