powstały liczne odmiany likieru jajecznego. W USA popularny jest eggnog , w Meksyku rompoge , w Wenezuelii ponche crema, przysmak z Puerto Rico to coquito, a Niemcy mają eierpunsch . Przepis po przeróbkach pochodzi ze Złotej Księgi Nalewek. Składniki: • 12 żółtek • 30 dkg cukru • 1 cukier waniliowy • 1/2 litra mleka • 1/2 litra spirytusu Wykonanie: • Mleko zagotować. • Żółtka
To co kochambyło zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa do naleśników(...)śmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z łyżką masła
Gosia gotujemąką. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego pokruszoną chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego (lub kieliszek wódki, jeśli akurat nie mamy
Cynamonowe szczęścieżelatyny. Następnie dodać kawę, cukier, śmietanę i mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą całość wlać do naczynka, po ostudzeniu wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). Aby ułatwić wyłożenie deseru do góry dnem na talerzyk, należy zanurzyć naczynko na sekundę w gorącej wodzie. Deser podawać z bitą śmietaną, musem owocowym, likierem bądź karmelem. Przepis z którego
Kuchenne aromatymąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny do smażenia Składniki na syrop pomarańczowy: 3 łyżki brązowego cukru sok z połowy cytryny sok z 1 - 2 pomarańczy starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita
potrawyregionalnekokosowych batoników. Kokosowy smak podkreślony likierem Malibu. Składniki: 6 szt. wafelków Princessa kokosowa (po 33 g każdy) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka maślanki 4 łyżki Malibu 100 g białej czekolady 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki mleka Sposób przygotowania: 1. W jednej misce
Na Ciasteczkowych Papierachmieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki pod ręką. Ten jest mniej złożony, nie ma ani kawy, ani wanilii. Ale nie bójcie się, jest równie smaczny. A robi się go błyskawicznie. 460 g masy kajmakowej 640 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
Marder&Marder Manufacturerównież użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego opcjonalnie cukier-do smaku Dodatkowo potrzebne będą: foremki na lody- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier do smaku. 2. Ostudzić 3. Ostudzoną kawę przelać do pojemniczków na lody.Zamknąć wieczka 4. Włożyć do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia. Może to potrwać(...)Lody Fanta z cytryną Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą
KreatywnePinydużego garnka, stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając rozpuszczamy i tworzymy jednolitą, gęstą masę. Po ostygnięciu dodajemy jajka (wcześniej roztrzepane) i dokładnie mieszamy. W łyżce-dwóch mleka rozpuszczamy sodę, którą następnie wlewamy do masy. Dodajemy mąkę cały czas mieszając.Ponieważ używamy mąki razowej (mielony len, skrobia kukurydziana, otręby grochu, otręby ryżowe, błonnik pokarmowy,) a nie mąkę tradycyjną, nasze(...)moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki likieru np. wiśniowego,- cukier puder 1,5 - 2 szklanki,/Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom
Wypisz Wymalujwlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy (na małym ogniu) i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę. składniki na poncz: 150 ml mocnego napary z kawy, wystudzonego 4 łyżki likieru kawowego dodatkowo 1 paczka okrągłych
Domowy Smak Jedzeniawiórka kokosowe, mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy masę z bułek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimną masę i miksujemy do połączenia składników. składniki na poncz: 125 ml wody 3 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Wodę mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaposiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych. Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego
Kuchnia w czekoladziebabeczek))2 łyżeczki likieru migdałowegoWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i likier.Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon
Moje pyszne gotowanieszklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. KRUSZONKA KOKOSOWA: Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem
Ostra na Słodkosamym szalonych pomysłów a dla tych zaganianych ostatnio (jak ja) polecam ten szybki, oszukany deser :) Dlaczego oszukany? A no ponieważ oryginalne Tiramisu powinno w swoim składzie zawierać serek mascarpone, likier amaretto i kilka innych składników. A ja posłużyłam się tym oto gotowcem :) Kiedyś z M kupiliśmy ten krem "na spróbowanie" i jemu tak zasmakował, że od czasu do czasu muszę(...)Tiramisu smakuje o niebo lepiej, lecz mi akurat ta wersja odpowiada, bo naprawdę nie zajmuje dużo czasu :) Na 4 duże porcje Składniki: 1 opakowanie kremu Tiramisu 200-250 ml mleka (tyle ile podane na opakowaniu) opakowanie biszkoptów szklanka zaparzonej kawy (mocniejszej) kakao Krem przygotowujemy według przepisu podanym na opakowaniu ( wsypujemy proszek do mleka i miksujemy). Biszkopty maczamy w kawie
My simple kitchen