likier z mleka - 500 przepisów (strona:27/34)

Likier krówkowy (z masy kajmakowej) 454

mieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki pod ręką. Ten jest mniej złożony, nie ma ani kawy, ani wanilii. Ale nie bójcie się, jest równie smaczny. A robi się go błyskawicznie.       460 g masy kajmakowej 640 g mleka zagęszczonego niesłodzonego

Marder&Marder Manufacture
Lody kawowe-kawa mrożona 172

również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego opcjonalnie cukier-do smaku Dodatkowo potrzebne będą:  foremki na lody- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier do smaku. 2. Ostudzić 3. Ostudzoną kawę przelać do pojemniczków na lody.Zamknąć wieczka 4. Włożyć do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Może to potrwać(...)Lody Fanta z cytryną                   Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą

KreatywnePiny
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 234

dużego garnka, stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy i tworzymy jednolitą, gęstą masę. Po ostygnięciu dodajemy jajka (wcześniej roztrzepane) i dokładnie mieszamy. W łyżce-dwóch mleka rozpuszczamy sodę, którą następnie wlewamy do masy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając.Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze(...)moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki likieru np. wiśniowego,- cukier puder 1,5 - 2 szklanki,/Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom

Wypisz Wymaluj
ciasto oczy carycy 1213

wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy (na małym ogniu) i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę. składniki na poncz: 150 ml mocnego napary z kawy, wystudzonego 4 łyżki likieru kawowego dodatkowo 1 paczka okrągłych

Domowy Smak Jedzenia
łabędzi puch – ciasto na przyjęcie komunijne 347

wiórka kokosowe, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy masę z bułek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimną masę i miksujemy do połączenia składników. składniki na poncz: 125 ml wody 3 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Wodę mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Słoneczka 1660

posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych.  Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego

Kuchnia w czekoladzie
Milanowskie babeczki 196

babeczek))2 łyżeczki likieru migdałowegoWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i likier.Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka  i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon

Moje pyszne gotowanie
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 202

szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. KRUSZONKA KOKOSOWA: Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem

Ostra na Słodko
Ekspresowe (oszukane) tiramisu 146

samym szalonych pomysłów a dla tych zaganianych ostatnio (jak ja) polecam ten szybki, oszukany deser :) Dlaczego oszukany? A no ponieważ oryginalne Tiramisu powinno w swoim składzie zawierać serek mascarpone, likier amaretto i kilka innych składników. A ja posłużyłam się tym oto gotowcem :) Kiedyś z M kupiliśmy ten krem "na spróbowanie" i jemu tak zasmakował, że od czasu do czasu muszę(...)Tiramisu smakuje o niebo lepiej, lecz mi akurat ta wersja odpowiada, bo naprawdę nie zajmuje dużo czasu :) Na 4 duże porcje Składniki: 1 opakowanie kremu Tiramisu 200-250 ml mleka (tyle ile podane na opakowaniu) opakowanie biszkoptów szklanka zaparzonej kawy (mocniejszej) kakao Krem przygotowujemy według przepisu podanym na opakowaniu ( wsypujemy proszek do mleka i miksujemy). Biszkopty maczamy w kawie

My simple kitchen
Truskawkowo-kokosowy sernik na zimno 190

ciepłym mlekiem) Ciasteczka oraz platki rozkruszyć na drobny pył i połączyć w misce z roztopionym masłem. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania warstwy serowej.  Warstwa serowa 1 kg sera na serniki (wiaderkowego) budyń waniliowy 150 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych kilka łyżek likieru kokosowego

Kuchnia Ellie
Babeczki kawowo – chałwowe 175

jednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis(...)mnie 2 razy espresso, ewentualnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ciepłej wodzie (pół szklanki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek) 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii

moj przepis na
Francja: Crêpes Suzette 178

skarmelizowanego cukru i masła z dodatkiem soku z pomarańczy lub mandarynek oraz skórki z dowolnego cytrusa. Zwyczajowo flambirowane (od franc. flambé) przed podaniem, czyli skrapiane sowicie Grand Marnier albo likierem Curaçao i podpalane. Taki płonący półmisek wygląda zjawiskowo i bardzo wykwintnie, można zatem w bardzo prosty sposób zachwycić i zaskoczyć swoich gości, niczym w prawdziwej, francuskiej restauracji. Istnieje kilka wersji(...)potrawy wyróżniała się wyjątkową wręcz urodą.     Naleśniki ulubione (8 sztuk) 1,5 szkl. mleka 1,5 szkl. mąki 2 jajka szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mleka zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni

Przepysznik - BLW i nie tylko
Czekoladowy pijak z wiśniami 449

Mega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie,  zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki(...)ciemnego kakao 1 szklanka brązowego cukru 150 ml mleka 120 ml oleju 1 łyżeczka  proszku do pieczenia Dr.Oetker ½ płaskiej łyżeczki  sody Dr.Oetker Krem czekoladowy: 1 litr śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki ciemnego kakao 2  galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 wafelki Prince polo Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki

Wanilia i Kardamon
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 184

mlekiem nerkowcowym i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, wymieszać z kawałkami masła i żółtkami, przestudzić. Krem przełożyć na podpieczony spód, na wierzchu rozłożyć morele, piec 40 minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić. Sos wiśniowy cassis Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać likier

SzczyptaSmaQ
Karmelowa gruszka 183

Upieczona gruszka z pyszną polewą karmelową i advocaatem. Jeden z moich ulubionych deserów, smakuje wyśmienicie i wygląda bardzo elegancko.  Składniki: 2 kawałki ciasta francuskiego 10cm

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania