likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:51/101)

Babeczki limonkowe na mące ryżowej 158

nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”.  Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie.  Przekładamy zawartość na gazę

Mia Cucina Sofieta
Tort cytrynowy 147

Tort dla cioteczki na "Barbórkę"Składniki:( temperatura pokojowa)Ciasto:250 g margarynyszklanka cukru4 jajka350 g mąki pszennejłyżka sodysok i skórka z 2 cytrynKrem cytrynowy:7 łyżek

Moje pyszne gotowanie
Blog Roku 2015 i Błyskawiczny sernik tiramisu wg Aleex 173

bliskich. Ja ostatnio odkryłam sernik, który znalazłam na stronie kwestia smaku. To doskonałe ciasto na różne okazje: jest podzielne, efektownie wygląda i przede wszystkim przygotowuje się je w kilka minut. No i jeszcze jedno – wspaniale smakuje. Koniecznie je wypróbujcie, jeśli nie w ten weekend, to przy najbliższej okazji. Naprawdę warto. Polecam. Składniki: • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego • 250 g mascarpone(...)szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej • ziarenka z 1 laski wanilii • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto • do dekoracji: gorzkie kakao, świeże truskawki Sposób przygotowania: • Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać

W mojej kuchni
Ciasto makowo-kokosowe 257

jajko) 200g cukru 4 łyżki mąki pszennej (3 łyżki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (1 1/2 łyżki) 400g masła w temperaturze pokojowej (300g masła) 3/4 szklanki kokosu 6 łyżek likieru kokosowego/wódki/spirytusu Dodatkowo: 2 łyżeczki kakao Polewa: 150g gorzkiej czekolady 50g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier(...)Następnie dodać mak, a końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki i piec przez w temp. 180*C przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem: Żółtka i jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 1/2 szklanki mleka kokosowego i obie mąki. Dobrze zmiksować, aby nie było

Malinowo w kuchni
Bezowe Całuski z Likierem 262

dużych jaj) 150g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) Krem: 180g serka mascarpone 120ml śmietanki kremówki 30% (do deserów) 50ml likieru Krupnik Słony Karmel 1 fix do śmietany Beza: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować okręgi o średnicy około(...)suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier, dodać sok z cytryny i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut. Dodać wanilię, wymieszać. 3. Z bezy formować płaskie okręgi (to będą spody ciasteczek) i trochę wyższe „kapelusze” ( patrz FILM ) albo przy pomocy łyżki albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki

Mała Cukierenka
Ciasto z malinami kremem kokosowym i chrupiącą bezą 1353

jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego 150g wiórków kokosowych 2 białe czekolady  1 galaretka cytrynowa 1 szkl wrzątku  2 łyżki cukru pudru Warstwa z galaretką: dżem malinowy 2 galaretki malinowe 800 ml wrzątku około(...)cukrem. Rozsmarować na blaszce o wymiarach 25*36 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić i razem z papierem delikatnie wyjąć. Na tej samej blaszce upiec biszkopt. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie

Ala piecze i gotuje
Rolada czekoladowa z malinami 144

mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru pudru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 łyżka likieru amaretto ewentualnie ciemnego rumu Galaretka: ½ torebki galaretki malinowej 10 dag mrożonych lub świeżych malin Wykonanie: Jajka wbić do miski wsypać cukier, ubić mikserem na gęstą puszystą masę. Mąkę tortową wymieszać(...)utracić konsystencji piany. Ciasto wylać na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem pergaminowym, wygładzić szpatułką, włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec 8-10 minut. Gorące ciasto wyjąć, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, zawinąć w rulon i zostawić do wystudzenia. Galaretka: Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, do wystudzonej włożyć mrożone maliny-należy uważać

Wanilia i Kardamon
Ciasto kawowo orzechowe z kawową galaretką 442

puszka mleka słodzonego 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy Galaretka kawowa: 1 litr wrzątku 3 łyżki żelatyny 3 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku likier kawowy Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek(...)wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć odwróconą formę do góry dnem ułożyć na metalowej kratce i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem kawowy: Najpierw kawę zalać wrzątkiem, zaparzyć, ostudzić

Ala piecze i gotuje
Tartaletki Tiramisu z wiśniami + warsztaty z fotografii kulinarnej 200

mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżka mocnej zimnej kawy, np. espresso Krem: 500 g serka mascarpone 4 płaskie łyżki cukru 2 jajka (wcześniej sparzone wrzątkiem) 1- 2 łyżki likieru Amaretto (u mnie wersja bezalkoholowa) Dodatkowo: mały słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 200 g) 9 okrągłych biszkopcików 1/4 szkl mocnej, słodzonej, przestudzonej kawy, np. espresso kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche(...)zmiksować do powstania kruszonki, po czym odłożyć mikser na bok i zagnieść ciasto dłońmi do uzyskania jednolitej kuli. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki, rozwałkować je i wyłożyć nimi foremki na tartaletki (u mnie o dolnej średnicy ok. 6,5 cm), które wcześniej warto delikatnie

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z musem śliwkowym 235

pomarańczy Mus śliwkowy: 800 g śliwek węgierek (mogą być mrożone, tylko trzeba je rozmrozić) 1 op. cukru wanilinowego 1 i 1/2 – 2 łyżki żelatyny 6-7 łyżek likieru amaretto (można zastąpić wodą) 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2/3 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 szkl. a i tak było dosyć słodko, jednak miałam baaardzo dojrzałe śliwki) Dekoracja: starta czekolada(...)jajku. Na końcu dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej, sparzonej pomarańczy. Przygotowaną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy dalej przez około 30 minut. Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Połowę z nich wykładamy

Smaki Na Talerzu
Szczęśliwego Nowego Roku! Przepis na kruche ciasteczka do lukrowania Kristiny Rado. 155

masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód. Duże ciastka rozwałkowujemy na grubość 4 mm, a małe 3 mm. Pieczemy 20-30 minut w 150 ° C. Mają być blade. Wygładzamy ciepłe

DominikaDolci
Piernikowa kawa latte 154

jestem na tak! A do tego kieliszeczek  likieru piernikowego  własnej roboty. Ale oczywiście nie musimy z tą kawą czekać aż do świąt. Narobiłam sobie smaku i chyba zaraz pójdę do kuchni i sobie przyrządzę taką kawusię. Do czego i Was serdecznie zachęcam! Piernikowa kawa latte Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki   syropu piernikowego podwójne mocne espresso

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Zmierzch 1401

woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Domowa cukiernia Ewy
Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 199

cukier waniliowy, likier limoncello oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, możemy również zmiksować. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
CZEKOLADOWE TIRAMISU Z MALINAMI 157

umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta.  Do rondelka wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy olej i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy likier i rum, energicznym ruchem mieszamy (czekolada może trochę zgęstnieć

Kuchnia Paulettes