likier z mleka - 500 przepisów (strona:8/34)

Najlepszy likier czekoladowy 253

jest idealny. Już wiem co będę musiała zrobić jeszcze raz przed świętami. Likier ten wyśmienicie nadaje się na prezent gwiazdkowy. 'najlepszy likier czekoladowy' składniki (na ok.0,5l likieru) - 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego - 100 ml wódki - 200 g gorzkiej czekolady (lub 170g gorzkiej i 30g mlecznej/karmelowej) - 40 g cukru (7-8  łyżeczek, tutaj moje miarki ) Mleko umieścić w garnuszku

CookYourself
Likier a la Malibu 2387

Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym się Nowym Roku.Likier przygotowany jest na wiórkach kokosowych- nasączonych rumem, a później zmiksowanych i wyciśniętych, dzięki czemu likier jest jeszcze bardziej aromatyczny i kokosowy- z mlekiem niesłodzonym z dodatkiem cukru i rumem, ale jak preferujecie mocniejsze alkohole, to można zrobić z whisky czy nawet spirytusem (wtedy polecam zmniejszyć).Jak weźmiecie się już dzisiaj(...)jutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :)))900 ml Malibu:* rum- 350 ml* wiórki- 200 g* mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka)* cukier- 1 szklanka* opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżkiWiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni.Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko

Kraina Miodem Płynąca
Różowa Tarta 203

Składniki: 300 g OREO 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady  1/4 kostki masła 150 g pianek marshmallows  kubek pełnego mleka (3,2%) 0,5 kubka likieru liczi  2 op śmietany kremówki kilka malin Przygotowanie: Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek  Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem(...)oraz boki. Schładzamy, do momentu przygotowania nadzienia. Mleko i pianki marshmallows umieszczamy w garnuszku. Lekko podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku i powstania piankowego mleczka. Uwaga: nie dopuszczamy do wrzenia! Piankowe mleczko przelewamy do innego naczynia, dolewamy likier, wymieszać, następnie wystudzić. Śmietanę ubijamy,  dodajemy do niej wystudzone piankowe mleczko oraz zblendowane maliny i mieszamy (łyżką, nie mikserem

Luźna Kuchnia
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 155

substytuty nie zawierające kofeiny, można również użyć kakao 250 ml mleka, ja użyłam 3,2 % opcjonalnie: 2-4 łyżeczki cukru najlepiej brązowego bądź 1-2 łyżeczki miodu- jeśli pijacie normalnie kawę bez cukru- nie dodajcie go i tutaj będzie zdrowiej :) dla wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua(...)sztukę, w hurtowniach spożywczych, a także w niektórych sklepach ze słodyczami. Przygotowanie: Sorbet kawa z mlekiem: 1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej 2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów. Sorbet pomarańczowy: 1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie

KreatywnePiny
Ciasto pomarańczowo – migdałowe bez jajek 154

miękkiego masła – 250 g cukru – 1 cukier waniliowy – 1 opakowanie masy marcepanowej – 100 ml likieru pomarańczowego np. Grand Marnier – 300 g mąki – 100g zmielonych migdałów – 100 ml mleka roślinnego – sok i skórka z jednej pomarańczy – 1 opakowanie proszku do pieczenia Masło, pokrojone w drobne kawałki, i cukier wymieszać(...)pomocą miksera. Dodać migdały, mąkę, proszek do pieczenia, startą masę marcepanową (grube oczka) i zmiksować. W osobnej misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Wegański, bezglutenowy mazurek 210

ogródka zbierali : ) Do przygotowania 3 mazurków potrzebujemy: 300 g mąki bezglutenowej 1 łyżka likieru pomarańczowego (można zastąpić ekstraktem waniliowym) 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 puszkę mleka kokosowego 4 łyżki cukru Z mąki, likieru i oleju kokosowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok 15 minut do lodówki. Wyjęte ciasto zostawiamy na 10 minut po czym wylepiamy nim formę do pieczenia łącznie

Szybko Tanio Smacznie
Wspaniałe lody kawowe bez jajek i bez użycia maszyny 176

inny alkohol. To są tylko 2 łyżki, więc może jakaś Brendy...         Składniki na około 1 l lodów: 300 ml kremówki (30%) 175 ml mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki likieru kawowego 2 łyżki kawy instant, najlepsze   espresso             Wykonanie: W misce miksera umieściłam wszystkie składniki oprócz likieru. Zmiksowałam na początku

Kuchnia u Krysi
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 197

tygodnie. Rum już po przecedzeniu i po wyrzuceniu przypraw spokojnie można przechowywać przez rok – w chłodnym miejscu, w butelce z ciemnego szkła. Likier rumowo-piernikowy     Odlewamy 125ml gotowego alkoholu. 125ml płynnej śmietanki (lub mleka skondensowanego niesłodzonego) mieszamy dokładnie ze skondensowanym słodzonym mlekiem (jeśli używacie), wlewamy alkohol i mieszamy razem. Przelewamy do czystej butelki lub karafki, przechowujemy w lodówce(...)kulki ziela angielskiego – 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego (na alkoholu, nie olejku do ciasta!) lub 1 – płaska łyżeczka pasty waniliowej LIKIER PIERNIKOWY – 125ml rumu piernikowego – 125ml śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego – opcjonalnie – jeśli za mało słodko – 70ml mleka skondensowanego słodzonego Zapisz

