formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową. Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto, wsypujemy kawę i cukier całość miksujemy ręcznym blenderem, aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka, wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy(...)mielony miksujemy całość mikserem tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem z amaretto: Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania
Wanilia i Kardamonlikier i olejek waniliowy ucieramy na gładki krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Formę do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy porcje ciast ja nakładam łyżką do lodów, wtedy wszystkie są równe. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka tak około 20/25 minut. Upieczone
Sama słodycz i szczypta chilimakowcem gościom. Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szklanka już zmielonego maku (kupujemy już zmielony) 3/4 szklanki oleju 4 jajka łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką do dekoracji: opakowanie serka mascarpone 250 g opakowanie borówek – umytych i osuszonych Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami Wymieszać wszystkie(...)suche składniki (mąkę, proszek, cukier, mak). Dodać płynne, czyli jajka, aromat i olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170’C przez 45 minut (góra, dół). Przed samym podaniem posmarować wierzch mascarpone i udekorować wbitymi w polewę borówkami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Ciasto z makiem, mascarpone
Ugotowane pozamiatanelikieru amaretto. 8. Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. 9. Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy na wcześniej przygotowany spód. 10. Ułożyć połowę biszkoptów, przykryć masą sernikową (wykładać ją łyżką). 11. Ponownie ułożyć biszkopty (w innych miejscach niż pierwsza warstwa), na końcu wyłożyć masę. Wyrównać, aby biszkopty nie były widoczne. 12. Piec przez ok. 35 minut
W mojej kuchnilikier cytrynowy). Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując, po jajkach dodajemy skórkę otarta z 3/4 cytryny oraz sok z 1 cytryny. Następnie powoli wsypujemy mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem, można również posypać bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut
Państwo Wojtczuk gotująlikier. Wystudzić, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu i pozostawić, aby przestygła. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i masło. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Następnie
MyCookBook.plmalinowo-kokosowym. Podobne placki, przygotowane z mąki kukurydzianej, możecie zjeść w Gwatemali i w Peru przy granicy z Boliwią. Najczęściej podawane ze smażonymi bananami. Smacznego :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 10 placuszków Składniki: Placuszki 250 g sera ricotta, 200 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 3 łyżki domowego cukru pudru różanego lub waniliowego, 2 jajka(...)pieczenia, szczypta soli, masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania. Sos malinowo-kokosowy 300 g mrożonych malin, 100 ml likieru Malibu (lub 2 łyżki syropu kokosowego), 100 ml wody, 1 łyżka oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki kardamonu i/lub cynamonu, M iód do smaku (syrop
SzczyptaSmaQWłoski klasyk w odchudzonej wersji jogurtowej, podany z kumkwatem karmelizowanym z likierem kokosowym na bazie rumu ( Malibu) . Można go podać także z różnymi sosami, np. z sosem kumkwatowym. Wystarczy do owoców dodać więcej płynu i gotować do czasu uzyskania gęstego sosu. Kumkwat to ciekawy cytrus o jadalnej, słodkiej skórce z nutą goryczki i kwaskowatym miąższu. Przypomina mini pomarańczę. Owoce(...)wystarczy sparzyć wrzątkiem żeby zmniejszyć intensywność goryczki. Czas przygotowania: 12 minut + chłodzenie Porcje: 3 Składniki: Panna Cotta 300 ml gęstego jogurtu, 50 ml śmietany 22%, 13 g żelatyny lub 8 płatków, laska wanilii , syrop z agawy lub cukier do smaku. Karmelizowane kumkwaty 4 kumkwaty, 2 łyżki syropu z agawy lub cukru, 4 łyżki Malibu, 4 łyżki wody. Przygotowanie
SzczyptaSmaQłyżka spirytusu, wódki lub innego alkoholu ( u mnie ciemny rum ) Nasączenie: pół szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy, lekko osłodzonej ćwierć szklanki likieru kawowego ( w wersji bezalkoholowej w miejsce likieru należy dodać kawę ) Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej 50 g cukru 50 ml płynnego miodu lub syropu klonowego 50 ml ciemnego rumu lub innego alkoholu ( zamiast alkoholu należy dodać wodę(...)ubitym białkom. Należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160° - 170°C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym
Opowieści z piekarnikamleka 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ) opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 20 g masła Wykonanie: Ciasto parzone : W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła(...)pieczenia wyciskać eklerki o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. W razie braku szprycy bądź rękawa cukierniczego ciasto można również wykładać łyżką. Piec około 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Eklerki powinny być dobrze wypieczone z wierzchu i chrupiące. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika
Opowieści z piekarnikaajerkoniakowa: 700 ml mleka 1 szkl. cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego 3 pełne łyżki mąki pszennej 5 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 160 ml likieru „Adwokat” Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Dodatkowo: małe opakowanie okrągłych biszkopcików 2 łyżki kakao 3 łyżeczki kawy + 2 łyżki cukru(...)razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiane składniki dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dwie szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i doprowadzamy do wrzenia. Resztę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami oraz obiema mąkami
Smaki Na Talerzupieczenia 15g kakao Krem: 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% Poncz: 200 ml wrzątku 3 łyżki kawy 60 ml likieru amaretto 50ml wódki 7ml aromatu migdałowego Dodatkowo: kakao czekoladowe ziarenka kawy Wykonanie: 1. Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia(...)Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36 x 30 cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Krem: Każde jajko zanurzyć w szklance z wrzątkiem na około 10 sekund aby pozbyć się ryzyka
Szalona Kuchnia Ewelinylikieru advokat (lub innego alkoholu) 100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej Nadzienie: dżem z dzikiej róży Łowicz (prozdrowotny, naturalny i nie słodzony!) Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy wgłębienie i wkruszamy do niego drożdże. Wsypujemy cukier i 3-4 łyżki ciepłego mleka i delikatnie mieszamy łyżką, jednocześnie zagarniając trochę mąki - powstanie nam zaczyn, który po kilku minutach
Kolorowy Przepisowniklikieru adwokat 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki masła Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam w wodzie, odstawiamy do wystudzenia i napęcznienia. Kremówkę miksujemy na sztywną bitą śmietanę, pod koniec dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy do połączenia. Na koniec powoli wlewamy adwokat, dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze minutę
Gotowanie i blogowanielikieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, potem mąkę, zrobiłam dołek, w który wsypałam cukier, wkruszyłam świeże drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam zawartość w dołku z mąki. Chyba nie muszę pisać, że przed chwilą opisałam jak ja robię rozczyn ;) Całą miskę przykryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok 10 minutach
Blondynka Gotuje