likier z mleka - 500 przepisów (strona:17/34)

Rafaello na kakaowym cieście bez pieczenia 165

200g masła  - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla Forma : 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę bez pieczenia Przygotowanie:   Około 500ml mleka przelewam do garnka i stawiam na gaz. Resztę mleka mieszam w misce razem z mąkami(...)cukrami. Gdy mleko się zagotuje, dodaję mleko z miski. Czekam na ponowne zagotowanie się, chwile mieszam na gazie aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej. Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna

Kuchnia co dnia
Staropolski tort orzechowo-kawowy 324

jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata – do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem: 1 szklanka mleka 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata - do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania 1 szklanka mleka 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao

Poezja smaku
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 170

opcjonalnie)     3.   Masa budyniowa:       2 opakowania budyniu wanilinowego,     500 ml mleka,     1 łyżka cukru,    1 opakowanie galaretki wiśniowej,    200 g masła,    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie)              4.   Napar kawowy:       3 łyżeczki(...)opakowaniu (2 budynie na 500 ml mleka + 1 łyżka cukru). Po ściągnięciu budyniu z palnika wsypać galaretkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie budyń szczelnie przykryć folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem oraz (opcjonalnie) pod koniec ucierania można dodać likier wiśniowy. 4.   Napar kawowy:   kawę mieloną zaparzyć

Kulinarna (nie)codzienność
Tort Honda 238

czekolady Masa maślana (pomijamy, jeśli nie robimy dekoracji z masy cukrowej) : 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną, wymieszana z 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 6 kostek mlecznej czekolady Przygotowanie: Biszkopt:   Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli

Domowa Cookierenka Agi
Krówka, likier domowy 194

mleka skondensowanego niesłodzonego Wykonanie: Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Masę krówkową mieszamy z mlekiem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie jednolita cienki strumyczkiem wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Likier przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) 184

letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. (Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy. Całość wymieszać łyżką. Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty. Na koniec(...)czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce). Ostudzoną wyjąć z formy. Przygotować polewę lub likier. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście. Polewa. W rondelku wymieszać wszystkie produkty na polewę i podgrzewać (mieszając) do momentu rozpuszczenia się składników. (Polewa nie może

Di gotuje
Likier mleczny 167

Bardzo prosty i bardzo smaczny likier do kawy i ciacha. Robi się go błyskawicznie ale trzeba poczekać choć 3 dni aby się przemacerował. Potem to już

Moje Małe Czarowanie
Likier adwokat / Liqueur lawyer 314

Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 3 butelek po 500 ml Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy mleko, dokładnie miksujemy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy spirytus. Dobrze wszystko mieszamy łyżką. Gotowy likier przelewamy do butelek i wkładamy je na dobę do lodówki. Godzinę przed podaniem wyjmujemy likier z lodówki i podajemy w temperaturze pokojowej

Projekty ze smakiem
Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem. 181

można poprzestać na jednej babeczce! Ale to jeszcze nie koniec! Do takich intensywnych w smaku babeczek niezastąpione jest jakieś odświeżające przybranie. Ja postawiłam na bitą śmietanę wymieszaną z odrobiną likieru czekoladowego , a wierzch każdej z nich udekorowałam karmelizowanym rabarbarem skąpanym w sosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest(...)pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 150 g cukru (około 3/4 szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 150 g rabarbaru PRZYBRANIE: 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki  likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku 100 g rabarbaru 6 łyżek cukru 10 łyżek śmietanki

Rozpustne gotowanie
Rurki z kremem budyniowo - kawowym. 185

Witajcie :) ostatnio kupiłam sobie wreszcie foremki do rurek  no i musiałam oczywiście  zaraz wypróbować. Wyszły pyszne kruchutkie.Nadziałam je kremem budyniowym z likierem kawowym.Po prostu rewelacja. Takie rurki możecie sobie upiec i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku a gdy przyjdą niespodziewani goście szybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym(...)szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego do posyp ania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki   Wykonanie :     Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę

Sama słodycz i szczypta chili
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 334

nogami i połóż na kratce (z wyposażenia piekarnika). Nie martw się, biszkopt nie wypadnie, ponieważ jest cały przyklejony do ścianek tortownicy.KREM KAWOWY Z LIKIEREM BAILEYS: Namocz listki żelatyny w wodzie. Odsącz. Dodaj do żelatyny 2 łyżki mleka i rozpuść ją na minimalnym ogniu w małym garnuszku (uważaj, żeby jej nie zagotować!). Do płynnej żelatyny dodaj kawę oraz Baileys i dobrze(...)dodając 120 g cukru pudru.Wmieszaj do ubitej kremówki mascarpone i krotko ubijaj jeszcze do uzyskania gładkiego kremu.Teraz powoli, przy włączonym mikserze, dodawaj cienką strużką płynną mieszankę z kawą i likierem (jeśli żelatyna zastygła, można ją znowu podgrzać). Zmiksuj wszystko na gładką masę. Wsadź do lodówki do lekkiego stężenia.SKŁADANIE TORTU: Gotowy, ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny placek połóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto kawowe 232

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo pół(...)Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę. Masa budyniowa. Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą

W kuchennym oknie Ewy
Torcik kawowy z bitą śmietaną 204

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego.  Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie(...)jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów.  Przepis na średnią blachę. Masa budyniowa. Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy  na połowę.  Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę

W kuchennym oknie Ewy
Shake truskawkowo-bananowy 98

Orzeźwiający i bardzo smaczny. Można wymieszać z winem musującym, truskawkowym lub z likierem XuXu. Składniki 500 g świeżych truskawek 2 banany 500 ml mleka 1,5 % bez laktozy   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Truskawki   myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek. Wszystko przekładamy do stojącego blendera , zalewamy

R'n'G Kitchen