likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:58/101)

Kawowo-adwocatowa babka z białek 202

niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Gotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy

VioletoweKucharzenie
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 156

czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy

Smakowy Raj
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 261

łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem do ok. 2 cm powyżej poziomu maku; zagotować na małym gazie do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zmiksować zawartość rondla blenderem

Jem więc Jestem
Mini serniczki miętowe 254

mąką, mieszamy łyżką dodajemy likier i syrop miętowy, dzięki nim masa serowa zyskuje lekko zieloną barwę i delikatnie miętowy smak, dodajemy czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do foremek po sam brzeg ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy serniczki przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Savoiardi-włoskie biszkopty z kremem 199

mleka 3.2% 100 g skrobii kukurydzianej 200 g drobnego cukru aromat do wyboru np. kardamon,wanilia,skórka z cytryny,kolendra szczypta szafranu lub kurkumy lub żółty barwnik spożywczy Opcjonalnie likier do spryskania lub nasączenia wewnętrznej strony biszkoptów. Najpierw robimy krem, gdyż ten musi mieć trochę czasu do wystygnięcia. Najlepiej przechowywać go w lodówce. Przepis na mój krem jest bez dodatku(...)sposoby na wykonanie biszkoptów. Albo wylewasz ciasto na blachę 34 x 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12 minut i dopiero potem wykroisz biszkopty, albo zrobisz jak ja. Wyłożysz blachy papierem do pieczenia i nałożysz ciasto łyżką, formując kształty "jajowate". Wielkość zależy od Ciebie. Pieczemy jednak nieco ostrożniej, gdyż biszkopciki

Z Kuchni Do Kuchni
Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu 166

opakowania budyniu wanilinowego,     500 ml mleka,     1 łyżka cukru,    1 opakowanie galaretki wiśniowej,    200 g masła,    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie)              4.   Napar kawowy:       3 łyżeczki kawy mielonej,     150 ml wody     5.   Polewa(...)delikatnie wymieszać. Dodać do masy płynne masło z czekoladą i whisky (opcjonalnie). Masę  przełożyć  do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 170* C z termoobiegiem lub 180*C bez termoobiegu. Wystudzić.     3.   Masa budyniowa:  Budyń wanilinowy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie

Kulinarna (nie)codzienność
Sernik amaretto 341

jajek 1/2 szklanki likieru amaretto 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykończenie: 1/2 szklanki migdałów 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru 2 łyżki amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tortownicę wykładamy papierem

Delusional Trine
Rolada cytrynowa 182

łyżki wody ( zamiast likieru może być sok z cytryny ) Wykonanie: Krem cytrynowy - lemon curd: Jajka i  żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok , skórkę z cytryny, m ąk ę ziemniaczan ą , cukier i wymieszać. Cały czas mieszając rózgą kuchenną podgrzewać na średnim ogniu, do rozpuszczenia cukru. Zagotować i od momentu zagotowania gotować około 2 minut ( nie zaprzestając mieszania

Opowieści z piekarnika
Tort wiśniówka 211

minut aż do suchego patyczka. Jak biszkopt będzie już upieczony, wyjmując go z piekarnika upuśćcie go z wysokości około 60 cm- wiem brzmi strasznie ale spróbujcie.  Wystudzić biszkopt.  Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze:  1 (około) szklanki  wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
,,Lody słonecznikowe’’ 266

BogutynMlyn.pl 2 łyżki likieru miodowego 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Słonecznik smażymy na oleju kokosowym a następnie miksujemy w blenderze. Śmietankę i mleko kokosowe ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do śmietanki miód i zmiksowany słonecznik. Całość mieszamy i przekładamy do specjalnych foremek a następnie wkładamy do zamrażalnika, wyjmujemy przed podaniem na ok 10 minut. Do wykonania torcików wykorzystałam

Podróż w kulinaria
Tort Czarny Las 385

dodajemy suche składniki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr 22 cm . Pieczemy od 13 – 17 minut w 180°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Gotowy blat ciasta studzimy. Powtarzamy czynność dwukrotnie. Krem śmietankowy: 350 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany(...)Odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aby stężała. Jeśli frużelina wyjdzie bardzo gęsta to wystarczy dodać trochę gorącej wody i energicznie zamieszać. Nasączenie: 40 ml likieru wiśniowego / nalewki wiśniowej lub 2 łyżki wody 80 ml soku z wiśni (odlewamy sok podczas przygotowywania frużeliny) Likier/wodę mieszamy z sokiem. Czekoladowa polewa ‘ganache

Słodki Pomysł
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 188

górny blat pozostałe 2/3. Dzięki temu podstawa tortu nie "siadła" pod wpływem ciężaru.  Ponieważ krem zawiera masło i jajka, tort przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy go minimum 15 minut przed podaniem, aby krem ocieplił się i nabrał lekkości. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej i trzymac w formie pod przykryciem. SKŁADNIKI BISZKOPT - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 5 jajek(...)KAWOWY 400 g miękkiego masła 4 jajka 1⅓ szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną (można połączyć z alkoholem np. likierem z orzechów laskowych - frangelico lub rumem) DODATKOWO : 200 g konfitury z czarnej porzeczki lub z jagód, orzechy macadamia ( można zastąpić połówkami orzechów włoskich lub orzechami laskowymi - wcześniej uprażonymi na suchej

cool and minty
Puszyste babeczki podwójnie cytrynowe 234

ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki do ich wykonania na pewno znajdą się w kuchennych szafkach, dzięki czemu można je przygotować wtedy, gdy niespodziewanie najdzie nas ochota na coś pysznego. To są ulubione babeczki mojej siostry, która zawsze wcina je bez opamiętania(...)skórka otarta z 1 cytryny 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody syrop: sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu lub likieru cytrynowego 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło roztopić w rondelku lub w mikrofali. W jednej miseczce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej

DefinicjaSmaku
Domowy napój pomarańczowy 99

wlej 1 litr wody – gotuj przez 10 minut. Następnie odstaw na noc. Następnego dnia zmiksuj blenderem, dodaj ok. 2-3 litry wody i zagotuj (gotuj przez kolejne 10 minut) . Osłódź według swojego gustu (ja dodałam 5 pełnych łyżek cukru) . Smacznego   Rady: 1. Napój możesz podawać z… kostkami lodu, słomkami do picia, listkami mięty, plasterkami pomarańczy. 2. Nie obawiaj(...)skórki pomarańczy. Przegryzie się z kwaskiem cytrynowym i cierpki smak zniknie.           Moje inne procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny likier kawowy – Nalewka z kukułek – Niebieskie Kamikaze (shoty z wódką) – Wściekły pies (shot z wódką

Kulinarne S.O.S.
Ciasto Pijana Chmurka 763

przez 50 minut w 140 stopniach.  Składniki na galaretkę: 2 galaretki o smaku malinowym kubek malin (mogą być mrożone) 3 szklanki gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do niej maliny.  Pozostałe składniki: słoik dżemu malinowego 400 ml 12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g) 50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy

Poezja Smaków - blog kulinarny