smak - Lody z awokado, bananów i mleka kokosowego: 2 zamrożone banany 1 dojrzałe awokado 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) ulubione dodatki np. 1 łyżka kakao, pokrojona na małe kawałki czekolada, likier miętowy etc. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do opakowania lub zamykanego woreczka i wkładamy do zamrażalnika(...)dorzucić do nich np. pokruszoną czekoladę lub bezy, a także dodać kroplę likieru miętowego i stworzyć wyjątkową kompozycję smakową. Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy, przed podaniem wystawiamy na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie blendujemy z odrobiną mleka kokosowego, dzięki czemu ponownie uzyskamy cudownie lekką i napowietrzoną konsystencję. Z podanej ilości wychodzi
Cooking Monstercukierków kukułek. Doskonale smakuje sam, ale będzie też idealny do polania lodów. Ja bardzo lubię dodać odrobinę likieru do kawy. Domowy likier kukułka Czas przygotowania: 60 minut + siedem dni Składniki: 200 ml mleka 200 g cukierków kukułek 150 ml spirytusu Wykonanie: Cukierki wysupłujemy z papierków, oczywiście starając się nie podjadać przy okazji, wrzucamy do garnuszka o grubym(...)dnie. Wlewamy mleko i gotujemy na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy spirytus, cały czas mieszając. Przelewamy do stoika, zakręcamy i odstawiamy ma 7 dni w ciemne chłodnie miejsce. Raz dziennie potrząsamy słoikiem, aby wymieszać likier
Kulinarne przygody Gatitycukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 600 ml mleka 2 budynie waniliowe winiary 3 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżka mąki 1 łyżka likieru waniliowego 1 żółtko 3 galaretki malinowe 600 ml przegotowanej wody Masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru(...)wodzie. Wykonanie masy budyniowej: Połowę mleka wlewamy do garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier. Ciasto ciemne przecinamy na pół. W cieście jasnym i w jednym górnym ciemnym wycinamy kieliszkiem
Sama słodycz i szczypta chilidrobno posiekanych migdałów- 100 g mąki- 5 jaj- 80 g cukru- 20 g margarynyMasa:-500 ml mleka- 70 g cukru- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- 20 g mąki kukurydzianej- 2 żółtka- 250 g masła- 50 g cukru pudru- 1/2 kieliszka likieru kawowego- 3 bananyPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru(...)przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka łyżek mleka z kawą rozpuszczalną i 40 g cukru. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy resztę cukru, mleka, mąkę kukurydzianą oraz żółtka.Chwilę gotujemy. Gdy masa przestygnie mieszamy ją z masłem utartym z cukrem pudrem oraz likierem kawowym. Na blat ciasta nakładamy krem, na to układamy plasterki banana i znów krem, przykrywamy blatem ciasta. Ponownie nakładamy krem
Zainspirowana w kuchnijajek 250 g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 2 łyżeczki kakao aromat arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę
słodki brateksię zarys tego czekoladowego cuda. Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru. Lasagne czekoladowa z mlekiem. Składniki: 85 ml wody 1 g agaru 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 10 ml likieru orzechowego Wykonanie: Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy
Malinowe Pocałunkiszklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 żółtka 2 czubate łyżeczki cukru pudru 1 łyżka wódki (ja dałam likier Cointreau) – można pominąć szczypta szafranu Krem śmietankowy z kokosem: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/3 szklanki zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% UHT (w kartoniku) 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka
MyCookBook.plbiały pieprz Pianka kawowa: 200 ml wody 5 g sucro ( do nabycia w internecie) 400 ml likieru kawowego. Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki w osolonej wodzie. Blanszować kilka minut. Do drugiego garnka wlać mleko, śmietankę i rozkrojoną łaskę wanilii. Zacząć podgrzewać. Odcedzić kalafiora z wody i przełożyć do mleka. Gotować kilka minut
AZgotuj!tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Krem budyniowy: 700 ml mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe lub bananowe 25 dag masła 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo(...)blaty. Krem budyniowy W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać do połączenia. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec zmiksować z likierem na krem. Poncz: Wodę wymieszać z likierem. Przełożenie
Wanilia i Kardamonłyżki mąki ziemniaczanej; 2 czubate szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować do bezy); 1 puszka (400 g) mleka kokosowego (gęsta część); 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany; 5 łyżek likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego); oraz 150 g śmietany 18% (gęstej); 3 łyżki cukru; Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce(...)cukier waniliowy i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksując do połączenia się składników, bez ubijania. Następnie dodać śmietanę i gęste mleko kokosowe z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować, dodając amaretto lub aromat migdałowy. Przygotowaną masę serową wylać na spód (masa jest lejąca) i wstawić do nagrzanego
In my kitchenstopniowo dodając cukier, aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Masę jajeczną odstawiamy do przestudzenia a następnie łączymy z mlekiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie powoli wlewamy alkohol, cały czas mieszając (uważając aby masa się nie ścięła). Gotowy likier przelewamy do butelki, zakręcamy i schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc. Prze podaniem wcześniej wyciągamy z lodówki aby konsystencja
Domowy Smak Jedzeniazimowym spacerze…..:) Składniki: Składniki na dwie kawy: 6 łyżeczek ulubionej kawy Inki ½ litra mleka 1,5 % 2 płaskie łyżki miodu naturalnego Kawałek kory cynamonowej 1 cm suszonego imbiru w kawałku 4-5 ziaren suszonego jałowca Duża szczypta mielonego kardamonu 60 ml likieru kawowego Choinki z białej czekolady: 2 paski białej czekolady Patyczki do lizaków lub szaszłyków Posypka cukrowa(...)się twarda , ostrożnie zdejmujemy z pergaminu. Kawa: Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarna jałowca rozgniecione w moździerzu, kawałek kory cynamonowej, suszony imbir i mielony kardamon, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy inkę mieszamy, przykrywamy rondelek, zostawiamy na 10 minut aby kawa przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier i mieszamy. Dekorujemy bitą śmietaną , czekoladowymi choineczkami
Wanilia i Kardamonmleka kokosowego 5 łyżek oleju kokosowego ( kupiony tutaj ) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 2 łyżki likieru miodowego 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Słonecznik smażymy na oleju kokosowym a następnie miksujemy w blenderze. Śmietankę i mleko kokosowe ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do śmietanki miód i zmiksowany słonecznik. Całość mieszamy i przekładamy do specjalnych
Podróż w kulinariapół.Waniliowy krem pâtissière:800 ml pełnego mlekalaska wanilii8 żółtek120 g cukru50 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto)Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać mąkę i zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę(...)wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.Dodatkowo:80 g gorzkiej czekoladyKrem nakładać na spody eklerków za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Następnie przykryć drugą połówką ptysia i polać
Food Squaresłynne savoiardi do mleka na śniadanie. Można było oczywiście kupić biszkopty do tiramisu i wyjadać prosto z torebki..ale te sprzedawane na rynku to zupełnie inna bajka. Te do tiramisu są chrupiące i mają smukły kształt, natomiast te kupione na ryneczku lub we włoskiej cukierni, są jak nasz biszkopt- mięciutki i puszyste. A do tego nasączone likierem i pysznym włoskim(...)mąki ziemniaczanej płaska mała łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem 500 ml mleka 3.2% 100 g skrobii kukurydzianej 200 g drobnego cukru aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę
Z Kuchni Do Kuchni