zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego. Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasjeMasa mleczna 200 g masła1/4 szkl. cukru pudru3 szkl. mleka w proszku (zwykłego, nie granulowanego(...)solonych lub nie solonychPolewa czekoladowaok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżeczki herbaty matcha 1/2 szklanki cukru trzcinowego 60 ml syropu miętowego barmańskiego 1 łyżka likieru kokosowego (użyłam Canari) sok z 1 cytryny Tu wyżej na zdjęciach pokazuję wam mieszankę wstępną wody, cukru trzcinowego, soku z cytryny i matcha, a po prawej po zmieszaniu z mlekiem kokosowym. Żebyście nie wpadli w panikę po uzyskaniu koloru początkowego :) Wykonanie: Do rondelka wlałam wodę(...)rondelka wystudziłam do ok. 100 stopni. Do wystudzonej mieszanki przesiałam herbatę matcha i wymieszałam dokładnie do jej rozpuszczenia. Potem dolałam syrop miętowy i likier kokosowy oraz sok z cytryny. Wszystko wystudziłam i wlałam do mocno schłodzonego mleka kokosowego i zmiksowałam razem. Wstawiłam do lodówki na 10 godzin. Po tym czasie zauważyłam, że mieszanka oddzieliła się na dwie warstwy, rzadszą
Blondynka Gotujekokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki: 16 sztuk 500 g pszennej mąki 20 g świeżych drożdży 50 g kokosowych wiórków 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 żółtko 250 ml podgrzanego mleka, 37ºC 100 g cukru(...)miękkiego ½ łyżeczki soli Nadzienie 1 białko 80 g cukru 100 g migdałów 300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego, u mnie malibu cukier puder do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego
codojedzeniarondelku mieszamy mleko kokosowe wraz z sokiem i cukrem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie łączymy z alkoholem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i zakręcamy. Trunek jest od razu gotowy do spożycia. Przechowujemy w lodówce. Przed spożyciem potrząsamy butelką. Gdyby likier zgęstniał wymieszać np. przy pomocy
Domowy Smak Jedzenianiespodzianki. Likier gromadzi się na dnie szklanki, więc na koniec mamy pyszny finisz. Składniki: puszka mleczka kokosowego 2 łyżki kawy Inki łyżka likieru Baileys mini białe pianki typu marshmallows 2 kostki gorzkiej czekolady starte na tarce Przygotowanie: Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku i lekko ubijamy spieniaczem do mleka lub trzepaczką. Dodajemy kawę i mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy do ozdobnej
Ugotowane pozamiatanepojedyńcze porcje, które można jeszcze dodatkowo przybrać bitą śmietaną i owocami. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Następnie(...)połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko na jednolitą masę, odstawić. Żelatynę rozpuścić w mleku i odstawić do wystudzenia. Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno i również odstawić do wystudzenia. Do masy ze śmietanki i serków mascarpone dodać zimną żelatynę i zmiksować aż składniki się połączą. Żelatyna powinna być zimna ale nadal płynna, jeśli dodamy za ciepłą
Monia miesza i gotujekubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a żółtka miksujemy z cukrem(...)masy. Ubite żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni – na tym etapie produkcji musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie otrzymamy coś na kształt jajecznicy. Gdy płyn zacznie gęstnieć, zestawiamy garnek z palnika i studzimy. Następnie dodajemy stopioną czekoladę i likier. Całość przelać do pojemnika, który należy umieścić w zamrażarce
Szybko Tanio Smacznieciepłej przegotowane wody, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Krem: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 70ml Likieru Advocaat Dalkowski , Polewa: 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyżki wody, owocowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE(...)gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier . Dokładnie ucieram. 4. Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę
Tradycyjna kuchnia Kasisię w tym likierze rozsmakowałem i nie mogłem przestać. Naprawdę dobry jest, warto mieć taki w barku ukryty. Tym bardziej, że robi się go naprawdę łatwo i szybko. Ale uważać trzeba, bo bestia jest naprawdę zdradliwa. Łatwo i przyjemnie wchodzi, a potem nogi i język plątać się mogą. 1,2 litra mleka 300 g kakao 300 g cukru(...)musimy doprowadzić do wrzenia. Wówczas wyłączamy kuchenkę i czekamy aż masa kakaowa ostygnie. Powinna być dość gęsta. Tutaj mała uwaga: likier po wystudzeniu będzie naprawdę gęsty. Mi taki idealnie pasował, ale jeżeli wolicie bardziej płynny to dajcie więcej mleka (lub mleka i spirytusu żeby mocy nie stracić) albo mniej kakao. Zresztą to już przed samym butelkowaniem można ocenić
Marder&Marder ManufactureKiedy zobaczyłam ten likier u Pawła , nabrałam ochoty, żeby zrobić kolejny smaczny trunek. A ten, dodatkowo pięknie pachnie naparem z kawy, cieszy oko zdecydowanym mocnym kolorem i potrafi zaszumieć w głowie. Nie było na co czekać, tylko zabrać się do zrobienia „nastawu”. A potem to już poszło... Składniki(...)wody i 0,5 kg cukru. Podgrzałam, żeby cukier się rozpuścił. Syrop przelałam do słoja, do mieszanki spirytusowo-kawowej. Dodałam 2 łyżki gorącego mleka. Wymieszałam, słój zamknęłam i odstawiłam na tydzień. Filtrowanie. Likier jest dosyć gęsty i słodki, więc proces filtrowania odbywałby się bardzo długo i żeby go przyspieszyć rozłożyłam filtrowanie na kilka słoików. Skorzystałam z patentu Pawła
Kuchnia u Krysiszklanka suchego maku, ja dałam mak mielony 125 g masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku
Monia miesza i gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka 1 jajko 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto) 2 banany Przygotowanie: Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych i dodać rozgniecione widelcem banany. Wymieszać do połączenia składników. Piec
Piąty grzech głównycukru, 1/2 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając(...)garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczki cukru waniliowego 3 żółtka 20 g mąki 20 g mąki ziemniaczanej 250 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki np. likieru kawowego 1 duże opakowania herbatników kokos do posypania wykonanie: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy warstwę herbatników. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym a w 1/2 szk mleka mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i żółtka a następnie(...)dodajemy do zagotowanego mleka z cukrem, cały czas mieszamy do powstania gęstego budyniu, który należy schłodzić. Następnie ucieramy masło mikserem i stopniowo dodajemy masę budyniową, miksujemy. Dodajemy likier i ponownie miksujemy. Dodajemy wiórka kokosowe i przy pomocą łyżki mieszamy. 1/3 część masy wylewamy na herbatniki następnie układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy koleją warstwę masy, ponownie układamy herbatniki i kończymy
Domowy Smak Jedzeniabardzo prosty w przygotowaniu, trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki i a potem odstawić napój, żeby się dobrze przegryzł. I gotowe ! Domowy likier baileys Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni Składniki: 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 200 ml masy krówkowej z puszki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 2 łyżeczki kakao 350 ml whisky(...)wystudzenia. W misce mieszamy masę krówkową z mlekiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Najwygodniej jest użyć trzepaczki lub rózgi. Następnie dodajemy zimną kawę, kakao i esencję, mieszamy. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy whisky, mieszamy do połączenia składników. Likier przelewamy do butelki i odstawiamy na 7 dni w ciemne
Kulinarne przygody Gatity