łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:31/85)

Zapiekanka serowa 208

Składniki 50 dkg łopatki wieprzowej 25 dkg makaronu kokardki Lubella 20 dkg sera żółtego 1 opakowanie serka wiejskiego 1 kulka mozzarelli 1 główka czosnku 1 duża cebula sos pikantny z … Czytaj dalej Zapiekanka serowa

czarrna od kuchni
Schab w sosie musztardowo koperkowym 216

Przykryć pokrywką i dusić ok.,30min. na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodać musztardę, zamieszać i spróbować sos. W razie potrzeby dosolić i dopieprzyć. Przykryć i dusić do momentu aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zamieszać od spodu drewnianą łopatką. Gdy mięso jest już miękkie dodać koperek, zamieszać i ściągnąć z ognia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kalafiorem 260

mąż się śmieje, że najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. Składniki: - makaron rurki - 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - jeden średni kalafior - puszka kukurydzy - 500 g pieczarek - czerwona papryka - starta mozzarella - 20 g sera żółtego - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła Sos:  - 300 ml śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 10 dag sera żółtego - płaska

Pan i Pani Smith w kuchni
Obiadowe kubeczki 164

Lubię faszerowane warzywa w każdej postaci Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 5 małej cukinii - 4 papryki - 1 cebula -2 ząbki czosnku - 1 torebka ryżu - 15 dag sera żółtego - 3/4 l słoik pomidorów krojonych w sosie własnym przepis w mojej kolekcji http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pomidory-w-sosie-wlasnym-jak-z-puszki - 1 łyżka papryki słodkiej - kilka listków bazylia - 2 kostki rosołowa mięsna - sól pieprz

W królestwie smaków Beaty
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 440

sól – 1 szczypta * letnia woda – 80 ml FARSZ: * mielone mięso ( u mnie łopatka ) – 120 g * kapusta pekińska – 10 g * cebula – 1 szt * szczypiorek – 1 mały pęczek * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * czosnek – 3 ząbki * imbir, cukier , pieprz , sos sojowy- do smaku * olej sezamowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z mąki soli i letniej wody zagniatamy

Ostra na Słodko
Wołowina w sosie teriyaki z makaronem razowym 190

SKŁADNIKI:  800 g łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować

ClauditteMissCooking
Faszerowana cebula 135

Składniki: 100 g mielonej łopatki 6 większych cebul  kilka pieczarek kilka suszonych pomidorów ser feta 2 łyżki masła szklanka bulionu warzywnego łyżka oleju sól, pieprz, imbir, tymianek łyżka sosu sojowego ząbek czosnku Przygotowanie: Cebulę obrać, włożyć do garnka z solą i masłem. Gotować do miękkości (tak, aby się nie rozgotowała). Mięso z grzybami i pomidorami podsmażyć na łyżce oleju

Gaździnka warzy
Giouvarlakia-cypryjskie klopsiki w sosie cytrynowym 112

Składniki: klopsy 600 g mielonej łopatki 1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej 1 mała cebula 2 białka ¼ szklanki ryżu długoziarnistego Mąka pszenna do panierowania Sól pieprz czarny Sos 1,5 l bulionu z kurczaka 2 ziemniaki 2 żółtka 1 pęczek natki pietruszki Sok wyciśnięty z 2 cytryn 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną miętę

O kuchni z uczuciem
Klops z papryką i ziołami 212

Klops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr  54 (11/2013). Polecam!Składniki:1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka)3 jajka2 cebule3 czerstwe kajzerkiwoda lub mleko do namoczenia bułek1/2 czerwonej papryki1-2 ogórki konserwowesól, pieprzsuszony lub świeży koperekmajeranek olejświeży rozmarynSposób przygotowania:1. Bułki namoczyć

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki w liściach z kiszonej kapusty 138

kaszą jęczmienną-będzie o wiele lepszy-zapraszam do wypróbowania Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok półtora opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona 2 łyżka smalcu na sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru

Swojskie jedzonko
domowe hamburgery 281

składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa mleko do namoczenia bułki 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy aby nasiąkła a następnie dobrze odciskamy. Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę, czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, bułkę oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe kotlety / burgery i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. składniki na sos hamburgerowy: 3 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyża ketchupu 1/2 cebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z porem na dyniowym spodzie 180

śmietany 18% podsmażone kawałki kurczaka 20 gram sera mozzarella sos pomidorowy Piekarnik rozgrzać do 170 C. Drożdże rozkruszyć w misce i zasypać solą. Poczekać aż się rozpuszczą, czasem mieszając. Mleko w tym czasie podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Porcjami dolewać mleko do drożdży, dodawać mąkę i wymieszać. Początkowo mieszać drewnianą łopatką, na koniec wyrabiać ręką. Z ostatnią porcją mleka dodać(...)półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę, dać pora i zeszklić go. Dodać śmietanę i chwilę jeszcze potrzymać na palniku. Pomidora pokroić w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, na to wyłożyć pora, pomidory i mięso. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez 30 minut w 170 C (dolna grzałka). Po tym czasie wysunąć pizzę, posypać serem i zapiekać

