popołudniowej kawusi, choć równie dobrze sprawdzi się jako polewa do lodów, naleśników lub kawy po Wiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady 1 laska wanilii 500 ml białego rumu Przygotowujemy duży
Rozpustne gotowanieSkładniki (3 porcje): 3 banany, koniecznie dojrzałe 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki likieru bananowego 0,2 litra mleka zagęszczonego słodzonego 8 % tłuszczu listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Banany zmiksować, Dodać pozostałe składniki i dalej miksować. Rozlać do szklaneczek i odstawić do zamrażarki na godzinę. Udekorować listkami mięty
Smaki Brazyliikandyzowane, suszone morele )* makaron szerokie wstążki lub domowySposób wykonaniaMak sparzyć, następnie zmielić 3 razy.Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem
Mix smakuoleju kokosowego 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio(...)międzyczasie zabierz się za masę jaglaną. Kaszę przelej wrzątkiem i wrzuć do gotującego się mleka ryżowego. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec dodaj do kaszy ziarenka wanilii, olej kokosowy, syrop klonowy oraz likier pomarańczowy lub skórkę i zamieszaj. Pachnącą masę przełóż do blendera i zmiksuj na gładko. Dodaj też łyżkę budyniu oraz sok z cytryny
Roślinna - blog wegańskikakao łyżeczka przyprawy do piernika ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać tylko cynamon) szczypta soli Nadzienie: 10 dkg orzechów włoskich 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego łyżka masła ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały
Maślane ciasteczkokakaowy: 2 jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru orzechowego 250g serka mascarpone 200g orzeszków ziemnych niesolonych Poncz: 50ml soku z czarnej porzeczki 50ml przegotowanej, schłodzonej wody Masa maślana: 300g masła 82% 1 jajko(...)niego dzień przed przełożeniem tortu ;) Śmietanki wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem
Kuchnia w czekoladzieśmietanki kremówki 30% 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 5 łyżek mocnego naparu z kawy 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: * 3 łyżki naparu wymieszanego z 2 łyżkami likieru kawowego wykonanie: Wszystkie składniki dobrze schładzamy. Mleko mocno spieniamy, śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo mocno spienione mleko oraz wystudzony napar z kawy i delikatnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki ksylitolu kilka kropli likieru (ja użyłam poziomkowego Fragoli Toschi) Składniki na mus: - 1 banan - 50ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light Truskawki blendujemy na mus. W zależności od Waszego wyboru podczas blendowania dodajemy likier. Do musu wbijamy białko ze sparzonego jajka
Be Fit Be Strongtortownicy 26cm.Składniki:- 500g sera mascarpone- 500g ricotty (lub zamiennie 1kg ricotty lub 1kg mascarpone)- 6 jajek- 125ml mleka- 1 i 1/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru)- 2/3 szklanki mąki (u mnie 115g mąki orkiszowej typ750)- 100ml likieru pomarańczowego (Grand Marnier albo Cointreau)- skórka pomarańczowa lub cytrynowa (ewentualnie aromat) - u mnie drobniutko starta skórka pomarańczowa O'etkera(...)op.Dodatkowo:- trochę masła do wysmarowania formy- trochę bułki tartej do formy- konfitura (u mnie morelowa)* szklanka - 250mlW misie miksera zmiksować sery. Dodać jajka, mleko, ksylitol i mąkę. Wszystko razem wymieszać. Następnie dodać likier, skórkę lub aromat i dokładnie połączyć.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą.Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo
Smaczne Zdrowemoże zabraknąć na święta Bożego Narodzenia.Malibu zrobione w domu jest słodkie,ale nie przesłodzone,taki zimowy likier z pewnością zrobi furorę,gdy poczęstujecie nim swoich gości.Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście to musicie nadrobić. Składniki: 1 szklanka spirytusu 20dag kokosu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego 1 1/2 szklanki mleka 3,2% 10 dag kokosu wsypujemy(...)miksujemy z puszką mleka słodzonego,połową mleka niesłodzonego i z przestudzonym mlekiem.Zlewamy do butelki i wkładamy do lodówki by się przegryzło. Tym razem zrobiłam z mleka kokosowego i zwykłego 3,2% pół na pół,likier wyszedł jeszcze bardziej kokosowy,co uwielbiam. Malibu zawsze robię z podwójnej porcji i zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy
Niespełnione zdolności kulinarneokoło 20 sztuk bułeczek : 400g mąki pszennej 100g cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100g masła 2 jajka 10 łyżek mleka 1 szkl. rodzynek - można namoczyć w likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone(...)mniejsze kawałki . Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Następnie dodać do miski ze składnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo
Grunt to przepis!cukru pudru 250 g mleka suszonego (pełne) 100 g kokosu 100 g migdałów w płatkach 25 ml spirytusu Do obtoczenia: kokos likier kokosowy lub wódka Przygotowanie: Miękkie masła wymieszać i lekko utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mleko, kokos, płatki migdałów, spirytus i zagnieść na jednolitą masę. Z masy formować niewielki kuleczki, zanurzyć w likierze kokosowym i obtoczyć w kokosie
Ala piecze i gotujeszczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g wiórek kokosowych krem budyniowo-kokosowy 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka 800 ml mleka 3 łyżyki cukru 200 g masła 50 ml likieru o smaku kokosowym Canari 100 g wiórek kokosowych Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić(...)wystudzenia. Krem budyniowo-kokosowy Pół litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko przelać do garnuszka i rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się
Monia miesza i gotujeszklanki cukru, 2 łyżki orzechowego cappuccino, 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit), 70ml likieru amaretto, dżem z czarnej porzeczki . Likier amaretto zmieszać z 50ml przegotowanej zimnej wody. 3/4 szklanki mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło
Z miłości do słodkościrównież ciekawym dodatkiem do ciast i deserów. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki a smak likieru nieziemski . składniki na ok 1,5 litra likieru 6 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego szklanka czystej wódki przepis Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier puder i całość miksujemy do białości, następnie wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy zagęszczone(...)mleko i w dalszym ciągu wszystko miksujemy, na końcu wlewamy wódkę . Likier przelewamy do butelek, zakręcamy korkiem i odstawiamy do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły
Smakowite Daniaformie sernika zaskocz swoich gości koktajlem o smaku sernika z wyczuwalnymi delikatnymi gruzełkami. SKŁADNIKI na 1 koktajl z shakera: 60 ml adwokata 15 ml mleka sok z 1 limonki (opcjonalnie) 15 ml pomarańczowego likieru "Triple sec" Wykonanie: Sok z limonki umieścić w shakerze (bez lodu) Do soku dolać adwokat i mleko. Zamknąć shaker i trzymając w obu dłoniach zacząć mocno(...)smak limonki Przelać przez shakerowe sitko do lampek do Martini gotowy dobrze wstrząśnięty koktajl.Dokładne energiczne wstrząsanie rozbije wszystkie grudki na drobne. Opcjonalnie na koniec można dodać do shakera likier pomarańczowy co zmieni nieco smak koktajlu
Sztuka gotowania w/g Samiry