łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:16/85)

Ryba w sosie pomidorowym 104

jest to bardzo proste danie. Na dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja lub dorsza, 2-3 cebule, 3-4 łyżeczki koncentratu(...)przyrumieni, na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę smaż, miesząc. Całość podlej wodą, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i duś do momentu, gdy cebula będzie miękka. Gotowym sosem pomidorowym polej rybę w naczyniu żaroodpornym i odstaw na chwilę, aby smaki się „przegryzły”. Przed podaniem wystarczy taką rybę wstawić do piekarnika i podgrzać. Jako danie obiadowe rybę w sosie

blog.moje-pasje.info
Pulled pork 140

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe  3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać(...)przez 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć ok 30 min. Brytfankę umieścić w zimnym miejscu (ja dałam na balkon - mamy zimę). Zastygnięty tłuszcz wyrzucić, a "wyczesane " mięso wymieszać z pozostałym sosem. Moje mięso zrobiłam z domową tortillą przepis TORTILLA , z sosem czosnkowym, sałatą w sosie vinegret, zawinęłam

Gaździnka warzy
Kiedy słońce zagląda w okno.. 130

stara się promieniami łaskotać mą twarz. Wkońcu mgła opada, a ono, z uśmiechem na swym złotym, pyzatym obliczu, wita wysiadający tłum. PULPECIKI W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM.(autorstwo: ja.)500g mięsa mielonego (u mnie - z łopatki)1 jajkołyżka majeranku2 ząbki czosnkumała cebulasól, pieprz,1 czerstwa bułkaew. odrobina bułki tartejBułkę, uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą, rozdrobniłam. Dodałammięso, jajko, zmiażdżony czosnek(...)między czasie śmietankę. Wrzuciłam także osączone z tłuszczu pulpeciki i zostawiłam na małym ogniu pod przykryciem na ok. 15 minut, mieszając co chwila. Ewentualnie doprawić do smaku. Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty - dolać wodę. Można także dodać więcejmusztardy - sosu wyjdzie więcej, będzie gęstszy. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń z sosem żurawinowym 209

podacie mięsa z sosem żurawinowym, to i tak będzie ono pyszne i aromatyczne. Ja podałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 800 g mięsa wieprzowego z łopatki 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 por 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz biały, słodka papryka, majeranek mąka pszenna(...)krążki). Nałożyć pokrywę i smażyć około 45-60 minut, od czasu do czasu dolewając wody i obracając mięso. Jak już mięso zacznie się robić miękkie, do garnuszka wlać sos żurawinowy, dodać łyżkę wody i mieszając zagotować

Passions hobbies life
Bitki w warzywach 176

Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą  (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej  2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)łopatki. Łopatkę posypujemy papryką słodką a następnie obtaczamy w mące. Obsmażamy z każdej strony a następnie przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy posiekaną w pióra cebulę, pokrojone pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy sos odrobiną

Bon appetit mon amie
Mintaj na obiad! 133

Całość gotujemy około 4 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną miodu (gdyby dynia, którą użyliście nie była zbyt słodka). Sos jest gotowy. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej komosy dodajemy posiekane zioła i oliwę, mieszamy o i odstawiamy na 3 minuty, aby aromaty się uzupełniły. Kiedy(...)oleju i masła (proporcje pół na pół). Rybę smażymy po około 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dużą łopatką, oprószamy tymiankiem cytrynowym, możecie też podać z plastrem cytryny. Na talerz nakładamy sos dyniowy, za pomocą łyżki robimy małe kulki z komosy ryżowej, na samym końcu układamy filet z mintaja.  Całość możemy oprószyć świeżymi ziołami

SMYKWKUCHNI
łopatka duszona w sosie cebulowo-pieczarkowym 124

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 1 marchewka 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr(...)przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Postny obiad: Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 182

ziemniakami w każdej postaci. Więc poniższy przepis jest dla mnie idealny. Jego oryginalną wersję znajdziecie na blogu Magdy . Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, wagę kuchenną, płaski talerz, szklankę, patelnię, łopatki do obracania i mieszania, rondelek, tarkę jarzynową, praskę lub tłuczek do ziemniaków, durszlak, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki (na 10 kotlecików): 6 średniej

blog.moje-pasje.info
Sos paprykowy z mięsem mielonym 258

paprykowy z mięsem został przygotowany do klusek serowo-ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet chili sauce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
w stylu greckim mielone grillowane z sosem jogurtowym... 273

mielonego 1 opakowanie, jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewka 10 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, ogórek zielony 1 średni, koperek siekany 1 pęczek, sos sałatkowy grecki 1 opakowanie, cukier 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka mieloną łopatkę dokładnie wymieszać z olejem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą na masę kleistą, na patyki szaszłykowe nadziac porcje mięsa i odstawić do zamarynowania smaków(...)sprawdzić patyczkiem czy w środku mięso nie jest surowe rzodkiewkę, ogórek zielony zetrzeć na tarce grubsze oczka, czosnek drobno posiekać, koperek posiekać, wlać jogurt, sok z cytryny, wsypać cukier, sos sałatkowy "grecki" i wymieszać mielone podać z sosem np. do pieczywa, ryżu, tostów - mielone smakują z sosem i na ciepło i na zimno.....................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlet z mięsa i kaszy bulgur w sosie grzybowym 141

kotlety; 200 g ugotowanej kaszy bulgur 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko pół cebuli sól pieprz pół łyżeczki suszonych pomidorów szczypta bazylii bułka tarta do panierowania na sos; 200 g mrożonych grzybów (opieńki) pół małej cebuli tłuszcz do smażenia 200 ml mleka 200 ml śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz szczypta estragonu szczypta majeranku odrobina papryczki suszonej Mięso

Gotowanie jest łatwe
Gulasz wieprzowy z kluseczkami 105

dość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody sól

Smaczne Potrawy