łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki melasy (pominęłam) 50 g masła 2 łyżki likieru migdałowego pół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów 120 g całych, obranych migdałów (pominęłam) Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem W niedużym garnuszku umieścić: cukier (ksylitol) , miód, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się(...)wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm). Układać na blaszce, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w temperaturze 190ºC przez około
FitKotszklanki mąki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, Masa kakaowa: 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji(...)cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam do gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasiczekolady deserowej 500 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36% pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 210 g podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie(...)kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodać ekstrakt waniliowy i powoli mleko zagęszczone. Połowę masy odlać i wstawić do lodówki, a do drugiej dodawać stopniowo (stale miksując) roztopioną czekoladę (trzeba pamiętać, że czekolada musi być całkowicie ostudzona przed dodaniem jej do zimnej masy
Domowa Cookierenka AgiMalibu to jeden z moich ulubionych napojów alkoholowych i właśnie dlatego postanowiłam zrobić go samodzielnie. Likier wychodzi gęsty, delikatny i co najważniejsze smaczny. Idealny na spotkania w babskim gronie ;) Składniki na 1 litr: 1 szklanka spirytusu 200 g wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego - słodkie 1/2 puszki mleka skondensowanego - niesłodzone 1,5 szklanki mleka 3,2% Przygotowanie: Do słoika wsypujemy(...)częścią wiórek, czyli 100g - tak samo odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki wlewamy do miski: odsączony spirytus i mleko oraz mleczka skondensowane - miksujemy i przelewamy do butelki. Przygotowane Malibu odstawiamy do lodówki na min. 2 dni. Zanim wlejesz likier do kieliszka wstrząśnij butelką. Uwaga: wiórki możemy zamrozić i wykorzystać w przyszłości do ciasta
Alutka-Gotujeproszku do pieczenia Szafranowa pomada 75 g masła lub kokosowego oleju 1 łyżka śmietanki 2 łyżki kokosowego likieru 0,5 g szafranu 350 ml cukru pudru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC).Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj mleko. Mieszanka powinna być lekko ciepła. Teraz dodaj szafran i lekko zamieszaj. Im dłużej szafran stoi w płynie(...)piecz ciasto przez 20-30 minut w zależności od temperatury i rodzaju piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj pomadę. Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj śmietankę, likier i szafran. Wymieszaj z cukrem pudrem. Tak przygotowaną pomadą posmaruj wierzch ciasta. Na koniec posyp kokosowymi wiórkami. Pokrój na kawałki. The post Szafranowe love – ciasto z szafranem appeared first
codojedzeniamąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną soli(...)małym rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, skrobią i wanilią. Dodaj mleko i wymieszaj. Zagotuj mieszankę stale mieszając najlepiej trzepaczką. Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj. Montowanie tortu. Posmaruj
codojedzeniajuż jestem z niej zadowolona. Składniki: 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki) 125 ml mleka kokosowego 250 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka(...)przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukałam najpierw w zimnej wodzie, potem w gorącej, potem znowu w zimnej. Do garnka wlałam mleko kokosowe i krowie, doprowadziłam do wrzenia. Następnie wsypałam kaszę jaglaną i na bardzo małym ogniu gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut. W połowie tego czasu wsypałam 3 łyżki cukru pudru. W czasie
Blondynka Gotujeszklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa
Domowa Cookierenka AgiCoś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej
Kulinarne Przebojełyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy
Czerwona Porzeczkacukru* 1/2 szklanki mleka zagęszczanego niesłodzonego (może też być zwykłe)* 1/2 szklanki wódki* 250 g masła lub margarynykrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 3 łyżki cukru pudrudodatki* likier migdałowy* wiórki kokosowe* cukierki perełki* barwniki spożywcze* biała masa cukrowa przepis tutajSposób wykonaniabiszkopt jasnyOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić(...)resztę mleka zagotować z cukrem kryształem. Ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia.Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę pokojową.Aby w kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć
Mix smakuKawa prosto ze słonecznej Grecji. Do jej wykonania potrzebna jest spieniacz do mleka, ewentualnie shaker. Idealna na upalne dni i zdecydowanie mniej kaloryczny niż kawa mrożona. Można ją "podrasować" dodając lody śmietankowe, ulubiony likier lub sos czekoladowy własnej produkcji :). Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam Cafe d'Or Crema), 2 łyżeczki cukru, 5 łyżek gorącej wody, 100 ml zimnej
Pudełko rozmaitościZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 torebka cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 200 g masła IV warstwa: 200 g okrągłych biszkoptów pół szklanki alkoholu - u mnie likier amaretto (może być sok pomarańczowy w wersji bezalkoholowej) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany (użyłam 30% do ubijania) 100 g czekolady mlecznej
Domowa Cookierenka Agimasła (lub margaryny) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowo kokosowa: 2 szklanki mleka 180 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru Poncz: ok. 1/3 szklanki likieru Malibu lub 1/3 szklanki letniej wody wymieszanej z łyżeczką cukru i łyżeczką soku z cytryny Dodatkowo(...)wrzącego mleka (uprzednio zmniejszając do minimum ogień) i mieszając gotujemy, aż masa zrobi się gęsta. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszysta masę. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Upieczone ciasto kroimy na pół (wzdłuż). Połowę ciasta przeznaczoną na spód umieszczamy w formie i nasączamy (połową likieru lub wody z cytryną
MyCookBook.pllikier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i zrobiłam. Pycha! W sam raz na wieczór karnawałowy w małym gronie. Składniki: 2 puszki skondensowanego niesłodzonego mleka (400 ml każda) 1 szklanka spirytusu (u mnie 200 ml) 2 szklanki cukru 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej(...)Sposób przygotowania: 1. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, dodać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić. 2. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić przynajmniej na 24-48 godzin. Po tym czasie likier gotowy jest do spożycia. Zdrówka
Kuchnia domowa Ani