łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:5/85)

CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 118

Jednogarnkowe danie typowe dla kuchni meksykańskiej, tym razem z dodatkiem zielonych szparagów i kukurydzy.  Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną.  SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu(...)otwierania przez 10-12 minut. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem lub łopatką. Przed podaniem podgrzewamy. SOS :Czosnek i cebulę ścieramy na tarce, papryczkę chili drobno siekamy, ziarna kolendry i nasiona kminu rzymskiego rozcieramy w moździerzu. Świeże pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), zalewamy wrzątkiem

cool and minty
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 165

mgnieniu oka. Po dwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat(...)kotlety i układać je na blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej

Even Better Food
Gulasz Węgierski „Gulyas”, „Pörkölt” 221

Gulasz (węg. pörkölt , słow. perkelt ) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt , co

lysygotuje.pl
Rozgrzewająca sałatka z sałat, mięsa pieczonego z imibrem i chili 102

słonecznik, imbir, cytryna, olej z orzechów arachidowych, sos worcester, pieprz, płatki chili. Przygotowanie: mix sałat przełożyć do miski. Do tego wkroić mięso pieczone lub duszone (ja dałam łopatkę), paprykę i pomidorki. Polać sosem z cytryny, olejem, sosem teryaki, zetrzeć kawałek imbiru (wielkość zależy od upodobań), dodać płatki chili, popieprzyć. Wymieszać, na koniec posypać pestkami słonecznika

Państwo Wojtczuk gotują
Smażone pierogi w bulionie krewetkowym 104

Troszkę wariacji na temat pierogów nikomu nie zaszkodzi. Wyszły przepyszne <3   Składniki Farsz: 50 g ryżu 200 g łopatki wieprzowej 1 łyżka sosu sojowego trybula sól, pieprz  Ciasto: 500 g mąki 250 ml gorącej wody 1 łyżka masła olej do głębokiego smażenia Bulion: 250 g krewetek  1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej

R'n'G Kitchen
Grillowana łopatka w stylu fusion 171

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 0,5 kg chudej , odtłuszczonej łopatki marynata: 4 – 5 łyżek, jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu hoisin 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka miodu chilli do smaku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego sól do smaku sos beszamelowy : przepis już

Ogrodnik w podróży
Meksykański gulasz wieprzowy. 133

Lubię takie dania. Gulasze, potrawki, mięsa w aromatycznych sosach... Dania sycące, smaczne i rozgrzewające. W tej meksykańskiej potrawie bazą jest zwyczajna wieprzowa łopatka, ale istota smaku tkwi oczywiście w sosie. Pomimo wielości składników przyrządza się go w kilka chwil i bez najmniejszego wysiłku. A jak pachnie! Po prostu nieziemsko! Zdaję sobie sprawę, że wielu osobom pewna ziarnistość tego sosu, wynikająca(...)płatków chilli mieści się w granicach rozsądku. W oryginalnych meksykańskich przepisach, do których zaglądałem, mówi się o pięciu całych suszonych papryczkach (bez nasion). Hm, dla odważnych! ;) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula 1 do 3 łyżeczek płatków chilli 4 łyżki orzeszków ziemnych 4 łyżki rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) 2 goździki 2 kostki

zadanie-gotowanie
Gołąbki z sosem pomidorowym 204

Gołąbki to proste i smaczne danie, chociaż nieco pracochłonne. Farsz do gołąbków składa się u mnie z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej i ryżu, zaś sos oczywiście jest pomidorowy. Chociaż raz na kwartał w moim domu obowiązkowo muszą być na obiad gołąbki. Gołąbki zazwyczaj przygotowuję w szybkowarze, co przyśpiesza gotowanie i zapobiega rozprzestrzenianiu się po kuchni zapachu gotowanej kapusty. Czas(...)około 24 szt. gołąbków) 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu (u mnie basmati kupiony TUTAJ ) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli sos pomidorowy: 2 - 3 dojrzałe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku

Kuchcik gotuje
Pulpety w sosie koperkowym 145

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to pulpety w sosie koperkowym. Mniam!   Pulpety w sosie koperkowym Składniki: 80 dkg łopatki wieprzowej, bułka, 1/2 szklanki mleka, jajko, cebula, sól, pieprz, mąką, 2-3 łyżki posiekanego koperku, 1/2 szklanki śmietany, szklanka wywaru, masło. Wykonanie: Mięso musimy zmielić. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do czasu aż bułka nasiąknie nim. Cebulę obieramy, kroimy(...)Odciśniętą bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa i mieszamy z łopatką.  Dodajemy jajko, sól, pieprz i lekko zwilżonymi rękoma formujemy puplety. Pulpety obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron. Następnie przekładamy do garnka z wodą i dusimy pod przykryciem około 35 minut. Sos koperkowy: Do przygotowanego wywaru dodajemy mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki wody i śmietanę

paapilotkaa
Pizza z patelni w dwóch wariantach 175

patelni.  Sposób smażenia: Patelnię rozgrzać, przełożyć placek i smażyć ok. 3 minuty. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. Zdjąć z ognia. Wierzch posmarować sosem (podgrzać go w rondelku z przyprawami do momentu zredukowania nadmiaru wody, czyli gdy lekko zgęstnieje) i ułożyć na nim ulubione dodatki np. podsmażone pieczarki, pokrojone(...)przełożyć na gorącą patelnię. Smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu do zrumienienia. Po tym czasie odwrócić go na drugą stronę, delikatnie za pomocą łopatki, aby pizza nie pękła. Zdjąć z ognia. Wierzch posmarować sosem i ułożyć na niej ulubione dodatki, u mnie pokrojone papryczki, salami i cebula. Posypać startym serem żółtym. Ponownie postawić patelnię na palniku. Przykryć pokrywką

Fabryka pomysłów
Fiołkowy omlet z ricotty! 114

jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oliwy z oliwek Taggiasche Novello do natłuszczenia patelni 2 łyżki syropu z fiołków jabłko Sos czekoladowo-rumowy: łyżka kremu czekoladowego z dodatkiem rumu  + 4-5 łyżek naparu z kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz oliwy i jabłka zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 15 minut(...)dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym  ogniu około 5 minut z każdej strony. Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z sosem czekoladowo-rumowym, cukrem pudrem i jabłkiem. Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym z luksusowymi przysmakami prosto ze słonecznej Italii Jeśli lubicie włoskie produkty

Poranek na słodko
Bitki w sosie musztardowym. 159

Aromatyczne, mięciutkie kawałki soczystego mięsa, skąpane w pysznym, aksamitnym sosie musztardowym. Nieskomplikowane, smaczne danie, które pozwoli nam urozmaicić codzienne obiadki ;-) Polecam!!! Składniki na bitki w sosie musztardowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku pieprz olej SOS MUSZTARDOWY: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400-450 ml rosołu (może być

Rozpustne gotowanie
łopatka wieprzowa pieczona z cebulą i pomidorowym sosem 164

pieczona łopatka Dodanie, w trakcie pieczenia, do mięsa wyrazistego sosu składającego się z pomidorów i przypraw, zupełnie odmieni jego smak. składniki dla sześciu osób 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 4-5 cebuli sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego  przepisu 4 łyżki oleju składniki sosu 3 łyżki cukru

Miód i pieprz
Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką 177

Pieczona wieprzowa łopatka idealnie pasuje na świąteczny stół, ale sprawdzi się również jako wędlina na kanapki.  Składniki 800 g łopatki wieprzowej 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oliwy(...)Przygotowanie Łopatkę umyłem, osuszyłem. W moździerzu roztarłem pieprz i kolendrę. Mieszanką dokładnie natarłem mięso ze wszystkich stron. Włożyłem do mocnego worka foliowego, wlałem sos sojowy. Czosnek pokroiłem na plasterki, które wraz z 2 gałązkami rozmarynu dodałem do mięsa. Marchewki umyłem, osuszyłem, obrałem, a następnie pokroiłem na grubsze plastry na ukos. Również dodałem do łopatki. Wsypałem jeszcze ziele angielskie i całość

R'n'G Kitchen
Zapiekanka gołąbkowa 217

obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec. składniki: 1 mała biała kapusta 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g ryżu sól majeranek sos pomidorowy 2 słoiki pomidorów krojonych  ( słoiki o pojemności 500 ml ) sól,cukier do smaku Przygotować sos pomidorowy. Do garnka przełożyć pomidory ze słoika i zmiksować blenderem

Monia miesza i gotuje