mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jajek • 2 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego (gęsta część) • 3 łyżki likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego) Kokosowa beza: • 2 białka • 120 g cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: • 100 g gęstej śmietany 18% • 2 łyżki
W mojej kuchniDomowy likier kukułkowy... W jesienne wieczory kieliszeczek likieru własnej roboty na rozgrzewkę. Składniki na litr likieru: 40 dkg kukułek pół litra mleka skondensowanego niesłodzonego 1 szklanka wody przegotowanej 1 szklanka spirytusu Cukierki wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem skondensowanym, na małym ogniu rozpuszczamy cukierki w mleku, często mieszając (tak aby cukierki nie przywarły do dna). Studzimy. Następnie spirytus wymieszać intensywnie
Pelusiowa KuchniaSkładniki: (na około 20-35 trufli) 200 g wiórków kokosowych 70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady całe migdały wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności
KreatywnePinypodzielne wtedy wyjdzie ich znacznie więcej) 200 g wiórków kokosowych 70 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 30 g masła 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego 40 ml mleka kokosowego 150 g białej czekolady Czekolada-polewa: 250 g czekolady mlecznej 150 g czekolady gorzkiej Uwaga: 1. Ja użyłam mix czekolady mlecznej i gorzkiej, ponieważ czekolada gorzka
KreatywnePinyLIKIER KAWOWY NA SPIRYTUSIE Do kawy, deserów ten domowy likier będzie wyśmienity. SKŁADNIKI: 2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego (2x411g) 1 cukier waniliowy 16g 1 1/2 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 200 ml spirytusu WYKONANIE: W 1/2 szklance mleka rozpuścić kawę, resztę mleka przelać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować (gotować w garnku
Kuchnia BeatyBabka z białek, czyli babka Tulipan siostry Anastazji ) pół szklanki cukru pudru (ok. 100g) 43g cukru waniliowego 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g) 250 ml wódki (wedle uznania ilość wódki można zwiększyć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny – Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę (miksować 3-4 minuty(...)najwyższych obrotach). Następnie stopniowo wlewać mleko skondensowane, zmniejszyć obroty na średnie i dalej miksować. Pod koniec ubijania małym strumieniem wlewać wódkę i miksować na najniższych obrotach. Gotowy likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Przed podaniem likier należy wstrząsnąć. Smacznego! :) The post Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowo-waniliowy: 250 g masła lub margaryny 1 budyń waniliowy b/c 1,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo(...)mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha i odłożyć do ostudzenia. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu wlać esencję waniliową i małymi porcjami wlewać likier cały czas ucierając. Z biszkoptu
Ala piecze i gotujeBabskie spotkanie? Polecam pyszne drinki z sokiem ananasowym i mlekiem kokosowym, gdzie w roli głównej prym wiedzie likier pinacolada! Pysznie! Drinka łatwo przyozdobisz, liściem ananasa i plasterkami jabłek! W shakerze wymieszaj : - 50 ml soku ananasowego mocno schłodzonego - 100 ml pinacolady - 60 ml mleka kokosowego Możesz podawać z kostkami lodu i kawałkami świeżego ananasa! Pamiętaj alkohol szkodzi zdrowiu! Cmoook
SMYKWKUCHNIMakowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu
Jem więc JestemAbsolutny hit każdego rodzinnego spotkania. Składniki: Tortownica 22 cm Spód: 21 dag owsianych maślanych ciasteczek 40 g masła Masa z manny: 800 ml mleka ¾ szklanki błyskawicznej kaszy manny 15 dag cukru pudru 50 ml likieru waniliowego Dalkowski 20 dag masła 3 żółtka Warstwa truskawkowa: 2 szklanki świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku(...)łyżką. Włożyć na jakiś czas do lodówki. Masa z manny: Kaszę mannę ugotować na mleku, wystudzić aż będzie całkiem zimna. Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć z pudrem na puszysto, dodawać podczas miksowania po jednym żółtku, a następnie po łyżce zimnej masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć na masę ciasteczkową. Włożyć do lodówki, aby stężała na czas
Wanilia i Kardamongotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić(...)sztywno. Dodać 3 czubate łyżki mascarpone, cukier oraz wiórki kokosowe i całość ponownie zmiksować. Składanie: Kokosowy biszkopt nasączyć wodą kokosową wraz z likierem, nałożyć warstwę kremu kokosowego, ozdobić świeżymi truskawkami. Smacznego! :) * jeżeli chodzi o mleko kokosowe, to używam z Rossmanna- skład to tylko kokos i woda, a po schłodzeniu można uzyskać dużo śmietanki
Kraina Miodem Płynącawstawić do lodówki. W następnej kolejności zabrałam się za Advocata. Żelatynę wsypałam do miseczki i zalałam ją kilkoma łyżkami likieru, odstawiłam do napęcznienia. W likierze żelatyna nie pęcznieje tak jak w wodzie, czy mleku. Po 15 minutach żelatynę rozpuszczałam w kąpieli wodnej, mieszając dokładnie. Kiedy się rozpuściła i nie było widocznych kryształków żelatyny dolałam resztę likieru , wymieszałam i zabrałam się
Blondynka Gotujeprzyprawy korzennej Dr.Oetker 1 listek żelatyny Dr.Oetker 2 łyżeczki cukru 130 ml gorącej wody Warstwa kawowo-śmietanowa: 330 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 ml likieru kawowego 1 laska wanilii ½ szklanki cukru pudru 4 listki żelatyny Dr.Oetker Dekoracja: Pokrojone pierniczki solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker krokant orzechowy(...)śmietanowo-kawowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści,wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy. Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego
Wanilia i Kardamonmaślano-kakaowe np. Bonitki, ok. 400-500g Żółtka 3 sztuki Cukier waniliowy 16g (1 duże opak.) Mleko 700ml Cukier 1 szklanka (o poj. 250ml) Sól szczypta, do ubicia masła Mąka pszenna tortowa 3 płaskie łyżki Skrobia ziemniaczana 5 łyżek Masło 200g Likier Adwokat o smaku Tiramisu, 180ml Kakao […] The post Ciasto Adwokat bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezatopione w kilku gałach lodów podanych na talerzyku. Czego chcieć więcej? Składniki: 5 żółtek 160 g cukru 375 ml mleka 625 ml kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka
Kuchnia u Krysiwody 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego) dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą i cukrem(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki i dokładnie miksujemy. Chłodną kawę łączymy z likierem. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Porządnie nasączamy ponczem i nakładamy połowę masy. Na masie układamy nasączone
na moim stole...ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj, a na babeczki tutaj. Bardzo(...)pieczenia szczypta soli 3 jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier
Mia Cucina SofietaDekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto na 3 części. Zrobić krem . Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać
w mojej kuchni