łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:23/85)

Klopsiki delikatne 153

window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej -1 czerstwa kajzerka -1 jajko -sól, pieprz do smaku -50 ml zimnej wody Na sos: -duża marchewka, spory kawałek bulwy selera, zielona część pora -śmietana lub jogurt -łyżka mąki -sól, pieprz -olej do podsmażania Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać

Kulinarne przemyslenia
Szaszłyki wieprzowe z batatami i cukinią. 150

złożyłam w harmonijkę. Mięso natomiast przygotowałam dzień wcześniej, aby dobrze przeszło aromatem przypraw.  Składniki: 500 g wieprzowiny (u mnie łopatka) 1-2 bataty 1 cukinia marynata: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, kolendra, 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę (pieprz i kolendrę utrzeć w moździerzu). Mięso pokroić w kostkę, wymieszać

zadanie-gotowanie
Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami 168

mięsnymi kulkami to pomysł na szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad. Całość wystarczy zapiec w naczyniu żaroodpornym i podać z ulubionym sosem.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 mała cebula 1 szklanka suchego ryżu 1 marchewka 1 por (biała część) sól, pieprz papryka słodka papryka ostra zalewa

Ugotować
Gołąbki tradycyjne 88

Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest  to potrawa, którą można  zrobić

W kuchennym oknie Ewy
Cannelloni pod beszamelem 155

fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łodyga selera naciowego 400g pomidorów (mogą być z puszki lub mały słoiczek przecieru pomidorowego(...)ostygnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, a gdy składniki się połączą dolewamy powoli mleko, cały czas intensywnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze mleka. Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rurki cannelloni faszerujemy mięsem i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej połową sosu beszamelowego

Jacob Tastes
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 200

pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów .   Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was.  Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 1,5 kg łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki(...)naczynia dokładamy świeże pomidory. Przyprawiamy je tak jak łopatkę. Pieczemy razem z mięsem kolejne 2 godziny. Mięso powinno być miękkie a pomidory powinny się skurczyć. Cały czas mięso podlewamy wodą by nie wyschło. Wyjmujemy brytfannę z pieca, mięso przenosimy na deskę. Zawartość naczynia blendujemy gdy lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami 207

jest tyle do przygotowania na ostatnią chwilę… że każde 5 minut jest na wagę złota… Oto moja propozycja na pieczeń – łopatka wieprzowa ze śliwkami Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami – składniki:około 1,4 kg łopatki2 ząbki czosnku2 listki laurowe1.5 łyżeczki rozmarynu5-6 ziarenek jałowcakilka ziaren pieprzu1 łyżeczka paprykisól, pieprzok. 15 suszonych śliwekkilka łyżek oliwy Mięso(...)piekłam swoją niecałe trzy godziny (1,4 kg = w przybliżeniu 3x500g = 3x45min + 40 min = 175 minut). Po upieczeniu powstały sos przetrzeć przez sitko (można doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem balsamicznym oraz zagęścić mąką).Smacznego Post Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą 176

Wszyscy szukają pomysłów na Sylwestrowe menu, więc ja służę pomocą. Na ten jedyny dzień w roku postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą. Naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę,… idealne jako posiłek o różnych porach dnia… Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej(...)wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki na  patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - sos tatarski Winiary - plasterki domowego gravlaxu z łososia - mix sałaty Sosem tatarskim smarujemy naleśniki.Rozrzucamy sałatę, układamy cienkie plastry łososia. Całość dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz wieprzowy z groszkiem 141

Miękkie, soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie ryżu lub kaszy będzie idealnym obiadem dla całej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 207

placki: 1 kg ziemniaków irys  IrysIi 1  mała cebula 400 g łopatki 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz  do smaku           olej  do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 250 g 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki  czosnku przeciśniętego

Gosia gotuje
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 940

pieczony w piekarniku , dzięki czemu uzyskuje wspaniałą skorupkę i niebiańsko smakuje na zimno do kanapeczek z majonezikiem lub sosem chrzanowym…mniam . Polecam , naprawdę fajna i prosta potrawa na ciepło – wędlinka ,na zimno Składniki : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki tartej bułki 2 średnie cebule sól , pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka cukru

Ogrodnik w podróży
pomidorowe pulpeciki 171

Pulpet jest tym rodzajem mięsa, po które równie chętne sięgają tak dzieci jak i dorośli. Wersja pulpeta ze świeżym pomidorowym sosem, na pewno nie będzie długo czekała na amatorów. składniki dla sześciu osób 1 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 0,3 kg boczku 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 1 l bulionu(...)połowy ich objętość.  Wtedy do pomidorów dodajemy wyrobione wcześniej w dłoniach w kulkę ciasta ( mamy wtedy pewność że nie powstaną grudki), masło z mąką. Cały czas mieszając doprawiamy sos pieprzem, solą oraz maggi, a gdy zgęstnieje  wlewamy go do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy, wstrząsając garnkiem aby rozmieszać sos ( nie mieszamy łyżką, ponieważ możemy w ten sposób

Miód i pieprz
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 162

Przepyszne gołąbki inne niż tradycyjne o pysznym farszu i bajecznym sosie Składniki - 1 duża kapusta - 3 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli farsz: - 1 kalarepka ok 0,5 kg - 1 papryka - 2 ogórki kiszone - 3 torebki ryżu brązowego - 1 kg mięsa mielonego z łopatki - 1 por - 1 cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

W królestwie smaków Beaty
Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry 158

dried plums in curry sauce Składniki na pulpety: 0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1 jajko1 łyżka  kwaśnej śmietany 18%sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 cm starty świeży imbir

Kulinarny karnet Christophera
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 137

śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie zastanawiałam się, czy mleczko kokosowe nie byłoby lepsze. Makrela w sosie z czerwonego curry z warzywami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łyżeczkę, łyżkę, miarkę kuchenną, drewnianą łopatkę do mieszania. Przygotuj składniki (na 2 porcje): 2 filety z makreli, 1 marchewkę, 1 niezbyt dużą cebulę, kawałek pora (długości(...)ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, gdy warzywa zmiękną. Następnie całość dopraw do smaku pastą curry, solą i cukrem. Na patelnię wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gdy sos się zagotuj, na patelnię włóż i ryby i duś je przez ok. 10 minut. Gotową makrelę podaj np. z kaszą kuskus. A Wy lubicie kulinarne eksperymenty z przepisami

blog.moje-pasje.info
Lasagne z mięsem / Lazania 260

podniebienia!Gwarantuję!Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie!    SKŁADNIKI:SOS:* masło – 2 łyżki* mąka – 2 łyżki* mleko – 0,5 l* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki

Ostra na Słodko