likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:62/101)

Japoński makowiec z musem jabłkowym 207

pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać(...)Przełożyć do formy o średnicy 24 cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty. 2. Mus jabłkowy: Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 199

namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką(...)Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.  Piec w 240 st. przez 15 minut, a następnie 75 minut w 190 stopni C. 15 minut przed końcem wyjąć z foremki i piec na kratce. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu daje głuchy odgłos. ----- Podobne: Chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowe babeczki na Dzień Kobiet 207

Ozdobione kwiatami z masy cukrowej wyglądają jak słodki bukiecik. Potrzebne nam: - 200 g mąki bezglutenowej - 2 jajka - 60 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 ml oleju - 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie) Krem maślany: - 100 g masła - 125 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 30% - aromat waniliowy Poza tym: - 200 g lukru plastycznego - barwniki spożywcze - kryształy z cukru Przygotowanie(...)babeczki umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 15-18 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia.  Przygotowujemy krem maślany. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy śmietanę, aromat i zielony barwnik, po czym ucieramy na średnich obrotach do połączenia składników

W poszukiwaniu inspiracji
Słoneczka 1672

wycinamy krążki kieliszkiem lub małą literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty kolor (ok 15 minut).  2. Krem: Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch(...)dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych.  Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego

Kuchnia w czekoladzie
Babaka z adwokatem 185

dorosłych, ale likieru w niej praktycznie nie czuć. Jest słodka, wilgotna i pyszna. Spróbujcie. BABKA z ADVOCATEM Składniki: 3 jajka 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml likieru adwokat 50 ml oleju 1/2 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 1 biała czekolada Przygotowanie: Margarynę , olej, cukier i adwokata podgrzewamy mieszając. Masę studzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym żółtku(...)łyżki masy odkładamy, a resztę łączymy z mąką, proszkiem oraz ubitymi na sztywno białkami. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Ostudzoną babkę polewamy polewą z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem 2 łyżek masy adwokatowej

Bon appetit mon amie
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 131

kamień, zdecydowanie za grube coś, co miało tym chipsem być. I znów. Pomysł bardzo ciekawy, wykonanie – no matko jedyna. NIE! Ewidentnie zabrakło umiejętności i techniki. Mandarynka gotowana w likierze Cointreau / Tapioka / Mleko kokosowe – gwóźdź do trumny. I to po całości, ponieważ tutaj zawiódł nawet produkt. Złej jakości i zwyczajnie niedobrej mandarynki nie da się uratować niczym. Znów Coitreau chyba tylko(...)nazwie. Nie wiem, kto wpadł na szatański pomysł położenia pianki (słabo zresztą ubitej) na chips z tapioki ale informuję: ten pomysł jest ZŁY. BARDZO ZŁY! Po paru króciutkich minutach z chipsa zrobiła się nieapetyczna paciaja. A wracając do mandarynki – była tak zimna, że zęby bolą mnie na samo wspomnienie. Cóż mogę powiedzieć. Dobór win byłby niezwykle trafiony, gdyby te dania

Kate's Kitchen
RAFFAELLO NA HERBATNIKACH - SZYBKIE I BEZ PIECZENIA 587

łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto PRZYGOTOWANIE: BUDYŃ Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać rózgą z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami (jeśli używamy). Pozostałą część mleka zagotować do momentu kiedy zacznie się podnosić, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować chwilę(...)czas mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić. Można górę przykryć np. ściereczką. KREM BUDYNIOWY: Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. PRZEŁOŻENIE: Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami

Calzonella.com
Jaglane kulki rafaello 181

można wykorzystać olej kokosowy; teraz się on nie nadaje, bo ma postać płynną) 2-3 łyżki miodu (wyczucie słodkości to kwestia gustu) aromat migdałowy (w wersji dla dorosłych może być likier amaretto) spora garść suszonych żurawin lub klasycznie migdały (te należy wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę) Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Do kaszy wlać(...)gotować do wchłonięcia mleka. Mieszać pod koniec gotowania, by kasza nie przywarła do dna garnka. Zdjąć garnek z kaszą z palnika i przykryć pokrywką. Odstawić na 5-10 minut. 100 g wiórków kokosowych uprażyć na złoto na suchej patelni (polecam zrobić to na dwie tury, chyba że macie wielką patelnię). Kaszę zblendować ręcznym blenderem. Ten etap można pominąć. Całe kulki

Weekendy w domu i ogrodzie
Blondynkowe Trio, czyli Niskokaloryczny Deser (Kawa, Advocat i Panna Cotta) 234

wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody. Kawę zaparzyłam w tygielku. Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody, pozostawiłam do napęcznienia, po kilku minutach podgrzałam miseczkę z żelatyną, rozpuściłam i wlałam do kawy, wymieszałam razem i pozostawiłam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Oczywiście pamiętamy aby nie przegotować żelatyny, gdyż wtedy straci swoje właściwości. Przestygniętą kawę(...)żelatyną przelałam do silikonowych foremek na muffinki, tak 1/3 wysokości. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Jak kawa stężała zabrałam się za warstwę advocatową. Warstwa Advocatova: 130 ml likieru Advocat 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami likieru i odstawiłam do napęcznienia.Następnie podgrzałam miseczkę z żelatyną w mikrofalówce, tylko tyle aby rozpuścić żelatynę i wlałam do miseczki pozostałą

Blondynka Gotuje
TIRAMISU BROWNIES 341

likieru amaretto- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wodyWszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia.Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę ciasta czekoladowego. Nie wyrównywać. Nakładać nieregularnie, takie kleksiki.Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku(termoobieg) ok.40-45 minut

Smaczne Zdrowe
Oszukane tiramisu na serku homogenizowanym 589

homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut, do tzw."suchego patyczka". Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić tam biszkopt do wystudzenia. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudem do białości. Dodać

CookYourself
Lody kawowe z chałwą 134

Moich Wypieków . Polecam! Lody kawowe z chałwą Składniki na około 1 litr: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół szklanki mleka 300ml śmietany kremówki 1 łyżka likieru kawowego (dodałam likieru adwokatowego) pół łyżeczki cynamonu 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szklance mleka 100g chałwy (smak dowolny) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy na gładką masę. Masę schładzamy w lodówce(...)godziny (ja schładzałam w zamrażalniku 2 godziny). Następnie wszystko przelewamy do maszyny do lodów, dodajemy pokruszoną chałwę i postępujemy wg instrukcji maszyny. U mnie maszynka kręciła masę 30 minut, następnie masę przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika na 4 godziny. Opcja bez maszynki: schłodzoną w lodówce lub zamrażalniku  masę miksujemy ponownie, mieszamy z pokruszoną chałwą i przelewamy

Smak mojej kuchni
Oszukane tiramisu na serku homogenizowanym 188

homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut, do tzw."suchego patyczka". Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić tam biszkopt do wystudzenia. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudem do białości. Dodać

CookYourself
Placek z truskawkami 224

będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.   Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę(...)średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć truskawki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec

Stare Gary
Tort porzeczkowy 180

Wyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem z przepisu(...)całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki

Food Square
MAKARON Z MAKIEM POD KOGLEM MOGLEM 121

smak był jeszcze lepszy. Składniki: 400 g makaronu Arc Pol 50 g suchego maku 100 g miodu 100 g orzechów i żurawiny 200 g cukru 5 żółtek 200 g likieru amaretto skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny Makaron Arc Pol ugotować al dente. Jak jest jeszcze gorący wymieszać go z masłem, miodem, makiem, orzechami i żurawiną oraz skórką(...)Formę żaroodporną wysmarować masłem. Wyłożyć makaron. Żółtka ubić z cukrem aż powstanie kogel mogel. Dolać amaretto wymieszać i zalać makaron. Makaron zapiekać w 180 st przez ok 15 minut. Wpis powstał we współpracą

Kuchnia w oparach
Mrożony mus czekoladowy z konfiturą z róży 185

konfitura różana – u mnie płatki róży w cukrze Przepis na mrożony mus czekoladowy z konfiturą z róży Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę różaną lub likier, wymieszać łyżką na gładką masę i lekko przestudzić. Kiedy czekolada się studzi ubijamy śmietanę na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Przekładamy do foremek. Zostawiamy na noc w zamrażarce(...)się spieszymy to minimum godzinę). Przed podaniem wkładamy foremkę do bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody, żeby łatwiej wyjąć deser. Każdą porcję dekorujemy łyżką konfitury różanej. Podajemy po 15 minutach, kiedy deser będzie jeszcze zimny, ale nie zmrożony. Artykuł Mrożony mus czekoladowy z konfiturą z róży pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Ciastka thumbprint z krówką i orzechami 194

mlecznej czekolady Nastaw piekarnik na 175ºC. Wymieszaj w misce mąkę i kakao. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem i solą na puszysto. Dodaj po kolei jajko, żółtko, likier i waniliowy ekstrakt cały czas miksując. Dodaj teraz suche składniki i miksuj do połaczenia składników. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Roztrzep białko widelcem. Formuj małe kulki(...)mocz w białku i obtaczaj w orzechach. Układaj na blasze w odstępach. Na środku każdego ciastka zrób wgłębienie. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut. Upieczone ciastka ostudź. W małym rondelku rozpuść krówki ze śmietanką. Napełnij masą wgłębienia w ciastkach. Odczekaj aż masa krówkowa zastygnie i polej ciastka rozpuszczoną czekoladą.   Spara Spara Spara Spara The post

codojedzenia
Cantuccini - włoskie ciasteczka 140

Składniki: 500 g mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru waniliowego  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki masła  3 jajka 5 łyżek likieru migdałowego Amaretto 400 g migdałów Migdały siekamy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz migdałów) mieszamy, w razie potrzeby, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dosypujemy mąki. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy(...)migdały i dokładnie wgniatamy w ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy wałki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Studzimy.  Wałki kroimy na 1 cm kawałki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie

kulinarnyswiatdomi