Karo in the Kitchen
White Russian 263

Opis: Drinka Biały Rosjanin ( White russian ) polubią szczególnie osoby które lubią smak kawa dlatego że ten właśnie drink zawiera likier kawowy połączony wraz z mlekiem zagęszczonym a dzięki temu smak tego drinka bardzo przypomina mrożoną kawę! Składniki: 50 ml Kahlua 50 ml Wódka 100 ml Mleko zagęszczone lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy

Drinkologia
Lody TIRAMISU (bez jajek) 443

wiem, że skromnością nie grzeszę, ale są naprawdę pyszne. A pisze to ta, która za kawą nie przepada :) Składniki (na 1 litr) : 200 ml mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego 500 g serka mascarpone 120 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) Przygotowanie: Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie(...)wymieszać kakao i kawę rozpuszczalną. Dodać do gotującego się mleka i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy kakao wystygnie dodać do niego likier kawowy. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać śmietanę, całość zmiksować. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką 186

deserów. Czekoladowy element stanowi gorzka czekolada oraz kakao, orzeźwiający akcent to skórka i sok z pomarańczy. Likier pomarańczowy nie jest obligatoryjny, jeżeli jednak masz go pod ręką, szaleństwem byłoby go nie użyć. Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 6 sztuk suszonych daktyli 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (z tego ½ szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego(...)zalej 1 ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem 20 minut. Kaszę i daktyle przełóż do blendera i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier, a nastęnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Gotowym musem napełnij 4 niewielkie kokilki. Schłodzoną pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego ubij za pomocą miksera

Roślinna - blog wegański
KAWOWA PANNA COTTA Z GALARETKĄ WIŚNIOWĄ 169

Pychotka.     SKŁADNIKI Wiśniowa galaretka: 1/3 szkl. soku wiśniowego, 1 płaska łyżeczka żelatyny Panna cotta: 125 ml śmietany 30%, 125 ml mleka 3,2%; 100 ml espresso , 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki żelatyny, 1 łyżka likieru(...)kawowego WYKONANIE  Galaretka: Sok zagotowujemy, w gorącym płynie rozpuszczamy żelatynę, przelewamy do 2 kokilek. Zostawiamy do stężenia. Panna cotta: W gorącym espresso rozpuszczamy żelatynę. Mleko, cukier i śmietanę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy likier i espresso z żelatyną. Lekko wystudzone przelewamy do kokilek gdzie stężała galaretka. Gdy masa przestygnie przykrywamy folią, wkładamy do lodówki na kilka godzin

słodki bratek
Mrożony mus kawowy 182

podamy kawę można udekorować syropem czekoladowym - ja starałam się, aby deser pozostał jednak dietetyczny. Zapraszam! Składniki: 100 g kostek lodu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 400 ml mleka ewentualnie cukier, miód, słodzik 1 łyżka likieru kawowego Jeśli posiadacie Thermomix: Lód i kawę umieścić w naczyniu. Zmiksować 15 s, obr. 10. Zgarnąć lód ze ścianek naczynia, dodać pozostałe składniki(...)Przelać do wysokich szklanek. Metoda dla pozostałych: Lód pokruszyć za pomocą wałka lub tłuczka. Mleko ubić razem z kawą za pomocą trzepaczki/ubijaczki elektrycznej lub miksera z końcówkami do białek. Dodać pokruszony lód, likier i wymieszać.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 192

suchego,mielonego maku(kupiony,gotowy do ciast)120 g goracego mleka1 lyzka stewii  2 garscie rodzynek2 garscie orzechow wloskichpol lyzeczki cynamonu2 lyzki likieru pomaranczowego lub Amaretto(lub zapach)2 lyzki mioduWykonanie:Odmierzamy suche skladniki,podgrzewamy mleko,rozpuszczamy maslo.Wszystko wrzucam do misy miksera i okolo 10 minut  trwa wyrabianie ciasta.Ma byc gladkie(...)blyszczace i ladnie odchodzic od brzegow misy.Mise przykrywam folia i odostawiam do wyrosniecia.Tym razem ,ze stewia trwalo to b. dlugo.W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie do buleczek.Zagotowujemy mleko.Goracym mlekiem zalewamy mak.Masa bedzie b.gesta.Dodatek miodu i likieru jednak ja znacznie rozrzedzi.Dodajemy reszte skladnikow,posiekane orzechy,umyte,odsaczone rodzynki.Wszystko dokladnie mieszamy.Masa ma byc na tyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie.Gdy ciasto podwoi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys 457

ciast– szukajcie specjalistycznych aromatów, np. Wiltona, robionych na alkoholu – maceratów.   Kawa rozpuszczalna i kakao delikatnie zabarwiają likier, nadając mu charakterystyczny ciepły, beżowy odcień ale też wyciągają niektóre nuty smakowe whiskey i podkreślają smak śmietanki. Gorzkie kakao temperuje słodki smak mleka, a kawa z posmakiem orzechów laskowych uwydatnia aromat drewna, w którym leżakowało whiskey. Wszystko elegancko równoważy odrobina soli. Wszystkie(...)rozwarstwi się. Podajemy schłodzony, przed nalaniem warto wstrząsnąć butelką żeby ponownie go wymieszać. Najlepszy smak osiąga około 3 dnia od zrobienia. SKŁADNIKI na około 900ml likieru 300ml dobrej irlandzkiej whiskey (Jameson, Bushmills) 400g mleka słodzonego, skondensowanego 200g śmietanki 30%, rzadkiej 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao 2 pełne (z lekkim czubkiem) łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzechowej Douwe Egberts 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Karo in the Kitchen