łopatka w sosie - 1267 przepisów (strona:34/85)

Prawdziwie amerykański burger z krążkami cebulowymi 178

Wieprzowo- wołowy Burger podany z krążkami cebulowymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć

MarciochaKucharzy
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 216

patelni.  Inspiracją był przepis z  tej stronyskładnikiok 1300 g wołowiny bez kości ( u mnie łopatka)2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterkiłyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 szklanka bulionu wołowego3 łyżki sosu sojowego2 łyżki mąki kukurydzianej1/4 kubek zimnej wody2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski2 średnie pomidory, pokrojone

Stare Gary
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 191

czyli z przepisem na sos i na makaron. Początkowo sos do Lazanii robiłam z fixu, a makaron używałam gotowy, ale stwierdziłam, że najlepiej ją zrobić samemu i od tamtego czasu robię ją według poniższej receptury :) Składniki: 1kg mięsa mielonego (np. karkówki lub łopatki, ale może też być inne) 3 łyżki oleju ¾ szklanki wody 3 ½ łyżki przecieru pomidorowego 1 duża cebula(...)szablon o około centymetr większy niż blaszka (gdyż ciasto lubi się ściągać). Spód blaszki smarujemy olejem, a następnie kładziemy na nim rozwałkowany płat ciasta makaronowego, zalewamy je lekko przestudzonym sosem mięsno – pomidorowym i przykrywamy kolejnym płatem ciasta, po czym powtarzamy czynność, tak by były 3 warstwy ciasta makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku

Smakowy Raj
Lasagne rodem z Włoch 193

beszamelowego - ja przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki(...)szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera mozarella, a następnie niewielką ilością parmezanu. Następnie dodałem warstwę sosu bolońskiego, równomiernie

Wyprawy kulinarne
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 187

SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 25 g masła 2 łyżki oliwy gorący bulion lub woda PRZYPRAWY : 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,  2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, po ¹⁄₂ łyżeczki suszonego majeranku(...)pokrojoną cebulę i smażymy przez 2-3 minuty, często mieszając. Łopatką przesuwamy cebulę na bok patelni. Pilnujemy, aby się nie przypaliła (co chwilę mieszamy łyżką. Zwiększamy ogień do dużego, z obu stron obsmażamy mięso. Smażymy krótko i szybko do lekkiego zrumienienia. Dodajemy starty czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz sos sojowy. Mieszamy z cebulą. Zalewamy gorącym bulionem lub wodą

cool and minty
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 208

pork to jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam. Po prostu rewelacja! SKŁADNIKI łopatka wieprzowa około 1,5 kg marynata: 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka soli 1 łyżka cukru muscovado 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu barbecue 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy czosnkowej 3 łyżki(...)mięso pod przykryciem ok 5h. Aż skórka się przyrómieni, a mięso po nakłuciu widelcem będzie się rozpadało na kawałki. Pamiętajcie, że im większe mięso tym dłuższy czas pieczenia, np łopatka o wadze 2,5 kg będzie już potrzebowała co najmniej 8h pieczenia. Upieczone mięso wyjąć na talerz i dwoma widelcami "wyczesać", czyli podzielić na grube włókna. Mięso jest tak delikatne

DefinicjaSmaku
Big Adriano – klimatyczne miejsce, ale… 201

może za późno wyłożone na ciasto, a po rozkrojeniu na cały talerz wypłynął sos pomidorowy. Kochani szykujcie się też na nie lada gimnastykę – jeśli zamówicie jedną pizzę na dwoje, to będziecie musieli się nagimnastykować, aby przełożyć kawałek pizzy na swój talerz – przydałaby się „łopatka” do nakładania pizzy. Do pizzy zamówiliśmy lemoniadę – fajny smak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi ziemniaczane z farszem mięsnym 150

Pyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką. Składniki (na ok 10 sztuk): 6-7 średnich ziemniaków 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Farsz: 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) mała cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy

e-PrzepisyKulinarne
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 174

wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne.  Składniki: klopsiki: 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około

Kuchcik gotuje
Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym 117

takie 2w1, do tego dania ja nie podaję ziemniaków. Składniki : 600 g łopatki wieprzowej 1,5 szklanki zaparzonej kaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki 2 zabki czosnku  1 jajko pieprz  i sól do smaku bulka tarta olej do smażenia Sos: 300 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 1/3 szklanki wody 1  płaska łyżka mąki

Gosia gotuje
GULASZOWA A'LA STROGONOW 224

jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól  pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie

Walijskie Pichcenie
Pappardelle z cukinii w sosie pomidorowym 168

smaku – świeże zioła Za pomocą łopatki do krojenia sera, kroję cukinię w cienkie plastry i otrzymuję cukiniowe pappardelle. W dużym garnku gotuję wodę z odrobiną soli – gdy woda będzie gorąca, wrzucam pokrojoną cukinię, ale nie gotuję. Zostawiam na ok 10 minut po czym wykładam na talerz. W drugim, mniejszym garnku przygotowuję sos – wlewam mleko, dodaję koncentrat oraz

Szybko Tanio Smacznie
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 291

soli, pieprzu lub ziół. Dopiero wtedy, gdy smak nam odpowiada, wbijamy jajka i mieszamy dokładnie całość. Gotową, doprawioną masę przelewamy do formy, wierzch wygładzamy lekko wilgotną dłonią lub silikonową łopatką, rozkładamy na wierzchu równomiernie cieniutkie plasterki słoniny i wstawiamy babkę do piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy w 200⁰C przez 35-40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę(...)gęstym jogurtem, z sosem grzybowym, gulaszem. Na drugi dzień warto pokroić ją centymetrowe plastry i odsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego – będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pyszna. SKŁADNIKI 2,5kg ziemniaków typu B lub C (waga po obraniu) 3 jajka rozmiaru M 3-4 cebule (400g) 3-4 ząbki czosnku 150g wędzonej szynki lub łopatki 150g wędzonej słoniny 2 pełne

Karo in the Kitchen
Łopatkowe spaghetti wg Buni 160

Nawet nie próbuję robić oryginalnego spaghetti bolognese. A, że wszyscy makaron z sosem mięsnym doprawiony ziołami  w domu bardzo lubią - to robimy często coś podobnego. Używam wieprzowiny zamiast wołowiny z prostego powodu- szybciej się gotuje i co tu ukrywać jest tańsza. Gotuję z reguły większą ilość ( jak mam kogoś dodatkowo na obiedzie -a z reguły jest to w sobotę(...)łopatki bez kości ( w miarę chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku

Buniabaje w kuchni
Pulpety w sosie koperkowym 172

Dzisiaj mam dla Was pyszne pulpety z sosem koperkowym.  Mój przepis bierze udział w akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania przygotowane dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz nie smażone na oleju. Nie zastąpionym elementem takiego dania są warzywa- u mnie brokuł i koperek. Do pulpetów ugotowałam bardzo zdrową kaszę owsianą, w smaku przypominającą(...)pieprz. Przygotowanie:  Łopatkę wieprzową mielimy. Dodajemy do niej jajko, kaszę mannę, drobno pokrojoną szyneczkę, sól i pieprz. Mieszamy mięso i formujemy kuleczki. Na gotujący się bulion wrzucamy kuleczki z mięsa i gotujemy ok. 15 minut. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pulpety wyciągamy łyżką

Aga w kuchni