Sernik zebra na zimno - chałwowo-czekoladowy z musem z białej czekolady 255kakao słodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. 2. Twaróg sernikowy zmiksować(...)kakaową i tak aż do wyczerpania obu mas. Na koniec można lekko potrząsnąć tortownicą żeby wierzch się wyrównał. Odstawić do lodówki do stężenia. 5. Czekoladę rozpuścić (ja wkładam na minutę do mikrofali a później wyjmuję i mieszam aż się wszystko rozpuści). Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę Śnieżki. 2 łyżki tak ubitej śmietanki dodać do rozpuszczonej
Kto ugości moich gości?
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 403proszkiem do pieczenia. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) przełożyć ciasto do każdej formy ( w sumie 3 ) w równej ilości, i piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut ( do suchego patyczka) Upieczone wystudzić i wyjąc z formy. Ponownie zrobić ciasto z przepisu jak wyżej i upiec kolejne trzy krążki ciasta. Krem kawowy 800 ml śmietany kremówki(...)cukier puder zmiksować na stabilny krem. Frużelina wiśniowa - 200g Możecie kupić gotową w sklepie, lub zrobić sami TU znajdziecie przepis. Poncz kawowy Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml wody 80 g brązowego cukru 3 kieliszki (lub mniej jeśli chcecie mniej alkoholowy) wódki czystej. Wodę zagotować z cukrem
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 1534kawałki czekoladę oraz likier zagotować i całkowicie rozpuścić. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę, dodać do masy czekoladowej. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i połączyć z masą czekoladową. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym. 23x33cm. Piec około 30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Mus truskawkowy
Z miłości do słodkości
Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia 201przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami i płatkami białej czekolady. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. Ciasto równie dobrze możemy włożyć na ok 30 minut do zamrażarki, uzyskamy dzięki
Kuchnia w czekoladzie
Likier waniliowy w pół godziny 190likier waniliowy, a pobliski monopolowy będzie już zamknięty o to recepta na Wasz problem. Składniki: 2 szklanki wody garść goździków 10 kopiatych łyżek stołowych cukru (lepszy brązowy) kilkanaście kropel esencji waniliowej 0,2 l wódki Przygotowanie: Bierzemy mały rondelek, wlewamy szklankę wody i wsypujemy goździki oraz cukier. Gotujemy ok. 10 minut na wyższym ogniu
Smaki Brazylii
Tiramisu (wariant bez jajek) 528jego przygotowanie zajęło niecałe 20 minut... ;-) Z włoskiego tirami sù znaczy poderwij mnie. No to jak, dacie się poderwać? :) Tiramisu (wariant bez jajek) PRZEPIS{blacha: 30 x 24 cm} Składniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki 30% 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie
coolinarnastrefa.blogspot.com
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 362coś się marnuje (albo kupiliśmy bardzo drogi topinambur na jakimś biobazarze) możemy wykorzystać nawet obierki. Po upieczeniu ich w piekarniku z odrobiną syropu klonowego (70 stopni , ok 40 minut) będziemy mieć pyszne chipsy z topinamburu. Warto przekonać się samemu czy polubimy to warzywo. Co można ugotować z topinamburu ? Zupy z topinamburem Najprościej jest zacząć właśnie od zup. Na warsztatach(...)pyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego. Krem z topinamburu Składniki: kilo topinamburu – obranego ze skórki litr mleka litr nulionu pół litra śmietany 36% 500 syrop klonowy 100 ml likieru Amaretto po dużej szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu Ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej nadmiar mleka, dodaj bulion i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj z amaretto i przyprawami
Ugotowane pozamiatane
Tort jagodowy z roladkami 228łyżka wody Krem: 750 ml śmietany 36% 24 g śmietan fixu 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 300 g jagód Dodatkowo: 8 łyżek likieru o smaku pinacolady CANARI (klik) 200 g borówek amerykańskich Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno(...)masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej
VioletoweKucharzenie
Smak lata - migdałowy tort z owocami 198piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: 600ml jogurtu greckiego* 400ml śmietanki 30% 100g białej czekolady frużelina: 300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody dodatkowo: likier migdałowy
Obiad gotowy
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1968łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: w małym rondelku podgrzać mleko z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Drożdże rozmieszać w kubku z 2-ma łyżkami mleka, tak by je upłynnić. Przesianą mąkę umieścić w misie robota, dodać cukier, sól, mleko i rozpuszczone drożdże. Zagniatać ciasto hakiem około 10 minut. aż będzie gładkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik Pina Colada 1737jego część) oraz ewentualnie likier kokosowy. Wszystko delikatnie zmiksować. Masę serową (jest dość rzadka) wylewać powoli chochlą na spód z ciasteczek. Masy jest bardzo dużo i piec w formie o średnicy co najmniej 28 cm inaczej się nie zmieści. Sernik podczas pieczenia zbytnio nie zwiększa swojej objętości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Kuchcik gotuje
PIJAK 183DODATKOWO: WÓDKA, WINO LUB LIKIER OPAKOWANIE BISZKOPTÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI SPOSÓB WYKONANIA: biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut Wystudzony biszkopt posmarować
Darcia w kuchni
Kawowo-adwocatowa babka z białek 227niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane oraz stopniowo dosypujemy resztę mąki. Mieszamy silikonową szpatułka bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Gotowa masę przelewamy do silikonowej formy na babkę (2-2,5 l). Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy
VioletoweKucharzenie
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 186czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy
Smakowy Raj
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 307łyżki amaretto (lub innego likieru migdałowego) starta skórka z dwóch pomarańczy sok z 3 pomarańczy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki roztopionego masła Mak wsypać do rondla, zalać mlekiem do ok. 2 cm powyżej poziomu maku; zagotować na małym gazie do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez ok. 40 minut. Zmiksować zawartość rondla blenderem
Jem więc Jestem