łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:35/85)

Hiszpańskie churros z cynamonowym cukrem i sosem czekoladowym 139

ostrożnie podgrzewaj je na małym ogniu, do rozpuszczenia czekolady. Wymieszaj sos i trzymaj w cieple (np. na malutkim ogniu), aby pozostał płynny. Przełóż ciasto na churros do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wyciętej gwiazdki. Ciasto jest bardzo lepie, możesz więc zwilżyć łyżkę wodą albo użyć silikonowej łopatki, pójdzie wtedy łatwiej. Mi lepiej wyciska się churros, gdy w rękawie(...)dokładnie obtocz. Ważne, aby wkładać jeszcze ciepłe, świeżo usmażone churros do cukru, bo potem cukier się już do nich nie przyklei. Gotowe churros posyp resztą cynamonowego cukru. Podawaj z sosem czekoladowym.  A Wy jakimi słodkościami świętujecie Tłusty Czwartek w tym roku

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z pulpecikami i sosem pomidorowym z nutą kakao 171

razem penne z pysznym sosem pomidorowym z bazylią, czosnkiem i kakao. Do tego idealnie doprawione pulpeciki. Niebo w gębie- mówię Wam!Kakao z pomidorami łączy się idealnie, daje niepowtarzalny smak i aromat. Musicie tego spróbować! Składniki :* 200 g makaronu penne #omnomnom* łyżka oleju z pestek dyni* łyżka sezamu* 500 g mięsa mielonego z łopatki* łyżeczka przyprawy gyros* łyżeczka czerwonej papryki(...)kostkę cebulę oraz jajko. Wymieszać, uformować małe pulpeciki, obsmażyć na oleju rzepakowym. Pomidory podgrzać razem z pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. Zagotować, dodać kakao oraz brązowy cukier, wymieszać. Do sosu wrzucić pulpeciki. Przełożyć sos do kokilek, ułożyć je na środku talerza, obok wysypać makaron. Całość podawać z posiekaną natka pietruszki

Magiczne Życie Marty
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 529

wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia bułki;Sól;Pieprz;Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane(...)roladę w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Roladę można jeść na ciepło (np. z sosem), jak i na zimno (np. do kanapek).Do farszu można dodać około 50 g startego, żółtego sera.Zamiast samego mięsa wieprzowego można użyć mięsa wieprzowo-wołowego lub wieprzowiny z dodatkiem cielęciny. Ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam maszynką do mięsa.Pietruszkę i koperek można zastąpić drobno

Gospodyni Miejska
szybkowar-gołąbki z suszonymi prawdziwkami... 159

łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej wodzie, odsączyć z wody woreczki, wsypac do miski, dodać mieloną łopatkę, jajka, pieprz zmielony, kucharka, podsmażoną na maśle cebulę, prawdziwki suszone(...)przelać do mniejszego garnka do wywaru wsypać zmielone grzyby, wlać przyprawę w płynie i gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną do ziemniaków, pieczywa lub same - gołąbki są aromatyczne, delikatne...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantne placki z kukurydzy 182

ściślejsze.]3. Gdy podsmażą się z jednej strony i da się pod nie podłożyć łopatkę (ja używałam takiej jak do hamburgerów, mieści się na niej cały placuszek), przewracamy na drugą stronę. 4. Smażymy do drugiej stronie i gotowe.5. Można podawać z ketchupem lub ulubionym sosem, ciekawie smakują także z serkiem kremowym Apetina pesto i rukola.Kaloryczność:porcja ze zdjęcia (ilość

Malowane smakiem
Gulasz z karkówki w sosie musztardowo- pieprzowym z ogórkami 169

Zamiast tradycyjnie pieczonego mięska wybrałam gulasz, bo w końcu trzeba sobie w kuchni coś urozmaicić. Polecam wszystkim, zwłaszcza tym którzy mają dość tradycjonalizmu :) Składniki: ½ kg karkówki

Smakowy Raj
Lasagne XXL 194

Lazania to przepyszna zapiekanka, która świetnie wygląda, ładnie się kroi i jest baaaardzo smaczna. Dzisiaj przepis na lazanię tradycyjną, z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, ale jeżeli ktoś ma ochotę na ten smak w wersji uproszczonej, to przypominam, że na blogu nie tak dawno był taki łatwy przepis - konkretnie na   zapiekankę bolońsk ą. Składniki które podałam w przepisie wystarczą(...)farsz mięsny: 1 kg mięsa zmielonego z łopatki lub szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około 800 g łyżka suszonej bazylii, pieprz i sól jako przyprawy liść laurowy sos beszamelowy: 800 ml mleka  2 kopiaste łyżki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Klopsy w sosie grzybowym 128

Składniki 600 g mielonej łopatki wieprzowej 1 większy por kilkanaście pieczarek 20 g suszonych grzybów np. borowików jajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2,5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki pieprzu kilkanaście kropel ciemnego sosu sojowego 2 łyżki mąki rozpuszczonej o odrobinie wody 1 bulionetka drobiowa Przygotowanie Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać

Gaździnka warzy
Szybkie bułeczki z farszem a'la kebab i sosem czosnkowym 75998

zimno Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego  500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej  1 cebula puszka pomidorów z puszki bez skórki krojonych pół cukinii 15 dag sera żółtego pół papryki czerwonej lub żółtej  ząbek czosnku przyprawa do kebaba, sól,pieprz, olej jajko na sos czosnkowy: 4 łyżki majonezu 5 łyżek jogurtu greckiego, łyżeczka ketchupu 1 ząbek czosnku

Swojskie jedzonko
Meksykańska tortilla (burrito) 156

zaledwie 20-25 minut. Składniki: 8 placków tortilla 500g mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże ząbki czosnku kawałek imbiry wielkości kciuka oliwa do smażenia puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów sól czarny pieprz papryka chili strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata opcjonalnie sos piri-piri Sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Czosnek i imbir ścieramy

Pyry na Gaz
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 166

dzięki którym gołąbki były miękkie i delikatne w smaku. Najlepiej smakowały polane domowym sosem pomidorowym. Jestem pewna, że polubicie tą metodę przygotowania gołąbków, ponieważ zaoszczędzicie czas, a ponadto wszystkie gołąbki zachowają swój kształt.  Składniki: 1 kapusta włoska 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 0,5 szklanki surowego ryżu 1 i 1/4 szklanki wody 2 małe cebule

Ugotować
Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym 272

musztarda sarepska majonez (opcjonalnie) przyprawy: sól himalajska, pieprz Przygotowanie sosu jest banalnie proste: mieszamy po 1 łyżce jogurtu, musztardy i majonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Składniki: 2 bułki razowe garść świeżego jarmużu 1/2 pomidora 2 rzodkiewki ogórek  1/2 czerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki(...)pół bułki (środkami do góry) przez około 10 minut. Dzięki temu będą niezwykle chrupiące i jednocześnie miękkie!  Teraz czas na ostatni etap - składanie burgerów!  Gotowe bułki smarujemy sosem jogurtowo - musztardowym - zarówno górę, jak i dół bułki. Na spód bułki układamy kolejno: 1. Jarmuż 2. Karmelizowaną cebulkę 3. Plasterki pomidora 4. Ser żółty i sos jogurtowo - musztardowy 5. Mięso

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekanka gołąbkowa 139

wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą formę o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)  1/2 główki białej kapusty (około 1 kg) 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 3/4 szklanki(...)łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki chili 1 - 2 łyżki do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu  tłuszcz do posmarowania formy Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać

Kuchcik gotuje
Gulasz po polsku 142

papryką, dlatego nasz gulasz nie jest węgierski, tylko polski.     Bardzo lubię zioła w kuchni. Kiedyś, gdy dopiero zaczynałam swoją przygodę z gotowaniem, do przyprawiania używałam gotowych sosów z torebki, teraz na samą myśl o tym skóra mi cierpnie. Tak to jest jak człowiek pozna różnorodne smaki przypraw i ziół, zacznie z nich komponować pachnące, smakowite, uzależniające potrawy(...)łopatka, gulaszowe)- należy od niego odkroić tłuszcz 40 dag cebuli 5-7 ząbków czosnku kilka gałązek tymianku świeżego (ewentualnie łyżeczka suszonego) przyprawa do gulaszu 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 liście laurowe 4 ziela angielskie czosnek granulowany sól pieprz olej 2 -3 łyżki mąki 1/3-1/2 szklanki mąki śmietana słodka np. 18 % do zup i sosów

Rozpustne gotowanie