łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:15/85)

Meksykańska zupa gulaszowa 314

gęste, sycące i przede wszystkim rozgrzewające zupy. Ta jest naprawdę pyszna i ma dużo mięsa;) Smak zupy wzbogaciłam dodając sos ze słoika, oczywiście najlepsze są te domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady. Składniki:1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),10 dużych ziemniaków,2 cebule,pęczek włoszczyzny (bez kapusty),czerwona papryka,2 łyżki masła

Z miłości do słodkości
Cukinia z bardzo aromatycznym, mięsnym farszem 183

Składniki: - 2 równe, średnie cukinie - 350 g mięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny

Cook&Love
Gulasz wieprzowy z łopatki 160

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony świeży ząbek. Jeśli zaś

W garach u Gosi
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 189

mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek

Kuchnia z widokiem na ogród
Bułgarska kjufteta 195

domu z patelni, jak i z grilla, a obydwie formy są bardzo proste i smaczne. Najlepiej smakują podane z chłodnikiem przypominającym nieco grecki sos tzatziki - bułgarskim taratorem. :) kjufteta: 300g mielonej goleni wołowej 200g mielonej łopatki wieprzowej 0,5 dużej czerwonej papryki 1 duża cebula kilka gałązek świeżej pietruszki 0,5 łyżeczki mielonego kminku czubek łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki

Kuchenna Kontrrewolucya
Stroganow 109

łatwe do podgrzania dlatego jest świetna opcją na małe przyjęcia dla przyjaciół. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się wołowinę ale ja stroganowa przygotowuję na bazie łopatki lub karkówki wieprzowej z dużą ilością pieczarek i pysznym, kremowym sosem śmietanowo-pomidorowym. Podawany z świeżym pieczywem wprawi w zachwyt każdego, nawet wybrednego smakosza

Milion Smaków
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 149

mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, 1 litr mleka kokosowego, 3 trawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki

królestwo garów
Ryba w sosie pomidorowym 131

jest to bardzo proste danie. Na dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja lub dorsza, 2-3 cebule, 3-4 łyżeczki koncentratu(...)przyrumieni, na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę smaż, miesząc. Całość podlej wodą, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i duś do momentu, gdy cebula będzie miękka. Gotowym sosem pomidorowym polej rybę w naczyniu żaroodpornym i odstaw na chwilę, aby smaki się „przegryzły”. Przed podaniem wystarczy taką rybę wstawić do piekarnika i podgrzać. Jako danie obiadowe rybę w sosie

blog.moje-pasje.info
Pulled pork 171

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe  3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać(...)przez 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć ok 30 min. Brytfankę umieścić w zimnym miejscu (ja dałam na balkon - mamy zimę). Zastygnięty tłuszcz wyrzucić, a "wyczesane " mięso wymieszać z pozostałym sosem. Moje mięso zrobiłam z domową tortillą przepis TORTILLA , z sosem czosnkowym, sałatą w sosie vinegret, zawinęłam

Gaździnka warzy
Kiedy słońce zagląda w okno.. 150

stara się promieniami łaskotać mą twarz. Wkońcu mgła opada, a ono, z uśmiechem na swym złotym, pyzatym obliczu, wita wysiadający tłum. PULPECIKI W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM.(autorstwo: ja.)500g mięsa mielonego (u mnie - z łopatki)1 jajkołyżka majeranku2 ząbki czosnkumała cebulasól, pieprz,1 czerstwa bułkaew. odrobina bułki tartejBułkę, uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą, rozdrobniłam. Dodałammięso, jajko, zmiażdżony czosnek(...)między czasie śmietankę. Wrzuciłam także osączone z tłuszczu pulpeciki i zostawiłam na małym ogniu pod przykryciem na ok. 15 minut, mieszając co chwila. Ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty - dolać wodę. Można także dodać więcejmusztardy - sosu wyjdzie więcej, będzie gęstszy. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń z sosem żurawinowym 230

podacie mięsa z sosem żurawinowym, to i tak będzie ono pyszne i aromatyczne. Ja podałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 800 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 por 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz biały, słodka papryka, majeranek mąka pszenna(...)krążki). Nałożyć pokrywę i smażyć około 45-60 minut, od czasu do czasu dolewając wody i obracając mięso. Jak już mięso zacznie się robić miękkie, do garnuszka wlać sos żurawinowy, dodać łyżkę wody i mieszając zagotować

Passions hobbies life
Bitki w warzywach 200

Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą  (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)łopatki. Łopatkę posypujemy papryką słodką a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy sos odrobiną

Bon appetit mon amie