łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:29/85)

Burger z polskiej wołowiny 184

smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Kotlety przyciskamy łopatką do patelni, aby dokładnie się przypiekły. Po usmażeniu, kładziemy na wierzch kotleta plaster sera i trzymamy pod przykryciem ok. 1 minuty na małym ogniu. Następnie ściągamy kotlety z patelni.Bułki rozcinamy i od wewnętrznej strony nakładamy sos, następnie roszponkę, kotleta z serem, pomidora, ogórki i przykrywamy górna częścią

Emcia Pichci
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 158

potrawie. Podobnie, jak jest w przypadku pieczeni rzymskiej , kolorowa pieczeń może być podana jako danie główne z sosem, albo jako przystawka. Jeśli potrzebujecie ostrych noży do kuchni, powinniście sprawdzić je w tym sklepie. Film Składniki 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek bułki tartej połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 200-300 g żółtego

Kuchennyviral.pl
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 124

kolejny przepis inspirowany wschodnimi smakami. Tym razem coś cytrynowego. Składniki: ok 1 kg wieprzowiny (ja wzięłam łopatkę), 2 duże marchewki, 3 liście laurowe, pieprz mielony, kawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża

Państwo Wojtczuk gotują
Kotlety mielone faszerowane pieczarkami 201

pieczarkami . Dzisiaj zachęcam do nieco innej wersji mielonych kotletów nadzianych farszem pieczarkowym. Poniższe kotlety idealnie smakują podane z sosem pieczarkowym oraz ziemniakami lub ugotowaną komosą ryżową. Szczerze polecam :) Składniki na 4 porcje(8 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/3 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka posiekanej, zielonej pietruszki 150 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz

Ugotować
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 157

kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego - puszki kukurydzy - puszki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pyzy z mięsem 103

Potrawa trochę pracochłonna, ale za to pyszna i bardzo sycąca. Podajemy ze skwarkami albo sosem i surówką. Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków jajko szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soliFarsz: 500 kg mięsa (dałam łopatkę wieprzową) cebula sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki z sosem grzybowym 148

Składniki: _________________ 1 główka kapusty około 1,5 kg 300 g ryżu 800 mięsa ( u nas z reguły łopatka ) 150 g masła 1 marchewka 2 cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie  łyżeczki  vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1  płaska łyżka mąki

Gosia gotuje
Proste i pyszne sajgonki z warzywami i mięsem 177

Składniki, około 10 sztuk: 300 g drobno zmielonego lub posiekanego mięsa (u mnie łopatka wieprzowa) 1 mała cebula 1 marchewka 1 łyżeczka startego imbiru 1 jajko 2 ząbki czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane

cooklife
KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA 147

mięsa mielonego z dodatkiem quinoa. Niezwykle delikatne, aromatyczne dzięki przyprawom i sycące. Z sosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad! Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki – można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko(...)bułki tartej i doprawiamy do smaku. Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące np. z sosem śmietanowo-koperkowym. Pycha! Quinoa , czyli kosmosa ryżowa jest produktem coraz bardziej popularnym , ale nie dostępnym jeszcze we wszystkich sklepach. Z całą pewnością możecie ją natomiast dostać na Frisco.pl , a dzięki

Ostra na Słodko
Domowa pizza gyros 157

kostki drożdży 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli, cukru i pieprzu 2 szklanki mąki (+/-) Sos: 0,5kg dojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania(...)dowolny sposób. 6. Kukurydzę odcedzić z zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso. Całość posypać startym serem. 10. Piec w temperaturze

A Ty Smakuj Mnie
Gulasz z warzywami 196

Gulasz z warzywami Cała moja rodzina uwielbia mięso w sosie, podane z ziemniaczkami i surówką. Bardzo mnie to cieszy, gdyż takie dania robi się błyskawicznie, nie są pracochłonne, można kombinować do woli, a zawsze wychodzi:) Dzisiaj u mnie na stole zagościł gulasz z łopatki wieprzowej, z marchewką i cukinią. Proste, bardzo aromatyczne danie, i co najważniejsze mam obiad(...)bulionu pół łyżeczki papryki czerwonej wędzonej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka pieprzu łyżeczka tymianku sól 4 ziela angielskie 2 listki laurowe tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Łopatkę umyć, osuszyć i pociąć w drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Cukinię i marchew obrać, zetrzeć na tarce warzywnej. Mięso obsmażyć szybko na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do większego rondla. Na tej samej

na moim stole...
Gulasz 166

perfekcyjnie. Mięso delikatne, kruche, rozpływające się w ustach, a do tego aromatyczny sos. Samo danie nie jest zbyt pracochłonne, ale wymaga niestety sporo czasu. Najpierw musi leżakować w marynacie, a później gotować się około godziny. Jednak czas oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)  Składniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa

Kolizje Smaków
Jesienne naleśniki ze śliwkami wg Aleex 166

weekend. Polecam. Składniki: • 2 jajka • 2 szklanki mleka • 1 szklanka wody (może być mineralna gazowana) • 2 – 2,5 szklanki mąki • szczypta soli • 1 cukier waniliowy • olej • szczypta cynamonu (opcjonalnie) Sos śliwkowy: • 6 dużych śliwek • 1 łyżka brązowego cukru • 1 łyżeczka masła • kilka połówek orzechów włoskich Dodatkowo: • serek homogenizowany waniliowy Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe: połączyć trzepaczką(...)będą mięciutkie i delikatne. 4. Na patelnię położyć masło, śliwki pokrojone w paseczki, podgrzać, mieszając drewnianą łopatką. 5. Kiedy śliwki puszczą sok, dodać łyżkę brązowego cukru. Wymieszać. 6. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Podsmażyć. 7. Naleśniki posmarować serkiem waniliowym. 8. Na naleśnikach położyć porcję sosu śliwkowego z orzechami. 9. Podawać gorące. Smacznego

W mojej kuchni
Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka 364

Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka - Składniki: 500 g ziemniaków (już po obraniu) 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej duże jajk o szczypta soli masło cukier (lub dow olny sos)   Najlepsze Klasyczne Domowe Kopytka -  Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osol onej wodzie do miękkości - odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez pra s kę lub ścieramy na tarce(...)długie cienkie wałki, które następn ie delikatnie spłaszczamy . Za pomocą noża lub łopatki odkrajemy skosem kluseczki , tworząc charakterystyczne "romby" . Gotujemy w osolon y wrzątku do wypłynięcia , nas tę pnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem (lub dowolnym sosem).     Moje posty

Słodka Strona
Królik duszony w sosie musztardowym 156

Następnie dodać śmietankę i igły z 3 gałązek rozmarynu (pozostałe zachować na później). Dodać musztardę, wymieszać. Przykryć i gotować jeszcze z 15 minut. Gotowego królika przełożyć do miseczki, polać sosem i posypać pozostałym rozmarynem. Podawać np. w towarzystwie kaszy lub ryżu.   Dzielenie mięsa z królika: Usunąć cały tłuszcz z tuszki króliczej Ze środka usunąć podroby Wydzielić tylne nogi: Przy(...)części Wydzielić przednie łapy. Podobnie jak w przypadku tylnich (naciąć mięso pod łopatką, wyluzować stawy i przeciąć nożem pomiędzy stawami) Ponacinać mięso pomiędzy żebrami (jeśli są zbyt długie można je skrócić tasakiem)   źródło: „Pascal kontra Okrasa” The post Królik duszony w sosie musztardowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja