likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:59/101)

Ciasto Pijana Chmurka 751

przez 50 minut w 140 stopniach.  Składniki na galaretkę: 2 galaretki o smaku malinowym kubek malin (mogą być mrożone) 3 szklanki gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do niej maliny.  Pozostałe składniki: słoik dżemu malinowego 400 ml 12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g) 50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kulki a’la Rafaello 288

zimnej masy dodajemy likier (lub mleko) oraz mleko w proszku. Mieszamy rózgą kuchenną, aż do połączenia. Gładką masę przelewamy do miski z pokruszonymi ciasteczkami i kokosem. Mieszamy. Odkładamy na 2 godziny do lodówki (dopiero po tym czasie, gdy masa zastygnie, będzie możliwe lepienie z niej kulek). Migdały zalewamy w szklance wrzącą wodą. Po około 2-3 minutach wodę wylewamy. Zdejmujemy

Smaki Na Talerzu
WIENIEC TRZECH KRÓLI – ROSCA DE REYES 149

żurawiny 3 łyżki likieru migdałowego (użyłam wódki) 50 g masła 1/3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl migdałów (pomieszałam z orzechami) 3 łyżki cukru starta skórka z 1 pomarańczy DEKORACJA 4 łyżki ajerkoniaku 1 szkl cukru pudru kilka wiśni lub czereśni kandyzowanych Do letniego mleka pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce

Pieguskowa Kuchnia
Piernik z marcepanowym sernikiem 113

łyżki likieru amaretto POWIDŁA: 1 1/2 szklanki powideł śliwkowych 50g czekolady gorzkiej Masło razem z miodem rozpuszczamy na małym ogniu, odkładamy do przestudzenia. Następnie ubijamy z jajkami. Dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawą do piernika. Gęste ciasto wykładamy do formy 23×33 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 175 stopni

Smaki Na Talerzu
Torcik W-Z z kremem serowym 141

minut,do suchego patyczka.Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm,proponowałabym  jednak użyć większej ,przynajmniej 26 cm.Początkowo studzić w foremce,następnie odpiąć obręcz i studzić na kratcewykonać krem z przepisu tutajprzygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej  herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada świąteczna 157

wódki ) Polewa czekoladowa: 75 czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół ) 75 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Ponadto: 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą ) Wykonanie: Biszkopt : Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać(...)Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.   Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto

Opowieści z piekarnika
Tort a la Tiramisu 166

/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około 60 g gorzkiej czekolady, startej * Nasączenie: 150 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy ( ostudzonej ) 50 ml likieru kawowego ** kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną(...)ubitym białkom. Należy więc mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masę przelać do tortownicy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160° - 170°C przez 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym

Opowieści z piekarnika
Czekoladowe jajka z niespodzianką - dla dorosłych i dla dzieci 133

czasu.  Składniki na około 12-15 sztuk: 2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady , 450 ml śmietany 30 lub 36% , 2 śmietan fixy (lub inne stabilizatory do śmietany), 50 ml likieru amaretto , 1 łyżka cukru pudru , lemon curd lub inny dodatek (np. konfitury). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej metalową lub ceramiczną miskę ustawić na garnku z lekko wrzącą wodą(...)przygotowane jajka ustawić w kieliszkach do jajek i pędzelkiem rozsmarować półpłynną czekoladę. Czym mniej gładko, tym efektowniej będzie wyglądać. Po nałożeniu jednej warstwy, wstawić jajka do lodówki na kilka minut. Po schłodzeniu nałożyć drugą warstwę i ewentualnie trzecią. Wstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Czekolada powinna dobrze zastygnąć. Schłodzone (służące za formę) jajka delikatnie odwinąć, wyjąć z czekoladowej "czapeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort Amaretti 124

fanów włoskich klimatów Składniki na biszkopt: 9 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 300g ciasteczek amaretti (lub amarettini) kilka łyżek likieru amaretto (może być też syrop bezalkoholowy - ok. 12 łyżek do nasączenia biszkoptu) Składniki na masę: 7 żółtek  2 jajka 7 łyżek cukru pudru 950g serka mascarpone Dekoracja: 70g gorzkiej czekolady(...)grudek mąki. Na samym końcu dodać pokruszone ciasteczka amaretti i wymieszać je delikatnie za pomocą łyżki z resztą masy.  Masę wylać do tortownicy i piec ok. 40-45 minut w temperaturze 170 stopni. Ja gotowy biszkopt po upieczeniu trzymałam chwilę w otwartym piecu, by nie doznał "szoku termicznego".   Wykonanie masy: Żółtka i jajka ubić mikserem dodając cukier. Masa

Mania Wypiekania
Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady 178

cukru pudru – 1 żółtko – 175 g mąki pszennej na krem: – 250 g serka mascarpone – 1/2 szkl. kremówki 36% (nie zamieniać na 30%) – 4 łyżki likieru z białej czekolady – 200 g białej czekolady dodatkowo: – 200-300 ml śmietany kremówki (znów lepiej 36%) – 2 łyżki cukru pudru – 400 g porzeczek – 4 łyżki(...)stopni. Nie zapomnijcie ponakłuwać ciasta widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć (fasolą, ryżem, kulkami ceramicznymi). Temperaturę w piekarniku obniżyć do 200 stopni i włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 do 15 minut (ciasto powinno być zrumienione). Uwaga – po upieczeniu i wystudzeniu ciasto samo będzie odchodzić od brzegów

Pociąg Do Kuchni
Ciasto Forsetka 335

pudru, 50ml likieru waniliowego lub spirytusu, Dodatkowo: 300g borówek amerykańskich, 3 opakowania galaretki jagodowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka kawowa z ajerkoniakiem 204

łyżki likieru kawowego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy

Kubki smaku
Torcik orzechowo - czekoladowy 165

rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem pokrojonym na małe kawałeczki kruszonkę. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Następnie upiec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Herbata miętowa do słoików 186

minut przed końcem gotowania dodać sok z cytryny. Gorącą herbatę przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 177

Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki temu zabiegowi wierzch ciasta pozostanie miękki. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem Margarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili (1 łyżka)* 15 ml likieru Cointreau (1 łyżka

maniapieczenia
Babka ajerkoniakowa 150

łyżki likieru jajecznego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki. 5. Wszystko dokładnie mieszamy. 6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut. 7. Po wystudzeniu polewamy

Kubki smaku
Puszysty serniczek czekoladowy 195

części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły. Do foremki nakładać na przemian po łyżcze masy ciemnej i jasnej. Na wierzchu ładnie wyrównać. Foremkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Przed wyjęciem serniczka z foremki należy go wystawić z lodówki na kilkanaście minut, foremka się rozgrzeje

Monia miesza i gotuje
Sernik z advokatem i kawałkami czekolady 180

likieru jajecznego; 3 łyżki mąki pszennej; 150 g chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (dowolnej); Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy bez oddzielania białek od żółtek). Na końcu dodać kawałki czekolady, wymieszać. Gotową masę wylać na spód z ciastek. Sernik piec w temperaturze 170 o C przez około 60-70 minut, aż góra będzie ścięta

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania