pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać(...)Przełożyć do formy o średnicy 24 cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty. 2. Mus jabłkowy: Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki
Szalona Kuchnia Ewelinynamoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką(...)Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny. Piec w 240 st. przez 15 minut, a następnie 75 minut w 190 stopni C. 15 minut przed końcem wyjąć z foremki i piec na kratce. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu daje głuchy odgłos. ----- Podobne: Chleb
Weekendy w domu i ogrodzieOzdobione kwiatami z masy cukrowej wyglądają jak słodki bukiecik. Potrzebne nam: - 200 g mąki bezglutenowej - 2 jajka - 60 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 ml oleju - 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie) Krem maślany: - 100 g masła - 125 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 30% - aromat waniliowy Poza tym: - 200 g lukru plastycznego - barwniki spożywcze - kryształy z cukru Przygotowanie(...)babeczki umieszczamy w misce i miksujemy na średnich obrotach do połączenia. Wykładamy do papilotek (do 3/4 wysokości) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. na 15-18 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy krem maślany. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy śmietanę, aromat i zielony barwnik, po czym ucieramy na średnich obrotach do połączenia składników
W poszukiwaniu inspiracjiwycinamy krążki kieliszkiem lub małą literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty kolor (ok 15 minut). 2. Krem: Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch(...)dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych. Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego
Kuchnia w czekoladziedorosłych, ale likieru w niej praktycznie nie czuć. Jest słodka, wilgotna i pyszna. Spróbujcie. BABKA z ADVOCATEM Składniki: 3 jajka 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml likieru adwokat 50 ml oleju 1/2 kostki margaryny 3/4 szkl cukru 1 biała czekolada Przygotowanie: Margarynę , olej, cukier i adwokata podgrzewamy mieszając. Masę studzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym żółtku(...)łyżki masy odkładamy, a resztę łączymy z mąką, proszkiem oraz ubitymi na sztywno białkami. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Ostudzoną babkę polewamy polewą z rozpuszczonej białej czekolady z dodatkiem 2 łyżek masy adwokatowej
Bon appetit mon amiekamień, zdecydowanie za grube coś, co miało tym chipsem być. I znów. Pomysł bardzo ciekawy, wykonanie – no matko jedyna. NIE! Ewidentnie zabrakło umiejętności i techniki. Mandarynka gotowana w likierze Cointreau / Tapioka / Mleko kokosowe – gwóźdź do trumny. I to po całości, ponieważ tutaj zawiódł nawet produkt. Złej jakości i zwyczajnie niedobrej mandarynki nie da się uratować niczym. Znów Coitreau chyba tylko(...)nazwie. Nie wiem, kto wpadł na szatański pomysł położenia pianki (słabo zresztą ubitej) na chips z tapioki ale informuję: ten pomysł jest ZŁY. BARDZO ZŁY! Po paru króciutkich minutach z chipsa zrobiła się nieapetyczna paciaja. A wracając do mandarynki – była tak zimna, że zęby bolą mnie na samo wspomnienie. Cóż mogę powiedzieć. Dobór win byłby niezwykle trafiony, gdyby te dania
Kate's Kitchenłyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto PRZYGOTOWANIE: BUDYŃ Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać rózgą z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami (jeśli używamy). Pozostałą część mleka zagotować do momentu kiedy zacznie się podnosić, następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować chwilę(...)czas mieszając. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić. Można górę przykryć np. ściereczką. KREM BUDYNIOWY: Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając. PRZEŁOŻENIE: Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami
Calzonella.commożna wykorzystać olej kokosowy; teraz się on nie nadaje, bo ma postać płynną) 2-3 łyżki miodu (wyczucie słodkości to kwestia gustu) aromat migdałowy (w wersji dla dorosłych może być likier amaretto) spora garść suszonych żurawin lub klasycznie migdały (te należy wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę) Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Do kaszy wlać(...)gotować do wchłonięcia mleka. Mieszać pod koniec gotowania, by kasza nie przywarła do dna garnka. Zdjąć garnek z kaszą z palnika i przykryć pokrywką. Odstawić na 5-10 minut. 100 g wiórków kokosowych uprażyć na złoto na suchej patelni (polecam zrobić to na dwie tury, chyba że macie wielką patelnię). Kaszę zblendować ręcznym blenderem. Ten etap można pominąć. Całe kulki
Weekendy w domu i ogrodziewody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody. Kawę zaparzyłam w tygielku. Żelatynę namoczyłam w minimalnej ilości wody, pozostawiłam do napęcznienia, po kilku minutach podgrzałam miseczkę z żelatyną, rozpuściłam i wlałam do kawy, wymieszałam razem i pozostawiłam do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Oczywiście pamiętamy aby nie przegotować żelatyny, gdyż wtedy straci swoje właściwości. Przestygniętą kawę(...)żelatyną przelałam do silikonowych foremek na muffinki, tak 1/3 wysokości. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Jak kawa stężała zabrałam się za warstwę advocatową. Warstwa Advocatova: 130 ml likieru Advocat 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalałam kilkoma łyżkami likieru i odstawiłam do napęcznienia.Następnie podgrzałam miseczkę z żelatyną w mikrofalówce, tylko tyle aby rozpuścić żelatynę i wlałam do miseczki pozostałą
Blondynka Gotujelikieru amaretto- 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wodyWszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia.Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę ciasta czekoladowego. Nie wyrównywać. Nakładać nieregularnie, takie kleksiki.Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku(termoobieg) ok.40-45 minut
Smaczne Zdrowehomogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut, do tzw."suchego patyczka". Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić tam biszkopt do wystudzenia. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudem do białości. Dodać
CookYourselfMoich Wypieków . Polecam! Lody kawowe z chałwą Składniki na około 1 litr: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół szklanki mleka 300ml śmietany kremówki 1 łyżka likieru kawowego (dodałam likieru adwokatowego) pół łyżeczki cynamonu 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szklance mleka 100g chałwy (smak dowolny) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz chałwy miksujemy na gładką masę. Masę schładzamy w lodówce(...)godziny (ja schładzałam w zamrażalniku 2 godziny). Następnie wszystko przelewamy do maszyny do lodów, dodajemy pokruszoną chałwę i postępujemy wg instrukcji maszyny. U mnie maszynka kręciła masę 30 minut, następnie masę przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika na 4 godziny. Opcja bez maszynki: schłodzoną w lodówce lub zamrażalniku masę miksujemy ponownie, mieszamy z pokruszoną chałwą i przelewamy
Smak mojej kuchnihomogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia(...)przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut, do tzw."suchego patyczka". Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić tam biszkopt do wystudzenia. Wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudem do białości. Dodać
CookYourselfbędzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę(...)średnicy ok 25 cm, przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć truskawki, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec
Stare GaryWyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem z przepisu(...)całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki
Food Square