łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:39/85)

PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 185

opcjonalnie) – 1 mały kieliszek [30ml] 1,60 zł przyprawa korzenna – szczypta 0,10 zł sól – 1/2 łyżeczki 0,05 zł Razem 14zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SOS KARMELOWY (25 min) Do rondla lub na patelnię z grubym i jasnym dnem dodajemy połowę podanego w składnikach cukru. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy rondlem, żeby cukier(...)karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel z palnika. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru. Dodajemy podgrzaną śmietanę kremówkę – uwaga, będzie syczało! Mieszamy drewnianą łopatką i stawiamy ponownie na ogień. Dodajemy resztę cukru. Podgrzewamy na średniej mocy przez około 10-15 min – karmel powinien się całkowicie rozpuścić. Wystarczy, że podczas tego procesu zamieszacie miksturę

Nerds Kitchen
Polędwica w sosie z owocami 162

mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści sok i nie będzie tak soczyste . Włożyć do garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane i pokrojone w plasterki jabłko  i śliwkę ( owoce wcześniej pozbawić pestek ). Zalać wodą i dusić na małym gazie ok.1 godziny . Wyjąć mięso i trzymać w cieple .Sos przetrzeć

Buniabaje w kuchni
Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem 180

opakowanie makaronu cannelloni 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli) 1 cała cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek,  ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego olej/oliwa do smażenia Sos beszamelowy : około 60 gr masła 2 i 1/2 szkl mleka

Gotowanie...to proste !
Cheeseburger wołowy z surówką Colesław 203

hamburgerowe Kotlety: 600g mielonej wołowiny (najlepiej tłustszego gatunku, np. łopatki, rostbefu) odrobina wody 1 cebula (duża) 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 4 plastry żółtego sera 4 listki sałaty 4 plastry pomidora 8 plastrów ogórka (świeżego)  surówka Colesław Opcjonalnie: sos hamburgerowy   Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju

Di gotuje
Jagnięcina w maślance z prażoną kaszą 195

Składniki dla 2-3 osób: 600 g łopatki jagnięcej lub udźca 300 ml maślanki sól i świeżo mielony pieprz Składniki na sałatkę: 200 g kaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona cebula

My Culinary Art
Jego Wysokość Kabaczek. 187

Jego Wysokość ,jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre przyprawy i sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek Christophera: Składniki: 1 szt. kabaczek 0,25 kg łopatki wieprzowej0,25 kg szynki wieprzowej1 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2

Kulinarny karnet Christophera
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI 295

wersja z dodatkiem warzyw) przygotowujemy go w ten właśnie sposób. Sos mięsny można również podawać np. do pyz, tak lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu).Składniki:- 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne)- 2 puszki pomidorów (po 400g

Smaczne Zdrowe
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 580

soli. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, więc jeśli cukinia puściła Wam za dużo wody do ciasta, dodajcie jeszcze 1 lub 2 łyżki mąki. Jeśli planujecie jeść placki bez sosu czosnkowego (który jednak jest fajnym dodatkiem, więc nie polecamy z niego rezygnować) to dodajcie do ciasta 2 duże ząbki czosnku. Dobrze wymieszajcie całość trzepaczką. 5. SMAŻENIE(...)ilość, gdyż placki nie będą ani zbyt grube, ani zbyt duże, aby się łamać. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia na jednej stronie (ok. 1,5 min), następnie przewracamy łopatką zdecydowanym ruchem i dosmażamy drugą stronę (ok. 1 min). Jeżeli placki mimo wszystko rozpadają Wam się na patelni, to znak, że albo źle odsączyliście cukinię (wtedy niestety musicie dosypać więcej

Nerds Kitchen
Gołąbki w sosie pomidorowym 192

mnie) gołąbków - z białej kapusty polanych sosem pomidorowym. Wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Wystarczy zaparzyć kapustę, obrać liście, umieścić farsz, zwinąć liście (na tzw. kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez  obwiązywania sznurkiem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu(...)wody (gołąbki powinny być prawie w całości  zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać więcej koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany sos zagotować. Przed podaniem gołąbki polać sosem pomidorowym. Przygotowywanie farszu na gołąbki Zwijanie

Ugotować
Gołąbki z ryżem i mięsem. 167

pomidorowym, pieczarkowym, lubię też z sosem z pieczeni, mój tato lubi tylko skropione magą, a mąż uwielbia gołąbki sote, bez dodatków (bo mówi, że nie będzie sobie psuł tak pysznego dania;-) Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem 1 główka kapusty włoskiej 2 woreczki ryżu (po 100 gram każdy) 0,7 kg wieprzowiny (np. łopatka) 3-4 ząbki czosnku(...)piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 30 minut. W miedzy czasie przygotowujemy ulubiony sos i obiad gotowy

Rozpustne gotowanie
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 131

będzie katastrofa. Nie robimy burgerów wieprzowych, żadnych karczków i łopatek wieprzowych. To ma być burger, a nie kotlet mielony. Nie dodajemy jajek, cebuli, musztard, milionów przypraw. Dobre mięso ma smakować mięsem, sól i pieprz wystarczy. Jak już nie możecie wytrzymać i koniecznie musicie coś dodać, to niech to będzie sos sojowy, musztarda lub sos worcester. Średnio na osobę liczymy

ladykitchen
Wieprzowina czesana czyli pulled pork 196

godzin. Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki przyprawy obsypki kaukaskiej 1 łyżeczka pieprzu kolorowego całego 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 kulki jałowca 2 łyżki sosu Worcester 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie przyprawy

Ala piecze i gotuje
Pasztet tradycyjny 176

pasztet powinno mieć trochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich

Pełny talerz
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 587

pokroić, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać . Odstawić. Jeśli któryś składnik sosu nam nie odpowiada można go pominąć. Ja przygotowuję 3 różne wersje sosu: 1-wsza: tak jak w przepisie; 2-ga: bez czosnku ale z koperkiem; i 3-cia: bez koperku, ale z czosnkiem. Prawie każdy preferuje inny smak.Cukinie umyć, wytrzeć, odkroić(...)plastikowej łopatki do przewracania i widelca, zdejmując placuszki z patelni usunąć nadmiar tłuszczu (tłuszcz spłynie na patelnię), przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, odwrócić na drugą stronę i po chwili można już podawać odsączone placuszki. Przed smażeniem kolejnej partii dołożyć ok.1 łyżki oleju, w większej ilości tłuszczu lepiej się przypiekają, są wówczas super chrupiące,Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym

Smaczne Zdrowe