łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:14/85)

Klopsiki w sosie koperkowym 215

babcia. Z tym przepisem uda się ugotować prawdziwie domowe klopsiki. Ważne jest aby użyć mielonej łopatki wieprzowej, a nie bardzo tłustego mięsa wieprzowego sprzedawanego na tackach w marketach. Klopsików nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby ich smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony(...)groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duże jajko ekologiczne 1/3 szkl. płatków  +1/3 szkl. wody lub 1 lekko czerstwa kajzerka 1 płaska łyżeczka soli  1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu kilka łyżek mąki do panierowania klopsików olej do smażenia klopsików Składniki sosu: 2 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego

Codziennik Kuchenny
Phở bò 199

strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego mięsa wołowego (szynka, polędwica, łopatka) 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna kardamonu 4 gwiazdki anyżu 5 dużych ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 1 suszona papryczka chili (krótka ub połowa długiej(...)białe cebule 10-centymetrowy kawałek imbiru 8 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżka soli 4 łyżki jasnego sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego sok z limonki Do garnirowania: makaron ryżowy wstążki 250 g polędwicy, steku lub ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona w bardzo cieniutkie plasterki (jak papier) garść kiełków fasoli mun cieniutkie krążki papryczki

Kuchnia Prezydentowej
Rojoes. Wieprzowina po portugalsku. 209

sprawić, że okoliczni mięsożercy zaczną krążyć nam wokół garnka. ;) Ziemniaki są koniecznym dopełnieniem dania. Ja moje zwyczajnie ugotowałem, ale dobrze jest odlać nieco winnego sosu i poddusić je w nim dodatkowo. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej (możliwie najtłustszej) 300 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka kuminu 2 duże ząbki czosnku 2 listki laurowe 1 łyżeczka pasty paprykowej 1 łyżeczka soli

zadanie-gotowanie
Łopatka marynowana w chilli 111

ogóle, gdyż takie najlepiej mi posmakowały :) Nie tylko, z resztą mi, ale całej mojej  rodzince. Każdy znalazł coś dla siebie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chilli 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Wykonanie: Mięso myję, osuszam i wykrawam białe włókna.  Składniki marynaty dokładnie

Bea(u)ty kitchen
Burgery z miodowym pulled pork 207

godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła!1 kg łopatki wieprzowejmarynata:4 kopiaste łyżki miodu lipowego1 łyżka sosu z octem balsamicznym2 łyżki powidła śliwkowego2 łyżki pikantnego ketchupu2 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka tabasco1 łyżka pikantnej wędzonej papryki1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki0/5

Mienta blog
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 167

potrawa z dzieciństwa to klopsiki w sosiku. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :)Składniki- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki )- 1 średnia cebula- 1 jajko- 1 bułka sucha ( kajzerka)- 3 łyzki bułki tartej- pęczek koperku- pieprz, sól- litr bulionu drobiowego- ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz

Słodkości i nie tylko
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 441

śledzia, ogórków kiszonych i śledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza w sosie śmietanowym. Oglądnij odcinek programu. Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 4 – 5 ziemniaków 1 łyżka smalcu 2 mlecze(...)ciepłe plasterki ziemniaków, na to sałatkę śledziową, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, dekorujemy szczypiorkiem. Dobra rada: solone śledzie z beczki, z mleczem czy ikrą, dostaniemy w dobrych sklepach rybnych   Łopatka wieprzowa w weku Składniki: 800 g łopatki wieprzowej 1 łyżka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki

WojnaNaSmaki.pl
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 228

kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie:  Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy(...)kabaczka (lub cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym,  fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz posiekanego

Walijskie Pichcenie
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 146

jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm...  Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką.Składniki:600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę) 2 jajka2 łyżki kaszy manny1 cebula1 czerwona papryka5 pieczarek2  ogórki kiszonekoncentrat pomidorowysól, pieprz,ziele angielskie, liść laurowysłodka i ostra paprykakoperekbulionłyżka mąkiWykonanie(...)pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat  pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami

Walijskie Pichcenie
KLOPSIKI TIKKA MASALA 251

sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ). Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól

Ostra na Słodko
Spaghetti po mojemu 194

jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła prowansalskie - czosnek w pudrze - 2 łyżki oleju rzepakowego - tarty(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy mięso. Smażymy doki nie zmieni koloru (ok. 5-7 minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem, posypane sporą ilością żółtego sera

W poszukiwaniu inspiracji
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym 142

Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni sosem. Składniki na 2 porcje: 12 rurek makaronu cannelloni 500 g mięsa z łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju(...)gotowania makaronu. Łopatkę zmielić. Cebulę posiekać. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy*: 300 ml mleka

Moja Galeria Smaku
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 271

zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny smak. Część zbiorów zamroziłam, kilka kozaków dodałam do sosu z pieczarkami, przez co nabrał mocy. Sos podałam do tradycyjnych gołąbków.   Składniki: 1 duża biała kapusta 400 g ryżu 1 g mielonego mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz

Czerwień i błękit
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 504

Pulpety w sosie pomidorowym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny i szybki obiad, do którego nie potrzeba wielu składników i specjalnych zdolności kulinarnych. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 2 jajka sól himalajska , pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku bazylia suszona 3 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy

Ola la LCHF