Czerwony Gupik
Sajgonki 137

wychodzenia z domu :) Składniki(na ok. 8 sajgonek): - 8 arkuszy papieru ryżowego - 200 g mięsa mielonego z łopatki - średnia cebula - 4 suszone grzyby mun - 3 liście kapusty pekińskiej - ok 25 g makaronu ryżowego - łyżeczka czosnku granulowanego - szczypta imbiru i chilli - dwie łyżki sosu sojowego - sól, pieprz biały do smaku - jajko - olej do smażenia Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i zostawiamy

Cook&Love
BIGOS 119

rodzaje mięsa (u mnie - 80 dag cielęciny, 70 dag wołowiny, 40 dag boczku surowego, 70 dag łopatki wieprzowej) - mięsa powinno być minimum tyle, co kapusty, 150 g suszonych grzybów - może być ich więcej, 15 śliwek suszonych, 250 ml wytrawnego wina, łyżka sosu sojowego, smalec domowej roboty - 5 łyżek do smażenia mięsa i 2 do posmarowania garnka, 2 duże cebule

JejKuchnia
Pulpeciki w sosie meksykańskim 180

Syty, pikantny obiadek na zimne dni🙂 Składniki: 40 dkg łopatki wieprzowej 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko kilka pieczarek 1 czerwona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki … Czytaj dalej Pulpeciki w sosie meksykańskim

czarrna od kuchni
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami na ciemnym piwie (z piekarnika) 177

jest uzupełniony słodyczą z papryki i nutą grzybową. Inspiracja: Kwestia smaku Składniki na 4 porcje: 1 kg łopatki wieprzowej lub innej części 250 ml dobrej jakości ciemnego piwa (można zastąpić bulionem) 150 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 2/3 łyżeczki tymianku 2 małe czerwone papryki

Fabryka pomysłów
pyszne kotlety z makaronu z sosem pomidorowym :-) 142

dwie średnie -100g szynki 150g sera żółtego -3 ząbki czosnku -200g zmielonego mięsa (np łopatki wieprzowej) -2 jajka -1 szklanka mąki  -trochę vegety  -pieprz -6 łyżek bułki tartej -troszkę oleju DODATKOWO -bułka tarta do obtaczania kotlecików -olej do smażenia SOS POMIDOROWY -1 koncentrat pomidorowy w słoiczku dobrej jakości -sól -pieprz -woda  -troszkę mąki -łyżka śmietany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
smaczna lasagne "po mojemu"... 178

tortowa 1 szklanka, ser żółty 10 dag na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek, dodać mielone mięso z łopatki i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając dodać kucharek, paprykę ostrą, przecier pomidorowy, oregano, wodę i na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia sosu mąkę wymieszać rózgą z jajkiem, mlekiem na konsystencję bez grudek do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą nakładać warstwami

W Mojej Kuchni Lubię
Bakłażany zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami i mozzarellą 180

przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych  (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz majeranek zioła prowansalskie olej rzepakowy Bakłażany dokładnie umyć(...)mięsa mielonego dodać bułkę tartą, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować. Następnie ułożyć połowę grillowanych plastrów bakłażana. Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na plastrach bakłażana. Mozzarellę pokroić w pół plastry i ułożyć pomiędzy

Monia miesza i gotuje
PULPECIKI PAPRYKOWE W LEKKIM SOSIE ŚMIETANOWYM 345

pulpeciki z papryką, mówię Wam, że są przepyszne. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z łopatki 2 marchewki 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej mały pęczek natki pietruszki sól,pieprz słodka mielona papryka 1 sucha bułka mąka do obtoczenia sos: 1,5 szkl bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela ang pół szklanki śmietany 3 łyżki

Z Majeczką w kuchni
Zupa z ciecierzycy pyszna i rozgrzewająca 205

rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną )  25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku )  pieprze, sól do smaku 1 łyżka cząbru suszonego   2 łyżki masła

Kuchnia na wzgórzu
PLACKI MIĘSNO-ZIEMNIACZANE 244

tylko smaczne, ale i bardzo pożywne.  Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np.  ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu i szybka przekąska gotowa.  Składniki: ok. 40 0g zmielonej łopatki ok. 400g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki ząbek czosnku sól pieprz majeranek olej do smażenia

Walijskie Pichcenie
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 325

bułkach jak na hot-dogi. Z tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody

Karo in the Kitchen
Kartacze – kluski tarte z mięsem 251

około 15 dag) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczka soli Farsz: Ok. ½ kg mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka) gotowanego lub surowego 1 jajko 1 średnia cebula Sól Pieprz Majeranek Ewentualnie 1 ząbek czosnku Kartacze można podawać z: Smażoną cebulką i skwarkami Masłem Dowolnymi sosami np. grzybowym Ugotowane mięso, cebulę (i ewentualnie czosnek) mielimy maszynką lub drobno siekamy nożem. Dodajemy do nich

Smakowy Raj