Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Masa maślana: - 25 dag dobrej jakości masła - 2 pełne kopiaste łyżki kakao naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek likieru - 3 żółtka 1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko przestudzić i gorące połączyć z masą z żółtek, całość doprowadzić do wrzenia intensywnie mieszając
Apetyczna babeczkaTestowanie przepisów na serniki ciąg dalszy.... Tym razem na tapecie sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i czekolady (by uzyskać efekt marmurka). Dodatkowo wzbogaciłam część jasną - likierem Amaretto, a część czekoladową- rumem. Polecam. Sernik marmurkowy (migdałowo-czekoladowy) PRZEPIS{tortownica: 23 cm} Temperatura pieczenia: 150ºC(...)Czas pieczenia: 1h 30 min. Spód 120 g ciasteczek (użyłam ciasteczka San holenderskie półsłodkie z czekoaldą) 50 ga stopionego masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka likieru Amaretto Masa serowa 1 puszka mleka słodzonego 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki na ok. 500 ml: 200 ml mleczka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru 50 g wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego (ja użyłam likieru kokosowego Canari) Wykonanie: Mleko kokosowe, śmietankę i cukier umieściłam w rondelku i podgrzewałam na małym płomieniu do czasu rozpuszczenia się cukru, nie wolno doprowadzić do zagotowania. Potem zestawiłam rondelek, wsypałam wiórki kokosowe
Blondynka Gotujemasła 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki drobnego cukru szczypta soli NADZIENIE 2 szklanki puree z upieczonej dyni (400 g) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g) 2 łyżki likieru cointreau / można pominąć 3 jajka 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej / najlepiej drobno zmielonej 1 łyżeczka przyprawy piernikowej POLEWA ŚMIETANKOWA 200 g gęstej(...)ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut lub do zrumienienia spodu. Wyjmujemy ( piekarnika nie wyłączamy) i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. NADZIENIE : Mleko skondensowane przelewamy do miski, dodajemy puree z dyni, jajka, przyprawę piernikową, likier cointreau i smażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników na gładką masę. Płynne nadzienie wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika
cool and mintypomarańczowo-karmelowy: 3 duże pomarańcze 50 g masła 40 g cukru trzcinowego sok wyciśnięty z pomarańczy po ich filetowaniu skórka otarta z 2 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki(...)patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, w tym czasie sos powinien nieco zgęstnieć. Ostatnim etapem jest dodanie likieru i flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień lub moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować podpalamy płyn na patelni, bardzo przy tym uważając!!! Gdy alkohol się
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody szczypta soli 170g masła (miękkiego) 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka łyżka kakao 1/4 szklanki likieru kawowego 1/4 szklanki kawy espresso - zaparzonej Składniki na lukier: 50g miękkiego masła 1,75 szkalnki cukru pudru 100g serka mascarpone 1/4 szklanki likieru lub syropu amaretto Wykonanie(...)wymieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Mąkę z proszkami dodawać do ciasta na zmianę z mlekiem. Z powstałej masy odłożyć szklankę lub półtorej szklanki masy i wymieszać ją z kawą, kakao i likierem kawowym. Do blaszki wylać połowę białej masy, na niej delikatnie rozsmarować ciemną masę a na ciemną rozlać resztę białej (najwygodniej robić
Mania Wypiekaniaprzygotuję w swojej kuchni przy niezwykle niskich nakładach pracy. Składniki potrzebne do przygotowania 6 porcji : 1 1/2 łyżeczki żelatyny 200 ml. mleczka kokosowego 200 ml. mleka 5 łyżeczek kawy 6 łyżeczek cukru 30 ml. likieru pina colada 20 ml. likieru czekoladowego 200 g. borówek amerykańskich Przygotowanie składa się z dwóch etapów. 1. Pół łyżeczki żelatyny namaczamy w łyżeczce zimnej wody(...)lodówki aby dolna masa stężała. Następnie przygotowujemy drugą masę. W łyżce zimnej wody namaczamy 1 łyżeczkę żelatyny W rondlu mieszamy : - 200 ml. mleczka kokosowego - 200 ml. mleka - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 20 ml. likieru pina colada - 4 łyżeczki cukru Całość doprowadzamy do wrzenia, gdy zawartość rondla się zagotuje należny wyłączyć gaz i dodać namoczoną wcześniej namoczoną żelatynę energicznie mieszając
Full SmakuGalaretka ananasowa: 1 puszka ananasów 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wody ewentualnie cukier puder do smaku Krem kokosowy: 1 szkl likieru kokosowego 180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU ) 1 szkl cukru pudru 200 g masła 200 g mleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można pominąć, patrz punkt 5. poniżej) wiórki kokosowe do dekoracji 1. Wiórki kokosowe(...)wymieszać, wlać do reszty ananasów, połączyć i ewentualnie dosłodzić do smaku. Odstawić do lodówki aż zacznie tężeć. 4. Krem kokosowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać mleko w proszku i namoczone w likierze wiórki (razem z płynnym likierem), zmiksować dokładnie. 5. Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wylać tężejącą galaretkę ananasową (ja zrobiłam to za wcześnie bo się spieszyłam
Kto ugości moich gości?końca Karnawału został jeszcze tylko ponad tydzień. Jest więc jeszcze pora, żeby nieco zaszaleć i przygotować ten pyszny domowy likier kawowy. Uwielbiam dodawać go do kawy podanej ze spienionym mlekiem. Na blogu znajdziecie również inne smakowite przepisy na domowe alkohole: Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier kawowy Czas
Kulinarne przygody Gatitykonkursie również ją zrobię albo raczej jej wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - 1 limonka - starta skórka z jednej limonki - 50ml likieru miętowego - opakowanie cukru waniliowego - kilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy skórkę(...)oczywiście cały czas mając oko na nasz biały płyn ;) Po zagotowaniu ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę jednocześnie cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z mlekiem dodajemy przecedzoną miętę z limonką i likier miętowy. Wszystko mieszamy, przelewamy i zostawiamy w lodówce do stężenia. Kiedy mleczny napój zamieni się w sztywną masę, bierzemy się za mus. Obieramy i kroimy
Kuchenne Wariacjeciasteczkowy: 2 op. ciastek Hitów czekoladowych Warstwa jogurtowo-kokosowa: 400 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 1 i 1/3 szkl cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego w lodówce* (tylko biała część) 1/2 szkl likieru (kokosowego, śmietankowego) 3 łyżki żelatyny 5 łyżek zimnej przegotowanej wody Dodatkowo: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 szkl wrzątku 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze(...)wrzątku, odstawić do wystygnięcia. 3. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. 4. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać jogurt grecki i mleko kokosowe, zmiksować (jak najkrócej, tylko do połączenia składników), następnie cienkim strumieniem wlać likier kokosowy. 5. Żelatynę podgrzać, mieszając aż dokładnie się rozpuści, dodać do niej 2-3 łyżki masy i wymieszać, a następnie całość wlać
Kto ugości moich gości?przeciwnym razie nie gwarantuję, że koktajl będzie Wam smakować. ;) Składniki: 5-6 dużych cytryn 7 łyżek cukru 1½-2 szklanki wody mineralnej ¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek) kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić w metalowym kubku. Ustawić na rozgrzanym grillu, zagotować (cukier powinien się rozpuścić). Ostrożnie(...)grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego! * do takiego podgrzania najlepsze są starsze lekko zdrewniałe
Pełny talerzkoniecznie! Na odstresowujący weekend jest idealny ;) Likier kawowy – Składniki: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Cronat Gold) 120ml przegotowanej, gorącej wody 530ml mleka skondesowanego słodzonego (1 puszka) 300ml wódki (użyłam wódki Bols) Likier kawowy – Wykonanie: Do kubeczka wsypać kawę, zalać ją gorącą wodą, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Wszystkie składniki wlać do blendera, zmiksować i gotowe! :) Przechowywać
Kulinarne Przebojelodów lub do przygotowania różnych deserów. Na przykład możecie je dodać do rafaello dla leniwych . Domowy likier kokosowy Czas przygotowania: 7 dni Składniki: 100 g wiórków kokosowych 100 m wódki 150 g mleczka kokosowego 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 150 ml mleka skondensowanego słodzonego Wykonanie: Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, dodajemy mleczko kokosowe, mleko niesłodzone i wódkę(...)słoikiem. Po tygodniu zawartość słoika wylewamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy wiórki. Wiórki przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Do otrzymanego mlecznego płynu dodajemy słodzone mleko, dokładnie mieszamy i pyszny likier kokosowy gotowy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1,5 tabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać
KreatywnePinyszklanki cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego. puszkę mleka skondensowanego niesłodzonego 500 ml czystej wódki Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dodawać mleko skondensowane i alkohol. Likier przelać do szklanej butelki i schłodzić przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytjest idealny. Już wiem co będę musiała zrobić jeszcze raz przed świętami. Likier ten wyśmienicie nadaje się na prezent gwiazdkowy. 'najlepszy likier czekoladowy' składniki (na ok.0,5l likieru) - 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego - 100 ml wódki - 200 g gorzkiej czekolady (lub 170g gorzkiej i 30g mlecznej/karmelowej) - 40 g cukru (7-8 łyżeczek, tutaj moje miarki ) Mleko umieścić w garnuszku
CookYourself