pszennej 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowo-waniliowy: 250 g masła lub margaryny 1 budyń waniliowy b/c 1,5 szkl mleka 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski 1 łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: 3 banany czekoladowa posypka Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo(...)mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha i odłożyć do ostudzenia. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu wlać esencję waniliową i małymi porcjami wlewać likier cały czas ucierając. Z biszkoptu
Ala piecze i gotujeBabskie spotkanie? Polecam pyszne drinki z sokiem ananasowym i mlekiem kokosowym, gdzie w roli głównej prym wiedzie likier pinacolada! Pysznie! Drinka łatwo przyozdobisz, liściem ananasa i plasterkami jabłek! W shakerze wymieszaj : - 50 ml soku ananasowego mocno schłodzonego - 100 ml pinacolady - 60 ml mleka kokosowego Możesz podawać z kostkami lodu i kawałkami świeżego ananasa! Pamiętaj alkohol szkodzi zdrowiu! Cmoook
SMYKWKUCHNIMakowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu
Jem więc JestemAbsolutny hit każdego rodzinnego spotkania. Składniki: Tortownica 22 cm Spód: 21 dag owsianych maślanych ciasteczek 40 g masła Masa z manny: 800 ml mleka ¾ szklanki błyskawicznej kaszy manny 15 dag cukru pudru 50 ml likieru waniliowego Dalkowski 20 dag masła 3 żółtka Warstwa truskawkowa: 2 szklanki świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku(...)łyżką. Włożyć na jakiś czas do lodówki. Masa z manny: Kaszę mannę ugotować na mleku, wystudzić aż będzie całkiem zimna. Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć z pudrem na puszysto, dodawać podczas miksowania po jednym żółtku, a następnie po łyżce zimnej masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć na masę ciasteczkową. Włożyć do lodówki, aby stężała na czas
Wanilia i Kardamongotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić(...)sztywno. Dodać 3 czubate łyżki mascarpone, cukier oraz wiórki kokosowe i całość ponownie zmiksować. Składanie: Kokosowy biszkopt nasączyć wodą kokosową wraz z likierem, nałożyć warstwę kremu kokosowego, ozdobić świeżymi truskawkami. Smacznego! :) * jeżeli chodzi o mleko kokosowe, to używam z Rossmanna- skład to tylko kokos i woda, a po schłodzeniu można uzyskać dużo śmietanki
Kraina Miodem Płynącawstawić do lodówki. W następnej kolejności zabrałam się za Advocata. Żelatynę wsypałam do miseczki i zalałam ją kilkoma łyżkami likieru, odstawiłam do napęcznienia. W likierze żelatyna nie pęcznieje tak jak w wodzie, czy mleku. Po 15 minutach żelatynę rozpuszczałam w kąpieli wodnej, mieszając dokładnie. Kiedy się rozpuściła i nie było widocznych kryształków żelatyny dolałam resztę likieru , wymieszałam i zabrałam się
Blondynka Gotujeprzyprawy korzennej Dr.Oetker 1 listek żelatyny Dr.Oetker 2 łyżeczki cukru 130 ml gorącej wody Warstwa kawowo-śmietanowa: 330 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 ml likieru kawowego 1 laska wanilii ½ szklanki cukru pudru 4 listki żelatyny Dr.Oetker Dekoracja: Pokrojone pierniczki solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker krokant orzechowy(...)śmietanowo-kawowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści,wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy. Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego
Wanilia i Kardamonmaślano-kakaowe np. Bonitki, ok. 400-500g Żółtka 3 sztuki Cukier waniliowy 16g (1 duże opak.) Mleko 700ml Cukier 1 szklanka (o poj. 250ml) Sól szczypta, do ubicia masła Mąka pszenna tortowa 3 płaskie łyżki Skrobia ziemniaczana 5 łyżek Masło 200g Likier Adwokat o smaku Tiramisu, 180ml Kakao […] The post Ciasto Adwokat bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezatopione w kilku gałach lodów podanych na talerzyku. Czego chcieć więcej? Składniki: 5 żółtek 160 g cukru 375 ml mleka 625 ml kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka
Kuchnia u Krysiwody 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego) dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą i cukrem(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki i dokładnie miksujemy. Chłodną kawę łączymy z likierem. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Porządnie nasączamy ponczem i nakładamy połowę masy. Na masie układamy nasączone
na moim stole...ciasteczek czy lodów, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok Durszlakowej akcji Tiramisu. Jakiś czas temu miałam okazję przygotować cupcakes al tiramisu, małe babeczki otulone kremem mascarpone i obficie nasączone likierem i kawą) wyszły bajeczne, chyba jeszcze lepsze na drugi dzień. Pomysł na podanie tego tiramisu jak i przepis na krem znalazłam tutaj, a na babeczki tutaj. Bardzo(...)pieczenia szczypta soli 3 jajka (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier
Mia Cucina SofietaDekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)Wystudzić. Wierzch wyrównać, następnie przekroić ciasto na 3 części. Zrobić krem . Żelatynę rozpuścić w espresso, mleko zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, dodać
w mojej kuchnimielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki(...)mielonych na mąkę migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka likieru miętowego 1 łyżeczka kropelek miętowych* lub esencji miętowej barwnik niebieski mąka kukurydziana i masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 25 gr mąki ryżowej 50 gr mielonych migdałów 50 gr cukru 200 ml mleka ryżowego lub zwykłego Krem porzeczkowy: 500 gr mascarpone 200 ml galaretki z czarnej porzeczki
moj przepis nałatwy w przygotowaniu. Jego bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal. Dają mu fajny posmak i zapach :-) SKŁADNIKI: Z przepisu wyszło mi około 750ml likieru -400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal -500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO -1 szklanka wody -0,5 szklanki spirytusu -1/3 szklanki wódki Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem(...)zajmuje to sporo czasu. Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia. W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone. Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu. Mieszamy. Całość studzimy. Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus. Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery. Mój likier był dla mnie w sam raz, wyszedł lekko gęstawy i nutka alkoholu była dobrze wyczuwalna. Likier przechowujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru 150 ml. likieru advokaat Dalkowski 200 gram masła Polewa czekoladowa HELIO Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier(...)rondla, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy
Bajeczna Kuchnia